Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Géppisztolyos prédikátor (Machine Gun Preacher)

2012.02.20. 22:17 koimbra 10 komment

 

Gerard Butler egy elpusztított, felégetett, lerombolt afrikai falu közepén álldogál, szomorúan szemléli a romokat. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy még a napszemüvegét is leveszi. Egy kutya szalad át a füstölgő maradványok között, egy kisgyerek rohan utána, majd nem sokra rá aknára lép, Butler lélekszakadva rohan oda és letörve öleli magához a tetemet. Érik benne egy elhatározás: majd ő kézbe veszi a szerencsétlen gyerkőcök sorsát, árvaházat épít, ha kell fegyver ragad...s az elhatározást tett követi. Butler úgy érezte, hogy Sam Childers életét megérné filmre vinni, csak azt felejtette el, hogy ő nem drámai színész és illett volna egy jobb forgatókönyvet összeeszkábálni.

Childers motoros legény volt, aki gyakran nézett a pohár fenekére, a napi rutinba beletartozott, hogy belőtte magát, majd másnap felébredvén telepakolja a wécéjét és újra a kocsmában kötött ki. Felesége rátalált az Úrra, Childers egy igen zűrös este után maga is elmegy az egyházba, szépen megkeresztelkedik, megbánja bűneit és a környék ezermestereként ténykedik. Mikor tudomására jut, hogy Afrikában eléggé zűrös a helyet, ezért gépre pattan, felhúz egy-két házat. Nem kell sok idő és máris azon kapja, hogy árvaházat épít, egyik kezében kereszt, másik gépfegyver, fejében ötletek szaladgálnak.

 

A börtöntöltelék kokósból fehér prófétává váló fickó történetében több lehetőség is rejlett, Butler is hitt a filmben, olyannyira, hogy producerként is beállt a film mögé. Marc Forstert sikerült megszerezni a produkció élére, aki a Szörnyek keringőjével és az Én, Pán Péterrel bizonyította, hogy ért a drámákhoz és kellő fantáziával is rendelkezik. Ám az igaz történeten alapuló Géppisztolyos prédikátornál inkább csak úgy kóvályog, mintha maga sem tudná, hogy mit akarna. Több szálat tart a kezében, ezeket inkább csak úgy markolássza, de egyiket sem húzza meg, fel nem fogom, hogy miért nem volt képes többet kihozni magából. Talán Butler szólt bele mindenbe?

Lehetett volna akár egy hittérítő film is, amely láttán egyesek bevonulnának az első útba eső templomba, leszámolnak bűnös múltjukkal és a továbbiakban hasznos tagjai lesznek a társadalomnak. Forster szerencsére nem próbálkozik meg azzal, hogy a néző úgy érezze, hogy a rendező azt szuggerálná belé: Bűnös vagy. Bár azt sem kísérli meg, hogy a főhős megtérése valamennyire hihető legyen. A züllött, drogos fickóból egyik pillanatról a másikra válik Isten bárányává, szó nélkül hagyja maga mögött múltját. De miért? És legfőképp miért válik belőle gyorsan elkötelezett hívő?

 

Az akció rajongói csalódni fognak, akad egy-két lövöldözés, Butler kezében jól áll a gépfegyver, a shotgun és a rakétavető, viszont nem túl sokszor eresztik szabadjára a golyókat, látványosabb jeleneteket pedig nem is igazán kapunk. Szóval Butler nem próbálkozott meg azzal, hogy egy afrikai Rambo-t mutasson fel és ezt a rendező sem erőltethette. Az izgalmaknak is híján vagyunk, hősünk fejére vérdíjat tűzött ki az ellenséges katonai alakulat vezére, mégis nyugodtan jár és kél az országban, mintha a nagy összeg senkit sem érdekelne.

Mivel emberünk sok időt tölt egy másik kontinensen a családját is ritkán látja. Szerető felesége tárt karokkal várja mindig, cseperedő lányának hiányoznak a közös játékok és gyerekkori barátjának is szüksége lenne rá, hogy megerősítse hitében. De afrikai tevékenysége miatt a régi ismerősök eltávolodnak tőle, neje és lánya is egyre kevésbé bírja nélküle. Szívszorító családi dráma is kibontakozhatna, sajnálatos módon ezzel kapcsolatban is erős hiányérzetünk lehet.

