Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Érdekességek - A kaszkadőrök világa

2012.03.16. 21:20 ForgerON 1 komment

A kaszkadőrök (stuntmen, stunt performers) veszélyes mutatványokkal foglalkozó, és erre specializálódott szakemberek. Egyes képviselői kaszkadőr bemutatókon ejtik ámultba a közönséget, míg mások a filmek világában kamatoztatják tudásukat. Legyen szó épületekről történő leugrásról, lángoló emberekről, lovas esésekről, robbanásról, autós ütközésről, verekedésről, vagy motoros bravúrozásról; ők azok, akik kockáztatják testi épségüket a hiteles jelenetekért.

stuntmen2.jpg

Eleinte nem léteztek kaszkadőrök, minden a szereplőkön múlt, hogy be merték-e vállalni a rizikós jeleneteket, avagy sem. Akkoriban még nem létezett az akciófilm, mint műfaj, ezért komédiákban alkalmazták a kaszkadőröket, akik magas épületeken mászkáltak, vagy éppen csüngtek egy rúdon lógva. Az első komolyabb kaszkadőrök meglepő módon némafilmes humoristák voltak, mint Keystone Kops, és Buster Keaton. Ők alkották meg a kaszkadőrség első pillérét a gyalogos kaszkadőrmutatványt. Keaton leghíresebb jelenete, amikor egy eldőlő házfal előtt áll. A fal rá dől, de nem okoz sérülést, mert pontosan az ablak helyén áll.  1910 elején a filmipar kiteljesedése során megjelentek az akció jelenetekben bővelkedő filmek, amik már magukban hordozták az esetleges rizikót. Ennek következtében a kaszkadőrök szerepe és száma lényegesen megnövekedett. Térhódításuk az amerikai western korszakban vált teljessé. Két kiemelkedő élenjárója Thomas EdwinTomMix és YakimaYakCanutt. Tom Mix 336 filmben tette tiszteletét az 1910 és 1935 közötti időszakban. Mindketten az adrenalinban bővelkedő rodeós közegből csöppentek a filmek világába. A lovas produkciókkal egy újabb ágazat alakult, a lovas kaszkadőrmutatvány. Yak Canutt tehát rodeózással foglalkozott, majd hivatásos kaszkadőr, végül kaszkadőr szakértő és akciórendező lett. Előző hivatásából adódóan lovas jelenetekben szerepelt elsősorban. Technikai újításokat vezetett be. Egyik ilyen újítása az „L” kengyel, egy másik fejlesztése a „running w„ volt, amellyel a lovas bukásokat produkálták. Ehhez a sokkolóhoz hasonló szerkezetet használtak, majd kötelet, és drótot, amit a megfelelő időben kifeszítettek, s ez által a ló és lovasa előre bukott. A veszélytelennek nem nevezhető módszert a lovak megsínylették, ezért be is tiltották. Manapság már hosszadalmas munkával betanítják a lovakat az efféle jelenetekhez. 

