Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Missing in Action: Rick Moranis

2011.10.02. 16:06 koimbra 6 komment

Rick Moranis első és sokadik ránézésre is humoros figurák eljátszására termett, leginkább mellékszerepei miatt ismerhetjük, gyakran játszott hadaró, béna, elesett, kissé fura figurát.

1953 április 18-án született Ontarioban, az általános iskolában egy osztályba járt Geddy Lee-vel, aki később a Rush zenekar frontembere lett. Moranis a szórakoztatóiparba a 70-es évek közepén DJ-ként tört be, akkoriban Rick Alan néven nyomult és három rádióállomásnál is dolgozott.

Karrier: Sorozatokban kezdte, 1976-ban bukkant fel a 90 Minutes Live-ben, majd jött még pár tévés alkotás. 1984 fontos dátum életében, leszerződhetett a Ha eljönnek a bomberek akciófilmre, amelyet Walter Hill dirigált és Michael Paréból próbáltak sztárt faragni, kevés sikerrel. A Szabadnak született mellett megkaphatta a Szellemirtók mellékszerepét, amit John Candynek szántak, ám ő úgy döntött, hogy nem vállalja be. A Szórd a pénzt és fuss és a Rémségek kicsiny boltja után a 80-as évek egyik legjobb paródiájában, az Űrgólyhókban formálhatta meg Lord Helmetet. Mel Brooks a forgatáson vetette fel, hogy lehetne egy jelenet, amiben Moranis karaktere bábokkal játszana, a színész belement, az egészet improvizálta. 1989-ben a Drágám, a kölykök összementek családi kalandfilmben láthattuk, Chevy Chase és John Candy utasította vissza a szerepet, Candy javasolta azt, hogy hogy Moranisra kéne bízni a feladatot. Még két folytatásban alakíthatta a tudóst, a harmadik rész már egyenesen videóra ment. 1994-ben a Flinstone család filmverziójában humorizálhatott Barney-ként, a produkció szép siker lett, bár a nézők többsége utálta. Utolsó mozifilmje 1996-ben érkezett, a Kölcsönkinyír visszajár nagy buktának bizonyult, mégsem e miatt vonult vissza.

 

Jövő, kilátások: Hat évvel azután, hogy elvesztette feleségét, 1997-ben a Drágám, most mi mentünk össze! vígjátékot követően mondhatni hátat fordított Hollywoodnak. Elmondása szerint a filmkészítés miatt járó folyamatos utazgatást nem tudta összeegyeztetni a gyerekneveléssel. Szóval inkább úgy döntött, hogy szabit vesz ki, ami kicsit elnyúlt, de egyáltalán nem hiányolja a filmezést. Olykor-olykor bevállalja, hogy hangját kölcsönzi egy animációs filmhez, pl. a Miss Spider és Napsugár-rét gyermekei vagy a Mackótestvér.

 

Szóval kizárt, hogy a jövőben viszontlássuk, még a betervezett Szellemirtók 3-ban sem fog játszani. 2005-ben kiadta a The Agrophobic Cowboy county dalokat tartalmazó albumot, a dalokat még 2003-ban írta, azt követően, hogy úgy-ahogy fel tudta dolgozni felesége halálát. Akkor még nem volt biztos benne, hogy esetleg egyes filmekhez próbálja eladni vagy kiadja. Az album végül 2006-ban a Best Comedy Album kategóriában volt esélyes a Grammyn.

 

Címkék: missing in action

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr543272175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vazzegabi 2011.10.02. 17:29:07

Űrgólyhók és a Drágám a kölykök összementek nagy kedvenc volt régen. Kár, hogy ma már nem filmezik, pedig jó lenne újra látni :)

jikininki 2011.10.02. 23:11:04

@vazzegabi: igen, de csak ha újra tudná hozni a régi formáját. mert ha nem azzal csak lerombolná a bennünk élő képet magáról. egy kicsit nekem is hiányzik, de talán jobb is így

vrango 2011.10.03. 07:44:45

Szerintem is remek karkakterszínész volt (de azért talán még láthatjuk filmben)!
Legjobban (az Űrgolyhókon kívül) a Szellemirtókban, és a Rémségek kicsiny boltjában játszott szerintem (utóbbiban megtudtuk, hogy "énekhangilag" is rendben van).
Szimpatikus ez a hozzáállás, amit a Hollywood kontra család-kérdésben tanúsít.
A lemezére meg majd rákeresek, kíváncsi lettem.

Gandalf Garaboncias 2011.10.03. 17:10:06

Kimarad a Szellemirtók 3-ból? Ne már! :(

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.10.03. 17:14:21

@Pisti, az aragorn: Azt hiszem még azt is visszautasította, hogy a játékban megszólaltassa karakterét.
süti beállítások módosítása