Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

TOP 10 mozis űrhajók

2012.05.26. 12:00 BeniMan 95 komment

 

 

top10.jpg

”Prometheus Has Landed”. Alig két hét és a mozikba kerül a nyár egyik legjobban várt alkotása, az Alien előzményfilmje amelyben az emberek egy Prometheus nevű hajóval jutnak el az LV-416-os bolygóra. Ma újra a sci-fi világába teszünk kirándulást, jöjjön a mozis világ 10 legjobb, legemlékezetesebb űrhajója. A lista szubjektív! Ez csak az Én személyes véleményem, a saját listám. Szerintetek melyik a legjobb mozis űrhajó? Melyik űrhajó/űrhajók maradtak le a listáról? A Ti TOP 10 listátok hogy néz ki? A kommentekben lehet vitázni. 

10. A Freedom és az Independence (Armageddon)

A két X-71-es űrsikló a légierő és a NASA szigorúan titkos fejlesztésű gépe. A titánium védőborítású űrjármű minden egyes alkatrésze túlszárnyalja a jelenlegi csúcstechnológiát. A két hajó útra indult, hogy leszálljon és megsemmisítse az aszteroidát, amely a Föld felé haladt. Az űrsiklók a Hold tömegvonzásával növelték a sebességüket, ekkor 11 G- vel haladt a két hajó. A "Prérifarkas" repülési manővernek köszönhetően az aszteroida mögé kerültek, 22500 km/órás sebességgel haladtak és megpróbáltak landolni. Az Independence megsemmisült a manőver során, ám a Freedom legénysége elvégezte a küldetést, és sikeresen landoltak a Kennedy Űrközpont leszállópályáján. Zseniális film volt, a mai napig megtudom nézni bármikor. A két űrhajó pedig megmentette a Földet, így itt a helyük a listán.

9. Apollo 13

A lista egyetlen valóságon alapuló űrhajója, és kétségtelenül a legheroikusabb is. Csupán egyetlen egyszer repült, a Holdra tartva azonban meghibásodott és csak nagy nehézségek árán tudott visszatérni a Földre egy darabban. Az Apollo űrhajórendszert az Apollo-program keretében fejlesztették ki az Egyesült Államokban, a 1960-as években. Az Apollo űrhajórendszer öt részből állt: Mentőrakéta, Parancsnoki és visszatérő egység, Műszaki egység, Holdkomp, Holdkompadapter. A küldetés alatta parancsnoki modul hívójele Odyssey volt, míg a holdkompé Aquarius. Remekül mutatták be a majdnem tragédiába torkolló űrutazást, a film egyik sztárja pedig maga az űrhajó volt.

8. Heart of Gold (Galaxis útikalauz stopposoknak)

A Damogran bolygón titkos kormányzati projektként épített 150 méteres hajót, amelynek a külsejét egy teáscsésze ihlette, Zaphod Beeblebrox, a galaxis elnöke egyszerűen ellopta. Valószínűtlenségi hajtóműve az univerzum minden pontjára képes elvinni ugyanabban a pillanatban. A probléma csupán annyi, hogy sosem lehet tudni, végül hol lyukad ki. Lenyűgöző személyzettel rendelkezik a hajó, a fedélzeti számítógép Eddie és a robot Marvin teszik ennyire zseniálissá ezt a hajót. Annak a hajónak, amelynek a legénységében ott van a Filmdroid, hivatalos robotja Marvin itt a helye a listán.

7. U.S.S. Sulaco (A bolygó neve: Halál)

A Sulaco egy Conestoga osztályú csillaghajó, 78.000 tonna súlyú, A-59 lítium-hidrid fúziós reaktor meghajtású, amely tengerészgyalogosokat szállított a LV-426 megjelölésű bolygóra. A hajó igen jól felszerelt, 8 hosszú hatótávolságú ASAT rakéta, részecske sugár fegyverek, railgun és nukleáris fegyverek vannak a fedélzetén, védelmi lézerekkel és radarelnyelőkkel is felszerelték. A Sulaco 20 ezer tonna rakomány, 8 csapatszállító és 90 fős legénység szállítására alkalmas. Az óriási űrcirkálót James Cameron álmodta meg, zseniálisan nézett ki, már a megjelenésével tekintélyt parancsolt. A hajó volt a színhelye a filmtörténet egyik legkirályabb bunyójának, amikor az Alien királynő és Ripley a film végén összecsaptak. az felejthetetlen!

