Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

TOP 10 Mozis idézetek

2012.05.05. 13:15 BeniMan 30 komment

Az elmúlt hetekben nem igazán találtam az ihletet a TOP 10 rovatba, így kicsit szüneteltek ezek az írások. Nemrég viszont Armida előállt azzal az ötlettel, hogy mi lenne ha összegyűjteném a legjobb mozis idézeteket. Annyira tetszett az ötlet, hogy meg is valósult. Mai TOP 10 rovatunkban a legjobb filmes idézetek szerepelnek, a legjobb beszólásokat a legemlékezetesebb idézeteket gyűjtöttem össze. A listánál próbáltam azokat az idézeteket összegyűjteni amelyek pár szóban vagy legalább egy mondatban kimerülnek. Az írás elkészülésében nagy segítségemre volt az Amerikai Filmintézet 100 év 100 filmes idézet listája. De ez a válogatás az én ízlésemet takarja. A lista szubjektív! Ez csak az Én személyes véleményem, a saját listám. Szerintetek melyik a legjobb filmes idézet, melyik a legemlékezetesebb filmes beszólás? Melyik idézet/idézetek maradtak le a listáról? A Ti TOP 10 listátok hogy néz ki? A kommentekben lehet vitázni.

 

10. "Rózsabimbó" - "Rosebud" (Aranypolgár)

Orson Welles 1941-es klasszikusában a címszereplő Charles Foster Kane, halála előtt mindössze egyetlen szót mond: Rózsabimbó. Ennek a szónak az értelmét keresi egy újságíró, és a kutatása alatt megismerhetjük a milliárdos egész életét. A szó a film végén nyer értelmet ekkor tudjuk meg hogy így hívták Kane gyerekkori szánkóját. Orson Welles valójában William Randolph Hearst milliárdosról mintázta főhősét, a Rózsabimbó szót pedig a Hearst bosszantására tette be a filmet. A milliárdos lapkiadó ugyanis Rózsabimbónak becézte barátnője nemi szervét…

9. "Hadd legyen jó napom” - "Go ahead, make my day" (Az igazság útja)

Az 1983-as Az igazság útja című filmben "Piszkos Harry" Callahan felügyelő betér a szokásos reggeli kávéjára, a törzshelyére, ám ott épp egy rablótámadás folyik. A felügyelő és a 44-es Magnumja gyorsan rendet tesz, csak egy rossz fiú marad életben, aki egy pisztollyal a kezében egy túszt tart sakkban. Harry odasétál a fejéhez tolja a nagy erejű fegyvert és csak annyit mond: "Had legyen egy jó napom”. Sajnos a magyar fordítás tönkre tudta vágni ezt a remek egysorost. Clint Eastwood a filmtörténelem legtökösebb zsaruja volt, ezt itt is bizonyítja.

8. "Totó, azt hiszem, már nem Kansasben vagyunk" - "Toto, I've got a feeling we're not in Kansas anymore." (Óz, a csodák csodája)

Egy hatalmas forgószél felkapja Dorothy házát és elrepíti egy csodálatos új világba. Amikor elül a vihar és kilép a ház ajtaján ezt mondja a kiskutyájának: "Totó, azt hiszem, már nem Kansasben vagyunk". Az 1939-es Óz máig az egyik legnagyobb filmklasszikus, Judy Garland felejthetetlen alakítására máig szívesen emlékezhetünk. Ez a mondat szinte összeforrt a filmmel.

7. "Játszd el Sam, játszd el a Múlik az idő -t!" - "Play it, Sam. Play 'As Time Goes By. " (Casablanca)

Kertész Mihály 1942-es remekművében a csodálatos Ingrid Bergman ezzel a kéréssel fordul oda a fekete bárzongoristához, Samhez. Először vonakodik teljesíteni a kérést, ám később elkezdi játszani a dalt, amire aztán megjelenik Humphrey Bogart és tanúi lehetünk a filmtörténelem egyik legfelejthetetlenebb találkozásának. Párizs után újra találkozik a két szerelmes…

6. "Egyszer egy népszámláló akart kikérdezni... a máját ettem meg jó nagy szemű babbal és chiantit ittam hozzá."- "A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti." (A bárányok hallgatnak)

Minden idők legemlékezetesebb sorozatgyilkosa Hannibal Lecter utasította vissza ezekkel a mondatokkal Clarice Starling azon kérését, hogy töltse ki az űrlapot, amit hozott.  Anthony Hopkins mindössze húsz percet látható a vásznon A bárányok hallgatnakban, Oscar-sikerét mégis a Legjobb férfi főszereplő kategóriában aratta. Ilyenre, azóta sem volt példa a filmtörténetben. Egyszerűen zseniális a kannibál doktor szerepében.

