Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Halálos iramban: Ötödik sebesség (Fast Five)

2011.05.07. 17:02 koimbra 22 komment

 

A Halálos iramban világraszóló sikere után a filmesek közül többen ülhettek egy erős itallal megtöltött felespohár vagy egy üres papír előtt esetleg csak szimplán bambultak a huszadikon lévő kristálytiszta ablakukból, a fejükben pedig a következő igen fontos kérdés járt fel s alá: „Hogyan érhetett el ekkora bevételt ?” Nem kellett megerőltetnie magát a forgatókönyvírónak sem, eleve nem egy komoly díjakra esélyes alkotást szült meg egyszerű történettel és néhány közönség számára fontos összetevővel. Gyors verdák, dögös csajok, rengeteg látványos száguldás, a párbeszédekre sem kellett sok figyelmet fordítani, a poénokhoz meg nem kellett más, mintegy esti sörözés mellett a cimborákkal. Egyszerű történet, amelyet nem kellett sokáig vázolni a befektetőknek és nagy bevétel - ilyesmire vágyik a popcorn filmek alkotók vagy alkotni vágyók többsége Ám hiába alakította hasonlóképpen a többi író szkriptjét, egyszerűen nem sikerült felvenni a versenyt ezzel a franchise-zal (elbukott a Redline, elhasalt a Vas), a nézők nem ölelnek akárkit a keblükre. A Halálos iramban viszont él és virul, köszönhető annak, hogy a gyengébb harmadik rész után újra visszahívták az első felvonás szereplőgárdáját, majd azoknak is szóltak (Sung Kang, Tyerese Gibson, Ludacris, Gal Gadot, Tego Calderon, Don Omar), akiket megismerhettünk ebben a szériában.

Domot (Vin Diesel) sittre vágják kemény 25 évre, de hogy a nézőknek ne kelljen várni, míg szakállasan, de hatalmas lelkesedéssel kilép a kapukon, hogy újra volna mögé pattanhasson, O'Connorék (Paul Walker, Jordana Brewster) egy vakmerő mentőakció keretében kiszabadítják. Rio felé veszik az irányt, ahol újabb, egyszerűen tűnő feladatot vállalnak be. A gondosan kivitelezett rablás rosszul sül el, aminek következtében a helyi főgengszter, Reyes (Joaquim de Almedia) első számú célpontjai lesznek. Ráadásul még egy csapat különleges ügynök is a helyszínre érkezik, akik folyamatosan a sarkukban loholnak. Domék jól tudják, le kellene lépni, de elhangzik a megszokott és sokat hallott mondat: „Még egyet, még egy utolsót, aztán nyugdíj.” A köreikben közutálatnak örvendő Reyes vagyonát lovasítanák meg.


Ebben a franchise-ban erősen megszokhattuk már, hogy felettébb buta, olykor megmagyarázatlan ostobaságoknak tűnő jeleneteket láthatunk, aki akarja nyugodtan úgy szétkaphatja a filmet, mint akármelyik kocsit, mert valljuk be, lazán meg lehetne tenni. A készítők azonban ezzel tisztában vannak, sőt talán büszkén fel is vállalják, ők bizony csak szórakoztatni akarnak, így még a tévében kötelező jelleggel dobálózó közhelyeket is beleerőltetik a filmbe: „Terhes vagyok”, „Együtt maradunk örökre”, „Te is a család részese vagy”.


Egy férfi mindig megnézi a jó kocsikat és a nőket, az ellenkező nem szemét sem kerülik el a csodálatos gépjárművek és a kigyúrt fickók. Mindkét fél megkapja a magáét, de azért nem fizet a nép, hogy 2 órán keresztül azt lesse bambán, hogy valaki támaszkodik egy csili-vili gépjárművön, ezért felpörgetik az eseményeket. Elsütik hát párszor a fegyvereket, rohangálnak a kissé instabil háztetőkön és erősen rálépnek a gázpedálra, ha a helyzet úgy kívánja. Az alkotók részéről mondhatni bátor húzás volt, hogy visszavettek a száguldozásból és az aszfaltszaggató üldözésből. E helyett inkább egy merész rablás kivitelezésére fókuszálnak hőseink, miközben megpróbálnak Hobbs ügynök és csapata radarja alatt maradni. Az egészet egy film végi szó szerinti zúzós, a fizika minden törvényét sutba vágó hajszába torkollik, ahol Domék átrendezik a város arculatát. Eddig viszont egy árva negyed mérföldes versennyel kell beérnünk, illetve nézhetjük, hogy miként próbálják kivitelezni a nagy tervet búvóhelyükön.


