Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

TOP 10 börtönfilmek

2012.06.23. 11:11 BeniMan 47 komment

prison.jpg

Mel Gibson karrierje soha nem látott mélységekben, a botrányairól elhíresült remek színész régóta nem tudott igazán sikeres filmmel jelentkezni. A héten már a magyar mozikba is megérkezett legújabb filmje a Börtönregény. A filmről a kritikát itt olvashatjátok. Ebből az alkalomból a TOP 10 rovatban most minden idők legjobb börtönfilmjeivel jelentkezünk. Paul Newman, Robert Redford, Sean Penn, Tim Robbins, Steve McQueen is bevonult karrierje során a rácsok mögé, tették ezt nagy sikerrel.  A lista szubjektív! Ez csak az Én személyes véleményem, a saját listám. Szerintetek melyik a legjobb börtönfilm? Melyik börtönfilm/filmek maradtak le a listáról? A Ti TOP 10 listátok hogy néz ki? A kommentekben lehet vitázni. 

10. Az alcatrazi madárember

Robert Stroud, az alcatrazi madárember egyszerre volt pszichopata gyilkos és intelligens, ornitológus. Burt Lancaster remek alakításának és John Frankenheimer remek rendezésének hála, ez a maga korában merész mozi kivételes élményt nyújt. A filmnek eredetileg Charles Crichton lett volna a rendezője, a forgatás zűrjeiből azonban semmi sem érződik magán az alkotáson. A vásznon látható Stroud néha talán emberibb, néha pedig pont magasztosabb a valóságban kifejezetten kegyetlen madárembernél, ez azonban nem sokat von le a film erejéből és értékéből. A remek színészeknek, hatásos rendezésnek, valamint a bezártság-repülés, értelem-érzelem ellentétpárok ihletett alkalmazásának köszönhetően ez a fekete-fehér mozi, minden idők legjobb börtönfilmjeinek egyike.

 9. Rosszfiúk

Mick O'Brien (Sean Penn) kisstílű bűnöző, bármilyen balhét könnyedén bevállal, amiben akár csak minimális profitot lát. Azonban a legújabb stikli tragédiába torkollik, Mick tettestársa meghal, ő pedig halálra gázolja a rivális bandafőnök, Paco (Esai Morales) kisöccsét. Mick börtönbe kerül, miközben odakint Paco úgy áll bosszút testvére halálán, hogy brutálisan megerőszakolja Mick húgát (Ally Sheedy). Mick éktelen haragra gerjed és szökni próbál. A kísérlet kudarcba fullad, időközben viszont Pacot is elítélik, s ugyanabba a börtönbe küldik, ahol Mick raboskodik. A véres leszámolás elkerülhetetlennek tűnik.

8. Halálsoron

Kétségkívül az egyik legjobb Stephen King adaptáció, egy magával ragadó történettel és zseniális színészekkel.  Az 1930-as években Paul Edgecomb (Tom Hanks) cinikus és tapasztalt börtönőrként szolgál a siralomházban. Halálraítéltek utolsó napjainak szemtanújaként már nem érhetik meglepetések. Egész világfelfogása megrendül John Coffey (Michael Clarke Duncan) megérkezésével. A filmet négy Oscar-díjra jelölték Legjobb férfi mellékszereplő, Legjobb film, Legjobb hang és Legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában, valamint számos egyéb díjat és jelölést mondhat magáénak.

7. Bilincs

Henry Brubaker, (Robert Redford) a fiatal börtönigazgató, mielőtt elfoglalná hivatalát, álnéven becsukatja magát fogolyként a Wakefield-börtönbe, ahol nagymértékű erőszakot és korrupciót tapasztal. Néhány nap múlva azonban kénytelen felfedni kilétét, hogy megmenthesse az egyik rab életét. Miután hivatalba lép, megpróbál reformokat és emberségesebb bánásmódot bevezetni. Redfordtól megszokhattuk az igen erős karakterábrázolásokat, a színészlegendában itt sem kell csalódnunk. Yaphet Kotto, Morgan Freeman is feltűnik a filmben és élete első szerepében láthatjuk Nicolas Caget.