5. "Yippikayee seggfej" - "Yippikayee Motherfucker" (Die Hard filmek)

Bizony a magyar fordítók egyik legnagyobb hülyesége volt a Die Hard filmekből kihagyni ezt az egysorost. Ez a mondat úgy egybeolvadt John McClane karakterével, mint James Bondal a legendás bemutatkozása. Az első részben Hans Grubertől köszön el ezekkel a szavakkal, a másodikban mielőtt meggyújtaná a film végén a repülőgépből kifolyt üzemanyagot, a harmadikban a Hoover gát alatti csővezetékben ezzel köszön el Simontól és végül a negyedik részben mielőtt lelövi a főgonoszt javasolja, hogy ez a mondat kerüljön a sírkövére. Nemsokára újra hallhatjuk Bruce Willistől a legendás mondatot, hiszen Budapesten forgatják a Die Hard 5-öt.

4. "Teszek neki egy visszautasíthatatlan ajánlatot."  - "I'm going to make him an offer he can't refuse." (A keresztapa)

Don Vito Corleone ezzel a mondattal nyugtatja meg Johnny Fontanet aki meg szeretne kapni egy szerepet és ezért a Keresztapához fordul segítségért. Ekkor még nem tudhattuk, hogy kedvenc lova feje kerül a rendező ágyába, ha nemet mer mondani Don Vitokérésének. Marlon Brando minden idők legnagyobb színésze, itt is brillírozik!

3. "Visszajövök" - "I'll be back." (Terminator)

Arnold Schwarzenegger legendássá vált beszólása, a T-800-as halálosztó követi a rendőrségre Sarah Connort. Amikor nem engedik a közelébe akkor ezzel köszön el, majd visszatér egy csomó fegyverrel és kiírtja az egész rendőrőrsöt. Schwarzenegger pályafutása bővelkedik sziporkázó egysorosokkal, de talán ez a legemlékezetesebb.

2. "Bond, James Bond” (James Bond Filmek)

A legendás bemutatkozás immár 22 filmben hangzott el. Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan és Daniel Craig is elmondta már ezt a mondatot. Idén a Skyfall című filmben visszatér a mozikba őfelsége titkos ügynöke, és biztosak lehetünk benne, hogy hallani fogjuk, ahogy Craig bemutatkozik: „A nevem Bond, James Bond”

1. "Nem, Én vagyok az apád" - "No, I Am Your Father (A Birodalom visszavág)

Azt hiszem nem kérdés, hogy ez minden idők legismertebb filmes idézete. Még az is tudja melyik filmben hangzott el ez a mondat, aki nem látta a filmet. Darth Vader közli Luke Skywalkerel egy fénykard párbajután, hogy bizony nem halt meg az apja, mert Ő az. George Lucas zseniális opusa rajongók millióit vonzotta a moziba és még most is rabul ejti a nézőket.

Címkék: top10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr444489494

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Film blogajánló 2012.05.07. 00:57:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Film blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.05.05. 13:27:12

Táncoltál már az ördöggel sápadt holdfénynél? - Batman

Fej vagy gyomor - Az utolsó cserkész

Eszem, faszom megáll - Ford Fairlane

Hagymány bab, a kedvencem .- bármelyik Hill-Spencer film:)

Csak a Puffin lekvár adhat erőt és mindent lebíró akaratot

Tartsd meg az aprót, te mocskos állat - Reszkessetek betörők

Ne fütyülj...nem fütyülök. De fütyülsz b+ és hazudsz - Kapa és Pepe

Van hobbija? Van, de már leszoktam az ivásról - Őrült Stone

Rambo? Az egy buzi - Tango és Cash

Úgy látom már csak a tollat emelgeted - Predator

Savanyú a tej, nem vagyok hülye, hogy beszopjam - A ravasz, az agy...

little2 2012.05.05. 13:42:20

@koimbra: Az uccsó az nem így szól, hanem " ... de nem vagyok buzi, hogy beszopjam ..."

Na de könyörgöm, a legállatabb Dirty Harry beszólás az nem lehet más csak ez: "A vélemény olyan mint a segglyuk, mindekinek van egy belőle."
"Opinion is like asshole, everybody has one."

Meg ez is odaver: "Do you feel lucky?"

Na és ez is felejthetetlen:

www.youtube.com/watch?v=58sP8azcHfQ

jikininki 2012.05.05. 14:16:56

Wake up Neo. The Matrix has you. - Matrix

Your move, creep - Robotzsaru

Get away from her you bitch! - Aliens

Shut up and sit down you big bald fuck - Snatch

You're gonna need a bigger boat - Jaws

Mi az McFly, nyuszi vagy? - Vissza a jövőbe

Hogy mi?! - Ponyvaregény

és ez
www.youtube.com/watch?v=D6DxaxuUJXQ

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.05.05. 15:18:13

Ez talán az egyetlen téma, amiből lehetetlenség top10-et összeállítani.

