Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A majmok bolygója - 1968 (Planet of the Apes)

2011.08.15. 17:20 BeniMan 11 komment

"Óvakodj az embertől, mert ő az ördög eszköze. Isten teremtményei közül egyedül ő öl sportból, pénzért. Megöli testvérét, hogy megszerezze annak vagyonát. Ne hagyjátok, hogy elszaporodjon, mert elpusztítja az otthonát, de a tiéteket is. Verjétek láncra és vigyétek vissza a dzsungelbe, mert ő a halál hírnöke.” Ezek a legendás sorok az 1968-as klasszikusból a Majmok bolygójából valók. Mivel csütörtöktől a magyar mozikba is megérkezik a legújabb feldolgozás a Majmok bolygója: Lázadás, elővettem az eredeti filmet és erről írok most. Az írás erősen SPOILERS úgyhogy vigyázat! 

A majmok bolygólya egy politikai-szociológiai történet, egy szatirikus jövőkép. A film a felszín alatt az USA felé állít görbe tükröt, egyfajta társadalomkritikát kapunk. A rasszista mentalitás ekkoriban még áthatotta az Egyesült Államokat, ezt a mentalitást mutatja be a film. Továbbá a kormány militarista politikáját is támadja, egyfajta anti-nukleáris töltete van, amit az utolsó sokkoló jelenetben értünk meg. Pierre Boulle azonos című regényéből Franklin J. Schaffner készített egy gyors tempójú teljesen szórakoztató alkotást. A hatvanas években a legtöbb stúdió nem volt meggyőződve arról, hogy megvalósítható lenne ez a film. Rod Sterling készített egy scriptet a filmhez, de ezt több okból is elutasították. A legfőbb ok a drága megvalósítás volt. Az eredeti forgatókönyvben ugyanis fejlettebb társadalomban ábrázolta a majmokat, a XX. század fejlettségi szintjébe helyezte el a majmok társadalmát. Sterling újra írta a forgatókönyvet és egy jóval primitívebb világot álmodott meg így drasztikusan csökkentek a megvalósítás költségei. Végül Serling forgatókönyvén Michael Wilson végezte el a végső simításokat. Aprólékos részletességgel van megírva a könyv és ezt jól adaptálták át a filmre. Nagyon teszik például az, ahogyan megoldották, hogy Hestonékban ne azonnal ismerjék fel az értelmes embert. Hiszen a fürdőzés miatt leveszik az egyenruhájukat, és Hestonnak megsérül a torka így képtelen kommunikálni eleinte a majmokkal. Zseniális húzás volt, hogy a filmben az emberek nem tudnak beszélni. Így még inkább mellbevágó volt, az a jelenet, amikor először megszólal Heston a filmben. „Vedd le rólam a mancsod, te átkozott, koszos majom!” Ezt a mondatot amúgy minden idők 6. legjobb filmes idézetnek választotta meg az Amerikai Film Akadémia.  Itt látszik a megdöbbenés és a félelem a majmokon, amikor tudatosul bennük, hogy itt van egy ember, aki gondolkodik és beszél. Nem volt rossz Tim Burton alkotása 2001-ben, de pont az ilyen apróságok miatt bukott meg számomra az a film. Hiszen Burtonnél minden ember beszélt. Így kevésbé tudott kitűni egy olyan társadalomból az űrhajós, mint az eredeti ’68-as filmben ahol ezzel a húzással elállatiasították az emberi fajt és sokkal nagyobb hatást tudtak elérni. Az első fél órában nem látjuk a majmokat, és ezekben a percekben, amíg az ismeretlen bolygón barangolnak egy furcsa baljós hangulat lesz úrrá rajtunk.

Franklin J. Schaffnernek totális mértékben sikerült ábrázolnia ellentmondásos civilizációnk össze-tettségét, s egy olyan utópiát festenie, amelyet illett komolyan venni. A film nyilván valóan allegorikus, központi témája a rasszizmus az osztály megosztottság. Ezeket a témákat nem szájbarágósan boncolgatják, viszont teljesen nyilvánvalóan áthatja az egész alkotást. Az embereket tulajdonként kezelik a majmok, egyfajta ingóságként, amit bármikor következmények nélkül meg lehet ölni. A majom társadalmon belül, jól elkülönített osztályokat találunk, egy külön társadalmi struktúra jött létre, amely faj szerint különíti el a majmokat. A csimpánzok a tudósok és gondolkodók, az orángutánok a politikusok, és a gorillák a harcosok. A társadalom legalján egyértelműen a csimpánzok állnak. A díszlettervezés, a jelmezek, a smink felülmúlhatatlan. Nagyon jól néznek ki a majmok. Eléggé hihető képet festenek róluk, így képesek vagyunk elfogadni őket és nem röhögünk, ha feltűnik egy majom a képernyőn. John Chambers maszkmester munkája lélegzetelállító. Az akadémia is elismerte a munkáját, hiszen tiszteletbeli Oscar-díjat kapott a sminkekért. Egy második világháborús technikát alkalmazott, amivel az eltorzult veteránok arcának adtak normális megjelenést. A make-up csapat egyébként több mint 80 emberből állt.

