Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Lopott idő (In Time)

2011.11.03. 21:57 koimbra 17 komment

 

Andrew Niccol nem éppen hipertempóban gyártja sorra filmjeit, szépen, ráérősen halad előre. Igaza van, minek sietni, előbb a forgatókönyvet kell gatyába rázni, aztán jöhet a többi. A Gattacával szerzett némi ismertséget, de sajnálatos módon nem katapultált magasra, annyit azonban elért, hogy kialakult körülötte egy bizonyos rajongói kör. A Gattaca, a Fegyvernepper vagy éppen a S1m0ne esetében is érezhető, hogy Niccol odafigyelt az előkészületekre, a fontos részletekre és nem próbált a nagyobb közönség kedvére tenni...eddig.

A jövőben pénz helyett az idő válik fizetőeszközzé, az emberek egészen 25 éves korukig nem öregednek, attól kezdve egy évük van arra, hogy valamiképpen plusz órákra vagy éppen évekre tegyenek szert. Így tehát a gazdagok akár örökké is élhetnek, ha unatkoznak még akár pár száz évet is elverhetnek zsugázás közben, a szegények pedig szó szerint napról napra élnek, soha nem tudhatják, hogy kapnak-e annyi percet, hogy haza tudjanak buszozni vagy esetleg még utoljára tudnak-e pár szót váltani szeretteikkel.

 

Az idő pénz – tartja a mondás, ebben az esetben konkrétan a pénz az idő. Itt már nem állná meg a helyét a pénzt vagy életet felszólítás, mivel a kettő gyakorlatilag ugyanaz. A pénz az idő, ami életet jelent. Teljesen más takarnak az időzónák is, konkrétan minden egyes zóna egy-egy „gazdagsági régiót” jelent, ha valaki átjut egy másik területre, az azt jelenti, hogy több időt tud elkölteni. Látható, hogy Niccol nagyon próbált görbe tükröt állítani a mai pénzvilág elé, a gazdasági, pénzügyi rendszert próbálta kifordítani, ami nem sikerült.

Miért? -tehetnénk fel a kérdést. Az alapötlet egészen kiváló, Niccol kezében pedig sokkal többre lett volna hivatott ez a produkció. Alaposan ráfért volna a forgatókönyvre még némi munka. Nem, nem átírás, hiszen olybá tűnik, mintha be sem fejezték volna azt. Talán Justin Timberlake lelépett volna, ha nem kezdik időben a forgatást? Vagy Niccol tudta, hogy Harlan Ellison hamarosan színre lép és plágiumot kiabál a nagyvilágba, ami miatt talán éveket csúszott volna a film? Vagy egyszerűen csak nem érdekelte és úgy volt vele, hogy már a téma miatt is emberek tömegei váltanak majd jegyet művére? Számtalan kérdés merülhet fel, válasz egyelőre nincs, talán majd évek múlva.

 

A gettóban folyamatosan rohanva vagy nagyobb sebességre kapcsolva sétálnak az emberek, csak azért, hogy legyen idejük mindenre. Beletörődtek sorsukba, várják a bizonytalan másnapot, akkor talán ha szerencséjük lesz két műszakban össze tudnak hozni néhány órát, ami meghosszabbítja életüket vagy át tudnak passzolni legalább egy fél percet családtagjuk vagy jó barátjuk számára. Csak hümmögnek ha kevesebb fizetést kapnak, bajszuk alatt morognak, ha növelik az „árakat” és a százalékokat, meg sem fordul a fejükben, hogy tegyenek ez ellen valamit. Miért működik a rendszer? Magyarázat nincs, elég beérni azzal, hogy működik. Meg kell említeni, felettébb hülye ötlet, ahogy az emberek perceket adnak át egymásnak, egy jól sikerült mozdulat és már meg is szerezheti egy rossz szándékú személy valaki másnak a hátralévő idejét. Csoda, hogy nem hord mindenki vasból készült karvédőt.

Hősünk Will Salas, aki a gettóba tévedt öngyilkosságot fontolgató időmilliomostól megkapja annak hátralévő éveit. Salas máris bosszút fontolgat anyja halála miatt és kilép eddig megszokott közegéből, ám a rendőrség nem tűri, ha valaki a gettóból csak úgy simán átténfereg egy másik időzónába. Effélét nem szabad, a törvény ugyan nem tiltja, de mégsem tolerálják. Salas nem adja könnyen a bőrét, lázad, méghozzá a rendszer ellen, amiben társra le egy nagyon gazdag fickó lánya személyében (Amanda Seyfried). Sajnos Niccol a színészekkel sem foglalkozott, Timberlake szinte egy arccal loholja végig a filmet, Seyfried pedig a hatalmas szemein kívül más nem tesz hozzá a produkcióhoz, Cillian Murphy valószínűleg annyi utasítást kaphatott, hogy legyen nagyon laza, viseljen hosszú kabátot és rágózzon.