Frederico 2012.05.05. 18:20:03

Nekem még a Predátor 1-ből jutott eszembe Schwarzi beszólása: "Knock knock" :)

winterrain 2012.05.05. 20:03:29

Én kiverem neked, te kivered nekem. De semmi buzulás!

Hasta la vista Baby, aka Ahoj poplacsek.

Hozd a bénát.

Az oroszok már a spájzban vannak.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2012.05.05. 20:57:10

Ha már cLINT, AKKOR AZ EGYIK LEGJOBB SPEECH TŐLE:
www.youtube.com/watch?v=5Mk_sUPtYjw&feature=endscreen

kEDVENCEK, AHOGY ESZE,BE JUTNAK:
If it bleeds, we can kill it. - Predator

You got a job, we can do it, don't much care what it is. - Firefly

"Do you know what the chain of command is here? It's the chain I go get and beat you with to show you who's in command." - Firefly

Gozer the Gozerian... good evening. As a duly designated representative of the City, County and State of New York, I order you to cease any and all supernatural activity and return forthwith to your place of origin or to the nearest convenient parallel dimension. - Ghostbusters

„Ön a gozeri Gozer? Jó estét! New York állam és New York város hatóságaitól kapott különleges felhatalmazás birtokában megparancsolom, hogy hagyjon fel minden természetfeletti tevékenyéggel, és térjen vissza eredeti lakóhelyére, vagy egy párhuzamos dimenzióba!”

Maya-- 2012.05.05. 21:03:39

kedvenceim:

"You talkin'to me?" Taxi Driver

"Here's Johnny!" Shining

"I have a bad feeling about this" SW

szakmámhoz kapcsolódik:

"Show me the money!" de a legjobb:

"A-B-C: A-Always, B-Be, C-Closing. Always be closing." Glengarry Glen Ross(1992)

amit a legjobbnak tartok:

"My precious.." bocs "My prrreciossss..." LOTR

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2012.05.05. 21:47:16

On a large enough time line, the survival rate for everyone will drop to zero. - Fight Club
We need bigger guns. Big f*ckin guns! - Pulp Fiction
English motherf*cker! Do you speak it! - Pulp Fiction
I missed. I never miss! - Daredevil

Dean6 2012.05.05. 23:08:50

Kirk Lazarus: Figyeljé'! Dustin Hoffman, Rain Man. Kreténnek tűnt, kretént játszott, nem volt kretén. Fogpiszkáló, kártyatrükkök, autista, naná, de nem kretén. Aztán gyütt Tom Hanks, Forrest Gump. Lassú, igen kretén, járógép a lábán, de Nixon behugyozott tőle és megnyert egy ping pong versenyt, tehát nem kretén. Peter Sellars, isten hozta mr. infantilis, igen de nem kretén. Te meg full kretént nyomtá'. Sose nyomjá' full kretént! Nem hiszed el? Kérdezd Sean Pennt 2001, Nevem Sam. Rémlik? Full kretén volt. Oscar bácsi meg nem gyütt.

Les Grossman: Oké, Tüzes Sárkány. Faszfej. Figyelj, lépj egyet hátra, és szó szerint BASZD ARCON MAGAD! Nem tudom milyen telibekúrt vágottszemű "ócó" játékot játszol, de Ázsia cseszed az én területem, úgyhogy bármit gondoltál ki, gondold újra, különben odamegyek és a szaros országodat beledúzeroltatom az óceánba, és hiába hívod majd a telibebaszott ENSZ-et, hogy megvédjenek, mert kibaszottul bedaráltatlak titeket kutyakajának! Sóval fogom behinteni kis fosköcsög, vérfürdőt rendezek, és vérgőzfürdőt is!
:D

Bolyhos 2012.05.05. 23:23:04

Hirtelen ezek ugranak be:
"Does he look like a bitch?" Pulp Fiction
"You're one ugly motherfucker" Predator
" " The Artist
"Egyik sem ér egy bubit sem" Apokalipszis most (lehet nem pontos)

dél van 2012.05.06. 00:39:28

Csak a Gyalog galopp-ból van egy rakás jó idézet:"a nyúl előtt?","én nem szavaztam rád.a királyra nem is szavaznak.".

Manguszta 2012.05.06. 00:46:17

Danny Glover
"öregvagyok én má ehhez!"