A producerek mindenképpen szerettek volna egy sztárt a filmhez szerezni, hogy jobban eladható legyen az alkotás. Arthur P. Jacobs ötlete volt, hogy Charlton Hestont kérjék fel a szerepre. Jó alakítást nyújt, azt gondolom tökéletes választás volt a szerepre. Charlton Heston a forgatás alatt komoly megfázással küzdött, így gyakorlatilag végig szenvedte az egészet. Öröm az ürömben, hogy így karakterének szenvedése így sokkal autentikusabb. Bátor húzás volt Arthur P. Jacobstól hogy a film rendezését egy addig eléggé ismeretlen rendezőre bízta, viszont Franklin J. Schaffner nem okozott csalódást. Remek érzékkel nyúlt az alkotáshoz. Szándékosan furcsán, ferdeszögből, kézi kamerával filmezte a szereplőket ezzel is elbizonytalanította a nézőket. A rendező később a Patton című filmért, megkapta a Legjobb rendezőnek járó Oscar díjat. Kevés filmet tudnék említeni, amely ennyire erős felkavaró utolsó képsorokkal rendelkezik.

Ma a legtöbb ember függetlenül attól, hogy látta a Majmok bolygólyát vagy sem, ismeri a záró képsorokat. Taylor és Nova szembe találja magát a Szabadság szobor romjaival. Ebben a pillanatban felismeri Taylor, hogy az emberiség elpusztította magát egy nukleáris holokauszt során. Összeesik a földre és a tehetetlen dühtől az öklét a homokba veri. Ez egy nagyon erős kép, páratlanul hatásos módja a film lezárásának. Teljesen felkészületlenül éri a nézőt és igazán letaglózó képsorok. Egyszerűen zseniális. Az emblematikus képek közé tartozik az is, amikor elfogják Hestonékat és először szembesülnek vele, hogy a bolygót a majmok uralják. A bőrszerkóban fegyverrel lovagoló gorillák képe óriási! A majmok bolygója egyike azon ritka filmeknek, amelyeknek a történelmi hatása felülmúlja a filmminőségét. Ez egy jó film, de nem tökéletes, viszont a mondanivalója a rejtett és nyilvánvaló utalások miatt kihagyhatatlan klasszikus! A film teljesen beleivódott a pop kultúrába. Számos alkotásban megjelennek a film emblematikus képei. Kihagyhatatlan darab. A film négy folytatást, két sorozatot ért meg. Sajnos egyik sem tudta az eredeti film hangulatát visszaadni. Ahogy már említettem Tim Burton 2001-ben készített egy feldolgozást ami ugyan korrekt darab volt, de még így is messze elmaradt a '68-as filmtől. Kíváncsian várom az új feldolgozást James Francoval a főszerepben. 90%-ot megadok rá. 

imdb: 8,0

rottentomatoes: 89%

Itt pedig a záró képsorok

Címkék: klasszikus iromány sci fi 90 % majmok bolygója

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr983153154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.08.15. 17:40:29

A képet cseréld már le, mert óriási spoiler! :)))

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2011.08.15. 17:42:39

Nálam minden idők top10 filmjében benne van. Zseniális darab, olyan érzéseket felszínre hoz, amiről nem is tudtam, hogy bennem van. Grat Beni.

BeniMan 2011.08.15. 17:59:44

@efes: Igazad van. Javítva!
@Armida: Köszi aranyos vagy :)

COLT 2011.08.15. 18:04:54

Nagyon jó film, 6 évesen láttam kb. először és máig az egyik kedvencem. A második része sem rossz, de a 3.tól felfelé egy rakat szar az egész, a remake amiben whalberg volt pedig tűrhető akciófilm, de semmi több. Az újat még nem láttam.

Attila1234 2011.08.15. 18:43:33

A Tim Burton-féle verzió egyetlenegy dologban tudta csak felülmúlni az eredeti alkotást. A maszkokban. Azok valami eszméletlenül faszára sikeredtek. A Tim Roth által alakított "gonoszmajom" pedig egy hihetetlenül jó karakter volt.

Shyllard 2011.08.15. 19:10:35

Na majd este elolvastam, már a poszt kirakása meghozta a kedvemet a filmhez, gyors meg is lesem :D Jó rég láttam, nem is emlékszek már sokmindenre, csak arra, hogy SPOILER vmelyik végén a jövőbe kerülnek ismét, azthiszik minden rendben van, azt jön a rendőr majom :D Hatalmas poén :D:D

Blake007 2011.08.15. 20:47:16

Nagyon jó film. :) Alap sci-fi.

jikininki 2011.08.16. 11:01:58

én csak és kizárólag ezt részt láttam eddig, sem a folytatásokat, sem a burton-remake-t. de most erre a 2011-es verzióra kíváncsi vagyok és feltétlenül megnézem :)

szerencsére ezt is úgy láttam, hogy nem tudtam semmit a filmről, és a vége tényleg nagyon ütött így, ha rá gondolok még most is a hideg futkos hátamon :)

Spielberg 2011.08.16. 21:01:31

érdekes az új is... de a könyv ugye az meg más téma. ott visszajönnek a Földre, és a majmok itt is itt vannak...

Királyvíz 2011.08.16. 22:07:06

@Spielberg: A Burton féle verziónak is pont ez a vége. Az ő filmje szinte semmiben nem követi a könyvet (ha emlékeim nem csalnak), de a befejezést megtartotta.

L'Angelus 2012.07.01. 20:56:14

Van konkrét hiba a filmben?
süti beállítások módosítása