Kevés? Végső soron az, pedig O'Connor és Dom felkeresi a helyi esti versenyek színhelyét, ami felidézi az első részt, azt, hogy honnan is indultak. Sajnálatosan azt nem mutatják, hogy miképp tiporják földbe a „bennszülöttek” mérhetetlen önbizalmát, de legalább megtudjuk, hogy a fegyver kötelező kelléknek számít errefelé. Ne gondolja senki, hogy a halálos iramú nitrogőzös gyorsulások hiánya ásítozós unalmas szül. Mr. Hobbs fejvadász (Dwayne Johnson – spin-offot neki) gondoskodik arról, hogy se mi, se a tervezgetéssel idejüket múlató kis csapat se unatkozzon. Johnson testhezálló feladatot kapott, bárcsak ilyen karaktereket formálna meg mindig. Az ugyan érthetetlen, hogy miért izzad úgy, mint egy ló, de legalább nem marad el a várva-várt bunyó Diesellel. Két hegyomlás (Johnson beceneve egyébként is Szikla) feszül egymásnak, szem nem maradhat szárazon a jelenet után. Ilyen lett volna, ha anno összejött volna egy Arnie és Sly akciófilm? 70 %-ot megérdemel a produkció, kellemes kikapcsolódás, kevés versennyel és könnyedén szemet tudunk hunyni néhány dolog felett. A hatodik felvonás betervezve, azok után, hogy előreláthatóan az ötödik sebesség kaszálja a legtöbbet az eddigi darabok után szinte biztos, hogy meg fog valósulni. A stáblista alatt meg is alapozzák a folytatást, így tudjuk mire számíthatunk.

imdb: 7,9
rottentomatoes: 78 %

Büdzsé: 125 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 107 millió dollár
Eddigi összbevétel: 218 millió dollár

 


 

Címkék: akció iromány sequel halálos iramban fast five

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr942885388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

suo tempore 2011.05.07. 18:31:56

nehéz úgy elhinni vkiről,h keménycsávó, ha nincs álla, hiába növeszt magára tonna izmot

Sanosuke 2011.05.07. 19:00:18

@suo tempore: azzal álcázza hogy azt higgyék hogy egy gyenge kis pöcs, de aztán mégis nagyot üt.

én nagyon szívesen megnéznék egy Diesel - Rock full contact meccset. vajon ki a keményebb ?

Blake007 2011.05.07. 20:17:05

Jó kis akciófilm ez. Szupercsapat-szerű irracionális, lehetetlen akciókkal telepakolva, meg pazar látvánnyal. Rock vs. Diesel, az tényleg kemény volt :) Szórakoztató, de gondolkodni nem kell rajt. Egyet értek a kritikával.

Rolee83 2011.05.07. 21:37:51

Ma délután megnéztük mi is!! Az agyunkat tényleg ki kell iktatni, mert oltári baromságok vannak benne, mindjárt az elején a szöktetés pl! De összességében szórakoztató, a szereplő gárda nagyon jó, a Diesel vs Rock harc igen állat! A stáblista alatti jelenten már húztam a szám, hova akarják még tovább csavarni, erőltetni a történetet?! Na mind1, egy mozit megért, dvd-n újranézős, de csakis eredeti hanggal!!

I3eni 2011.05.07. 23:24:27

Én vmelyik nap láttam angol hangal, no felirat, most pedig sikerült elmenni végre moziba is és mikor a szakadékos - ugratós jelenet jött úgy elkezdett mindenki "óóóóPERSZEEMÁR" meg röhögni xd jó hangulat volt bent :D Alapjába véve még poénosra is sikeredett, az eddigi részekbe nem sok poént szórtak el, de ide jutott. Tény, hogy jól megvolt csinálva és az is h már nem a versenyzésen volt a hangsúly, hanem a menekülésen. Jó volt látni együtt a bandát, tényleg mint egy család. Ha a hülyeségeken szemet tudsz hunyni, egy jó kis filmmel találod magad szembe. Nekem nagyon bejött... és fura, hogy épp az 5. rész - bár megjegyzem eddig mindegyik tetszett, talán a 2. rész volt gyengusabb számomra - Ez a rész kaszált a legtöbbet ez a rész tetszett a legjobban. Ajánlom mindenkinek. Nálam ez a film 7,5/10 Várom a folytatást ;)