6. Szökés Alcatrazból

A Szökés Alcatrazból a börtönfilmek körében etalon, emellett pedig megtörtént eseten alapul. Az ember nem is gondolná, mennyi minden vezethető ide vissza. A Halálsoron szerencsétlen félnótás figurája és az ő kis egere bizony innen lett kimásolva. Clint Eastwood meggyőzően macho játékához párosul Siegel hozzáértő irányítása. Az első pillanattól az utolsóig jelen van a feszültség. Megkedveljük a karaktereket, izgulunk értük, átérezzük a börtönélet nehézségeit és igazságtalanságait. A virág mint a szabadság szimbóluma gyönyörűen végigkíséri a filmet.

5. Éjféli expressz

Megtörtént eseten alapul Parker filmje. Egy bizonyos Billy Hayes 1970-ben jó ötletnek találta, hogy kicsempésszen pár kiló hasist Törökországból, de még a repülőre sem jutott fel. Elsőre négy évet kapott, majd mégis inkább életfogyigra ítélték, példát akartak statuálni. .’75-ben megszökött, odahaza könyvet írt élményeiről Éjféli expressz címmel - Oliver Stone filmre adaptálta, Alan Parker pedig megrendezte. Az eredmény: nagy siker és két Oscar Amerikában, botrány Törökországban. Hihetően ábrázolja a főhős lassú begolyózását, maga a helyszín is inkább hasonlít egy ópiumbarlanggal keresztezett bazárra, mint fegyházra.

4. Pillangó

Az egykori párizsi nehézfiú, Henri Charriére világszerte nagysikerű önéletrajzi regényét, négy évvel megjelenését követően, máris tekintélyes költségvetésből álmodták vászonra. A Pillangó mind könyv alakjában, mind pedig filmként a barátság, valamint az akaraterő és az emberből kigyomlálhatatlan örök szabadságvágy fontos szimbólumává vált. Nem véletlenül, hisz a Francia Guyanán található Ördögsziget a szökési esélyeket illetően leginkább talán csak az Alcatraz-hoz hasonlítható. Schaffner filmje ugyanakkor nem csak különleges története, de a két barátot alakító Steve McQueen (Pillangó) és Dustin Hoffman (Louis Dega) nagyszerű alakításai, továbbá Jerry Goldsmith Oscar-jelölt muzsikája okán zseniális darab.

3. A nagy szökés

A nagy szökés valós eseményeket dolgoz fel,  velejéig amerikai és némileg propagandasztikus formában. John Sturges filmje a Stalag Luft III-ban zajló eseményeket veszi alapul, a legelejétől a tragikus végkifejletig mutatva be a tisztek nagyszabású tettét. A hosszas procedúrát remek vágások kíséretével eleveníti meg a rendező és csapata, ügyelve az olyan apró részletekre is, mint a föld kihordása, vagy a figyelmeztető rendszer alkalmazása. A foglyok közül nincs komolyabban kiemelt karakter, ezzel is az egység érzése kerül előtérbe, ami különösen fontos egy olyan cselekménynél, amelynek a csapatmunka áll a középpontjában. A hatvanas évek jelentős színészei közül olyan zseniális emberek ragadnak lapátot, mint a tábor vagányát alakító Steve McQueen, a profi alagútásót, Velinskit megtestesítő Charles Bronson, vagy a ravasz Hendleyt játszó James Garner. Külön ki kell emelni Elmer Bernstein gyönyörű és vérpezsdítő zenéjét, továbbá a díszleteket és a korhű jelmezeket, amelyek a táboron kívül is elismerésre méltóan hitelesek.

2. Bilincs és mosoly

Az egyik legemlékezetesebb börtönfilm nem is hagyományos fegyházban, hanem egy munkatáborban játszódik, valahol messze délen. A forgatókönyv Donn Pearce önéletrajzi ihletésű regényén alapul, aki két évet húzott le egy chain gangben. A filmből így aztán pontosan kiderül, hogyan működtek az ehhez hasonló fegyencközösségek, mégsem ez érdekelte legjobban az alkotókat, hanem a főhős, Lucas Jackson alakja. Paul Newman, pályája talán legemblematikusabb és legtesthezállóbb szerepében, egy olyan férfit játszik, aki még a börtönben is szabad tud maradni. Luke nem akar mindenáron, csak a lázadás kedvéért szembeszegülni a börtön nehézfiújával vagy az őrökkel, de nem is hajlandó megalkudni, bukása ezért elkerülhetetlen. Érdekesség, hogy a film egyetlen Oscarját George Kennedy kapta.

