Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Wir Sind Die Nacht - We Are The Night

2011.06.06. 20:10 koimbra 1 komment

 

A vámpírokról eddig alkotott képnek hogy úgy mondjam „bealkonyult”, köszönhetően Stephanie Meyer hathatós közreműködésének, de ez nem jelenti azt, hogy ezentúl nem fogjuk viszontlátni a megszokott vérszívókat. Igaz alaposan meg kell izzadniuk a filmeseknek, mire újra megmutatják (főleg a tiniknek), hogy „Lássátok, íme a vámpír, akinek testét, ha napfény éri szépen elporlad”. Dennis Gansel német rendező nem próbált reformálni, sőt talán csak lazításként készítette el a Wird Sind Die Nacht filmet, előző művei – A hullám, Napola – után egy másik műfajban, kereskedelmileg jobban eladható produkcióban akarta kipróbálni magát.

 

 

Lena (Karoline Herfurth) szegény sorsú berlini lány, külseje alapján úgy néz ki, mint egy rossz drogos, aki már több napja nem kapta meg a szükséges adagját. Lopásból próbálja fenntartani magát, majd egy 250 éves vámpír, Aryan Louise (Nina Hoss) úgy ítéli meg, hogy pont ő kell az általa vezetett csapatba (mondhatni meglátja a szemében), így kérdés nélkül át is változtatja Lenát, aki kicsit félénken ugyan, de kezdi megszokni új életét, ám a gyilkolászás miatt és főleg a romantika utáni vágyát hajszolva hátat fordít „mesterének”.

Herfurthból sikerült igazi csúnyaságot faragni, átváltozása nem merül ki annyiban, mint az amerikai filmekben: a lány leveszi a szemüveget, kibontja a haját, kihúzza magát és mindenki mereszti a szemét. Ennél azért nagyobb átalakuláson megy keresztül, ami talán még egy fürdővíz/sampon reklámnak is elmenne. Louise Lena felbukkanása előtt két vérszívónak parancsolt, a vadóc, bulizós hangulatú, mindig mosolygós Norának (Anna Fischer) és a volt némafilmes, állandóan dohányzó, műkedvelő és hűvös hangulatú Charlotte-nak (Jennifer Ulrich).

 

A jól bevált hagyma vagy az éles karó ugyan kimarad a repertorából, Gansel inkább a napfényt részesíti előnyben és ezen éjszaka lényei sem látszanak a tükörben, de a vért erősen kedvelik, szinte halhatatlanok, a falra könnyedén felmásznak. Nem vetik meg a luxust, lopott Lamborghinivel róják az utakat és esténként bevetik magukat a drága ékszerüzletekbe. Szerencsére a rendező képes volt megálljt parancsolni, hogy ne csak azt lássuk másfél órán keresztül drága bizsuk között turkáljanak, hisz' mégse a Szex és New York germán véresebb átiratát akarta összehozni. Az igazi okra is fény derül, hogy miért Louise miért hozta Lenát ebbe a férfiak nélküli világba és nem tesz jót a csapatnak, hogy a frissen átváltoztatott lány afférba bonyolódik egy zsaruval.

Gansel az elején bemutatja a főhősnő sanyarú sorsát, átváltozását, majd jön a beilleszkedés, illetve inkább az első szárnypróbálgatások az új közegbe. Végül a nagy vidámságba egyszerűen berobbannak a kommandósok, a rend éber nyomozóinak már úgyis feltűnt néhány furcsa eset. A Wir Sind Die Nacht egy szépen fényképezett, jól eljátszott, korrekt akciójelenetekkel és leszbikus felhangokkal tarkított vámpíros film. A romantikus szál eléggé nyögvenyelősre sikeredett, pedig e miatt feszül egymásnak az új lány és a nagyfőnöknő. Tehát a nagy konfliktus kitörése és a hölgyek vidám és biztonságos élete egy csapásra megváltozik, de az ezen a ponton való átlendülés nem nevezhető gördülékenynek. Mindenesetre azért sikerült egy jobb filmet készíteni, ami nem okoz nagy csalódást, sőt...70 %-ot megérdemel. Amikor könnyednek és lazának akar látszani, akkor az is és amikor komorabbnak, azzal sincs gond. 

imdb: 6,4
rottentomatoes: 56 %


 

Címkék: horror német iromány dráma

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr1002962625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kimike18 2011.06.24. 15:18:46

Köszönöm az ajánlást kíváncsi lettem a filmre hamarosan meglessük.
süti beállítások módosítása