Yakima_Canutt_Stagecoach2_1.jpg

Yak vakmerőségét és elhivatottságát, mi sem jellemzi jobban, mint hogy ő volt az első kaszkadőr, aki a lovak közé vetette magát, majd a száguldó szekér végig  húzta a porban (Stagecoach, 1939). Pályafutása során John Wayne dublőreként is szerepelt, de kitanított más kaszkadőröket, többek között a fiait is. Említésre méltó, hogy George Lucas mikor megalkotta Indiana Jones karakterét, nem kis mértékben inspirálta Yakima munkássága. Olyannyira, hogy két híres jelenete is bekerült a filmbe.
Yak második fia, Joe Canutt szerepelt többek között a Ben-Hur (1959)  híres szekérversenyes jelenetében Charlton Heston dublőreként. Joe álla megsérült, amikor Ben-Hur szekere átugratott egy akadályon, de szerencsére komolyabb sérülés nem történt. A rendkívüli precízen előkészített verseny során bábukat használtak fel az elbukó fogathajtókhoz, de az ügyes vágásnak köszönhetően nem vehető észre a trükk.
Az abszolút férfiasnak mondható kaszkadőr hivatás kevés nőt vonz, de vitathatatlan, hogy női kaszkadőrökre is szükség van. Helen Gibson, a fiús nevelés kapott leány útja is először a rodeózáshoz vezetett, majd kaszkadőrmutatványokban teljesedett ki rátermettsége. Helen egy mozgó vonatra ugrást is bevállalt, természetesen hosszas felkészülés után.
Harold Lloyd-ban minden megvolt, ami egy vérbeli kaszkadőrhöz kell. A ’40-es évek zsenije mindig kapható volt valami őrültségre. Több mint 200 filmben hajtott végre különböző veszélyes és izgalmas mutatványt. Karrierje során elvesztette a két ujját a Megkísértett Kísértetek (Hunted Spooks, 1920) forgatásán, amikor egy bomba véletlenül felrobbant.
Harry Houdini nem csak szabaduló művész volt, hanem ízig-vérig kaszkadőr. Mágusnak nevezték, pedig trükkjei mechanikai jellegű voltak, mintsem varázslat.
Az ’60-as és ’70-es években egyre modernebb kaszkadőr technikák jelentek meg, amiktől fellendült az ipar. Az autó és a motor kiegészítésével pedig teljessé vált a kaszkadőr ágazat: gyalogos, lovas, motoros, autós. Pirotechnikai újítások (petárdák, speciális éghető anyagok, tűzálló zselé és öltözék), biztonsági eljárások (légzsák, extra vékony biztonsági kábel, heveder, rugalmas mégis szilárd védőfelszerelések). A speciális effektesek és a kaszkadőrök kitűnő párost alkotva lélegzetelállító mutatványokat produkáltak. Az egyre nagyobb érdeklődési körrel rendelkező kaszkadőrök tábora folyamatosan növekedett, kiképző iskolák, kaszkadőrcsapatok alakultak. Minél komolyabb és összetettebb egy mutatvány annál több odafigyelést, előkészületet, gyakorlást és összehangolást igény. Mindezekért a kaszkadőr szakértő, avagy koordinátor felelős. Egyik legfontosabb feladata a biztonsági protokoll, óvintézkedés a veszélyfaktor minimalizálására. Számos dologra kell figyelnie, és felügyelnie Gyakran a koordinátor választja ki a legmegfelelőbb kaszkadőrt az adott szituációhoz. A kaszkadőr szakértő az akciórendező (secundary director) keze alatt dolgozik. Az ő feladata az, hogy az adott jelenet úgy nézzen ki a kamera előtt, ahogy azt megálmodták, és leírták. Neki csak a kamera által felvett képet képet kell figyelnie.
Jackie Chan messze földön híressé vált arról, hogy nem alkalmaz dublőrt filmjeiben, minden veszélyes jelenetet bevállalt. Saját kaszkadőr csapatot alapított Jackie Chan Stunt Team névvel. Jackie és társulata számos újítást vezetett be, mind a koreográfia, mind a technikai kivitelezés területén. Látványos és izgalmas stunt mutatványokkal rukkol elő Jackie, és sok esetben őszinte a kifejezés az arcán egy-egy sikeres jelenet felvételekor. Természetesen neki se sikerült minden elsőre, számos zúzódást, égési sérülést, horzsolást és csonttörést szerezett a forgatásokon. Mindig szép számú balul sikerült jelenet gyűjt össze, amiket a filmjek végén meg lehet tekinteni.
A kaszkadőrök világában jelen vannak hazánk szülöttei is. A magyar kaszkadőrök úttörője, és kiemelkedő alakja Piroch Gábor, akit 2007-ben a Szabadság, szerelem (Children of Glory, 2006) filmért Taurus díjra nomináltak, mint legjobb akció külföldi filmben. Gábor több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, bejárta a fél világot, számos híres külföldi, és magyar filmben tette le a névjegyét. Munkásságáról ő maga tudna teljes képet adni.

Az anonimitás, az eredeti színészek illúziórombolásának elkerülése végett, és egyáltalán a kaszkadőr hivatás összetettsége miatt nem hoztak létre legjobb kaszkadőr kategóriát az Oscar gálán. 1967-ben mégis Yakima Canutt tiszteletbeli Oscart kapott az életútja során elért karrierjéért. A Red Bull Taurus Wolrd Stunt Award alapítvány rendezvénye lett a kaszkadőrök Oscarja, ahol nem csak díjazzák a legjobb mutatványokat, hanem világszerte pénzügyi támogatást nyújtanak azon kaszkadőrök számára, akik maradandó, a munkájukat hátráltató sérülést szereznek.

taurus1_02.jpg

Úristen égek!!! avagy az égő szenzáció

A tűz nem játék! Minden jelenet ahol tűzet, használnak veszélyes. Nézzük meg a leggyakoribb mutatványokat, amikben szerepel a piros virág. Azok a jelenetek, amelyekben valakit tényleg lángra lobbantanak, az egyik legveszélyesebbek közé tartozik, amit valaha is filmre vettek. A kaszkadőr sokrétegű tűzálló anyagokból készült (pl.: azbeszt) védőöltözéket visel. Speciális kesztyű és védő ruha takarja a kezét és a fejét. A védőmaszk megnehezíti, a forgatást ezért jól kell beállítani az adott jeleneteket, nehogy feltűnő legyen az. Mivel itt nem működik „a nagy levegőt veszek és Action!” kivitelezés, ezért a maszkban egy kis oxigénpalack biztosítja a légzést. A ruhára egy speciális gyúlékony gélt visznek fel. Nem csak egyszerűen leöntik benzinnel és had szóljon – az felérne az öngyilkossággal. Mielőtt felgyújtanák a kollegát több tűzoltó készüléknek és egészségügyi dolgozónak kell a helyszínen tartózkodnia. A procedúra gondos előkészületeket igényel. Senki ne próbálja ki otthon kamera és egy vödör víz megléte nélkül.

