Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Star Wars Symphony beszámoló

2012.03.11. 19:45 koimbra 5 komment

Az alábbi beszámolót Slowclubster küldte, köszi.

Valaha rég, egy messzi-messzi galaxisban...

Na, nem is volt ez olyan rég, és nem is volt messze, hiszen tegnap este Budapesten, a Millenáris Teátrumban részt vettem harmadmagammal (ott volt párom és egy barátom is) életem egyik legnagyszerűbb élményén!!!

Erre, amíg élek emlékezni fogok. Az, hogy alapból hardcore SW-fan vagyok, az egy dolog. Attól még tudom, hogy nem minden arany, ami fénylik...

De ez a dolog kiragyog az átlagból. Alapból adva van ugye John Williams Oscar-díjjal jutalmazott grandiózus zenéje. Ehhez jön az a sok istenáldotta tehetség, akik a Pomázi Ifjúsági Fúvós-zenekarban zenélnek. Plusz az "501-es légió", akik a világ legfanatikusabb SW őrültjei, ők a saját maguk által készített jelmezbe bújva lépnek fel az egész világon mindenféle rendezvényeken. Egy kis háttérvetítés a zenekar mögötti filmvászonra a klasszikus jelenetekkel, és kész is van a tökéletes SHOW! Mert ez bizony show volt a javából, nem egy szimpla hangverseny.

Mindjárt az elején maga Darth Vader sétált ki a színpadra, és megparancsolta (!), hogy mindenki kapcsolja ki a mobilját. :-) Majd balról besétált két rohamosztagos partvissal a kézben, és takarítás közben olyan dumákat adtak elő, hogy a közönség hangos röhögésben tört ki. A klasszikus trilógia minden részéhez volt egy vicces sztorijuk, és minden egyes jelenethez tartozott egy kis fénykardpárbaj, itt volt Darth Maul, Qui-Gon, a fiatal Obi-Van, maga Palpatine császár is...

Aztán elkezdődött a hangverseny. Az elején nem tudtam, mi furcsa egy picit, amikor rájöttem, hogy nincsenek vonósok! John Williams eléggé élőtérbe szokta tolni sok motívumnál a vonós hangszereket, ami itt értelemszerűen nem volt. És érdekes módon aztán már nem is hiányzott! Ugyanis olyan jól meg volt hangszerelve, olyan szépen meg volt variálva az összes téma, hogy nem is találok rá szavakat, főleg így laikusként, mármint zeneügyekben... :-) Viszont az összes jól ismert hang ott volt, csak épp nem hegedűvel vagy csellóval, hanem rézfúvóssal. És így is akkora erő volt benne, hogy az "Imperial March" témánál a gyomromban éreztem a dübörgést! De az összes téma és jól ismert dallam nagyon szép volt, nagyon jó volt, egész egyszerűen minden percét élveztem. Már a hangverseny elején ráragadt a vigyor a képemre, és nem is jött le onnan a végéig. Nem is beszélve a libabőr effektusról, ami sokszor megtalált...

A zenék sorrendjére nem lehetett panasz, szépen végigkövették a 6 filmet, közben a vásznon a vetítés ehhez igazodott. A vége felé, amikor a zenekar az igen jazz-es "Cantina Band" témát kezdte játszani, a közönség (velünk együtt) már önfeledten tapsolt ritmusra, és igencsak buli hangulat kezdett kialakulni... Főleg, hogy még Darth Vader és a rohamosztagosok is táncra perdültek a színpad előtt!!! :-)

Amiről még szólnom kell, és eléggé ledöbbentő, de örömteli volt számunkra, az az, hogy a zenekarban milyen fiatalok is zenélnek! Kb. 11-től a 18 éves korig voltak fiúk-lányok, és ha ez nekem/nekünk ekkora élmény volt, akkor az nekik milyen lehetett, hogy háromszor tapsoltuk vissza őket - vastapssal!!!

Szóval, életem egyik legnagyobb élményén vagyok túl. Remélem, ezt megismétlik még valahol/valamikor, mert ezt egy Star Wars fan egyszerűen nem hagyhatja ki az életéből!


AZ ERŐ LEGYEN MINDANNYIUNKKAL!!!

Címkék: star wars

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr864310231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2012.03.11. 21:51:45

De király!!!

Ilyenekről hol lehet(ett volna) informálódni?!

slowclub1 2012.03.12. 07:42:12

@A nép fia: Szia! Facebook, Google, 501-es légió honlapja, Millenáris honlap.
Amúgy én is véletlenül találtam rá, de innentől ezeken a fent említett helyeken lehet informálódni.

Lord Picard 87 2012.03.12. 10:14:40

Nagyszerű élmény lehetett, köszi a beszámolót! Az új trilógiának ugyan nem sok érdemleges, nagyszerű momentuma van, de John Williams kitett magáért, neki köszönhetően lett élvezetes (számomra) az új trilógia :)

Én is elmennék egy ilyen előadásra, vagy egy Filmharmonikus koncertre, ha lesz újra. De még jobban várom, hogy esetleg egyszer idehaza is hallhatjuk élőben a Lord of the Rings Symphony-t :))

slowclub1 2012.03.12. 10:25:20

@Lord Picard 87: Szívesen!
El kell kezdeni rágni a Pomázi-ak fülét, hogy csinálják meg azt is! Hátha kedvet kapnak hozzá! :-)
www.facebook.com/PomazWindOrchestra

johnw 2012.04.09. 16:56:23

Kedves slowclub!

Nagyon jólesett a beszámolója a koncertünkről, köszönöm szépen! A következőre mindenképpen küldünk meghívót!!! :D
Egy kis összefoglaló a hangversenyről.

www.youtube.com/watch?v=FxojZ2VfjVo
süti beállítások módosítása