1. A remény rabjai

Mit lehet mondani egy filmről amely hosszú évek óta vezeti az imdb listáját a szavazatok alapján. Tény minden idők egyik legnagyobb hatású, és egyik legjobb filmjéről van szó. A hét Oscar-díjra jelölt film, ha nehezen is, de végül megtalálta az utat a közönséghez. A fiatal rendező-forgatókönyvíró Frank Darabont meglepő magabiztossággal és nagyszerű arányérzékkel dolgozta fel a horror király hatásos, kisregényét mely a kétszeres életfogytiglanra ítélt bankár börtönkarrierjét, rabtársával való barátságát és mesés, aprólékosan kidolgozott szabadulását járja körül –, részlet- és érzelemgazdag alkotása így még epikus hosszúsága ellenére is lebilincselően izgalmas, fordulatos darab. A két főszereplő, Tim Robbins (Andy Dufresne) és Morgan Freeman (’Red’) játéka egyszerűen fantasztikus. 

Címkék: top10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr94605496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rolee83 2012.06.23. 11:35:26

Vitathatatlan 1-2, A bosszú börtönében(Stallone), Börtöncsapda(Van Damme), Kegyenc fegyenc :D

kaamir 2012.06.23. 12:53:28

A próféta - ami egyben az évtized egyik legjobb filmje is.

Kelly és a szexi dög 2012.06.23. 13:32:35

Féltem, hogy a Tango és Cash-t is beleveszed! :)

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2012.06.23. 13:40:29

A Próféta nálam a második, de ott van még az Éhség is ami nagy kedvenc.

J. McClane 2012.06.23. 13:45:51

Fortress - 33 emelet mélyen a pokolban

Sárga vonal fájdalom, piros vonal halál...

kaki22222 (törölt) 2012.06.23. 13:46:41

ja és ne felejtsük el a Bebukottakat, ami egyben az egyik legjobb magyar film is

Pszt! 2012.06.23. 13:53:33

Hogy ezt a nyálas Remény rabjait miért nyomják annyira?

sjbee 2012.06.23. 14:08:47

@Pszt!:
Talán azért, mert annyira jó?

daraltbel 2012.06.23. 14:33:19

10 Story of ricky
9 Menekülés New Yorkból
8 Halálsoron
7 Bad boys
6 A remény rabjai
5 Pokoli lecke
4 Szökés Alcatrazból
3 Pillangó
2 A vér kötelez
1 Bebukottak

Az én listám.
Ha a great escape belefér, akkor a híd a kwai folyón is, vagy akár a Schindler listája. Vagy a Killing fields.

A vér kötelez elég alap, még a magyar börtönökben is VL meg La Onda tetkókkal szaladgálnak a romák. Nem tudom miért hagytátok ki.

ooktáviánusz 2012.06.23. 14:58:30

Ne vicceljetek már hogy a Felon-t kihagytátok! OMG
www.youtube.com/watch?v=Sr0zDhqfOVo

newnt55 2012.06.23. 15:08:03

a Great Escape nevetséges film, hát milyen tábor az? mint egy kempingtábor, semmi szigorúság

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.06.23. 15:15:57

@ooktáviánusz: Sajnos a Felon érdemtelenül kevés figyelmet kapott, de mondjuk nem csodálom. Val Kilmer és Stephen Dorff is mindent megtett annak érdekében, hogy lenullázza karrierjét, a fene se gondolta volna, hogy egy remek börtönfilm lesz belőle.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.06.23. 15:20:14

Egyébként számomra az elmúlt évek legjobb börtönfilmje a CELL 211 volt. Aki nem látta pótolja.

