Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A diktátor

2012.05.21. 21:52 Elanor_ 23 komment

 

 

Mindenki tudja, milyen magasra tette Sacha Baron Cohen korábbi filmjeivel a mércét... amelyet ezúttal sajnos  nem sikerült megugrania. Hiába vágtat be egy óriási tevén New Yorkba, full idióta szakállal és 68 darab kitüntetéssel az egyenruháján, hiába tűnik fel a még nála is kreténebb alteregója a színen. Hiába van itt minden a hullagyalázástól kezdve, szeptember 11. elpoénkodásán át, a zöldek kiröhögtetéséig. Hiába lóbálja be a farkát ismét szuperplánban (oké, az csak a dublőré). Az összes erőltetett viccelődés a pedofíliával és a homoszexualitással, a manapság kihagyhatatlan altesti humorral (igaz, szerencsére még emészthető minőségben) megspékelve mind-mind unalmas klisévé szelídült, és meghatni nem tud.


A Diktátor meglehetősen csalódást keltő film, amelynek vannak ugyan vad pillanatai, de mindet láttuk már valahol, és a sok-sok kikacsintgatás, ironizálás sem áll össze koherens egésszé. 

Adott egy fiúcska (Aladeen, a későbbi diktátor), akit származása Waadeya kormányzására predesztinál, és talán soha meg sem kérdőjelezné a tetteit, eszközeit és eszméit, ha nem találkozna térben és időben teljesen valószínűtlenül-véletlenül egy ökokertész békeharcossal (Zoey - Anna Faris).

A sztori annyi, hogy az amcsiknak "nem tetszik" Aladeen nukleáris fegyverkezési terve, ezért New Yorkba invitálják, ahol egy paktumot kellene aláírnia, különben csak úgy mellesleg leszőnyegbombázzák az országát (…az olajtérképről, ugye). A békeszerződést persze nem veszi komolyan, csak parádézni megy el, kicsit úgy, mint amikor a durcás gyerek beadja a derekát és végre megcsinálja a házi feladatát, de csak azért, hogy hagyják már békén lefejezősdit játszani.

New Yorkba érkezvén azonban az első embere (Sir Ben Kingsley) elraboltatja a kapitalista ellenséggel, és ki is nyíratná, hogy mindenféle szennyes, korrupt üzletet kössön az átlagamerikai-fehérgallérosokkal – persze, hogy szintén az olajjal kapcsolatban –, ha Aladeen meg nem szökne, és szakállától megszabadíttatva felismerhetetlenül bolyongani nem kezdene a Nagy Alma utcáin.

Az utcán hamar összefut Zoey-val: a lányt először csak eszköznek tekinti a céljai megvalósításához (visszajutni a hotelbe és a helyettesítésére kirendelt imposztort kiiktatva elfoglalni az őt megillető helyét), viszont egy balul elsült akció után pillanatnyi elmezavarában beleszeret. Mégpedig abban a minutumban, amikor a lány a segítségére siet, és kiderül, hogy nem csak „egy kis büdös, túlbuzgó, leszbikus hobbit”, hanem pont annyira vérmesen tud a vélt rendőri túlkapás ellen tiltakozni, ahogy csak egy jól kiokosodott, idealista demokrata tud. Vagyis habzó szájjal, fröcskölve, üvöltözve, eltorzult arccal, fenyegetőzve… Aladeen abban a pillanatban úgy kezdi el látni a lányt, mintha csak magát látná kívülről, mikor mondjuk épp valamelyik nüansznyi „hibát” elkövetett alattvalóját küldi kivégzésre.
 


Oké, idáig értjük a parabolát a saját magukat irtó arabokról (diktatúra), és a megmentő szerepében tetszelgő amcsikról (demokrácia), mikro- (Aladeen + Zoey) és makroszinten (Amerika – Waadeya) is, és a motivációjukat is (kihasználni a lányt, kihasználni a nemzetközi konfliktust), de soványka marad az egész. Van egy nagyjelenet, amiért talán érdemes megnézni a filmet (amikor a demokráciáról beszél egy sereg diplomata előtt, mindenki számára világossá téve, hogy pont annyira a velejéig elbaszott tákolmány, mint bármelyik diktatúra), de aki unikumra, friss poénokra, merészségre vágyik, annak nem ad újat a film.