6. Serenity

A Serenity egy Firefly osztályú űrhajó. A firefly ('szentjánosbogár') elnevezés a hajó formájára és a fénylő hajtóművekre utal, a serenity ('békesség') pedig annak a völgynek a neve, ahol a Szövetség elleni utolsó csata lezajlott. Leharcolt, kopott, poros, félhomályos és otthonos járgány. És még valami, amire nem nagyon volt példa sci-fi űrhajókban: van WC is a hajón. Talán a Firefly sorozat is arra a sorsra jut, mint a ’60- as évek után a Star Trek és filmek tucatjai készülnek el róla. Tényleg hihetetlen hogy egy 14 rész után leállított sorozat milyen kultszerepet tudott befutni. Az űrwestern Serenityje igazi klasszikus lett a mozis űrhajók között.

5. Executor (Csillagok háborúja trilógia)

A Birodalmi Csillagrombolók adták a birodalmi flotta gerincét. Több fajtájuk van, alaptípusa a Victory osztályú csillagromboló, ezekből fejlesztették ki a Birodalmi osztályú Csillagrombolókat, melyek majdnem kétszer akkorák, mint egy victory osztályú csillagromboló. Ennél nagyobb a Szuper Csillagromboló, amelyek közül a leghíresebb Darth Vader zászlóshajója az Executor volt. Palpatine Császár zászlóshajója Eclipse osztályú csillagromboló volt, melyből kettő készült. Az Executor volt a félelmetes Executor-osztályú szuper csillagrombolók első legyártott darabja és a Birodalmi Flotta elsőrangú zászlóshajója. A hajó fegyverek ezreivel büszkélkedhetett. Az Executort több mint 5000 turbólézer és ionágyú, 250 rakétakilövő állás és 40 vonósugár-kibocsátó védte. Hangárjaiban 12 század (144 gép) TIE vadász állomásozott, de emellett egy teljes rohamosztagos alakulatot (38 000 katona), 24 AT-AT és 30 AT-ST lépegetőt szállított. Azt hiszem aki az 1977-es film grandiózus kezdőjeleneteit végignézte akár csak egyszer is, az tudja miért van itt ez az űrhajó…

4. Nostromo (Alien – Nyolcadik utas a Halál)

A USCSS Nostromo M osztályú csillagcirkálót a Weyland-Yutani Társaság jegyeztette be Panamában. 2116-ban kereskedelmi vontatóhajóvá alakították át, majd főként arra használták, hogy automatikus érc- és olajfinomítókkal ingázzon a Naprendszer és a Zeta II Reticuli között. A Nostromót hét fős legénység működteti - parancsnok, másodtiszt, fedélzetmester, navigációs tiszt, tudományos tiszt, főgépész és segédgépész. Hét hiperálom-kapszula került beépítésre a hosszú tartamú utakra. Beépített önmegsemmisítő rendszere van. A Nostromo erős jármű, mely kibírja az atmoszférába belépést és a felszíni landolást - valamint idegen életformák felkutatását is végezheti. Az egész film a Nostromo fedélzetén játszódott, egyszerre van jelen a hajón a steril hófehér környezet és a mocskos vészjósló szerelőjáratok. A hajó első megjelenése a képernyőn, legalább annyira legendás, mint a Star Wars első jelenete.

3. Discovery One (2001: Űrodüsszeia)

Arthur C. Clarke és Stanley Kubrick 2001. Űrodisszeia című filmjében szereplő űrhajó, amely hat fős legénységével a Jupiter felé tart. A hajó pilótái Dave Bowman és Frank Poole. Három tudós kriogenikus hibernációban alszik. A legénység hatodik tagja egy HAL 9000-es szuperkomputer, "aki" az egész hajót irányítja, ráadásul úgy kommunikál a többiekkel, mint egy ember. A hajót hosszú távú felfedező utakra tervezték, mesterséges gravitációt létrehozó centrifugával. Talán nem túlzok ha azt mondom, minden idők legemlékezetesebb sci-fije volt Kubrick filmje, amelyben korszakalkotó űrhajót tervezett, itt láthatunk először mesterséges intelligenciát a filmekben HAL személyében. Hal kihunyó vörös szeme máig felejthetetlen látvány.

2. Millenium Falcon (Csillagok háborúja trilógia)

Az űrhajó különleges darab: Han Solo egy kártyapartin nyerte el a hajót Lando Calrissiantól. A Corellian Engineering Corporation YT-1300 típusú könnyű teherűrhajóját alakították át csempészés céljára, és egyúttal a birodalmi erők kijátszására. A hajtóművet és a számítógépes irányítórendszert is módosították. A hajó a fénysebesség 1,5-szeresével képes haladni, azonban nem 100%-osan üzembiztos. A normál hajóknál kétszer több időt vesz igénybe a karbantartása. A Falcon még számos eszközzel fel van szerelve, példának okáért rázkódáscsillapító mezővel, hajlító-örvény stabilizátorral, gyorsulás kompenzátorral, landoló sugárhajtóművel, hiperűr integrátorral és még sorolhatnám. Kétségkívül ez az egyetlen hajó, mely képes kevesebb, mint 12 parszek alatt teljesíteni a Kesseli Futam-ot. Nem volt kérdés hogy a lista elején lesz a hajó, sokáig kellett gondolkodnom az első helyezett kilétén, végül de hajszállal lemaradt az eső helyről.

