Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A pap - Háború a vámpírok ellen (The Priest)

2011.06.09. 21:35 koimbra 30 komment

A nagy Alkonyat lázban óhatatlanul is felsóhajtunk és többször is feltesszük a nagy kérdést: „Ó, mikor érkezik már végre egy normális vámpíros film?” és közben reménykedünk, hogy a jó öreg vérszívók nem isszák meg a levét annak, hogy ez a tinifranchise teljesen más irányba tolta el az éjszaka teremtményeiről alkotott képet. Egy biztos, nem A pap fogja seggbe rúgni Edwardékat, Wesley Snipes viszont sitten van, így hiába is várjuk, hogy a Fénybenjáró újra akcióba lendüljön. Scott Stewart már a Légióval bebizonyította, hogy jobb lett volna, ha marad a kaptafánál, azaz az effektek bütykölésénél. De hát nem lehetett eltántorítani attól, hogy rendezésre adja a fejét és a rengeteg negatív kritika sem szegte kedvét, sőt a nem éppen élvezhető Légió utáni művébe , a koreai manga alapján készülő filmbe magával rántotta Paul Bettanyt is, akinek láthatólag teljesen bejött, hogy keményen és faarccal kell maga elé meredni és még szövegei is fél sorban kimerültek. Mielőtt még elment a maradék esze is, arra azért figyelhetett volna, hogy nem egy Uwe Boll rendezői tehetségével bíró filmes mellett kezdje meg akcióhősi pályafutását, mellesleg Boll mester is könnyedén ki tudna izzadni magából ilyen produkciókat, ha kapna 60 millió dollárt (vagy nem: lásd A király nevében).

 

 

Alternatív világban járunk, az emberek és a vámpírok évszázadokig harcban álltak egymással, a mérleg általában nem a mi oldalunkra dőlt, de azért tartottuk magunkat a vérengző bestiákkal szemben. Majd az Egyház felállított egy elit alakulatot, akik akár lehetnének a bírák vagy a jedik is, de inkább jelen esetben csak papoknak szólítják őket. A harcedzett különítmény visszaszorította, sőt legyőzte a a kegyetlen ellenséget. Majd létrehoztak egy magas fallal körülvett várost, aminek akár a Mega City Two nevet is adhatták volna, a félelmetes haderőt feloszlatták és folyamatosan az „Aki az Egyház ellen van, az Isten ellensége” szlogent harsogják. Az egyik paplegény városon kívüli rokonait azonban megtámadják és unokahúgát magával cipelik, ezért a csuklyája alatt gonoszul hunyorgó főjedi parancsa ellenére is szabadító akcióba kezd.

Arnold Schwarzeneggeről bárki elhitte, hogy egymaga leabál egy egész hadsereget és csak vidáman csettintettünk volna, ha begyalogol egy vámpírfészekbe. Sylvester Stallonétől sem kértük volna számon soha, hogy hova tűnt a súlyosnak tűnő sebe, ha véletlen bekap egy golyót vagy egy szúrást. Paul Bettany már teljesen más tészta, abszolút nem passzol rá a hős karakter, legalábbis ebben a közegben ilyen rendező mellett végképp nem. Abszolút nem hiteles és nem veszi be a gyomrunk, hogy hírhedt, profi és veterán vámpírölő, aki bármikor felaprít egy vámpírsereget. De legalább nem kellett hosszú mondatokat megtanulnia (ahogy másnak sem ebben a produkcióban), azonban a párbeszédek és az egysorosok hallatán már majdnem én kértem elnézést. Nem lenne hátrány, ha megkedvelnénk a főhőst, ám A papban olyan mindegy lenne, ha a renegát csuhás földbe harapna vagy esetleg belé mélyesztenék a fogukat. Cam Gigandet halovány mellékszereplő, mintha nem is lenne, nem válik belőle jó vámpírölőhuszár. Maggie Q meg talán örülhet, hogy a Nikita sorozat után megint akciózhat, vele próbálkoztak, némi érzelmet szuszakoltak belé, de minek. Karl Urban fekete kalapja alatt borostásan kontaktlencsével megáldva ördögien vigyorogva pislog a világra. Benne is több potenciál volt.

