Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Mindörökké rock (Rock of Ages)

2012.06.27. 22:30 koimbra 3 komment

mindorokkerock.jpg


A rock halott - szokták mondogatni lelkesen. Először meghallva a kijelentést még némiképp megijedhetünk, tanácstalanul tekinthetünk körbe, hogy most mi lesz. Ám az elmúlt évek (évtizedek) alatt annyiszor elsütötték, hogy csak egy hatalmasat tudunk ásítani rajta. A Mindörökké rock a 80-as évek stílusát veszi elő, persze már ekkor is rengetegen ágálták a a műfaj ellen, sokan ördögtől valónak tartották, amivel persze tömegeket tudtak maguk mellé állítani. Nyilván viccesen hatott, ahogy a 40 éves anyukák frissen mosott kosztümjükben, villámló tekintettel néztek farkasszemet a hosszú hajú és félmeztelen tömeggel. Adam Shankman a 80-as évekből előkapart képeket és fellépéseket elnézve úgy érezte, hogy ez már így gyakorlatilag kész paródia, az a hajviselet, pózolás és öltözködési stílus és sztreccsgatyák mindenképp megérne egy filmet.

rockofages_1.jpg

Milyen kár, hogy a korszak megidézése nem megy klisémentesen. Az ezerszer bemutatott és unalmas sablonokra próbálják felépíteni a történéseket. Naiv, de remek énekhanggal megáldott szöszi vidéki lány szebb jövő reményében érkezik a nyüzsgő nagyvárosba, ahol hipergyorsan a legendás Bourbon klubban találja magát. Sajnos csak pincérként és nem fellépőként, de ez már csak így szokott lenni minden filmben és örülhet, hogy legalább van pénzkereseti lehetősége. A zenétől hangos klub úszik az adósságban, mellesleg a polgármester szigorú neje eltökélte, hogy mindenáron bezáratja a helyet.

Shankman otthon van a zenés-énekelgetős alkotásokban, sőt Broadway musical (amihez viszont egy film szolgáltatta az alapot) adaptálásában is jelesre vizsgázott. A Step Up franchise útját egyengette, majd a Hajlakkot hozhatta el a vásznakra, ahol John Travolta kövér nőnek öltözve parádézhatott, mindemellett kellőképpen élvezetes és sikeres is volt. Eleddig láthatóan könnyedén és pontosan be tudta lőni, hogy mit is akar és milyen irányba akarja terelni a nem túl bonyolult cselekményt, ám a Mindörökké rockkal erősen célt tévesztett. Az elején tisztán látszódik a cél: ki akarják figurázni a korszakot, ahol a szereplők minden alkalmat megragadnak arra, hogy dalra fakadjanak és a megszokottól kissé másképpen előadjanak egy klasszikus slágert. Már itt is kilóg néhol a lóláb, hisz' nem igazán vicces, lehetett volna mit javítani, majd a készítők gondoltak egyet és átváltanak komolyba. Azonban a morózus figurákat és drámaibb jeleneteket egyszerűen nem lehet elég komolyan venni. Így kissé fura, hogy a paródia nem elég vicces és a komolyabb percekkel is gondok adódtak. Shankman kissé összezavarodott, miközben tanácstalanul bolyong a néző unatkozik.

rockofages2.jpg

A karakterek abszolút egysíkúak, némelyikük még elég halovány teljesítményt nyújt. Talán Julianne Hough karaktere sínylette meg ezt a legjobban, egy-két sláger elég furán hangzanak a szájából. Alec Baldwin kevésbé vicces az aggódó bártulaj szerepében, mint ahogy arra számítani lehetett, Bryan Cranston pedig csak arra kellett, hogy egy újabb ismert név legyen a plakáton. Paul Giamatti viszont tökéletesen hozza a dörzsölt, pénzéhes menedzsert. Az abszolút telitalálat Tom Cruise, akiről az utóbbi időben derült csak ki, hogy nem csak saját magát (az a bizonyos kanapén ugrálás, ugye) tudja kiparodizálni. Emlékezzünk csak a Kéjjel-nappalra, ahol egyes helyzetekben úgy tűnt, hogy ki tudja figurázni az akciósztár imidzsét is, de a hab a tortán a Les Grossman volt. De hiába tette oda magát, az Axl Rose kifigurázás sem tudja megmenteni a filmet.

Legközelebb talán a 80-as évek valódi rocksztárjaival kellene megíratni a történetet. Mindannyian tudjuk, hogy abból mi sülne ki, de legalább egy ügyes forgatókönyvíró abból össze tudja fésülni egy filmre valót. Abból talán látszana, hogy a rock egyáltalán nem volt halott és jó kezekbe kerülve egy szórakoztató és vicces paródia is születhetett volna. Így viszont csak 40 %-ot ér a film.

imdb: 6,2
rottentomatoes: 41 %

Büdzsé: 75 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 29 millió dollár
Eddigi összbevétel: 38 millió dollár

Címkék: paródia musical iromány 40 % rock of ages

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr654615543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dean6 2012.06.27. 23:02:55

Én szeretem a musical filmeket,ezt is vártam,főleg mert szeretem a Rock nótákat,meg Tom Cruise miatt is. Tényleg nem lett egy nagy eresztés,pedig voltak benne jó számok,momentumok,de nem sok. Tom Cruise szerintem zseniális volt,sajnálom,hogy bukott a film/nem lett jó.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.06.28. 12:11:36

Cruise egyetlen normális, sőt jó alakítása a...

Szóval nagyon régóta.

Viszont nem tudom, hogy a homi vonalat minek rakták bele??
Tök fölösleges, semmitmondó információ volt.

nikodémus 2012.10.25. 19:07:47

Kíváncsi lennék, mi lehet annak a fejében aki zöld utat adott ennek a rettenetnek. Hidrogénezett hajú, héliumhangú plázacica, nyálgép bájfiú, folyamatosan beszívottnak tűnő mellékszereplők... nem is folytatom. az egyetlen szórakoztató dolog Tom Cruise Axl-paródiája volt, de a film még az ő karakterével is elbánt a végére.

Szomorú, hogy sokan azt hiszik, ez a rockzene. Pedig nem. Nagyon nem. Ez metálpózban előadott műmájerkedés, műanyag popvacak.
süti beállítások módosítása