Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Missing in Action: Paul Hogan

2012.03.18. 20:12 koimbra 6 komment

Paul Hogan a Krokodik Dundee vígjátékkal vált ismertté, majd szépen lassan mindenki elfeledte. Volt még egy-két próbálkozása, ám jó ideje nem találkozhattunk a nevével a vásznakon, sem a tévében.

New South Wales-ben született, a gimi elvégzése után a kikötőben dolgozott Sydney-ben. A 70-es évek elején saját sorozata volt a tévében, a The Paul Hogan Show 60 epizódot élt meg, ami mind Ausztráliában, mint Angliában nagy népszerűségnek örvendett. Ekkoriban a Winfield cigeretta reklámarca volt. A 80-as években az ausztrál turizmust vele próbálták fellendíteni, egy rakat reklámfilmben játszott, ezeket Amerikában vetítették.

A világhírnév útján:  Hogan állítása szerint a Krokodil Dundee ötlete akkor kezdett körvonalazódni a fejében, mikor New Yorkban járt és úgy érezte magát, mint egy partra vetett hal.
1986-ban mutatták be a Krokodil Dundee-t, ami mindmáig a legnagyobb sikere. A 10 millió dollárba került produkció világszerte 328 millió dollárt kaszált, mellesleg Ausztráliát is reklámozza. Két verziót is készítettek, az ausztrál szlengszöveget lecserélték más mondatokra, hogy a világ többi részén is megértsék. Két évre rá futott be a folytatás, ami már gyengébben teljesített, de ennek ellenére is hatalmas siker volt a maga 239 millió dollárjával. Évekkel később Hogan úgy érezte, hogy szükség van egy harmadik részre is, de a közönség nem gondolta így. A 2001-ben bemutatott filmet alaposan földbe döngölte a kritika és össz-vissz 39 millió dollárt kapart össze.

A második Krokodil Dundee után megpróbálta megvetni a lábát Hollywoodban, de a Botcsinálta angyal alig érdekelt valakit (7 millió dollár). Ezt egy ausztrál western követte. Hogy összejöjjön a Kaktusz Jack-re a szükséges költségvetés létrehozta a Lightning Ridge Ltd-t, ami az ausztrál tőzsdén is megjelent, aki a cég részvényeiből vásárolt az így támogatta a filmet. Ezzel összejött a büdzsé, Hogannak nem kellett függnie egyetlen stúdiótól sem és úgy forgathatott, ahogy akar. Senki nem szólt bele a kreatív folyamatokban, ám az eredmények nem őt igazolták, a Villám Jack ismét bukás volt. 1996-ban a Flipper delfines művel jelentkezett, a 20 millió dollár termelő film csalódást okozott a kasszáknál. Az ezredforduló után a Krododil Dundee 3 után még két vígjátékban volt látható, a Melegházi átverés és Charlie & Boots vígjátékok sem hoztak túl sokat a konyhára. A Melegházi átverés producerei viszont beperelték a Férj és férjet készítő Universalt, mivel úgy látták, hogy az Adam Sandler vígjáték másolja az ő filmjüket. 2008-ban a keresetet visszavonták, mikor készhez kapták a Sandler alkotás korai forgatókönyvét és ebből leszűrhették, hogy nem történt lopás.

Kilátások és magánélet: Hogan számára maradnak a reklámfilmek, egyetlen előjegyzett produkció sincs kilátásban és nem akar Krokodlil Dundee 4-et. Boldogan él feleségével, Linda Kozlowski-val, aki miatt Hogan 42 év házasság után, 1990 vált el Noelene Edwards-tól, majd ugyanebben az évben meg is tartották az esküvőt Kozlowskival. 2007-ben halálhírét keltették, de köszöni szépen, jól van. Tavaly az ausztrál kormány adócsalással vádolta a színészt, a vád szerint a be nem vallott bevételeit off shore számlákon tartja. Hogan tagadott és perelt, mivel megsértették, befeketítették hírnevét.

Címkék: missing in action

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr364324478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Rorschach_ 2012.03.18. 20:52:26

A cikk jó, Hogan-t gyerekként szerettem. Kis pontosítás: a Kaktusz Jack Kirk Douglas és Arnold scwarzenegger filmja, gondolom a Villám Jack-re gondoltál, Cuba Gooding Jr-al. (Ami szerintem egy nagyon jó vígjáték volt.):D

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.03.18. 21:00:59

@_Rorschach_: Oh, köszi. Nekem nem tetszett az a film:(

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2012.03.18. 21:41:48

De rég volt már MiA iromány. Gyermekkorom egyik kedvenc karaktere és filmje volt az első rész. Nem véletlenül volt akkora sikere.

Globetrotter2014 2012.03.19. 15:06:09

Furcsa hogy az első kétfilm még mindig bármikor újranézhető. Volt harmadik is? :)

Spawn85 2012.03.20. 10:02:46

Nekem is nemrég jutott eszembe, hogy rendesen eltűnt az ürge.

Egyébként ha már Krokodil Dundee, szerintem Linda Kozlowski legalább annyira "missing in action", mint kedves férje. (Legalábbis nekem nem rémlik, hogy bármiben is láttam volna a Krokodil Dundee óta)

lordjim 2015.08.23. 21:24:04

...as time goes by...
süti beállítások módosítása