Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Sorozatajánló: A folyó – első széria

2012.03.31. 20:20 Elanor_ 17 komment

Mi jut az eszünkbe az Amazonasról? Egy elképzelhetetlenül hatalmas, mind a mai napig teljesen fel nem térképezett esőerdő, olyan folyórendszerrel, aminek méretei, tekervényeinek hossza, ágai-bogai bonyolultsága, flórája és faunája gazdagsága a mi kis méreteinkhez képest (ne nézz lefele, az országra gondolok) felfoghatatlan. Egy ősi, háborítatlan szeglete a világnak, amit csak nagyon apránként tudunk birtokba venni, annak pusztulása révén és más beláthatatlan következmények árán. A bolygónk eleven tüdeje, szinte halljuk, ahogy lélegzik (sajnos manapság egyre inkább csak harákol), önálló életet él. Haragoszöld, hihetetlenül buja, eleven. Közös tudatalattink a természet erejével, a megismerhetetlennel, az örök élettel és az ősi (fekete) mágiával kapcsolja össze.

Ha ebbe mind belegondolunk, talán már meg is borzongtunk… úgyhogy tettem egy szívességet az ABC-nek.

És akkor most mehetünk tovább. Az izgága természetbuzi, Dr. Emmet Cole (Bruce Greenwood) arra tette fel az életét, hogy az Amazonason hajózgatva, egy reality show keretében kalauzolja be a kalandvágyó nézőket az őserdő világába. Tudom, hogy a reality show ma már milyen képeket hoz elő a tudalattinkból, de itt most inkább olyan Gerald Durell-félére gondoljatok, már ha elég öregek vagytok hozzá.

A természetdoki éveken keresztül olyan hatalmas lelkesedéssel veti bele magát a Csodába - ahogy ő hívja -, hogy észre sem veszi, hogy milyen megszállottá válik. Először „csak” a családja hullik szét (a fia időközben - érthető módon - megun állandóan a kamerák kereszttüzében létezni, fellázad és elköltözik, a doki felesége pedig végleg magára marad), majd egyre veszélyesebb kalandokba keveredik. Annyira makacsul akarja kifürkészni a „Boiuna” (szerintem kitalált helyrajzi név, de majd ti úgyis megmondjátok) titkait, míg végül szó szerint magába szippantja a természet.

A sorozat onnan indul, hogy mivel dr. Cole már hat kerek hónapja eltűnt, végre belenyugszik a család, hogy meghalt, és éppen megrendezik a temetését, mikor váratlan hír jön: a vészjelzője valahol az Amazonas mélyén bekapcsolt…

A reality show producere (Clark - Paul Blackthorne) sebtében forrást szerez a mentőakcióra (mondván, hogy ha azt is dokumentálják, akkor máris megvan az új széria a csatornának), és egy kis csapat indul útnak. A tagok: a feleség (Tess – Leslie Hope), addig szekálja fiát (Lincoln – Joe Anderson), míg felébreszti annak lelkiismeretét… ami nem jön rosszul, mert a srác orvosnak tanult, és hát akad majd időnként némi  összevarrnivaló.  Aztán a természetdokival együtt eltűnt operatőrnek a lánya (Lena, aki Lincoln gyerekkori barátja is egyben - Eloise Mumford) is feltűnik szöszke szemcukorka szerepben. Aztán, hogy valaki melózzon is, mert ez nem scifi, velük tart egy spanyol ajkú hajógépész (Emilio) és annak magas műszaki intelligenciájú és legnagyobb örömünkre spiritualista lánya (Jahel). Kell egy katona is, bár ki tudja, minek (mármint a szervezők szempontjából), úgyhogy felbérlik Kurtot, aki tényleg régen kúrt (nem spoiler), a gyanús múltú németet, hogy legyen szemcukorka a csajoknak is. Végül és utolsósorban csatlakozik egy amolyan ágyútöltelék, az operatőr (AJ), akiről végig azt hisszük, hogy őt kapják el elsőként a zombik… de amúgy (spoiler) nem.

A sorozat egyik erőssége a karakterek, és a köztük levő dinamika kiváló felépítése. Baromi érdekesek a köztük levő feszültségek, az egyre tisztuló motivációik, az ellentéteik… kicsit jobban érthető is, mert nem az a fajta, amit csak a falon át hallasz a szomszédból, hanem flashbackekben teszik őket még érthetőbbé. A casting remek volt, a színészek részről-részre (ahogy végre a szerencsétlenek számára is kitisztul, merre halad a karakterük) egyre jobban teljesítenek, a Lincolnt játszó még szinte ismeretlen színész a nyolcadik rész végére például már briliáns. Egyedül a kizárólag spanyolul gagyogó csaj idegesítő, mert eleinte csak ügyetlen para-faktorként funkcionál (állandóan aggodalmaskodik, amit olyan sejtelemes hangot tesz, hogy valaki mindig szükségét érzi, hogy a nézőknek is lefordítsa), de a széria végére ő is a helyére kerül, és onnantól már nem csak a melleit nézzük.

A műfaját tekintve, azaz hogy most akkor lehet-e rajta rendesen parázni, vagy csak amolyan lófasz esti holdfénynél, azt mondanám, hogy bár az elején nehezen indul (a szereplők után forduló babafejekkel akarnak minket ijesztgetni), de aztán szó szerint bevetnek mindent a kedvünkért (na jó, a nézettségért). Elővarázsolnak nyughatatlan lelkeket, démonokat, alakváltó kísértetet, zombit, járványt, angyalokat, két körömmel gégemetszést, ördögűzést, de még kisgyerek és kiskutya is van benne, ami tudjuk, hogy cuki.