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.05.08. 10:32:58

Kellemeset csalódtam, annak ellenére, hogy utálom a sorozatot. A Diesel-Rock bunyó remek lett, a film viszonylag szórakoztató, igaz a logikát és a fizikát hírből sem ismeri. Egyszernézős látványos akciófilm, sosem fogom megérteni miért ekkora divat... 10/6

Ju$t an0th3R $taR^ 2011.05.08. 10:52:48

Ezt a legkozelebbi, a maihoz hasonlo szomorkas, esos, masnapos vasarnap delutanomra tartogatom - marmint ha majd kijon dvd-n.

COLT 2011.05.08. 11:18:51

@Sanosuke: Rock egyértelműen, bár tagadhatatlan tény hogy Diesellel se verekednék szívesen:)

Lefetyke 2011.05.08. 12:44:47

Az én hozzászólásom nagyon SPOILERES lesz, szóval aki ezt a filmet még nem látta, és megnézné, ne olvassa el.

Szóval: baromi nagy csalódás volt. Láttam az egész szériát, és ez teljesen kiábrándított.
1. Mindjárt a szöktetési jelenettel kezdődött, mert függetlenül attól, hogy mennyire irreális (ugye, gondolkodni nem szabad rajta), nem igaz, hogy ott senki se sérült meg, vagy ha mégis, akkor az tényleg csodával határos - ezek pedig a jófiúk, kérem szépen, emberéletek kockáztatása nem tartozhat a fegyvertárukba.
2. ez az Ocean's 11 -es csapatépítés teljesen gagyi volt. Amikor összegyűjtötték őket, meg lett mondva, hogy ki mihez ért. Aztán gyakorlatilag senki nem azt csinálta. A beszerző nem szerzett be semmit, a kaméleon nem olvadt be sehova, a fegyveres keménycsaj nem lövöldözött senkire.
3. A kemény zsaru karakter (Rock, ugye), aki úgy flangál egy szuverén államban tökig felfegyverkezve, mintha ő lenne az atyaúristen. Részt vesz egy rablásban, letartóztat egy helyi rendőrt, kivégez valakit a nyílt utcán. Nem kell jogásznak lenni, hogy az ember érezze: ez rohadtul nincs így rendben.
4. normális versenyzési jelenetek hiánya. Könyörgöm, ez a film erről kéne, hogy szóljon!
5. a rendőrautók. Persze, Brazíliában ilyenekkel járkálnak. És ha ezekből meglovasítanak négyet, az biztos nem tűnik fel senkinek azonnal. Mondjuk annak, aki másnap járőrözni menne vele...

6. a film végén, amikor már megörülnék, hogy "Na végre, valakinek volt annyi esze, hogy az utcai versenygépek bajnokát, a Nissan GT-R -t is beletegye a filmbe, véget is ér az egész.

Ja, és másnak is feltűnt, hogy Rock volt az egyetlen, akiről minden jelenetben csöpögött (mit csöpögött, patakokban folyt) az izzadtság?

Sorolhatnám még a kisebb-nagyobb bakik sorát, de azt hiszem ennyi elég. Hiszen a fizikai képtelenségek soráról még nem is beszéltem.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.05.08. 13:15:55

@Lefetyke: spoiler Na pontosan, hogy ezek miatt volt kissé ciki a film, ami felett szemet kellett hunyni. Rock megérkezik Rioba és máris megmondja a helyi rendőrfőnöknek, hogy ő a nagykirály és ne kerüljön senki az útjába, az meg hagyja.:)
A csapat is mintha már másnapra ott lett volna és senki azt csinálta, amihez hívták őket, csak poénkodtak:)
A tervezgetéssel is csak ment az idő, majd a végén egyszerűen csak bementek és kirántották a falból a páncélszekrényt:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.08. 14:42:20

Megnéztük mi is öcsémmel...

