Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló (Captain America: First Avenger)

2011.08.06. 21:30 koimbra 35 komment

 

Tombol a második világháború, az USA még csak távolról nézi az eseményeket, azonban egy amerikai hős mégis rálépett a Führer tyúkszemére. Amerika Kapitány 1941 márciusában robbant be a köztudatba (pár hónappal azelőtt, hogy Amerika hadba lépett volna), méghozzá rögtön úgy, hogy a képregény borítóján bepancsol egy nagyot a háború kirobbantójának. Ízig-vérig jenki hős, azaz szuperkatona volt, aki pont olyan öltözékben villogott, mintha csak ráborult volna egy patrióta ruhásszekrénye. A világháború után a karakter népszerűsége csökkenni kezdett, majd 1954-ben közel 10 évre lepihent, hogy aztán Stan Lee értő kezekkel vegye gondozásába, Kap' pedig ismét keményen dobálhatta elpusztíthatatlan pajzsát önelégült ellenfelei képébe. A Marvel 1997 óta gondolkodik azon, hogy a közismert és népszerű képregényhősét elviszi a vásznakra, ami végső soron kemény dió, hiszen nem csak azt kellett megoldani, hogy a néző ne kapjon röhögőgörcsöt, mikor a Kapitány felbukkan menetfelszerelésében, hanem arra is figyelni kellett, hogy a mérhetetlenül fene nagy patrióta érzés, zászlólobogtatás és giccs ne folyjon le a vászonról.

 

Steve Rogers (Chris Evans) betegeskedő és felettébb vékony, testalkatú „fickó”, akiben viszont buzog a tettvágy és bátran ontaná vérét szeretett hazáért. Nem jellemző rá, hogy elfutna az erősebbek elől, de folyamatosan alulmarad mindenkivel szemben. Legnagyobb vágya, hogy katonaként a frontra vonulhasson, jelentkezését folyamatosan elutasítják, hiába próbálkozik, trükközik újra meg újra. Dr. Abraham Erskine (Stanley Tucci) Németországban dolgozott a szuperkatona szérumon, amit végül az amerikai kormány felügyelete alatt tökéletesített. Ő látja meg Rogersben a tökéletes tesztalanyt, bár sokan kételkednek benne a kísérlet sikerül, a srácból egy csapásra kőkemény katona válik...illetve válna, mivel először csak amolyan cirkuszi bohócként utazgat az országban, nem csak jelképként mutogatják, hanem kötvényeket reklámoz. Végül megadatik számára a lehetőség, hogy a háború poklában bizonyíthasson.

Joe Johnstont megbízható iparosként szokták emlegetni, akiről elsőre mindenkinek a Rocketeer jut eszébe. Elég sokat elmond valakiről, ha esetében mindig egy (több) évtizedes munkát emlegetnek, mert felmerül a kérdés: „Azóta nem csinált semmi emlékezeteset?” Legutóbb a pénzügyileg alapos melléfogásnak bizonyult Farkasembert tette le az asztalra, Johnston tudja, hogy nem lett egy remekmű és nem győzte ismételgetni, hogy az Amerika Kapitánynál több ideje volt és megértőbb, nyitottabb producerekkel kellett egyezkednie. A rendező elrepít minket a második világháború idejébe, hiszen eredettörténetet kellett prezentálnia. Tehát egy old-school háborús-akció-képregényfilmet tudott volna összehozni, ám nem tudtak lemondani a modern kütyükről, ezért bármennyire szeretné az ember mégse tudja nyugodt szívvel ráfogni, hogy régivágású lenne.

 

A főgonosz nem a Führer, habár nem hagyják ki, hogy Kap' bemosson egyet neki, de ezt csak egy színpadi színésszel teszi meg, akit zenés-táncos showműsorok alatt üt ki. Vörös Koponyával, a német szuperkatonával és új, kifejlesztett fegyverekkel felszerelt elit osztagával, a Hidrával gyűlik meg a szövetségesek baja. Koponya célja nem kisebb, mint a világ meghódítása, de hogy miért akarja markában tartani a Földet, arra nem kapunk választ. Egyszerűen csak ezt tervezte el és a világ nagyobb városait is le akarja rombolni. Őrült elme, ennyivel letudják a magyarázatot, mi pedig elfogadjuk (mint pl egy James Bond film főgenya esetében) Hugo Weavingnek nem kell bizonyítania, hogy tökéletesen el tud játszani egy gonosz alakot, időről időre felbukkan, már csak azért is, hogy véletlenül se feledkezzünk meg róla és hogy elmondhasson néhány mondatot.