1. USS Enterprise NCC-1701 (Star Trek)

2245-ben siklott ki a szárazdokkból korának legjobb hajója, a Constitution osztályú, NCC-1701-es kódjelű USS Enterprise. Az Enterprise első kapitánya Robert April volt, aki első ötéves küldetése során (2245 - 2250) irányította a hajót. Ezután tizenhárom évig Christopher Pike volt az Enterprise parancsnoka, akit James T. Kirk váltott 2264-ben. A hajó rendelkezik impulzus és térhajtóművel, illetve transzporterrel. Feyvezetét fotontorpedók és fézerágyúk teszik ki, az ellenséges támadás ellen pedig deflektor pajzsal tudnak védekezni. A Zefram Cochrane által felállított szubtéri sebességskála szerint a maximális sebessége 9-es fokozat. Hogy miért lett első? Mert ugyanolyan ismert, mint az Ezeréves Sólyom, de a filmekben az Enterprise is főszereplő. Ráadásul a rajongók elérték, hogy egy űrsikló is a legendás hajó nevét viselje.

Címkék: top10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr24546937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoleebara 2012.05.26. 12:07:01

Az első és a második sorrendjét fel kell cserélni!!

TomPowell25 2012.05.26. 12:10:06

Nálam vitán felül az Executor nyerne, a gigászi megjelenésével, de az Enterprise, és a Nostromo is helyet kapna a listámon.

gothmog 2012.05.26. 12:59:12

Hiányolom az Űrgolyhó Egyes-t.
És a Falcon nálam is az első.

Rolee83 2012.05.26. 13:08:28

A Predatorok űrhajói a legkirályabbak! :)

Bellagio 2012.05.26. 13:24:35

Nagyon nagyon hianyolom az Event Horizon-t!

slowclub1 2012.05.26. 13:41:23

Tudom, hogy nem teljesen ide passzol, de végülis volt mozivásznon: az "Orion" űrhajó!!! Számomra valahol az is kultikus...

Lefetyke 2012.05.26. 13:47:35

A Csillagok háborújából számtalan űrhajót be lehetett volna még citálni (az X-szárnyút, az Executor helyett inkább egy alap Csillagrombolót, és persze magát a Halálcsillagot is), és meglep, hogy a Falcon nem az 1. helyezett a listán. Az Enterprise nálam csak a második, a Falcon mögött.

BeniMan 2012.05.26. 13:48:55

@Lefetyke: A halálcsillag nem űrhajó hanem űrállomás. :)

tunderninja 2012.05.26. 13:51:11

Igen szerintem is a Preadtor 1-ben lévő vadászhajó hiányzik.
Illetve a Delorian.
Üdv

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.05.26. 14:03:07

jaja, az Event Horizon tényleg hiányzik, de az Enterprise elsőségével tökéletesen egyetértek, csak sajna a warp speed-et naggyon dúrván elírtad :)!
Btw a Star Wars elején az biztos h egy szuper csillagromboló?

Fecniii 2012.05.26. 14:06:47

Az executor az nem a jedi visszatérben van? Ami a végén beleszalad a 2. halálcsillagba.

www.youtube.com/watch?v=GqSuUHqvGO8

Bambano 2012.05.26. 14:15:42

"az egyetlen hajó, mely képes kevesebb, mint 12 parszek alatt teljesíteni a Kesseli Futam-ot." először is futamot, nem futam-ot, másodszor nem kellett volna jelezni valahogy, hogy ez milyen szöveg volt?

a serenity sztárolását nem értem, azt viszont igen, miért kapott kaszát. az armageddonban max. liv tylert érdemes nézni, kb. semmi mást.

Jó hajó lehetne még a lost in space hajója, vagy a sasok az alfa holdbázisról. De ha egyszer megfilmesítik a korona hatalmát, tudni fogod, melyik a legkirályabb hajó :)

BeniMan 2012.05.26. 14:16:07

@Fecniii: Kicseréltem, köszi :)

Tacsy 2012.05.26. 14:20:27

és hol marad a magyarul szerencsétlenül fordított Galactica?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.05.26. 14:36:09

Nálam is Falcon lett volna az első.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.05.26. 14:46:18

index címlap, mindjárt jön a nép. :D

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.05.26. 14:56:54

A csillagrombolók, a Falcon, és a Discovery One a kedvencek.