A prófétát is sokan éltették, de az kevésbé fogott meg.

Stallone egyébként nagyon kedvelte a sittes filmeket, ott volt a Menekülés a győzelembe, a Bosszú börtönében és ugye a Tango és Cashben is bunyózott egy sort. :)

Ja, van egy kérdésem. A remény rabjai remek film, a tévé is gyakran leadja, sajna általában csak a végét csípem el egy ideje. Robbins a végén hogyan teszi vissza a plakátot?:D Mert visszateszi valahogy. :)

2012.06.23. 15:29:58

Stir Crazy a Pryor-Wilder párostol:)

Flasztimill 2012.06.23. 15:35:58

Baromi jó film A remény Rabjai, de a nagy hájpot nem értem... :/

Luftwaffer 2012.06.23. 16:07:48

A vér kötelez minimum TOP3-as lenne nálam.

BeniMan 2012.06.23. 16:19:49

@koimbra: Ó bazdmeg egy mondattal tönkre vágsz egy tökéletes filmet!!! :D :D :D :D Most megállás nélkül ezen jár az agyam. :D :D

@daraltbel: Igazad van, a Híd a kwai folyót tényleg bele kellett volna raknom, bár szerintem a Shindler listája az egy koncentrációs tábor, nem igazán egy fogolytábor.

@newnt55: Azért ez elég erős kifejezés. A nagy szökésben a tábort az azt túlélők, és a tábort felszabadító katonák leírása alapján építették,teljesen úgy néz ki a filmben látott tábor mint az eredeti. Igazából a legautentikusabb fogolytáboros második világháborús film ami valaha készült. Nem démonizálják a nácikat teljesen korrekt alkotás.

Amúgy most ami az eszembe jutott az az ALIEN 3. Egy börtönbolygón játszódik, úgyhogy vehetjük börtönfilmnek. :)

daraltbel 2012.06.23. 16:22:48

@koimbra: Ezen én is gondolkoztam. Végül arra jutottam, hogy valószínűleg csak a felső része van a falra erősítve, így felhajtható és visszaereszthető.

Darth Revan 2012.06.23. 16:26:14

Az Éjféli expressz-ben megorokitett fiatal amerikai egy drogcsempesz volt. Nem az volt az elso utja, amikor elkaptak, ebbol elt. Nem tudom, hogy a filmbol ez kiderul-e (szoval nem egy megtevedt fiatalt bortonoztek be)

daraltbel 2012.06.23. 16:29:29

@BeniMan: Egy koncentrációs tábor miért kevésbé börtön, mint egy hadifogolytábor?

Ballaja 2012.06.23. 16:44:02

Hmmm szerintem a Bangkok Hilton is elég jó kis film.

Ja és persze ott van még az Oz című sorozat.

Meg egy kis könnyedség a Csontdarálók. :)

Miss Bliss 2012.06.23. 16:54:06

@daraltbel: Mármint Tim Robbins plakátjáról (bocs, ezt kihagytam).

A nép fia 2012.06.23. 17:03:37

Kegyenc fegyenc, és kész. A héten is megnéztem, mert egyszerűen megunhatatlan! :-D

Viszont nem értem, hogy ezt A remény rabjait miért rajongják körbe! Egyszerűen nem értem...

Goddamn90s 2012.06.23. 17:11:17

@koimbra: azt hiszem pont amikor mutatjak a vegen Andy karakteret, hogy csinalja az alagutat, ott latszik, hogy nem veszi le a kepet sose, csak a teteje van odaerositve!

kaamir 2012.06.23. 17:54:07

@bög: úgy ám, tényleg. Nem csak a börtönfilmek között, de minden tekintetben top 10-es.

agent scully 2012.06.23. 17:54:49

na igen, a Pokoli lecke még elfért volna, oké hogy javítóintézet, de akkor is
meg a Törvénytől sújtva

paráznabillegető 2012.06.23. 17:56:02

Con Air, bazmeg, Con Air!!!