 

Hosszú keresgélés után esett a választás Chris Evansra, mintha a Marvel direkt be akart volna mutatni a Foxnak, amiért azoktól nem tudták visszaszerezni az F4 jogait. (A Fantasztikus Négyes mozifilmben Evans játszotta Fáklyát és a stúdió egyébként is rebootban gondolkodik.) Evans dagadó izmokat növesztett a szerep kedvéért, míg CGI segítségével vézna kisembert faragtak belőle. Nem lehetett olcsó mulatság, de a költségvetést kordában kellett tartani, ezért inkább az akciójelenetekből fogtak vissza. Látványos, de nem túl hosszú lövöldözések akadnak ugyan, de a végére mintha elfogyott volna a keret és nem futotta egy ütős Kapitány vs Koponya bunyóra, az utolsó percek olyan szagot árasztanak, mintha még lett volna hely néhány jelenetnek, de aztán sitty-sutty befejezték.

Nem hiányozhat a romantikus szál sem, bár szerencsére nem erőltették. Nem csupán sejtjük, de tudjuk is, hogy Peggy Carter ügynök és Rogers között kialakult valami és olykor oda-vissza megy a csipkelődés köztük. Cartert Hayley Atwell formálja meg, aki pont úgy fest, mintha valamelyik képregény lapjairől lépett volna le. Bögyös, tökös és folyamatosan ki van rúzsozva. Tommy Lee Jones a kisujjából rázta ki a szerepet, nem kellett sokat gondolkodnia, hogy miképp formálja meg az ezredest és a legtöbb időt nem a szövege bemagolásával kellett töltenie, hanem valószínűleg az, hogy felvegye az egyenruhát. Feltűnik Tony Stark apja is, aki szintén nagy agy és ugyanolyan nőfaló.

 

Az Amerika Kapitány nem kapkod, megismerjük Rogerst, megtudjuk mi az a szupertitkos program, amibe beléphet, majd jön a kísérlet. Mire a frontvonalakon találjuk magukat már eltelt a film fele, de a hosszú fel/bevezetés nem válik unalmassá, sokkal inkább szórakoztató. Ugyanakkor a modern fegyverarzenál eléggé kilóg ebből a korból, a Hidra katonák elsőre a G.I. Joe-ban látott Kobrákra hasonlítanak, akikből egy idő után hirtelen túl kevés lesz. Johnston ugyan élvezetes filmet pakolt le elénk, de azt nem sikerült elérnie, hogy megrendüljünk egy-egy halál láttán, sőt igazság szerint még azt sem érezzük, hogy nagy tétje lenne a háborúnak. De legalább ügyesen kihagyták az amerikai zászló lengetést meg az egyéb ehhez hasonló dolgokat, bizonyára megfordulhatott a fejükben, de aztán eszükbe juthatott, hogy egyes országokban nem nézik az ilyesmit jó szemmel. 70 %-ra lövöm be.

imdb: 7,5
rottentomatoes: 79 %

Büdzsé: 140 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 134 millió dollár
Eddigi összbevétel: 210 millió dollár


Címkék: akció iromány 70 % amerika kapitány képregényből film

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr553130394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cucuminator 2011.08.06. 22:01:27

Pár órája értem haza a moziból és egy dolgot nem találta, a filmben Stan Lee-t. Ő hol volt?

Shyllard 2011.08.06. 22:13:39

@Cucuminator: SPOILER Mikor egy szenátor, vagy valaki át akart adni egy medált a kapitánynak, azt ott megjelent egy fickó és a csávesz fülébe suttogta, hogy nincs itt a katona. Nah ekkor meg egy öreg fószer tábornok (Stan Lee) az első sorban mondta azt, h "Azt hittem magasabb" :D

Amúgy jó film lett, az eddigi trióból (Thor, Vasember, Amerika kapitány) én őt kedveltem meg a legjobban, a legtöbbször ellenszenvesek szoktak lenni az ilyen túlontúl jóságos fickók, de ő teljesen rendben volt. Azért kíváncsi vagyok, h Stark mennyit fog szívózni vele a kora miatt :D

Plusz poén annak, aki látta a filmet: 9gag.com/gag/189248/ :D

Cucuminator 2011.08.06. 22:34:41

@Shyllard: Az ő volt? Akkor már elfelejtettem kereseni? :D

Shyllard 2011.08.06. 23:07:03

@Cucuminator: Nekem is teljesen kiment a fejemből, a haverom kérdezte, h "Te az, nem Sten Lee volt?" Vhogy lekötött annyira a film, h ne akarjam keresni :)

Buchek8 2011.08.07. 00:00:26

@Shyllard: Poééén :D Stan Lee elsőre megvolt, vissza is tekertem és kétszer néztem meg :D

Droid 2011.08.07. 00:45:15

Nácikat nagyon gyökérnek állították be. Az a nevetséges karlendítés ejjj. nah nekem is kb 70 környéke. És még valami ez a film olyan volt mint egy előjáték. Izgalmas, sokat ígér, hatalmas élménnyel kecsegtet aztán egyszercsak vége én meg álló f*sszal várhatok egy évet amíg folytatódik.