bklein 2012.05.26. 15:36:30

Armageddon helye TOP10, tekintve a titán borítást és más nem laikus szemnek való technológiát vonultatnak fel. Ha már Star Trek, akkor jobb lett volna a prototípust, azaz az NX-01-et betenni a 22. századból, ami hajtóműhíddal is rendelkezik, nem holmi kreálmányt a 23. századból, mint a Voyagert vagy az NCC-1701-A, B, C, D vagy E...Az Alien hajóit nem nyomattam volna ennyire: az általában sötét fényviszonyok között megjelenített hajók kevésbé dobták fel a filmeket. Ha már Star Wars, akkor hatalmas a repertoár: X-wing, Y-wing, B-wing, Naboo, Jedi vadászok, TIE-Advanced, TIE-Interceptor, TIE-Bomber, Missile Gunboat, Transporter, CUV, Fregatt, Cruiser... De ha már csillagrombolók, részletezhették volna a fő fajtákat: Victorial Class és Imperial Class: VSD és ISD Star Destroyer.

MeGmOnDtaM 2012.05.26. 15:39:21

@Bambano: A Korona hatalmából a Bakócz-féle csatahajó lenne nálam is a nyerő, csak ne Tarr Béla/Michael Bay filmesítse meg :D

Kanadai Kókuszmenyét 2012.05.26. 15:58:09

Pofás kis lista.
Azért nálam benne lenne a top 10-ben a Függetlenség Napja összes űrhajója és az Event Horizon.

Bambano 2012.05.26. 16:10:30

@MeGmOnDtaM: jaja, a Székely Dózsa György egy vármegye jogállású hajó volt, nem ilyen hitvány focilabda, mint a halálcsillag :)

Atkakukac1989 2012.05.26. 16:31:40

Egyébként mikor rápillantottam a címre egyből az Enterprise ugrott be, csak nem tudom hol lesz a helye. Nekem is az az űrhajók, űrhajója. :D

Nagyon gondosan összeszedett, adatokkal teli top 10. Gratulálok.

krasfanec 2012.05.26. 16:39:00

tényleg szinte tisztességtelen előnye van a star wars őstrilógiának az űrhajók terén. amit itt műveltek az ilm kamaszkorú művészei, azzal lépést tartani is szinte lehetetlen, nemhogy felülmúlni.

catshannon 2012.05.26. 16:43:17

ez tényleg király top10:) az enterprise már csak azért is kell az első helyre, mert rengeteg generációnyi hajó született e név alatt, a maga nemében mind csoda. Az itteni az Enterprise-A, filmekben az E-ig volt, most az F-nél járunk valahol... a fan art pedig még tovább.
ja és: SERENITY 4ever:)

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2012.05.26. 17:48:33

Az első egyértelműen a Dark Star, erre fent sincs a listán.

csusz (törölt) 2012.05.26. 18:12:03

A Star Wars sorozat egyik végtelenul béna jelenete, amikor a szuper csillagromboló beleáll a Halálcsillagba. Meg elotte , ahogy a lázadó gép becsapódik a hídba. Mintha meggyujtanának egy gyergyát. Egyszeruen borzasztó. Amúgy szerintem "reálisan nézve" a Falcon épphogy beférne a top tízbe, de talán csak a 20-ba.

2012.05.26. 19:04:44

A Firefly sztárolását én se vágom.

Az első rész első 20-30 percében benne volt, hogy a Wing Commander: Privateer vagy az Independence War 2: Edge of Chaos hangulatát hozó fasza sorozat lesz, de aztán villámgyorsan nézhetetlenné vált.

Pötty1 2012.05.26. 19:18:49

Nálam a Falcon az első.
Mondjuk csak a star warsból kijönne egy 10-es lista.

Pötty1 2012.05.26. 19:20:36

Ja és a halálcsillagot is vehettétek volna űrhajónak, mert tud haladni az űrben. Legalábbis az első tudott.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2012.05.26. 19:27:14

Nekem is hiányzik az Event Horizon, a Jupiter 2 a Lost in Space-ből, és a Sasok az Alfa holdbázisból, de még a Tie-fightereknek is inkább lenne helye a listámon, mint az Armageddon béna siklóinak.

A személyes kedvenceim meg a japán Üzenet az űrből hajói.

Ja, és hol marad a Guliverkli? :)

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2012.05.26. 19:28:25

@Hammer: Ja, és a Starship Troopers űrhajói is elég menők

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.05.26. 19:33:14

@slowclub1: Idepasszol, de még ennyire, hogy ide, ui. az Orionnak van moziverziója is: www.port.hu/orion_urhajo_-_a_visszateres_raumpatrouille_orion_-_rucksturz_ins_kino/pls/fi/films.film_page?i_film_id=66040&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_topic_id=2

Ha már itt tartunk, akkor az Alfa holdbázis is idevág, bár, inkább csak űrtutajként, de méretben mindenképpen nyerő (ui. a Holdról van szó): www.port.hu/alfa_holdbazis_space:_1999/pls/fi/films.film_page?i_film_id=68419

Berkut 2012.05.26. 20:29:36

U.S.S. Voyager, ablatív páncélzatban. ;)

Lyozsi 2012.05.26. 20:30:48

Nem akarok akadékoskodni, de a "parszek" nem idő, hanem távolság.
Kb 3.26 fényév.

hu.wikipedia.org/wiki/Parszek

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.05.26. 20:33:55

Ezt a listát gyakorlatilag ki lehetett volna tölteni csakis Star Warsos vasakkal, tiszeletből meghagyni egy posztot a USS Entrpsire-nak.