Manguszta 2012.05.06. 00:48:12

Ezekiel 25 17 Pulp Fiction

Manguszta 2012.05.06. 00:52:41

Ez a post tényleg veszélyes.
Egyből be is ugrott mikor Vinnie Jones a blöffben helyrerakja a kamufegyveres tagokat egy pubban és a Sn City még szóba se jött

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.05.06. 08:59:42

nagyon nehéz, a totós biztos top 3, meg az én vagyok az apád is.

mármint ismertség, idézettség szempontjából, nem kúlság szempontjából.

Mi sokat idézzük a "teljesen hülye vagy teddy-t" a csengetett mylordból.

A komplett indul a bakterházat, macskafogót.

Meg az alvilági játékokból, hogy "venni kéne egy nyerget".

Brüsszeli csipke 2012.05.06. 11:02:32

A Casabalnca-ból (de akár a Macsakjajból is jöhetne az eredeti), az "I think this is the beginning of a beautiful friendship" nekem az örökbecsű

Flasztimill 2012.05.06. 16:55:20

-NYOLCVAN DOLLÁR MAE...VISSZA NEM TÉRÍTHETŐ....A KÖLYKÖKÖN FOGOM LEVERNI! - Russ Thompson, Drágám a kölykök összementek.

-És a szemem, mondj valamit a szememről!
-Olyan, mint egy penészes kifli csücske. - Kigler Moszkva Tér

-Nembaj papa, ne tessék izgulni a statuálás a lényeg.
-A tények fiam, makacs dolgok.
-Hát én már szart érek? - A Tanú, az egész film!

Bunkó vagy Bugsy. - Valamelyik Bud Spencer és Terence Hill

És természetesen a komplett úriset@menny.hu
-Még ma velem leszel a mennyben!
-tévét...hozzál föl tévét
->www.youtube.com/watch?v=J0FUiDvLaVE

Atkakukac1989 2012.05.06. 17:10:42

Az két kedvenc az utóbbi évekből:

„Jól van öreglány! Szív, szív, szív! Szipu be! Jól van! Úgy, úgy! Jó, nagyon ügyes! Lélegezzen…fordultál volna fel, te önző kurvafattya! Törődött valaha a kölykeivel?! Az unokáival?! Vagy csak elszívta az örökségüket a baszott csöveivel?! Hülye gecik! Utálom magukat! Itt helyben le kellene lőnöm magukat, basszák meg!!! Maguk miatt tart itt az ország!” – Mocskos Zsaru: New Orleans utcáin

Temetésen pap kérdezi:
"- Mondd beszédet?
- Mind baszhatjuk!" - London Boulevard

chevyfan 2012.05.06. 23:12:45

ízirájder, öcsém!

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.05.07. 00:19:12

nem a trollkodási vágy vezérel és az ön-promó, de nálunk volt már egy ilyen lista, amit egy kolléga a kérésünkre állított össze (megosztom aztán Koimbra majd eldönti, hogy zavarja-e a link):

mediaviagra.blog.hu/2011/07/26/35_2_klasszikus_es_emlekezetes_filmidezet_osszeallitotta_wolfeone

vrango 2012.05.07. 11:31:14

Hát, igen, nehéz ügy, elég sok "örökzöld" van...
Mondjuk a poénok általában népszerűbbek - több is van belőlük - de a "komoly" idézetekből is van egy pár.
Én nem nagyon tudok dönteni, a BeniMan által felsorolt klasszikusokkal nagyjából egyetértek + volt még pár a kommentekben is.
Az újabb (2000+) akciófilmes dumákat viszont annyira nem vágom.

Tony Almeida 2012.05.07. 13:48:02

koimbra jól összeszedte az első hozzászólásban :D Az összest felismertem volna.
Plusz:
- "Rablótámadás, kezeket fel! Jobb, ha te mondod, a te hangod mélyebb."
- "Bmeg, bmeg, bmeg, a k*anyád, te egy hülye vagy, egy hülye picsa vagy, bmeg" (remélem jól idéztem).

Spawn85 2012.05.07. 14:02:59

@Atkakukac1989: "Temetésen pap kérdezi:
"- Mondd beszédet?
- Mind baszhatjuk!" - London Boulevard"

Messze volt a legnagyobb jelenet a filmben. Hatalmasat röhögtem. :)

Mese92 2012.05.07. 14:28:42

Sin City: "Elvettem a fegyverét. Mindkettőt"

fillérbaszó vadász 2012.05.07. 14:44:44

"Hogy az a tetves, kurva isten, bassza bele azt a rühes, túrós faszát!"

Tommy Lee Jones - Született gyilkosok

MichaelCollins 2012.05.13. 15:04:24

Hát ééééééééén vezettem? Éééééééééén vezettem? - Macskafogó

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2012.05.14. 16:17:58

Nem én vagyok összezárva veletek, hanem ti vagytok összezárva velem! - Rorschach a böriben.

billog 2012.05.20. 10:38:20

"I see dead people."
süti beállítások módosítása