Blake007 2011.08.07. 01:20:46

Remélem a következő részben azért esik pár szó arról, hogy mi lett a Kapitány régi barátaival, meg a csajjal. SPOILER
A Vörös Koponya pedig nem úgy tűnt mint aki meghalt, inkább csak átkerült egy másik világba, lehet hogy Asgardban köt ki :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.08.07. 09:59:05

du megyek megnézni, addig nem olvasok semmit. :D

L'Angelus 2011.08.07. 10:41:50

Átlagos, félútig jó filmnek nézem.

Dean6 2011.08.07. 11:14:58

Egyáltalán nem unalmas. Főleg nem félútig hiszen akkor lesz igazából amerika kapitány,akkor kezdődnek az akciók. A vége szerintem kicsit ellett sietve,de amúgy azt bírom erre írják sokan ,hogy unalmas,meg lapos meg mit tudom én a Thorra ami bűn unalmas és alig volt akció+felesleges szerelmi szál stb. arra meg,hogy az a jó.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.08.07. 11:33:33

spoiler: szerintem Vörös Koponya nem halt meg, átkerült valahova, talán Asgardba. Sajnálom, hogy Dum Dum Dugant itt mutatták be, a jelenben is lehetett volna vele mit kezdeni. Egyébként szvsz Buckyt is vissza tudják hozni, nem mutatták a holttestét, nem lennék meglepődve, ha ráakadnának, ő is szintén hibernálva lett.

JBuchananB 2011.08.07. 11:35:58

@Blake007: Bucky-t remélem úgy oldják meg, ahogy a képregényben. Ppersze teljesen más a kettő,ott az Atlanti óceánba zuhant bele, itt meg ugye egy szakadékba, de van rá esély.
Ha ez bejönne, sikerrel végig lehetne vezetni kisebb eltérésekkel a Winter Soldier sztorit, ha már a Kocka is adott.
Nekem a filmmel csak annyi volt a bajom, hogy kicsit mintha rövidre sikerült volna. Az elejétől a közepéig jól volt vezetve, de a közepétől a végéig rohamléptekben haladt a történet. Látszólag kevés volt a játékidő.

JBuchananB 2011.08.07. 11:37:37

@koimbra:
Képregénybe is visszahozták, mint a világ legjobb bérgyilkosa, tehát szerintem biztos. Azt a poént nem hiszem, hogy kihagynák, mert egy több évig futó sztorivonalat kezdtek el ezzel, ami sikeres és díjnyertes volt.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.08.07. 11:41:37

A stáblista után egyébként mi volt? Mindenki kiment a teremből, én is mentem.

Egyébként szerintem Peggy Carter karakterét nem hozzák vissza, talán max egy-két flashback erejéig. De azért kaphatna egy spin-offot:)

Dean6 2011.08.07. 11:46:35

@koimbra: Avangers teaser volt,de én sem vártam meg,mert a yahoo hamarabb megmutatta.

Cucuminator 2011.08.07. 11:49:02

@koimbra: SPOILER: Boxzsákot üti Kap' ami elrepül. Nick Fury odamegy:-Van egy küldetés a számára. Kap':- Hogy megszokjam ezt a világot? Nick:-Nem, hogy megmentse azt. Asszem így volt, aztán bevágták az Avengers előzetesét. Nekem ez tetszett legkevésbé a stáblisták jelenetek közül. Egyébként mi volt a Thor utáni jelenet?

Gamerek:Dum Dum Dugan tiszta Captain Price volt, nem? :D

JBuchananB 2011.08.07. 11:51:06

@koimbra: Hát visszahozhatják, mint egy idős hölgy. Rogersnek egy újabb pofon, amivel meg kell birkóznia.

Mikor én néztem, akkor is maradtunk 14-en a terembe a többi ember kiment.

Shyllard 2011.08.07. 13:17:34

@koimbra: Avengers teaser, plusz egy rövidke Amerika kapitány-Nick Fury beszélgetés. Viszont hosszabb volt, mint amit kiraktak a netre.
@Cucuminator: A Thor-ban volt az a tudós koma és Nick Fury őt is beszervezte az Avengers-be. Meg is mutatta neki a Kozmikus kockát, és akkor a tükörképben látszott, hogy a csáveszt megszállta Loki.
Amúgy, ha jól tudom Captain Price-t Dum DUm Dugan-ról mintázták, így nem véletlen a hasonlóság :P

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.08.07. 19:28:56

Megnéztem, és azt kell mondjam korrekt szuperhős film volt.
Thor-nál jobb, vasembernél gyengébb.