Miss Bliss 2012.06.23. 18:26:41

Tényleg, az Apám nevében nagyon hiányzik a listáról! Abszolút 10 pontos! Daniel Day-Lewis és Pete Postlethwaite csodálatosak benne. Ne feledkezzünk meg a zenéjéről sem!

gunsmoke (törölt) 2012.06.23. 18:48:24

Ezzel a listával még úgy, ahogy kiegyezek.
Egyébként a Hunger tényleg nagyon hiányzik.

Tahaa 2012.06.23. 19:27:41

Szerintem a VUK-ot is kihagytátok. Ott a későbbi VUKné be van rácsozva, úgy szabadítják ki....

terciusz 2012.06.23. 20:13:55

Kimaradt a listáról:
Üvegház - amerikai film
A vizsgálat lezárult, felejtse el - olasz film

daraltbel 2012.06.23. 23:19:55

Eszembe jutott mégegy!
Jancsó Miklós: Szegénylegények.
Legjobb magyar film.

vrango 2012.06.23. 23:45:59

Nekem nem a kedvenceim a börtönös filmek, ezért nem is ismerem a listán szereplők nagy részét, de tény, hogy vannak jól sikerült darabok.
Ami hiányzott nekem, az a "Dead Man Out" című dráma, melyet vagy 20 éve a tévén (meg VHS-re felvéve) láttam - sajnos, azóta is hiába keresem :(
Magyarul asszem "A halálraítélt szabadulása" volt a címe - mindenesetre erről van szó: www.videodetective.com/movies/dead-man-out/3693
Ha pedig a fogolytáborok is beleférnek, akkor listás lehet a Rescue Dawn (Hajnali mentőakció) Bale-lel és a sok gusztustalan bogárral:)
Meg aztán emlékezzünk meg lábjegyzetben a nyolcvanas évek B-kategóriás slágereiről, a "női börtönös" alkategóriáról is :)

Gsnake 2012.06.24. 00:38:49

Klappol a lista nálam is, csak a Halálsoron sántít... számomra az sokkalta inkább egy börtönben játszódó misztikus film, mint börtönfilm...

kej 2012.06.24. 06:47:04

@BeniMan: hát biztos fiatal vagy:))), de a börtönfilmek listájáról szerintem kihagyhatatlan lett volna a hetedik kereszt. ja és azért abban egy kicsit meggyőzőbb koncentrációs tábor ábrázolása. ráadásként egy hangyafasznyit összetettebb is, mint a legtöbb listán lévő cucc.

NZ79 2012.06.24. 10:48:57

Menekülők-The Escapist

Rupert Wyatt a Majmok bolygója: LÁzadás
rendezőjének első filmje.Költői és erőszakos mozi, remek csavarral a végén.

Apám nevében-no comment, remekmű

A remény rabjai első helyével viszont egyetértek.

kotelhuzas 2012.06.24. 12:23:04

Nagyon jó filmek vannak a listában.
Ahogy olvasgattam eszembe jutott egy film; tudom kicsit más, de ez is börtönben játszódik... :] A kisérlet.

Gault 2012.06.24. 18:32:25

Csodálom, hogy a Szökevényvonatot (Runaway Train) még nem említette senki

kicsit félve, de remény rabjait istenítőknek Hurricane...

de hogy javítsak a tesztoszteron szinten egy bével: Menekülés Absolomból

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2012.06.25. 13:46:56

Nálam még Az utolsó erőd (The Last Castle) is ideférne, Robert Redforddal, James Gandolfinivel.

REadmin 2012.06.26. 13:58:06

@daraltbel: Ha így lenne, akkor nem lyukadna ki egy ponton, ahogy az igazgató beledob egy kavicsot, mert az alja felé elvezetődne az erő.:)
Amúgy ez egy szubjektív lista, aminek lehetnek alapkövei, de a top 10 mindenkinek más és más. A vér kötelez inkább bandafilm erőteljes börtönfelhanggal, de valóban bekerülhetne egy tízes listába ugyanúgy, mint a Gere féle Vörös sarok is, ami egy remek kommunista tabló a keleti blokkból.

bsik 2013.06.02. 15:42:32

egyik legjobb,amit láttam:
Killer-egy sorozatgyilkos naplója
nem is értem,hogy maradhatott ki
süti beállítások módosítása