Annyira eltalált, karakteres mind: a TIE vadász, a Millenium Falcon, az X-szárnyú, a csillagrombolók - hogy csak a legismetebbeket említsem.

Az Event Horizon is fasza volt. Na meg a busz az Űrgolyhókból. :D Meg a másik, amelyik átváltozott Szabadságszoborrá, hehe.

Lyozsi 2012.05.26. 20:40:43

1.5 fénysebességgel 12 parszek 26 évig tart...

Globetrotter2014 2012.05.26. 21:15:39

Érdekes lista, jók a kommentek.

Én kihagytam volna az alienes hajókat mert nem is voltak kidolgozottak (pláne a IIben), és nem is volt nagy szerepük mint hajónak (nem derül ki mit tudnak igazán azon kívül hogy helyszínt adnak a hentelésnek).

Executornak semmi helye. Keveset szerepelt és akkor is égett. KB mintha az Enterprise helyett az Excelsior tették volna be. Helyette a sima csillagrombolók illettek volna ide.

Serenity mint hajó, nem olyan nagy szám, nem való ide.

Globetrotter2014 2012.05.26. 21:27:55

Helyettük SW ből Corellian Corvette.
ST ből esetleg még Borg kocka...

Emlékezetes més az űrgolyhók anyahajója ("nem fékezünk senki kedvéért" :) )

A Sunshine Icarus IIjének az egyetlen baja hogy túl nagy hommge az űdodüsszejára... Meg persze nam hadijaó.

Ha még STrek akkor ROmulan Warbird. Szigorűan Deridex class, persze...

Globetrotter2014 2012.05.26. 21:37:01

@Hammer: @Gee Halen: TIE nem csillaghajó. Nincs is hiperhajtóműve...

Egyébbként az eredeti 3 rész formatervei valóban zseniálisak voltak.

Event Horizonnnak tányleg itt lenne a helye...

SZerintem a Roger Young is lehetne bár mint hadihajó nem sokat szerepelt, csak csapatszállítóként.

A Tiger Claw jöhetett volna a Wing COmmanderből

Sorozatoknál azért még lehetne: BAttlestar Galactica, pláne a Pegasus.

Babylon 5ben is volt egy csomó kimolya hajó. Agamemnon,

Globetrotter2014 2012.05.26. 21:39:43

5let a szerkesztőknek, egy komoylabb átfogó poszt, szavazással?

Árkádia 2012.05.26. 21:40:02

Nálam a USS Voyager, Intrepid osztályú csillaghajó a nyerő! Az öreglány csak visszahozta Janeway-éket a Delta kvadránsból! :) Amúgy a lista szuper! :)

Llew 2012.05.26. 21:49:11

Az Enterprise szerepeltetését a film beli szerepétől eltekintve azért nem értem sose az ilyen listákon, mert a ST univerzumban tele van annál sokkal érdekesebb, szebb, jobb hajókkal.
Ami nekem nagyon hiányzik az a Borg kocka. Amilyen egyszerűek, annyira karakteres és tiszteletet parancsoló, szép hajók. Ettől persze még a Falcon a nyerő. :D

10 Csillagkapu piramishajó (a filmből)
09 Nebulon B fregatt (Star Wars)
08 Függetlenség napja anyahajó
07 Földi hadihajók az Ötödik elemből
www.bateshome.com/jordan/raysia/fifthelementship.jpg
06 Serenity
05 Klingon Bird of Prey
04 Venator-class Star Destroyer
03 Imperial-class Star Destroyer
02 Borg Cube
01 Millenium Falcon

Globetrotter2014 2012.05.26. 22:11:10

Vorlon Star Dreadnaught, Babylon 5.

Klingon Bird of Prey, Start Trek

Az idő uraiban Jaffar hajója (az üvegkuploás parancsnoki híd nagyon pöpec).

sh4d0w 2012.05.26. 22:29:25

Babylon 5, az Árnyak csatahajói.

Globetrotter2014 2012.05.26. 22:30:10

Jayce and the wheeled warriors: Pride of the Sky II.

SPace above and Beyond: Saratoga

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.05.26. 22:36:23

Hol van Pirx kapitány kávéfőzője?

studkell 2012.05.26. 22:38:36

"Feyvezetét fotontorpedók és fézerágyúk teszik ki, az ellenséges támadás ellen pedig deflektor pajzsal tudnak védekezni."

