Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

1997-ben fogyott utoljára ilyen kevés jegy

2011.09.07. 18:54 koimbra 5 komment

Véget ért a nyár, a New York Times pedig leközölt néhány adatot erről az időszakról. A bemutatott filmek összesen 4,38 milliárd dollárt termeltek ebben az időszakban, ami több, mint tavaly volt. Mennyivel? Kemény 1 %-kal. Erre évekkel később úgysem fognak emlékezni, csak azt fogják hajtogatni, hogy több és kész.

Az emberek azonban mégsem jelentek meg olyan szép számmal a vetítéseken, mint várták. Utoljára 1997-ben fogyott ennyire kevés jegy, akkor 540 milliót adtak el, idén 543 milliót értékesítettek. A 3D-nek köszönhető, hogy mégis korrekt bevételt sikert produkálni, mivel a nézők többet is fizettek azért, hogy beülhessenek az adott alkotásra.  A nyáron összesen 18 3D-s filmet mutattak be, tavaly ez a szám csak 7 volt.

A legtöbbet a Harry Potter utolsó része kaszálta, amely eddig 375 millió dollárt szedett össze, második a Transformers harmadik felvonása 350 millióval, míg a harmadik a Másnaposok 2 254 millióval. Globálisan nézve három film lépte át az 1 milliárdos bevételt: Harry Potter, Transformers 3 és a Karib-tenger kalózai 4, utóbbi viszont csúnyán leszerepelt Amerikában. Újfent látható volt, hogy sztárokkal már nem minden esetben lehet eladni egy alkotást: Jim Carrey csalódást keltő eredményt produkált, Harrison Ford leszerepelt a western sci-fijével és Tom Hanks második rendezésére sem voltak sokan kíváncsiak.

Az idei nyáron az is kiderült, hogy a nemzetközi közönségre lehet számítani. Sok film volt, amely nem hozta Észak-Amerikában a vártakat  (pl. Verdák 2, Kung Fu Panda 2, Karib-tenger kalózai 4), de más országokban csak úgy özönlöttek ezekre a művekre, Oroszország és Kína egyre megbízhatóbban termelnek nagyobb összegeket.

Hollywood azt is észreveheti, hogy a hiába kaszált több száz milliót egy-egy film, a magas költségvetés miatt profit alig került a kasszákba. A Disney marketinggel együtt 400 millió dollárt költött a karibi kalózos fantasyre, az 1 milliárdos bevétel fele a mozitulajdonosoknál maradt, a maradékból pedig Jerry Bruckheimer és Johnny Depp is megkapta a saját részét, ezt követően a stúdiónak alig jut valami. A 200 millióba került Zöld Lámpásra is több, mint 300 milla ment el, ebből profitot nem fognak látni, ráadásul a Warner annyira bízott a sikerben, hogy nem vont be más produkciós céget a munkálatokba, így még érzékenyebben érintheti a veszteség.

Címkék: érdekesség

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr273209612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alex Mahone 2011.09.07. 19:29:20

Talán ha nem a szart akarnák ledugni a torkunkon, más lenne a helyzet.

Atkakukac1989 2011.09.08. 14:01:28

Pont erre gondoltam én is, hogyha nem lettek volna ezek a megbízhatónak mondható franchise-ok (Potter, Másnaposok, Karib, Panda, Verdák) akkor mi lett volna a nyárral? Így is alig volt mit nézni... az év első 3 hónapja (nálunk) sokkal erősebb volt felhozatal szempontjából.

Talán az év vége tartogathat pár jó mozit és nem folytatást. Illetve most a Drive (a mozimagazinban lévő 100%-os értékelés azért biztató).

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.09.08. 20:32:08

@Atkakukac1989: Nem értem, hogy mit nem értesz:) A bevétel nem egyenlő azzal, hogy rohadt sokan voltak mozikban. Meg dobott rajta a 3D is, amelyért többet kellett fizetni.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.09.08. 20:33:22

Jövő nyáron meg mi fog durranni? Bosszúállók, Pókember és Batman.
süti beállítások módosítása