Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Cargo

2011.12.05. 21:47 koimbra 6 komment

 

Nem éppen vidám képet fest le a jövőről a Cargo svácji sci-fi, a Föld teljesen lakhatatlanná vált, az emberek Föld körüli űrállomásokra költöztek, amelyek leginkább úgy néznek ki, mint a túlzsúfolt menekülttáborok, a helyzetet ráadásul a terroristák is nehezítik. Mindenki arról ábrándozik, hogy összegyűjt elég pénzt ahhoz, hogy elutazhasson a Rheára, amely egy lakható bolygó, maga Paradicsom, az Ígéret Földje: zöldellő fák, kék ég, a rokonok vidám arccal küldik a válaszvideókat. Dr. Laura Portmann azért vállal munkát a Kassandra fedélzeten, hogy végre valahára megválthassa jegyét a Rheára. Erre kicsit várnia kell, a munkája időtartama nyolc évig (4 éve oda, 4 év vissza) tart, a legénység feladata, hogy valami távoli űrállomásra elszállítson valamit. Ez idő alatt csupán egyetlen személy van ébren, a maradék hibernálva teszi meg a hosszú-hosszú utat. Éppen Laura ügyel a fedélzeten, már csak két hónap van hátra a célállomásig, azonban kénytelen felébreszteni a kapitányt és a többieket, mivel szokatlan dolgot észlel.

 

 

Mint említettem svájci sci-firől van szó (igen, ott is van van filmipar), nem kell látványos űrcsatákra, vérszomjas, nyáladzó űrlényekre számítani. A szereplők mindvégig sötétben, illetve félhomályban bolyonganak, ám a két elsőfilmes duó, Ivan Engler és Ralph Etter szerencsére minden jelenetet képes volt úgy prezentálni, hogy látható legyen mi zajlik a sivár fedélzeten. A cselekmény szinte végig a Kassandrán játszódik és felettébb idegesítő lenne, ha csak a hatalmas, áthatolhatatlan sötétséget mutatnák, illetve hosszú távon az sem tenne jót a szemnek (esetleg a szemésznek), ha a lámpák folyamatosan villognának. A félhomályos terekben való bóklászás és császkálás kiváló lehetőséget teremt, hogy némi horrorisztikus ízt kölcsönözzenek a filmnek, a készítők nem teketóriáztak, éltek a lehetőséggel.

E mellett számos kérdés merül fel, ami folyamatosan fenntartja a néző érdeklődését. A nyakukba kapott űrmarsall miért nem jelezte korábban, hogy néha csak úgy kilép a hibernációs „kádból” és szó nélkül mászkál a hajón? A raktérben miért vannak veszélyes anyag jelzéssel ellátott konténerek? És egyáltalán miért pont az a rakományuk, ami? Mellesleg kit láthatott Laura, míg ügyeletben volt? Sőt, ki ölte meg a kapitányt? Egyébként valóban oda tartanak, ahova gondolják? Kérdés kérdés hátán, amire választ kell találni. Miközben a szereplők fázósan húzzák össze magukon a kabátjukat megpróbálnak szövetségeket találni maguk mellé, szűk szemmel méregetik egymást, hiszen azt sem tudják kiben bízhatnak.

 

 

A Cargo leginkább egy hatalmas nagy tiszteletadásnak (homage) tűnik, többek között az Nyolcadik utas: A halál és a Mátrix juthat eszünkbe. Engler és Etter azonban ezen túlmenően korrekt módon tartotta kézben a gyeplőt, csak itt-ott inog meg kicsit a történet. A romantikus vonal kissé erőltetett és még csak a kémia sem működik a két színész között, bár ebbe azért belefér az is, hogy a veszettül hideg helyen kevés dolog melegíthetné fel a hangulatot, itt még egy szerelmi szál sem hevítheti fel az amúgy sem szívderítő sötét, komor helyzetet. Ennek ellenére a szűkös költségvetést ötletesen használták fel, sikeresen megteremtik az atmoszférát, a hangulatot. Viszonylag lassabban halad előre a cselekmény, de mindvégig fenntartja az érdeklődést, olykor lankad a figyelem, de szerencsére a rendezők mindig észbe kapnak. A felmerülő kérdéseket szépen megválaszolják, így a végén ezzel kapcsolatban nem lehet hiány érzetünk. 70 %-ot megérdemel.

 

 

Címkék: iromány sci fi 70 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr743441194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vrango 2011.12.06. 07:10:01

Régebben láttam ezt a filmet (egy hasonló, filmes blog ajánlotta), és kellemes emlékként él bennem.
Ha figyelmen kívül hagyjuk azt a tényt, hogy gyakorlatilag egy Alien-klónnal állunk szemben, ami ezen túlmenően más sci-fikből is szemérmetlenül átvesz ezt-azt, akkor egy nagyon jó atmoszférájú, még izgalmasnak is mondható filmet láthatunk. Ez pedig azért nem kis szó egy (viszonlag) kis költségvetésű, európai alkotás esetében...

vrango 2011.12.06. 07:13:10

(Most megnéztem a trailert, és megint kedvet kaptam hozzá:D)

nikodémus 2011.12.06. 13:38:22

Még régebben láttam, hát nem egy nagy szám. A - tőlam amúgy is távolabb álló - sci-fi-horror-klasszikusokat másoló Pandorum másolata. Éljen a posztmodern! ;-)

nemecsek ernő áruló 2011.12.07. 15:07:55

@nikodémus: Ha a sci-fi horror távol áll tőled, akkor a véleményed nem mérvadó, nemde? :)
Filmrajongó ismerőseim csak ajánlani tudták.

nikodémus 2011.12.07. 16:12:37

@nemecsek ernő áruló: Mérvadó, Mihez képest? Kiéhez képest? Tudod, ez egy relatív fogalom. vagy másikat akartál használni, csak összekeverted a kettőt? Gáz...

Az pedig, hogy valami távol áll tőlem, nem jelenti azt, hogy kiemelkedő darabjainak értékét ne ismerném el. De ez a Cargo elég messze van a kiemelkedőtől, és még csak nem is eredeti (finoman szólva).

madárijesztő 2011.12.07. 17:16:37

Ez egy teljesen jó sci-fi volt, ajánlott.
süti beállítások módosítása