Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Válogatott gyilkosok (Killer Elite)

2011.11.24. 21:50 koimbra 7 komment

 

Megtörtént eset alapján – teszik közzé a film elején, ha esetleg valaki még nem tudta volna, akkor most vésse az eszébe. De mivel a keményöklű Jason Statham a főszereplő, így csak abban lehetünk biztosak, hogy volt egy eset jó 30 évvel ezelőtt, amikor egy tökös fickó belemászott a S.A.S. képébe és kilőttek pár tucat golyót. Ranulph Fiennes (mielőtt felmerülne a kérdés, igen, ő Ralph Fiennes rokona) tollából származik a történet, bár állítását természetesen a hivatalos szervek cáfolják, tény, hogy szolgált a brit seregben és az Ománi Szultánság haderejének is besegített. Mellesleg él és virul, nem tűnt az északi és déli sarkot megjárt expedícióban, szóval nem igazán izgatja a hatalmasokat a fejében kavargó információhalmaz. Mindenesetre a Válogatott gyilkosok megtekintése után leszűrhetjük, hogy ebben az iparban senkinek nincs patyolattiszta lelke és az élet olykor egy nagy klisé.

Danny (Statham) barátjával és mentorával, Hunterrel (Robert De Niro) úzi az ipart, csinálják, amihez értenek: jó pénzért gyilkolnak, kockára teszik az életüket. Az egyik eset után Danny úgy dönt, hogy megkezdi a nyugdíjas éveinek letöltését, ám nem sokra rá újra elő kell vennie fegyverét, hogy segítsen egykori harcostársán. Hunter ugyanis bevállalt egy melót, de a megbízást adó sejket csúnyán át akart vágni, ezért most fogva tartják, csak akkor szabadulhat, ha hősünk elvégzi a feladatot. A sejk fiait régebben néhány S.A.S. tag nyírta ki, az elvárás pedig az, hogy ezek az emberek is elhalálozzanak.

 

Az előzetes csöppet becsapós, ezt ugyan már megszokhattuk, de mégis teljesen máshogy állítja be a szituációt, mint ahogy először látszott. Azt hihettük, hogy Clive Owennel kell leszámolni, ő tartja fogva De Nirot, majd Statham jön, üt és vág, ami után lekonyul Owen bajsza. No, ez bizony nem így van. Statham ugyan akciózik, de nem egyedül, hanem vannak megbízható társai is, Owen pedig csak azért lép be a képbe, mert meg akarja védeni a célpontokat. De az valahogy kimaradt, hogy miért nem otthon morog bajusza alatt és miért ered Dannyék után. Ugyanakkor miért is érdekelne minket az itt-ott felvetődő kérdések? Tanúság, következtetés? Motivációk vagy egyéb apróságok? Ugyan. Alapjában véve nem egy rafinált történettel rendelkező filmre váltottunk jegyet, a főszereplő miatt csak annyit kell tenni, hogy hátradőlünk és várjuk az akciót, ne lepődjön meg senki, ha előbb utóbb elfelejtjük a szereplők neveit.

 

Statham teszi a dolgát, ezúttal még tervezget is akció előtt, bár ezt is a jól megszokott arccal teszi. A romantikus szálat szerencsére annyira nem erőltetik (Yvonne Strahovski így nem is mosolyog sokat), még csak az kellene, hogy azt nézzük, hogy Statham szerelmes arccal suttogja maga elé: Szeretlek. De Niro-nak nagyon meg sem kellett erőltetnie magát, a Szemtől szemben és a Ronin filmekben meg már bizonyította, hogy milyen jól bánik a fegyverrel. Owen is elővette a komorabb, keményebbik arcát, bár azért néha mintha érződne, hogy azt se tudja mit keres a Válogatott gyilkosokban.

 

Gary McKendry elsőfilmes rendező szeme előtt a kézikamerás akciójelenetek lebegtek, mikor hozzálátott a lövöldözős vagy bunyós jelenetek leforgatásához. Ebben a Bourne franchise képviseli a legmagasabb szintet, ahol már a néző is ott érezheti magát az ütésváltások között. McKendry-nek nem sikerült teljesen felnőnie a feladathoz, de azért korrekt módon megoldotta a dolgát. A filmre sem lehet mást mondani: korrekt. Nem rossz, nem rossz, 60 %-ot meg lehet rá adni, de indokolatlanul hosszú és a második félidőben többször tűnik úgy, hogy mindjárt jön a The End, ám mégse. Ahhoz képest, hogy megemlítik, hogy a S.A.S. A legkeményebb alakulat, akik mellett még a Navy Seal is csak egy cserkészcsapat, ráadásképp fogalmunk sincs, hogy mit csináltak Ománban annyira nem is válik kőkemény alkotássá.

imdb: 6,7
rottentomatoes: 24 %

Büdzzé: 70 millió dollár
Amerikai bevétel: 25 millió dollár
Eddigi összbevétel: 48 millió dollár


 

 

Címkék: akció iromány igaz történet 60 % killer elite

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr483409421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rolee83 2011.11.24. 22:06:12

Jó a szereplőgárda, meg fogom nézni! Statham meg nagy kedvenc, szóval csak ő lenne benne mint húzó név akkor is nézős lenne.

Lord Picard 87 2011.11.25. 08:00:48

Apró észrevétel: nem Ralph, hanem Ranulph Fiennes-nak hívják a könyv íróját, aki egyébként egy nagyon híres felfedező is egyben, egyszer 7 nap alatt 1 maratont futott le 7 kontinensen és sok egyéb vakmerő tett köthető hozzá. Jó filmet is lehetne készíteni az egész életéből (poén lenne, ha harmad-unokatestvére, Ralph játszaná el :D).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.11.25. 09:54:26

nekem tetszett a film, mondjuk De Niro szerepét bárki eljátszhatta volna, olyan mellék volt.

curby (törölt) 2011.11.25. 10:11:23

szerintem nagyon jó film.számomra 90%-os.A Bourne filmek egyáltalán nem tetszettek.Ez szerintem jobb.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.11.25. 10:12:41

@Lord Picard 87: Oh, igen, köszi:)
Vagy esetleg Jason Statham játszaná őt:D

Lord Picard 87 2011.11.25. 10:49:08

@koimbra: Nincs mit :))
Ő is játszhatná, igen :) De volt már rá példa, hogy valaki saját rokonát alakítsa egy filmben? Mert ha nem, itt lenne a lehetőség :)

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2011.11.25. 16:07:16

Nekem sokkal jobban tetszett, mint 60%. :) Speciel marha jól szórakoztam rajta. Kevés hasonló akciófilm van.
süti beállítások módosítása