Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Muppets (The Muppets)

2012.01.17. 22:10 koimbra 8 komment

 

Fogalmam sincs, hogy a mostani rajzfilm-és bábsorozatok közül melyikre fognak még emlékezni pár évtized múlva, de ha a jelenlegi hollywoodi hozzáállást nézzük akkor 20-30 év múlva is ugyanolyan hévvel és kedvvel gyalázzák meg a gyerekkor hőseit, kedvelt figuráit és szép emlékeket idéző karaktereit. Elég csak a szánalmas Hupikék törpikék filmnek nevezett vacakra gondolni, de már az is felháborító hogy bántak el Maci Lacival és Alvinékkal. Ezúttal kivételesen sikerült egy szórakoztató és vidám produkciót prezentálni, ami után tényleg elhisszük, hogy a készítők valóban rajongtak Brekiékért és nem csak úgy mondták.

A történet azzal indít, hogy Gary (Jason Segel) és Walter, a történet főszereplői a Muppet show-n nőnek fel, utóbbi különösen odavan a hangulatos műsorért. Jó pár évvel később egy los angeles-i kiránduláson útba ejtik az egykori bábok „főhadiszállását”, ám szomorúan konstatálják, hogy a hely teljesen kihalt, por fedi a színpadot, ahol egykoron vidám poénok repkedtek. Az is kiderül, hogy egy olajmágnás leromboltatná a színházat, csak úgy lehetne megakadályozni, ha összeszednének 10 millió dollárt. Ehhez viszont össze kellene trombitálni Brekiék régi csapatát, akik már szétszéledtek a világban.

 


Félő volt, hogy a filmesek elkalandoznak és egy teljesen idegen világba kalauzolnak el minket. A CGI vagy a motion capture segítségével életre keltett szereplők manapság abszolút elfogadottak hollywoodi berkekben és boldogan is alkalmazzák amikor csak tehetik, akkor, amikor csak akarják. Ráadásul még arra is képesek, hogy az egykor megkedvelt figurákat teljesen szokatlan környezetbe helyezik. Ha már a törpök elmentek New Yorkba, Miss Röfi és Gonzó is könnyedén lehetett volna elit kommandós.

Meglepő, de ezúttal tényleg úgy tűnik, hogy igazat mondtak, Jason Segel és Nicholas Stoller tényleg nagy kedvelői Jim Henson életművének. Ugyan nem csak bábok mászkálnak fel s alá a produkcióban, de elmondható, hogy a színészek inkább csak a háttérben sertepertélnek, nem nyomakodnak túlzottan előre. Segel és Amy Adams is nyugodtan üldögél a bábok mögött, eléneklik saját dalocskájukat, beszélnek néhány mondatot, de a terep inkább Brekié, Röfié és Walteré, azaz a báboké. Az „előadáshoz mindenképpen szerezzetek egy sztárt” érezhetően pont a bársonyszékben pózoló, diagramokat és statisztikákat nézegető, telefonjukat nyomkodó fejeseknek szólt, de ezen túlmenően Muppeték képesek voltak magukból is bohócot csinálni (csak úgy, mint régen).

 

A humor nem csak úgy fel-feltűnik, majd néha-néha visszatér, hanem belengi az egész filmet. Nem spóroltak a parodisztikus jelenetekkel sem, ami egyes filmekben erőltetetten és kiábrándítóan hat, addig itt megmosolyogtató és nevetésre ingerlő (pl. a montázs). Nem szenvedünk hiányt az énekelgetős-táncos betétekben sem, mindegyiket élvezettel hallgathatjuk-nézhetjük végig, egy pillanatra sem éreztetik azt, hogy ki kellett találni valamit, hogy meglegyen a szükséges játékidőhossz. Dalra fakad Segel, Walter és Amy Adams is, énekelnek a bábok és a film egyik fénypontjaként Chris Cooper is rappel egyet.

Muppeték visszatértek és a csapatösszevonás után belevágnak a show-ba (amit gyakorlatilag vehetünk úgy is, hogy show a show-ban), mi pedig örömmel konstatálhatjuk, hogy van még erő a közkedvelt bábokban, tudnak még szórakoztatni, csak értő kezekkel kell hozzájuk nyúlni, így kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik a produkciót. 80 %-ot megadnék rá, nosztalgia a jobbik fajtából,  üröm az örömben, hogy az utolsó pillanatok már kissé összecsapottnak hatnak. 

imdb: 8,0
rottetomatoes: 96 %

Büdzsé: 45 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 86,6 millió dollár
Eddigi összbevétel: 101,6 millió dollár

 

Címkék: iromány vígjáték 80 % the muppets

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr383571928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2012.01.17. 22:22:47

Imádtam gyerekkoromban, imádom most is. Régen az összeset felvettem videóra. Na nem a legrégebbieket, hanem amikor a "két öreg" már a kórházban szívatta a nővérkéket.
Még most is szétröhögöm magam, mikor Gonzo feltalálta az atommeghajtásos kenyérpirítót és elővesz egy fluoreszkáló kenyeret. "Cillog a sötétben!"

nikodémus 2012.01.18. 06:34:23

Lehet, hogy az alkotók rajongtak a Muppetekért, én azonban rosszul voltam, ha egyet is megláttam közülük a tévében, úgyhogy messziről kerülni fogom ezt a filmet is.

Atkakukac1989 2012.01.18. 10:30:29

Ma megyek megnézni! Elképzelni se tudom, hogy ne szórakozzak jól.

Dean6 2012.01.18. 13:56:51

Igazából én kicsit csalódott vagyok,amikor beültem rá moziba,szinte csak gyerekek vettek körül és sóhajtozó felnőttek. Voltak jó pillanatai,de azért azzal nem rétek egyet,hogy minden korosztály jól fog rajta szórakozni.Volt benne nem kevés jelenet,ahol kissé kínosan éreztem magam,hogy mit is keresek ezen a filmen. Gyerekes, nagyon is.Az éneklős részek szerintem egyenesen borzalmasak.
Én maga a Muppets karaktereket imádom,Kermit a legnagyobb arc,félek kinőttem már ebből...:(

Atkakukac1989 2012.01.18. 19:38:42

Elképesztően vidám hangulatú, poénos, tele híres sztárcameókkal. Gyerekkoromban imádtam a figurákat, de utána elfelejtődött egy jó 10-15 évre az egész, de ennél jobb visszatérésről álmodni se mertem. A filmbeli Muppet show utáni befejezés pedig katartikus. Végig rázott a hideg és a film alatt vigyorogtam mint a tejbe tök. Ennél jobb és szerethetőbb filmet nehéz lesz az idén találni. A Toy Story 3 óta nem voltam még ilyen boldog film után.

90%

Ui.: a film előtti újabb Toy Story kisfilm fantasztikus volt megint.

freddyD 2012.01.19. 11:45:41

A film nem rossz és nosztalgiafaktorával és lehengerlő bájával egyből megvett, azonban ezt a Segal&Adams románcot tökre kihagyhatták volna. Senkit sem érdekel egy Muppets filmben. Azt a negyed órát inkább Topiékra szánhatták volna

@Dean6: Az éneklős részek szándékosan voltak ennyira túljátszva. Még maguk is kiparodizálták őket, nem is egyszer.

nikodémus 2012.03.07. 22:02:12

Végül mégis megnéztem, és kellemesen csalódtam. Leginkább a hol finoman, hol maróan önironikus hangvétel miatt, és az ízléses nosztalgiázás is rendben volt.
süti beállítások módosítása