Cohen elszámította magát azzal, hogy a vígjátéki környezethez képest túl komplex a karakter, és mindeközben abszolút nem szerethető. Egyrészt tök idiótának mutatja be Aladeent, akihez képest viszont a kecskepásztor alteregója még nagyobb kripli (így elvész a poén innenső éle). Másrészt időnként mintha felvillantaná a diktátor zsenialitását (van, amiben ő is kiváló), de nem bontja ki, mert persze az oda illő moralizálás szétfeszítené a zsánert. Harmadrészt játszana is, meg nem is azzal, hogy a diktátor csak a körülményei áldozata, és csak azért kegyetlen és nárcisztikus, mert az ő univerzumában ennek van létjogosultsága, és a megfelelő környezetben tulajdonképpen fejlődőképes... Érdekes, hogy ezekért a toposzokért szokás amúgy kritikusi körökben pl. Cannes-ban vagy a Sundance-on elélvezni a gyönyörűségtől…
 


Cohent kiáltották már ki zseninek, aminek buzgón kereshetjük ebben a filmjében is a nyomát, de megtalálni ezúttal nem igen fogjuk. Olyan elődök, mint Chaplin, vagy a se Istent, se embert nem félő, az égvilágon mindenből viccet figurázó Monty Python csoport után persze nincs könnyű dolga, és lehet, hogy azt is meg kellene becsülni, hogy ő legalább megpróbálja. A szándékon kívül két ízben véltem egészen szofisztikált idiótaságot mint halvány gyanút a zsenialitásra felfedezni. Az egyik, amikor a sétarepülésen New York felett tudtán kívül halálra rémíti a bomba+repülés+torony kontextusnak hangzó arab locsogásával a gyanútlan turistákat… merthogy az az arab bizony héber hadova…

A másik pedig: miután kitette a lelkét, vallását, testét, biztonságát elénk a boncasztalra, a stáblista alatt kiszól még utoljára a nézőknek, hogy egy milliméternyi privát szférát azért igényelne…

Összességében felejthető marad azonban a film, és nem erre fogunk emlékezni, mint Cohen nagy dobására. Dicséretes, hogy a maga módján tovább küzd az emberi hülyeség ellen, és az is nyilvánvaló, hogy rettenetesen jó színész. Ha pedig már a mesterségnél tartunk, még egy észrevétel: Anna Faris ismét bizonyította, hogy jó komika, remélem, egyre több teret kap majd Hollywoodban vagy másutt, de azért például külön kár, hogy a legendás Sir Ben Kingsleynek csak egy ócska, egydimenziós szerep jutott.

Büdzsé: 65 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 25 millió dollár
Eddigi összbevétel: 54 millió dollár

imdb: 7,2

Címkék: iromány 60 % elanor the dictator

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr384530546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a8zoli 2012.05.22. 07:17:16

nekem akkor is tetszett , szerintem voltak benne eredeti poénok , újak , tudott mutatni újjat. Jó én vevő vagyok nagyon is az ilyen humorra :D

Dr_utcai_arcos 2012.05.22. 08:27:20

Na,örülök, hogy a "vájtfülűeknek" nem tetszik akkor csak jó lehet!

szekőcei 2012.05.22. 08:42:18

a film egyik legnagyobb hibája, hogy leszinkronizálták... :(

a8zoli 2012.05.22. 08:54:24

@szekőcei: igen a borat is sztem jobb eredetiben.

Viktus 2012.05.22. 08:58:56

Semmi csalódás. Cohen eleve nem sokat mondó mély érzésű művészfilmekben szerepelt eddig sem, hanem pont ilyen produkciókban. Abból pedig ez volt eddig az egyik legjobb.
Nem a világfájdalmas hipszter vagy jól szórakozol rajta.