Viszont van benne egy nem kis baki, amire csodálatos menyasszonyom hívta fel a figyelmemet, Tony apja olyan harminc volt mikor 1945ben, akkor ha mostanában Tony olyan negyvenes, akkor 70 körül kellett szülessen. Akkor viszont az apja már legalább 55 éves, ha nem még öregebb.
Ahhoz képest a Vasember 2ben olyan korú mikor a fiához beszél a videón, mint ebben a filmben.
Tehát van egy kis gond az évtizedekkel.

A másik amit meg nem értek, hogy miért keverik a 616-ost azt ultimate sztorival itt is, meg a Vasemberben se értettem már ezt?!?!

A nép fia 2011.08.07. 20:33:45

@Blake007: Pontosan erre gondoltam én is, szerintem a kocka csak elteleportálta valahová - valószínűleg Asgardba. Az elején elhangzik, hogy onnan származik.

Nem rossz film, de a háromból (Vasember, Thor, AK) ez a leggyengébb. A Thor sokkal jobban tetszett. Ez csak amolyan töltelék-film, hogy kerekebb legyen az előzmény az Avengers-hez.

Van róla pozitív véleményem is. Chris Evans végre valóban színész! Amíg a kis vézna figurát játszotta, egy pillanatig sem az a bájgúnár majom jutott eszembe, mint aki valójában. Hugo Weaving zseniális (amikor az arcán igazgatja a maszkot!), Tommy rutinos, a nő meg gyönyörű, még ha old-school is.

A 7/10-et megérdemli.

A nép fia 2011.08.07. 20:35:23

@doggfather: Akkor gyorsan halászd elő a Vasember 2 DVD-jét, és sasold meg benne: abban Howard Stark simán van 50 körüli.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.08.07. 22:39:58

A "Winter Soldier" jó történet. A Marvel kivételesen jól hozott vissza az életbe egy régi karaktert. Tetszett, az egyik kedvencem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.08.08. 08:23:32

@A nép fia: 20 percig ment a vita, hidd el nem jönnek ki az évek. ;)

ha élne tony apja, akkor 100 éves (30 a filmben kb..., plusz 70 év amit a Kap aludt) lenne minimum, ahhoz hogy Tony 40 (kábé, de csak mert megengedő vagyok, hisz az első filmben ifjú milliárdosként, zseniként jellemzik) legyen 60 évesen kellett volna, hogy nemmze.
És azon a vid-en nincs 60, de 50 se...

spiky03 2011.08.09. 08:04:20

hey

megéri a 3D-t a film?
v nem ad annyi pluszt?
elég a sima 2D-s verzió is?

thx

Dean6 2011.08.09. 08:09:53

@spiky03: Nem éri meg,mivel konvertált.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.08.09. 10:34:00

Egyébként szerintem azért nincs túl sok akciójelenet, mert a büdzsé nagy részét elvitte, hogy Evansból alacsony, vékony fickót faragjanak.

COLT 2011.08.10. 21:52:11

@koimbra: Akkor meg lófaszt sem ér a 3D, csak arra hivatott hogy + 100 milkát termeljen. Egyébként meg ha nicns elég akció jelenet nem tudom miért képregény-akció filmnek kell beharangozni, belenéztem a kamerás verzióba, és most azt mondom hogy még jó hogy nem mentem el rá a moziba.

Dean6 2011.08.10. 22:06:41

@COLT: Bánhatod,hogy nem mentél el rá.Elég akciójelent van benne,kb 2* annyi mint a Thorban.A 3d meg tényleg nem ér semmit,csak a pénzről szól az egész.

Shyllard 2011.08.10. 22:57:39

Ezek szerint én vagyok az egyetlen, aki szerint jó volt nagyon a 3D? :D

COLT 2011.08.11. 10:28:52

@Shyllard: Én nekem a tronon kívül még egyik filmben sem volt igazán gondom a 3dvel, még a 3d-s péntek 13-al se itthon, annak is jó volt a 3dje:D

madnesstears 2011.10.15. 01:38:11

Mikor fogják fel hogy eneklos tánc jelenetnek nincs semmi keresni valója egy szuperhős filmben. Pókember 3-ban is ez volt a gond.

fillérbaszó vadász 2011.10.18. 19:32:39

Hogy lehet egy film ilyen szar, és miért rajonganak érte ennyien. Rejtély számomra!

nikodémus 2011.11.14. 21:53:02

Az első másfél órában szépen működik régivágású kalandfilmként, de a vége sajnos összecsapott. A patriotizmussal való ironizálás ügyes ötlet, de sokkal többet nem lehet(ett) kihozni a karakterből.
süti beállítások módosítása