Legalább az afrikai rész rendben van? - tehetnétek fel a nagy kérdést. Szomorú, de nem. Szerencsétlen gyerekeket erővel elveszik, elrabolják, majd fegyvert nyonmak a kezükbe és besorozzák a seregbe. Díjgyanús, így első hallásra, hiszen a tragédiákat általában kedvelni szokták, sajnálatosan Forster unalmasabb jelenetekkel lep meg minket. Bizony, így nem fogják sokan kinyitni pénztácájukat, hogy egy nagyobb adománnyal segítsék a még most is aktívan ténykedő Childerst és nem hiszem, hogy valaki a látottak alapján késztetést érezne eladjon mindent, fogja kis batyuját és egy gépfegyverrel beálljon a fehér próféta mellé.

Afrikai hős, árvákat védelmező terminator, szerető férj, Isten szolgája. Mint látható a lehetőségek úgy sorakoztak a készítők előtt, mint a bábuk egy sakktáblán. Már csak kezdeni kellett volna velük valamit. Karaktereit sem használja ki igazán, sőt úgy tűnik, hogy egyes embereket akkor rángatnak elő a kalapból, amikor hirtelen nincs jobb ötletük (az orvosnő jeleneteinek többsége szerintem a vágószoba padlóján végezte, a régi drogos cimbora szálát nyugodtan kihagyhatták volna). Végeredmény? Jó, most már tudjuk, hogy Childers létezik és mit csinál, de ellettünk volna e nélkül is.

imdb: 6,5

rottentomatoes: 29 %

 

Büdzsé: 30 millió dollár
Amerikai bevétel: 0,53 millió dollár
Eddigi összbevétel: 1,1 millió dollár


 

Címkék: akció iromány dráma 40 % machine gun preacher

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr624150169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodyfiú 2012.02.20. 23:31:21

" Eddigi összbevétel: 1,1 millió dollár " ?? ez komoly?

Dean6 2012.02.20. 23:47:32

@Bodyfiú: Igen,mert csak limitáltan adták kb. 100 moziban.Ez tipikus fesztivál film.

mereszet 2012.02.20. 23:59:04

Én haverral néztem egy pár hete, egy 23:00 órási előadáson, és nekünk eléggé bejött ;)

A nép fia 2012.02.21. 08:34:48

Majd egy unalmas szombat délutánt szerintem rászánok. :-) Annyira azért nem lehet rossz.

Talán nem is kell megismerni életének minden aspektusát, kibontani a szálakat. Egyszerűen a film szerintem csak megmutatja, hogy létezik ez a pasas, így élt és most meg emígy. Sok mindent csinál, becsülendő a munkája. És kész. :-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.02.21. 09:13:19

ezt hol tudtad már megnézni??
nem merem elolvasni, nehogy befolyásoljon a filmélményben, de majd utána!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.02.21. 10:18:04

@doggfather: Úgy másfél hónapja adják itthon is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.02.21. 10:41:16

@koimbra: hoppá, akkor valahogy elmentem mellette. :D

mereszet 2012.02.21. 15:14:53

@doggfather:
Jaja, moziban, havi 2x eljárok..ha tehetem. :P

Dean6 2012.04.04. 13:44:49

Végre én is megnéztem,a trailer alapján elég jónak nézett ki,de szerintem olyan rossz sem lett. Butlernek jól állt a szerep, és a történet sem volt rossz. Igazából nekem a karakterfejlődéssel volt gondom,az elején rossz,aztán jó,majd a végén ismét rossz lett,teljesen unszimpatikus karaktert csináltak belőle,akkor is,ha a jó cél érdekében tette amiket tett.

charliefirpo1 2012.04.12. 08:58:47

Ha a filmet nézzük helyén van a cikk, nekem is hasonló gondolataim voltak mikor néztem. Viszont az utolsó mondattal nem értek egyet. Nem ismertem a háttérsztorit és úgy kezdtem el nézni ahogy jellemezték is, akció, dráma, stb. Ezekben a kategóriában mint film elég gyenge (elvarratlan szálak, felesleges jelenetek, kifejtés nélkül maradt gondolatok...), viszont amikor megláttam hogy ez a fószer tényleg ott nyomja a sűrűjében és miket ért el, egyáltalán nem bántam meg hogy végignéztem. Sajnos ilyen világban élünk, és bármi, ami ezekre a szörnyűségekre felhívja a figyelmet segíthet, mégha elég esetlenül is teszi azt ebben az esetben. Eszembe is jutott az IMF-ünk nemrég elejtett mondata, miszerint Afrikának jobban ki kellene használnia természeti erőforrásait. Talán előbb abba kellene hagyni egymás legyilkolását...
süti beállítások módosítása