burningman.jpg

BUMM – avagy a robbanások

A robbanásokért a pirotechnikai csapat felelős, akik látványos tűzcsóvákat produkálnak. A detonációk időzítettek az akcióval együtt történnek az adott jelenetben. Emellett külön is tudják rögzíteni azokat, majd a jól ismert zöld háttér vagy egyéb digitális effektekkel megspékelve belehelyezik a filmbe. Valaki levegőbe juttatásáért egy pneumatikus gép felel. A légnyomás beállításával tudják meghatározni azt a pontos erőnagyságot, ami az adott jelenethez szükséges.

deja-vu.jpg

Autós üldözések és ütközések

Az autós mutatványok igen nagy szakértelmet igényelnek. A gépjárműveket számos biztonságtechnikai eszközzel vértezik fel, mint például a bukókeret, tűzoltó készülékek, kamerák, bólogatós kutya és bármi egyéb eszköz, ami a sikeres produkcióhoz szükséges lehet. Azt autók borulását egy hatalmas pneumatikus gép segítségével biztosítják. A visszacsapódó dugattyú elképesztő útra invitálja a kék ég felé azt, már ha nappal van és látszik az ég. Bár nem minden autós üldözéshez kell pirotechnikai eszközöket bevonni, nagytöbbségben azonban látványos robbanásokkal végződnek még a legapróbb koccanások is.

car_explosion_mb.jpg

Most nézzünk, meg azokat a trükköket ahol nem használnak tüzet. Bár ilyen mutatványból megszámlálhatatlan létezik, vegyük sorra a leggyakoribbakat.

Parasztlengő, majd pörgő rúgás

Felvételkor a kaszkadőrök és a színeszek nem ütik/rúgják meg egymást igazából. A jól megrendezett koreográfiának köszönhetően tűnnek hihetőnek a harci jelenetek. Hasonlóan, mint a profi pankrációban. A tapasztalt hollywood-i harcosok tudják, hogy kell úgy mozogni a kamera előtt, hogy az elcsattanó pofon hitelesnek látszódjon.

jackie_fight.jpg

Lövések és azok nyomaik

Éles lőszert sohasem használnak forgatás alatt. A lőfegyvereket vaktölténnyel töltik meg, amelyek hangot adnak ugyan, de nem lövik ki a töltényt. Megjegyzendő, hogy gáz és kisebb fém darabok viszont elhagyják a csövet szóval még így sem veszélytelen, főképp közelről nem. Az embereken történő becsapódásnál úgynevezett squib-okat használnak. A squib egy kicsiny robbanótöltet (manapság leggyakrabban pneumatikus tölteteteket használnak) amit az áldozat testére ragasztanak egy zacskó művérrel egyetemben. Az egész mögé egy fémlapot helyeznek ezzel védve a színészt és a töltet irányát megadva. A tölteteket távolról vagy maga az áldozat élesíti be a tenyerébe rejtett időzítővel. A detonáció kiszakítja a ruhát és művért kilövelli. Ezzel kész is a lőtt seb imitálása. Az egyéb helyekbe becsapódó töltényeket preparálással oldják meg. Például festett gitt vagy papírral fedett a töltetek.

gunshot.jpg

Zuhanás magasbóóóól...

Régen ezzel a mutatvánnyal keresték a kaszkadőrök a mindennapi betevőjüket. Manapság már megoldják zöld háttérrel vagy egyéb digitális trükkökkel. Bármilyen magasságról legyen is szó a legjobb választás egy hatalmas felfúható légzsák. Több okból is előnyös: könnyűek, és egyszerűen szállíthatóak. A megadott helyszínen csak fel kell fújni és már lehet is zuhanni. A légzsákban további légzsák található a fokozott védelem miatt. Az ezt megelőző korszakban olyan kartondobozokat használtak, amelyeknek a sarkait levágták. A légzsák mellett rugalmas kábelt is használnak, amivel biztosítják, hogy a kaszkadőr sértetlenül visszaránduljon a levegőbe mielőtt még padlót fogna.

stuntjump.jpg

Címkék: érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr834320167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.03.17. 13:05:38

Szerintem tartalmas, jó hosszú írás:) Ha adrenalinfüggő lennék én is belevágnék, de nekem már a sergőknél fellelhető fel és leemelkedős ufó is néha sok:D
süti beállítások módosítása