Posztolónak: pajzzsal. Nincs -al, -el rag a magyarban (sosem volt!), csak teljesen hasonuló -val, -vel rag. És a vesszőkre is odafigyelhetnél, mert rengeteg hiányzik. Engem lehet utálni, téged viszont olvasni szeretnélek.

NPeete 2012.05.26. 22:51:23

Kár, hogy sorozatokból nem választottatok (bár a Serenity majdnem...), de én a top3-ba raknám a Battlestar Galacticát

vrango 2012.05.26. 23:25:48

Régi SF-rajongóként megörültem a témának, de aztán rá kellett jönnöm, hogy annyira nem is tudnék érdemben hozzászólni, ugyanis a legkúlabb masinák szerintem mind a SW-részekben voltak...
Az Enterprise nem rossz ötlet, de sajnos én nem tartom sokra a Star Treket.
Űrodisszeia - szintén nagyon rendben van, és még én is az Event Horizont hiányoltam a listáról.

Legközelebb lesz egy TOP 10 verdák? :)

billy reed 2012.05.27. 00:09:27

@imperial: "A Firefly sztárolását én se vágom."

Mi szükség az ilyen jellegű beszólásokra?
Van akinek bejön, van, akinek nem teszik.
Most mondjam azt rád, hogy nehéz a felfogásod, vagy, hogy nem értesz a filmekhez, mert nem érted azt, hogy miért zseniális sorozat a Firefly?
De nem mondom, mert ízlések és pofonok.

@ZF2:"Serenity mint hajó, nem olyan nagy szám, nem való ide."
Köszönjük, hogy ismét itt egy megmondóember, aki vágja a tutit.

Emberek, kissé finomabban a fogalmazással. Néhányan kommentelő olyan finoman cizellált, mint a cementesvödör.

alien 2012.05.27. 00:35:30

ugyanmár a sw hajók egyben lenyelik az star trekeseket a falcon meg 1/20 másodperc alatt le is rázza őket

alien 2012.05.27. 00:37:23

Cobra Mk III sem rossz ám:)

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.05.27. 00:42:47

@billy reed:

"Néhányan kommentelő olyan finoman cizellált, mint a cementesvödör."

:-)))).

Egyébként meg: szerintem is, minden lista szubjektív (naná) - nálam a Millenium Falcon az első. Egy űrhajót ugyanis (jó esetben) a legénység is jellemez, és ugye a MF-é szinte felülmúlhatatlan...

ezüstérem 2012.05.27. 01:28:23

Nebassz, hol maradt végül a TARDIS? Oké, hogy nem mozis, de az univerzum legnagyobb királysága :)

Csacsis 2012.05.27. 02:24:57

Szerintem mindenki félreértette a postot. Igazából arról lenne itt szó, hogy melyek azok a hajók, amik igazán nyomot hagytak a filmnézők körében. A legemlékezetesebb hajókról lenne itt szó, nem pedig kedvenceinkről, vagy azokról, amelyek királyul néztek ki. Ebből a szempontból a lista többé kevésbé egész jól sikerült. Személyes listám:

1. Star Trek :USS Enterprise NCC-1701 azért, mert IRL ben is komoly hatást tudott elérni, nyilvánvaló, hogy ez a lista győztese.
2. Star Wars: "Szuper csillagromboló", mert bár nem derül ki róla sokminden, impozáns látványával tiszteletet parancsol a filmvásznon.
3. Függetlenség napja támadó anyahajói. Azért, mert ha megkérdezel akárkit az utcán, hogy soroljon fel néhány ürhajót filmekből, tuti benne lesz.
4. Alien: Nostromo. Azért, mert bár külsőleg nem jól kidolgozott, de sok infót megtudunk belső felépítéséről és a hideg kiráz, ha arra gondolok, hogy azon kéne utaznom. Ezen kívűl eléggé közismert, szóval mindenképp itt a helye "celebsége" miatt.
5. Battlestar Galactica: Battlestar Galactica. Ezzel lehet már vitatkozni, de szerintem elég mély nyomot hagyott a sci-fi műfajban, bár ez a hajó már annyira nem közismert.

Inentől a lista már eléggé egyéni izléstől függ, mert nem tudok több olyan űrhajót mondani, mely igazán meghatározó lenne, vagy emlékezetes széles körben. A többi hajóhoz, már egyfajta fanatizmus is kell, vagy átlag nézők nem biztos hogy emlékeznek rájuk.
Ilyen pl:Millenium Falcon, Star wars kb összes hajója, Star Trek hajói (Defiant, Voyager, Enterprise variációi, stb...), Űrgolyhó-1-es, Stargate Piramis hajói, de még igen, a 2010 Ürodisszea hajója is!
És "R'aktall pörölyére" mondom, nem vagyok benne biztos, hogy emlékszik valaki a Protektor űrhajó-ra. :D

GoVegan (törölt) 2012.05.27. 04:31:44

barmennyire Alien fan vagyok a Nostormo helyett akor mar a Pandorum urhajoja. Az Apollo 13-at meghagynam, de akkor mar kategoriajaban inkabb az Igazabol a Freedom 7 (viva wiki) Scott Glenn vezetesevel... huuu es errol jut eszembe az Astronaut Farmer urhajoja mindenkepp listas.