 

Felettébb furcsa, hogy miért nevezik az ellenséges fajt vámpíroknak, hiszen azok inkább mutáns meztelen csigákra emlékeztetnek (- hosszú szem, + 4 láb, nagy fogak), nem erőltették meg magukat mikor alakjukat megálmodták, olyan tizenkettő egy tucat figurák. Vért nem szívnak, inkább csak nemes egyszerűséggel nyáladzva szétszakítják a célpontjukat, a fény viszont eléggé ártó hatással van rájuk. Sok alkalmuk egyébként sincs vért ontani, mivel a derék pap fél kézzel szabdalja szét őket olykor egy-két bibliai idézettel megspékelve. Bizony, a harc előtt előfordulhat, hogy esetleg elmormogja „Ha a Halál völgyében járok is, nem félek a gonosztól” kezdetű szöveget, ami talán a képregényben jól mutat, de itt nem hangzik jól. De nem ez az egyetlen kirívó momentum, a készítőknek fel kellett volna ismerni, hogy ami esetleg rajzolt formában nem mutat rosszul az a mozikban igencsak ronthat az élvezeten. Nyugodtan el lehetett volna hagyni a „bírák” fejére rajzolt keresztet, kissé nevetségesen hat. Az X-Menből sem emelték át Wolverine maszkját, de ugyanígy Sólyomszemnél is kihagyták a kosztümöt és milyen jól tették.

 

Stewart meg sem próbálkozott eredeti ötleteket előrángatni tarsolyából, inkább lopott innen-onnan. Számos alkalommal volt már szó arról, hogy a filmesek szeretnek átemelni, elemelni, lemásolni és lehet ezt jól is csinálni, ami után még dicséretet is kap. Az effektesből lett rendező a Szárnyas fejvadász és a Dredd bíró futurisztikus városát próbálta koppintani, míg a harci jeleneteknél inkább a Mátrix lebegett a szeme előtt. Éppen ezért az eredetiségnek még a nyomát se láthatjuk, a történetre sem koncentrált. Csak a látvánnyal, illetve az akciónál próbált kisajtolni magából valamit, láttatva, hogy honnan jött és remélhetőleg ide is jut vissza. De még itt is előfordul olyan megmozdulás, aminél a fejünket foghatjuk, mert a képregényfilmes mivolta ellenére is sikerül elképesztő marhaságot felmutatni. Egy szó mint száz, A papra nem éri meg jegyet váltani, nem hiába tologatták a premiert, a végeredményt látva érthető is. 30 %-nál többet nem érdemel, nagy erénye, hogy rövid, bár így még egy egészségeset se tudunk rendesen ásítani.  Ámen.

imdb: 5,7
rottentomatoes: 16 %
 

Büdzsé: 60 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 28,8 millió dollár
Eddigi összbevétel: 71 millió dollár

Címkék: horror fantasy priest iromány 30 % képregényből film

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr552971770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dean6 2011.06.09. 21:41:12

Egyetértek nagyon gyenge lett.A 30%reális lett.

Blake007 2011.06.09. 21:48:09

Az előzetes alapján se volt nehéz kitalálni hogy nagyon gyenge lesz.

Cucuminator 2011.06.09. 21:55:02

De már így is nyereséges :D Istenem mennyi marha van :D

Dean6 2011.06.09. 21:58:58

@Cucuminator: Már miért lenne nyereséges,amerikában megbukott és európában is.:S + még annyi marketing

Cucuminator 2011.06.09. 22:09:11

@Dean6:
Büdzsé: 60 millió dollár
Eddigi összbevétel: 71 millió dollár

És erre még jön :D a filmet már visszahozta :D kis idő és a reklámot is vissza fogja :D

Dean6 2011.06.09. 22:44:59

@Cucuminator: Ez nem ilyen egyszerű.Többet már nem nagyon fog hozni ha megnézed.Ahhoz, hogy egy film nyereséges legyen több mint a dupláját kellene hogy termelje. Ez szín tiszta bukás.