A trailer utalt rá, a pilotban pedig már meg is mutatták, hogy az Amasonasnak ezen a részén, a Boiunán, bármi elképzelhető megtörténhet… összemosódik élet és halál, tudatalatti és -feletti, múlt és jelen. Ami pedig kifejezett öröm, hogy mégsem lesz belőle egy Lost-szerű össze-vissza hitegetős, pszichedelikus katyvasz, hanem:

nagyszerűen kiforrott a széria végére, minden a helyére került, minden érthető, a játékszabályok és a motivációk tiszták, innentől lehet igazán hátradőlni és még jobban élvezni a bulit. Persze ehhez az kell, hogy zöld utat kapjon a második széria…

 

Címkék: sorozat the river

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr344352619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árkádia 2012.03.31. 22:35:56

Ez nagyon állat sorozat, ajánlom! :)

Shyllard 2012.03.31. 22:38:51

Hú most így az írás meg a trailer eléggé meghozta hozzá a kedvemet, a Walking Dead-nek most úgyis szünete van, nomeg az már nem is a zombikról szól, úgyhogy kéne is egy horrorsorozat :D

Dean6 2012.04.01. 04:30:46

Király sorozat! Nekem csak az utolsó résszel volt gondom,az szerintem nagyon nem illett a sorozathoz,túlzásba vitték,és a befejezés... Elvileg nem lesz folytatása az ABC-n,de folynak a tárgyalások,hogy más csatorna átveszi-e. Innen csak reménykedni lehet.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.04.01. 08:32:09

Első 3 részt láttam, az borzasztó gagyi volt és halálosan unalmas, de ha már elkezdtem, végignézem valamikor, csak nehéz rávenni magam :)

kung - fúj (törölt) 2012.04.01. 09:51:26

Az első részt láttam,de nem igazán jött be ez az áldokumentarista stílus.

Spoiler
Amikor az a rovar bemászott a csaj szájába és megszállta az eltünt csávó szelleme vagy mije...hát az egy nagy WTF volt.
Kasza...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.04.01. 10:15:25

Elvileg a Netflix tervezi, hogy átveszi, meglátjuk, mi lesz. Én örülnék egy második évadnak.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.04.01. 12:16:36

Köszi az ajánlást, belenézek. 8 rész az összes?

Jack Torrance 2012.04.01. 13:18:23

jó sorozat!
"there is magic out there"

COLT 2012.04.01. 15:33:18

Az X-Akták meg a Walking Dead mellé besúvasztom ha tényleg horrorisztikus. Valaki nem tud ajánlani valami UFO-s sorozatot? A rejtélyes városa milyen?

Atkakukac1989 2012.04.01. 15:37:54

@COLT: Emlékeim szerint eléggé ötletes és szórakoztató. Sajnos nem lett hosszú történelme, de meg nem mondom hány része van össz. Viszont, ha az előbb említett X-aktákat szeretted akkor szerintem ezzel is tehetsz egy próbát.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.04.01. 19:16:16

@COLT: A rejtélyek városa remek - bár nincs vége, mert az idióta amerikaiak idő előtt elkaszálták. Nagyon súlyos Florida-fíling és kapcsolódik a Catherine-hurrikánhoz, UFO-témában pedig szvsz jobb mint az X-atkák, mert nem epizodikus, hanem összefüggő történet.

gunsmoke (törölt) 2012.04.05. 17:33:52

Nemtom, én másfél részt bírtam és kurvára nem tudtam nézni a sablonos karaktereket, a kiszámítható cselekményt és a cseppet sem paráztató "parajelenségeket". Ez az áldokumentarista stílus meg egyszerűen egy vicc (ami azt feltételezi, hogy mindig áll valaki a kamera mögött - ha az nem előre elhelyezett - de nincs az a cameraman, aki minden egyes eseménynél ott van és minden fontos történést rögzít, még ha a fix kamerákat figyelembe is vesszük, és bár a karakterek tudják, hogy kamerák veszik őket, mégis úgy kitárulkoznak, mint az útszéli kurvák a négyes főút mellett).

Darálom inkább a Breaking Bad-at.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.05.09. 22:41:56

Túl vagyok az első két részen. Tök jó, hogy azért a csapat néhány tagjának vannak hátsó szándékai, más céljai. Annak örültem volna, ha fosatós. Egyszer-kétszer talán megijedtem, de alapjában véve nem reszkettem rajta, pedig szerintem az kellett volna, nem?:) De másfél órára eléggé lekötött, a harmadik részbe mindenképp belevágok. Ha az sem adja alább, akkor folytatom. Ha rosszabb lesz, akkor nem jutok el a nyolcadik részig.

Dean6 2012.05.09. 22:45:39

@koimbra: Nem lesz szerintem rosszabb,király kis sorozat. Nekem a lezárás nem tetszett,de addig tök jó :)

Dean6 2012.05.12. 08:20:58

Tegnap kaszálták...sajnálom nagyon.

jackass99 2012.08.18. 16:09:16

Szerintem a lost egy nagyon jó sorozat volt! És szerintem aki odafigyelt az meg tudta érteni a dolgokat! Amúgy a sorozat szerintem is éleg szinvonalas lett. Nekem a kedvencem a buzi fekete kamerás fószer volt. A részek közül talán a zombis volt a legjobb. Nekem teccenek a kritikáid csak a lost - tal nem értettem egyet mielőt félreértenéd.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.08.23. 10:54:15

Na, sikerült letudnom az egészet:) Egy percre sem vált izgalmassá, viszont eléggé mozgalmas volt mindvégig. A found footage jelleg csak néha tett hozzá valamit a sorozathoz.
süti beállítások módosítása