GoVegan (törölt) 2012.05.27. 04:38:24

es a Matrix hajoi. persze azok messze allnak a termoszferatol, de azert fasza sci-fi hajok.

GoVegan (törölt) 2012.05.27. 04:50:44

na jo. inkabb lefekszem, de a Hold kommunikativ urhajoja, mint 'szemelyiseg' is listara valo. es hogy ultra sznob legyek, a filmtortenet elso urhajoja, amivel kilovik a Hold egyik szemet a Verne regeny alapjan.

kung - fúj (törölt) 2012.05.27. 06:11:41

1.Discovery
2.Event Horizon
3.Roger Young
4.Sulaco
5.Az ID-4-ből a földönkívüli vadász
6.Nebulon B Firgate - Star Wars
7.NSEA Protector - Galaxy Quest
8.Klingon Bird Prey
9.Viper - BSG
10.Enterprise

gerberus 2012.05.27. 06:22:19

Az Armageddontól heveny idegrángás vesz erőt rajtam, amit a tömény, hatásvadász patriotizmus okoz, de a hajók benne elmennek, bár kellékeknél nem egyebek. A 2001 Űrodüsszeia pedig halálbiztos altató mindenkinek, de a nyalókaformájú űrhajó érdekes volt.

Az Ezeréves sólyom tetszik, de nálam is az Enterprise a nyerő, mert az a legszemélyesebb űrjármű mind közül. Amúgy az Enterprise csak az űrrepülő prototípusának lett a neve, a sors iróniája, hogy az emiatt az űrben sose járt.

magyar ember teli szájjal 2012.05.27. 07:11:30

Imperial Shuttle? Vader Tie-vadásza? Galactica?

Pipas 2012.05.27. 07:24:01

USS George Hammond?

jonnglenn 2012.05.27. 07:33:12

és még a gázolja ára sem nagyon változott.

danesdzsu2 2012.05.27. 08:59:40

Az Armageddon nézhetetlen szar. Legyen a helyén inkàbb a Yamato!:)

tundrazuzmo (törölt) 2012.05.27. 09:16:07

Iron Man páncélja a legjobb űrhajó. Ezt már tudhatjuk az Avengers óta. Abban legalább egy humoros fickó rejtőzik, és nem valami savanyú képű birodalmi tiszt.

AbuBakr 2012.05.27. 09:16:23

Az USS Enterprise NCC-1701 igenis megérdemli az elsőséget, hisz valóban egyfajta főszereplője a filmnek. És a választás is jó, mert a sok Enterprise közt (gondolok itt az C, D, E jelűekre) valóban az első Kirk féle az igazi Enterprise. Messze ez a moziűrhajó volt leginkább hatással a valódi világra, lásd a megemlített, róla elnevezett űrsiklót.
A star wars rajongókat meg nem értem, hisz szigorúan véve a star wars nem is sci-fi, inkább egy űrbéli fantasy, ahol a sci-fi műszó egyik kitétele semmilyen formában nem teljesül. Mégpedig a sci, azaz semmiféle tudományos kötődése nincs a filmeknek.
Ámbár ettől függetlenül az Ezeréves Sólyomnak itt van a helye, de semmi estre sem az első helyen.
A Nostromo érthető, de a Sulaco már nem, hisz az csak egy díszlet a filmben. (ami a sorozat egyébként leggyengébb epizódja is, szinte ordít róla a nyolcvanas évek rambó fílingje, tele kommandós klisével)
Az Armageddon hajói nem értem mit keresnek itt, de a Serenity simán befér. Ahogy beférne a Battlestar Galactica is, vagy még inkább a Moya a Farscape sorozatból. Már csak azért is, hisz egy élő űrhajó, és a teljes sorozat aktív szereplője. Döntései vannak, gyereket szül, szenved és örül mint bármelyik más szereplő. Meghatározza az egész dorozatot
Ugyan nem űrhajó, de akár annak is felfoghatjuk és szerintem itt lenne a helye a Babylon 5 állomásnak is.