Buchek8 2011.06.09. 22:51:34

Az a lényeg, hogy még így is jobb volt, mint az alkonyat. Szerintem Bettany-nak jól állnak ezek a szerepek. Igazából minden szerep jól áll neki.

Gobiakos 2011.06.09. 23:07:41

@Koimbra Jesszus! Holnap remegő ujjal fogok a blogszerkesztőben az Elküld gombra kattintani a Képregényfilmek blog Pap-kritikájánál. Szinte szóról szóra egyezik a váleményünk, de oly annyira, hogy a hideg szaladgált a hátamon, miközben a cikkedet olvastam. Pedig most már nálam is a jelen formájában fog kimenni a kritika, nem zavar, hogy valaki esetleg majd plágiummal vádol, mivel tudom, hogy mikor írtam... még mielőtt ezt elolvastam volna. ;-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.10. 08:11:01

totál egyetértek, nagyon sz.r filmm az biztos.

Kábé a leszbikus vámpírok gyilkosaival van egy szinten...

Az pedig nagyon lenn van.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.06.10. 10:06:58

@doggfather: A Leszbikus vámpírok gyilkosai eleve nem komolyabb műnek készült. Én jót mulattam rajta:)

little2 2011.06.10. 11:50:26

Hú bakker, úgy néz ki tényleg nem ez a film az évezred alkotása.
De ha már úgy védtem korábban, azért csak meg fogom nézni, ha időm engedi.
A Resident Evil meg a Tranformers filmeknél rosszabb nem lehet.
Engem igazából csak az érdekel, hogy a Conan ne legyen gázos. Meg a John Carter (of Mars), ez utóbbira vagy 20 éve várok már. Tényleg Koimbra erről van már vm infó, előzetes vagy akármi, elvégre 10 hónap sincs már a premierig?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.06.10. 11:53:26

@little2: Új info nincs vagyis én nem futottam bele. De már az utómunkálatoknál járnak, szóval valami anyag biztosan érkezik a közeljövőben. Vagy attól függ, hogy milyen korán akarják kezdeni a marketinget.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.10. 12:17:04

@koimbra: de komolytalannak is sz.r volt.

pontosabban igénytelen volt, nem komolytalan...

little2 2011.06.10. 12:27:06

@koimbra:
Hát ha te se tudsz semmi infót, akkor az azt jelenti, hogy nincs is.:)
Az biztos ha azt a filmet is elcseszik, akkor nagyon mérges leszek. Mondjuk már az se túl jó előjel, hogy Disney csinálja, PG-13 stb...

COLT 2011.06.10. 18:45:07

Eleve az hogy 87 perces már gáz...Ennyi idő nem elég egyszerűen egy akció filmnek, úgy látszik ennél is a 3D-volt hivatott arra, hoyg eladja a filmet. Tipikusan a 12 éves korcsoport számára, nekik pont megfelelő lesz.

baggins21 2011.06.11. 11:55:44

Sztem a leszbikus vámpírok gyilkosai óriási, mert az tényleg egy pariódia, ahol az összes vámpíros klisét ellőtték :D

Erről meg inkább ne beszéljünk, nem akarok emlékezni...

Spawn85 2011.06.12. 00:17:55

Az az igazság én ebben a filmben kellemesen csalódtam. Sokkal jobban tetszet, mint a Scott Stewart-Paul Bettany "páros" legutóbbi közös munkája a "Légió".
Valahogy nekem bejött ez a faék egyszerű történet-faék egyszerű dialógusok + akciók felállás. No, meg az is, hogy lerendezték 80 percben az egészet, mindenféle felesleges üresjárat nélkül. :)

Azért néhány meglepő fordulatot tehettek volna bele.