 

Szóval Niccol nem erőltette meg magát, felvázol valamit, ami elég érdekes ahhoz, hogy felkeltse érdeklődésünket, de mégsem törődött azzal, hogy belemenjen a részletekbe. Csavaros, gondolkodásra késztető sci-fit lehetett volna kreálni az alapanyagból, ami végső soron nem valósult meg. Nem lenne semmi gond, ha mégis tudna kezdeni valamit a filmmel, hiszen belecsap egy Bonnie és Clyde-szerű thrillersztoriba, ebből sem tud szépen kikevergőzni. A Lopott idő Niccol számára egy ötletaranybánya lehetett volna, de mégsem használta ki, a hangulatteremtéssel szintén hadilábon állt és a film érdekessége is elsüllyed az unalom tengerében. Csalódás, 35 %-nál többet nem kap.

imdb:6,7
rottentomatoes: 37 %

Büdzsé: 40 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 15 millió dollár
Eddigi összbevétel: 30 millió dollár


 

 

Címkék: iromány sci fi 35 % in time

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr233351657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dean6 2011.11.03. 22:52:53

A forgatókönyv hiányosságával lehetett szerintem a probléma, vagy nem is tudom,de valami nagyon hiányzott. Az alapötlet kiváló volt,a megvalósítás nem.
Egy 60 %-ot megér szerintem,a nézése közben elfogott egy érzés néhol,mint ha az inceptiont néztem volna.

SittingDuck 2011.11.03. 23:28:23

Kb addig működött a film, hogy átkerült a gazdagokhoz és leült pókerezni, utána olyan összecsapott az egész

walter sobchak 2011.11.04. 00:43:16

Pénteken megyek megnézni moziban, de már nem ez az első lehúzós kritika :(. Bár az egyik ok, vagyishát okok, amiért megyek azok Seyfried hatalmas szemei. Ezek szerint ez megvan, meg tényleg kíváncsi vagyok mit hoztak ki ebből az idő-pénz dologból. Az ilyen új világot bemutató filmek nekem már csak az ilyen jelenetek miatt is bejönnek.

countrypecos 2011.11.04. 08:15:42

@Dean6: Na, azért Inception? Ezt most gúnyként írtad? Össze sem lehet hasonlítani a kettőt. De semmilyen szinten. Ezt mintha zsírkrétával írták volna, és óvódások találták ki a szöveget. :D

@walter sobchak: Sok pénzed van? Mert szerintem csalódni fogsz. Filmről még nem álltam fel, de itt kerülgetett a gondolat. Ha jót - vagy jobbat - akarsz látni, nézd meg A Dolog c. filmet.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.11.04. 10:25:28

Engem legjobban ez az időátadás zavart, annyira nagy marhaság, ilyen könnyen át lehet adni a másiknak a meglévő órákat. Csoda, hogy így működik a rendszer és senki nem ugrik a másiknak, hogy adja át az idejét. Behh

Dean6 2011.11.04. 12:06:34

@countrypecos:
Úgy értem rendezésileg volt néha olyan,például amikor megmenti az elején a csávót timbarlake és beszélgetnek abban a raktárban,az teljesen olyan volt mintha abból nyúlták volna az egészet.

countrypecos 2011.11.04. 12:23:09

@Dean6: Jaaa, így már értem. Hát, nekem mondjuk abszolút annyi volt az érzésem az egésszel kapcsolatban, hogy baromság. :D Az alapötlettel semmi gondom, de a megvalósítás, az valami katasztrófális.

countrypecos 2011.11.04. 12:24:01

@koimbra: Ja, napi szinten fogunk kezet kb 20 emberrel. :P Képzeld mennyi időd lenne. :D :D :D És a marha észre sem venné. Estére hulla.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.11.05. 22:35:02

@bucbuc: Nem elmentem, csak beültem:) A mozi környékén jártam, pont ez kezdődött, húztam a szám, de mondom hátha...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.11.14. 16:37:21

megnéztem én is végre, és az ötlet nagyon jó, de sikerült belőle egy sima bonésklájdmítrobinhúdot csinálni.

Maya-- 2011.11.14. 22:23:32

én is megnéztem, volt időm rá :)..de ez tényleg rosszul sült el, annyit azért megjegyeznék, hogy Seyfried a hatalmas szemein kivül, végig futja a filmet, egy alig 20 centis cipőben, ami még ráadásul ronda is..tényleg olyan csúf volt az a cipő :P..viszont így legalább én volt mivel foglalkozzak a film alatt :D

@doggfather: tetszik ez a bonésklájdrobinos megjegyzés, s akkor ebben a filmben Robinnak kezdett gyérülni a haja :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.11.15. 08:54:20

@Maya--: ezt a hajas pojént most nem értem, bocsi. :D

Maya-- 2011.11.15. 10:01:21

@doggfather: nekem úgy tűnt, hogy eddig mindenik Robinnak, mintha több haja lett volna..s itt Justin-nak pedig kevés hajat hagytak, hmm..lehet ezt csak én látom :D
(de tudod, én írom ami épp eszembe jut, nem nagyon gondolkodom :D)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.11.15. 11:19:55

@Maya--: jaja, értelek most már.
bocsi, kicsit lassú voltam még. :D

a8zoli 2011.11.19. 20:11:47

kicsit furcsák voltak a kocsik és egy elég sablonos Bonnie and Clyde sztori kerekedik ki belőle. De mint fizető eszköz és érték az időt használni zseniális. Az elég sok pluszt ad a filmnek de nálam 6 os a max erre.

nikodémus 2012.01.05. 09:45:32

Nehezen tudom elhinni, hogy ezt ugyanaz az Andrew Niccol rendezte, mint a Gattacát. Egyedül Cillian Murphy pislákolt valamicskét ebben a filmnek csúfolt sötét éjszakában.
süti beállítások módosítása