Miertilyenbonyolultez 2012.05.27. 09:45:24

Az en kedvencemet nem arulom el...de remelem,hogy junius 1tol a Prometheus lesz az. :))

Lefetyke 2012.05.27. 09:47:40

@BeniMan: ahogy vesszük, határeset. Képes akárhova mozogni, ezzel gyakorlatilag már űrhajó is lehet. :)

zolij 2012.05.27. 10:05:18

az 1977-es SW-ben tuti nincs benne az Executor, mivel csak az első Halálcsillag pusztulása után készült el:)

Vaandor 2012.05.27. 10:36:30

Úgy látom, abban egyetértés van, hogy a "statiszta" Executor helyett a klasszikus birodalmi Csillagrombolónak van helye a legjobbak közt. Már csak "az 1977-es film grandiózus kezdőjelenetei" miatt is - az ugyanis NEM az Executor.

A Stargate-Csillagkapu eredeti Piramishajóját jó, hogy felemlegette valaki, azt hiszem, tényleg elég impozáns és jellegzetes.

Armageddon: tényleg blődli, és tudománytalan, és hatásvadász... és a kedvenc filmem! :-) Jó, hogy idefért, már csak a valódi űrsiklók miatt is.
Ha valaki moziba ülve képes túltenni magát azon, hogy ki lehet-e lőni két űrsiklót egyszerre, hogy lehet-e másodperc-pontosságú robbantási határt húzni, és lehet-e ilyet ugratni egy roverrel, akkor baromira lehet élvezni a filmet!

(De a legjobb inspiration speech akkor is a Függetlenség napjáé! Hasonlóan nyálas, de akárhányszor újranézném!)

barlangi befingó 2012.05.27. 10:37:07

A Korona hatalma rajongóknak
A Szépmező Szárnya is bőven dobogós lenne:)

Llew 2012.05.27. 11:10:21

@AbuBakr:
"A star wars rajongókat meg nem értem"
ez az ügyesen elrejtett flame indító sor feltétlen kellett egy ilyen poszthoz igaz?

"Az Armageddon hajói nem értem mit keresnek itt"
bevezető 5. sor:
"A lista szubjektív!"

Én viszont azt nem értem, hogy a "mozis űrhajók" címből mi nem érthető sokaknak, mikor azzal jönnek, hogy ez meg ez a TV-s űrhajó kimaradt.

lokkoL 2012.05.27. 12:19:53

kritika:
súlyos hiány a Battlestar Galactica!
2db ALIEN-es hajó, mikor az ALIENek űrszifi jellege szinte elhanyagolható?
Armageddon? :o e??

a sima csillagromboló sokkal inkább ikon, mint a szuper csillagromboló.

Reg5 2012.05.27. 13:10:49

Azt elmagyarázhatná nekem valaki, hogy a Battlestar Galacticának, és a Babylon 5-nek mi köze a mozifilmekhez. Sorozatnak nagyon jók, de mozi közelében sosem jártak.

eMJe 2012.05.27. 14:12:33

armát kihagytam volna, helyette az Űrgammák valamelyik hajóját tettem volna be :D:D:D

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2012.05.27. 14:36:01

@ZF2: "TIE nem csillaghajó. Nincs is hiperhajtóműve..."

Nem mondod! Az Apollo 13-nak illetve az Armageddon űrsiklóinak van? :P

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2012.05.27. 14:39:03

@ZF2: Jaffar hajója tényleg nagyon menő, a listán a helye.

Globetrotter2014 2012.05.27. 18:49:08

@Hammer: azokat is levenném a lsitából és maradnák a csilalghajóknál (starship).
ÉS akkor legyen komoly és impozáns. X Wing, TIE, Serenity és pl
www.st-minutiae.com/misc/comparison/comparison_medium.png
www.st-minutiae.com/misc/comparison/comparison_large.png
De ezek már kimaradnak, mert kissé túlmééretesek
www.st-minutiae.com/misc/comparison/comparison_huge.png

Globetrotter2014 2012.05.27. 19:16:59

@ZF2: lemaradt a mondat vége: Szóval X/TIE/ de még a falcon sőt a Corelian Corvette is lemaradna. Űrkompok is.
www.st-minutiae.com/misc/comparison/comparison_small.png

Skeez 2012.05.27. 22:23:07

Nekem a Sötétség Krónikájában a nekromongerek hajói is tetszettek.

Grafithuszar 2012.05.28. 10:21:57

A sorrenden lehet vitatkozni, de amit én nagyon hiányolok az a Battlestar Galactica

vrango 2012.05.28. 12:46:26

@BeniMan: Bocs, erre nem emlékeztem :(
De úgy látom, ott az autós filmek, nem pedig csak a járgányok voltak nevezve (bár egy autós film főszereplője az autó, tehát végső soron "ganc egál" :D)

Akkor legyen TOP 10 egyenruhák :)

AbrakaDabra 2013.01.26. 19:17:45

USS Daedalus?
USS George Hammond?
Ezek is elég ismert hajók szerintem, már aki stargate fan volt, az tuti ismeri őket. :)
süti beállítások módosítása