Shyllard 2011.06.12. 11:22:27

Nekem a Légióval sem volt gondom és A pap is súrolja nálam az "Olyan szar, hogy már jó" kategóriát. Nem kellett rajta gondolkodni, gyakorlatilag oda sem kellett rá figyelni, egyszerűen csak nézni kellett. Egy hosszú éjszaka után, -mikor a fő szempont, h ne kelljen megerőltetni minimálisan sem az agyat- ez a legmegfelelőbb filmek egyike :P Nálam ért annyit, h ne töröljem le rögtön a gépről és sztem lazán elő fog még kerülni megnézésre... Azért tényleg szar volt, nahhh... :D

Spawn85 2011.06.12. 12:37:26

"Egy hosszú éjszaka után, -mikor a fő szempont, h ne kelljen megerőltetni minimálisan sem az agyat- ez a legmegfelelőbb filmek egyike :P "

Ez tökéletes megfogalmazás. :)

A Légió-val nekem a legnagyobb gondom az volt, hogy már az alapsztorit is hatalmas hülyeségnek tartottam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.12. 20:59:14

@Spawn85: nekem még sose volt olyan hosszú éjszakám...

COLT 2011.06.12. 21:03:01

@doggfather: Nekem se, pedig volt már egy pár hosszú... Ha meg hosszú éjszakád volt a legjobb ha alszol egy jót mondjuk délután fél háromig:D és egy jó kv-val indítasz:D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.12. 21:04:34

@COLT: ugye??
nagyon buta film volt ez nah...

COLT 2011.06.12. 21:07:31

egyébként 3D-nélkül nem nézném meg semmiképpen. Sima 3D-s moziban még kb. fél éve nem voltam, utoljára a Piranha 3D-n voltam moziban. Mennyi most egy jegy egy 3D-s filmre? (nem imax).

COLT 2011.06.12. 21:08:16

@doggfather: Az, mondjuk biztos van akinek tetszett, mindenesetre egy posztert elfogadnék ide a falamra. A filmtől meg ezerszer többet vártam, szégyen és gyalázat hogy így el lett baszva.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.12. 21:14:24

@COLT: olyan poszter nem kéne, ami film nem tetszik.

COLT 2011.06.12. 21:16:26

@doggfather: Mondjuk ez is igaz, csak szimplán hangulatos a poszter szerintem, lehet hogy szerzek is valahogy ha moziba járok, hátha odadják majd nyár vége felé:D Ellenben egy rambo 3 posztert meg egy eredeti 1985-ös Stallone által aláírt Rocky 4-es posztert lehet hogy leboltoltam egy Magyarral aki külöfldől szerezte még amikor kijöttek a filmek:D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.12. 21:29:28

@COLT: nem vagyok nagy poszteres az az igazság.

COLT 2011.06.12. 21:32:15

@doggfather: Én sem, csak megtetszettek, meg nem is volt drága;)

ruprecht 2011.08.29. 15:18:53

Nem volt ez annyira rossz film. Imdb reális. A hangeffektek viszont nagyon dinamikusak, ha valaki táposabb házimozi rendszerrel nézi, az erősen javít az összhatáson.

Miana 2012.04.14. 19:21:53

Valószínűleg már teljesen értelmetlen írnom ide, de akkor is. Valószínűleg elfogult vagyok, Paul Bettany és Karl Urban miatt is, de azért annyira nem volt gyalázatos... Jó, nem világmegváltó, az tény. A keresztek is elég érdekesen néztek ki az embőckék fején, és tényleg kevés szöveg volt benne. Nekem viszont pldául sokkal inkbáb bejön, hogy a vámpírok ilyenek, nem pedig tvájlájt színvonalú "kilépekanapraésragyogokhúdefaszavagyok". Engem mondjuk pont idegesített benne a papnő karaktere (színésznővel semmi gondom, leszögezem), nameg az, hogy vannak benne értelmetlen dolog. Például, minek vannak rezervátumok? Ha egyszer emberölő lényekről van szó, akikkel háborúban állnak, akkor miért nem irtják ki? De ez már másik dolog, lehetne fejtegetni egy darabig.
Annyira azért nem rossz film, és ha nem kritikusi szemmel nézed, egy délután simán meglehet nézni. És szerintem Paul Bettany-nak jól állnak az aránylag szótlanabb karakterek, nekem pont ezek fogtak meg (elsőre a Da Vinci-kódban láttam, Silasként, aki ugyebár megint csak nem egy szószátyár). Persze kinek ez, kinek az. :)
süti beállítások módosítása