Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Conviction

2011.05.11. 22:04 koimbra 2 komment


Az ártatlanul vagy magukat annak valló elítéltekről szóló filmeket két nagyobb csoportba tudjuk sorolni. Az egyikben az eltökélt főhős megszökik, keményen végiglohol a fél világon, vagy legalábbis az egész országon, csak hogy bizonyítsa a nyakába varrt szörnyű tettet más követte el. A másik oldal a dráma területe, ahol nem pörögnek úgy az események, de még így is izgalmas művek tudnak születni. Ezen művekben a bekasztlizott ember nem szökik, hanem ő vagy valamelyik jóakarója próbálja felhajtani a szabadlábon bocsájtáshoz szükséges bizonyítékokat. A Conviction a másodikba tartozik, méghozzá igaz történet alapján születhetett meg a produkció.

 

A vagány Kenny Waterst (Sam Rockwell) megvádolják egy kegyetlen gyilkossággal, az ügyészség által felsorakoztatott tanúk és bizonyítékok ismeretében bűnösnek találják és sok-sok évet sóznak a nyakába. Húga, Betty Anne Waters (Hilary Swank) szentül meg van győződve ártatlanságában, beiratkozik a jogi karra, csak azért, hogy valamiképpen tudjon segíteni testvérén. Segítségére van az ártatlanul bebörtönzött emberek ügyeire szakosodott Innocene Project szervezet is, ráadásul a technika fejlődésével már DNS-teszeket is lehet végezni. Hiába érnek el apró győzelmet, Waterséknek tovább kell kezdeniük igazukért.


Mielőtt valaki belevágna a produkció fontos tisztázni, hogy a Conviction nem mozikba termett, már az első percekben látható, érezhető, hogy a dráma sokkal jobban megállja a helyét, tévészagot áraszt. Nem is csoda, a kutya ott van elásva, hogy Tony Goldwyn vezényelt a forgatáson, aki inkább tévés művekben érzi otthon magát, illetve Pamela Gray forgatókönyvíró sem vetette meg azokat a munkákat, ahol a kisképernyőre kellett dolgoznia. A rendező nem kapkodja el a filmjét, leginkább sorozatokban való jártassága nem nyomja rá túlságosan bélyegét a Convictionre, azaz nem érezzük, hogy 45 perc után kifulladna a sztori, a kliséken azonban képtelen volt felülemelkedni. Szerencsére a nagyszerű szereplőgárda állt rendelkezésre.

 

Hilary Swanknek csakis ez a műfaj áll jó, sem romkomban (P.S. I Love You), sem horror-thrillerben (A tíz csapás, The Resident) nem tudott igazán helyt állni. Karaktere hitében egy percre sem inog meg, az első perctől az utolsóig küzd bátyjáért, nem zökkenti ki semmi, hogy elérje a szent célt. A fősulin barátkozik össze Minnie Driver karakterével, főleg azért, mert ők a legidősebbek, Driver ott segít neki, ahol tud, de nem kap elég mozgásteret. Rockwell játékra sem lehet panasz, ügyesen vegyíti a kemény-vagány és a sebezhető, letört figurát. A Melissa Leo által megformált zsaru ugyan nincs sokat a színen, de erőteljesen alakítja a rá bízott szerepet, közel sem szimpatikus.

A Conviction inkább a szabadlábra helyezésre és Betty nyomozására koncentrál, a készítők nem is egy bírósági tárgyalóteremben játszódó, körmondatokkal dobálózó és gondolataiba merülő ügyvédek körül forog. Goldwynék fontosan érezték néhány múltban játszódó jelenet erőltetését, nem mintha nem fértek volna el, de mégis ellennének ezek nélkül is. 70 %-ot a színészgárda miatt kapja a dráma, ha ők nem lennének hiszem, hogy talán még a nézhető szintjét se ütné meg a produkció. Viszont Goldwynnál van jobb is, akivel ebből az alapanyagból még esetleg egy emlékezetes mű is születhetett volna. A sors különös fintora, hogy Kenny Waters hat hónappal szabadulása után leesett egy 16 láb magas falról és elhunyt. Így akarta lerövidíteni az utat anyja házához.

imdb: 7,2
rottentomatoes: 68 %


Büdzsé: 12,5 millió dollár
Amerikai bevétel: 6,7 millió dollár
Eddigi összbevétel: 9,7 millió dollár

 


 

Címkék: iromány dráma igaz történet conviction 70 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr652896955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2011.05.12. 00:12:10

Nekem nem csak a színészek miatt tetszett. Azonban kevés embert fog érdekelni az biztos. Juliette Lewis azért megérne egy említést, hozta magát rendesen.

nikodémus 2011.11.08. 19:22:53

Pontos kritika. A film nagyon klisés, nagyon tévés, de örülnék, ha több ilyen szintű tévéfilmes produkció születne manapság.
süti beállítások módosítása