Vazz, unatkoztunk a film alatt...

SPOILER!!

Ez nem halálos iramban volt, hanem olasz meló, meg ocean eleven keverék...

Nagyon szutyok volt, sorry...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.05.08. 14:49:51

@doggfather: Ha valóban ahhoz kellett volna viszonyítani, hogy mennyi üldözés van benne vagy autós gyorsulgatás volt benne, akkor valóban csalódás. De újítani kellett, hiszen akkor megkapják, hogy megint csak egy aszfaltszaggó agyatlanságot csináltak. Ezért tették bele szerintem a rablást.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.08. 14:55:22

@koimbra: rendben, h újítani akarnak, de konkrétan semmilyen, unalmas lett a film, mondom ezt úgy, h csíptem a tokióin kívül mindet...

Brekicc 2011.05.09. 00:39:33

Sztem itt a reális dolgokat keresni legalább akkora blődség mint az Expendables-ben.
Szórakoztató Blockbuster film, annak pedig tökéletes. & jó volt a kaszkadőrmunka is nagyon.
Az pedig, hogy az előző részeket aprópénzből csinálták megintcsak hülyeség, mert a második rész is 76 milliós büdzsével készült.
Dieselnek nincs álla? Jó sokan beszopták akkor ezt a kemény gyerek stílust, mert 23 millió rajongója van FB-n.
Számomra a 4. rész volt a leggyengébb minden szempontból.
Amúgy meg a stílusváltás már az előző részben megtörtént, senki ne keresse a műzlisdobozból elővarázsolt japán csodákat, mert azoknak az ideje a filmiparban lejárt. Ha maradtak volna annál a koncepciónál, akkor már tényleg csak Only DVD lenne a franchise.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2011.05.09. 10:13:47

@doggfather: nálam pont ez a rész a sorozat eddigi legjobbja XD
Nyári szórakozásnak tökéletes volt, és - kivételesen - a magyar szinkronnal sem volt baj.
10/7,5-nek tökéletesen jó. Ajánlott.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.09. 10:19:35

@Vészmadár: hát igen, hogy egy közhelyet gyorsan elpuffogtassak, kinek a pap... ;)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.05.09. 10:28:07

@Vészmadár: Rocknak a hangja ismét fura volt, de szerencsére nem a Boszorkány-hegyben hallott hangot kapta.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2011.05.09. 11:15:27

@doggfather: azért előbb megnézem a Priestet, utána döntenék XD

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.09. 11:17:56

@Vészmadár: :D
Nem volt rossz. ;)
@koimbra: Walker hangja is pocsék volt...

Gusztyy 2011.05.10. 17:47:44

Még mindig nem láttam, mert nincs kivel megnézni. A barátnőm azt mondta ilyen filmre nem jön velem. A Forráskód jó randi filmnek bizonyult, mert szerette és utána nagyon hálás volt, hogy moziba vittem (pedig a sok robbanás közé alig fért egy kis romantika:-), de erre nem tudtam rávenni. Majd valami cimbi csak ráér a hétvégén. Mindenképpen eredeti hanggal akarom megnézni!!

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.05.11. 22:48:44

Miután volt két szabad órám és 15:00-kor kezdődő filmek közül már az összes többit láttam, gondoltam, beülök rá. Mondjuk feliratosnak jobban örültem volna.
Na szóval ilyen hozzáállás után nagggyon tetszett a film, dvd-n is kelleni fog. Valóban Ocean's utánérzés (=rámoljunk ki egy széfet), de tagadhatatlan Diesel stílusban (=rámoljunk szét egy várost a széffel). Szóval jó lett ez, megérte a jegy árát.

NZ79 2011.10.09. 14:29:09

Szórakoztató popcornmozi,többé kevésbé kiszámítható,de nem ötlettelen megoldáspkkal.Az akciójelenetek brutálisan jók lettek, végre nem a hatlmas robotok, vagy szuperlények feszültek egymásnak,hanem igazi autók törtek, még akkor is, ah az akciók jórészt nélkülözték a realitást....és kövezzetek meg,de nekem még akissé patetikus ,szájbarágós monológok is bejöttek.."a pénz jön és megy...
Négyes:)
süti beállítások módosítása