Elanor_ 2012.05.22. 09:42:32

haha... a film szellemisegehez melton, olyan hozzaszolasokat varunk, ami arrol tanuskodik, hogy legalabb irni-olvasni megtanult a szerzoje.

ladislaus 2012.05.22. 09:48:48

@szekőcei: Ha Bp-is lakos vagy akkor a MOM parkban biztosan megy eredeti nyelven...

szekőcei 2012.05.22. 10:42:03

@ladislaus: az a baj, hogy az est.hu azt írta, hogy a Corvinban feliratosan adják - sajnos nem. De addigra már késő volt...

AczélGyuribácsi 2012.05.22. 11:21:03

@Elanor_: És az ékezetes betűket is várnánk...

Rebelde 2012.05.22. 11:54:00

úgy látszik van benne minden, mint a búcsúban...nem fogom megnézni, bőven elég volt a kritika:)

Dean6 2012.05.22. 12:00:40

Egyáltalán nem értek egyet a kritikával. Teljesen megéri moziban megnézni,sok eredeti poén van benne,amik nagyon is működnek. Sokan lehet nevetni rajta,és több emlékezetes momentum is van benne. Szerintem teljesen felesleges ennyire komolyan venni,hogy milyen nyelven beszéltek a repülőn...kit érdekel.Sacha Baron Cohen legjobb karaktere,és nagyon is szórakoztató lett.
7,5/10

Verghaust 2012.05.22. 12:06:56

Én is beszoptam az est.hu-t, nekem a Duna Plázában igért feliratost, de mégsem.

BugrisFüles 2012.05.22. 12:41:16

@Dean6: a helikopteren és éppen az a jelenet volt amit a poszt szerzője feldícsért...pontosan a héber halandzsa vs terrorizmus hívószavak + "mindenki arab aki nem az usa-ból származik" kontextus miatt.
Szerintem király film volt és legalább olyan mértékben alázós mint a Borat csak teljesen más eszközöket használva.

A nép fia 2012.05.22. 13:07:40

@Elanor_: Ez egy jó kritika, tetszenek a meglátásaid. :-)

2012.05.22. 13:12:41

@Dean6: pedig ez benne az igazi poén

ladislaus 2012.05.22. 13:15:47

@szekőcei: nah akkor legközelebb MOM Park... mi csak ott mozizunk mert a szinkront nem igazán szeretjük :)

vrango 2012.05.22. 13:36:04

Most már tényleg kíváncsi lettem a filmre:)

Mondjuk Sacha Baron Cohen korábbi filmjei/karakterei nagon bejöttek (talán csak a Brüno volt kicsit több a kelleténél), és a Diktátor előzetese (meg az említett helikopteres poén) is tetszett!

XCat 2012.05.22. 13:55:07

@vrango: Miért, Boraton meg Brünon kívül mije volt még neki?

backdraft · http://www.brickset.com/search/?OwnedBy=backdraft 2012.05.22. 14:44:52

Szerintem eddig messze Ali G a legnagyobb arc, a többi Cohenes agymenés nem az én világom. De Ali mindent visz. :)

Az Ódis 2012.05.22. 14:48:19

@PlastiCat /Én nem rendőr vagyok,hanem királylány!/: ALI-G. (teszem hozzá, hogy szerintem az volt a legjobb karaktere)

vrango 2012.05.22. 14:55:50

@PlastiCat /Én nem rendőr vagyok,hanem királylány!/: Hát az Ali G - ahogy már mások is mondták:)

Meg voltak más filmszerepei is, mint az Állomásfőnök a Leleményes Hugóban, vagy az olasz a Sweeney Todd-ban (de ezekben nem tudott annyir alubickolni, mint a saját karaktereiben).

Egyébként én Boratot bírtam legjobban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.05.28. 20:51:46

A Borat és az Ali G egészen jó volt, a Bruno-t már alig bírtam végigszenvedni. Aladeen tábornok generális amerikai kalandja kellőképp vicces, de lehetne jobb is, az egész film erősen hullámzó. Sok jó poén akad, de vannak erőltetettek is. 60 %
süti beállítások módosítása