Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

HighSchool of the Dead

2012.08.14. 18:00 FayeFaye 6 komment

Az ajánlót ProfWilliam küldte

A zombik és az általuk elhozott világvége témája eddig főleg csak nyugati civilizációban dívott, amit rengeteg film és sorozat valamint képregény is tanúsított. Mint nagy zombifan örömmel fogadtam ezeket a jól (vagy rosszul) sikerült filmeket, de mint nagy anime (japán animációs film) rajongó sokszor gondolkoztam el rajta hogy vajon a japánok - akik köztudottan oda és vissza vannak az világvégékért – miért nem „haraptak” már rá erre témára.HIGHSCHOOL OF THE DEAD - 01 - Large 29.jpg

A jég végül 2007-ben tört meg, amikor is egy Daiksuke Sato nevű író valamint társa és testvére Shouji Sato  nevű mangarajzoló merőben egyedi projekttbe kezdtek. A céljuk az volt, hogy a zombis-világvégés életérzést átültessék a japán mangák (képregények) világába. A vállalkozás teljesen újszerű volt. Bár sok japán animében és mangában fordulnak elő valamilyen szinten élőholtak, de még az sosem fordult elő, hogy valaki klasszikus Romerói alaphelyzetet álmodja japán környezetbe annak minden elemével és tulajdonságával együtt. 
A manga  sikeres lett Japánban, és idővel a fordítóknak hála eljutott a zombikra „kiéhezett” nyugatra is, ahol nagyon hamar óriási rajongó táborra tett szert. Ennek ellenére mindenkit meglepett a 2010 elején felröppenő hír, hogy a mangából egy 12 részes anime-sorozat készül. A 2010. július 5-i bemutató után rögtön a nézetségi listák első helyére ugrott a sorozat mind Japánban, mind pedig azon kívül.

HIGHSCHOOL OF THE DEAD - 12 - Large 16.jpg

Na de miről is szól maga a sorozat?

Hősünk Komuro Takashi meglehetősen unja magát. Igaz, hogy el tudta lógni a délutáni órákat, de unatkozik, hiszen ilyenkor a kutya sem jár a suli tetején és ráadásul még szerelmi bánat is gyötri, mivel gyerekkori szerelme a legjobb haverjával kavar így magába nyelte a rettegett „barát zóna” –nak nevezett állapot. Ezen kívül még még dumálni sincs kivel, mert a telefonvonalak nagyon túlterheltnek  tűnnek ezen a délutánon. Előnyös helyzetéből kifolyóan első kézből láthatja a zombi apokalipszis kezdetét. Arra még éppen van ideje hogy 2 barátját (Reit és Hisashit) – a tanárok nagy megrökönyödésére - kiráncigálja az órákról mielőtt teljesen elszabadulna a pokol.

HIGHSCHOOL OF THE DEAD - 02 - Large 08.jpg

 Mint a képekből is látható a sorozat nem spórol a vérrel. Nem fukarkodik bemutatni a zombi filmekből jól ismert tipikus torokátharapások és élve megevések egész gyűjteményét. Az iskola rövid időn belül mészárszékké válik. Mindenki menekül amerre lát, több kevesebb sikerrel.  Komuro idővel azt veszi észre, hogy pár hozzá csapódott menekülőnek köszönhetően már egy kisebb csapat vezérének tudhatja magát. Miután nyilvánvalóvá válik hogy a esemény világméretű és nem jön a segítség, kitörnek az iskolából hogy a zombiktól hemzsegő városban próbálják megtalálni a családjaikat. Az  első kellemes meglepetés itt ért, mert a címből azt gondoltam, hogy magában az iskolában fog játszódni a történet nagy része, amolyan klasszikus „maroknyi túlélő egy szűk helyen” stílusban de szerencsére nem lett igazam.

A csapat tipikus túlélőkből áll fel, szóval az elkényeztetett úrilánytól kezdve a fegyvermániás kockán keresztül a harcművész ismerősön át gyerekkori barátig mindenki meg fogja találni a maga számítását. Kellemes újdonság hogy hőseink más filmekkel ellentétben, - ahol úgy csodálkoznak rá a zombi korság tüneteire mint az újszülöttek -  már láttak pár zombis filmet, szóval viszonylag rövid idő alatt rájönnek, hogy ezek bizony halottak és harapásuk sem éppen egészséges.

Ami még szintén hatalmas piros pont a sorozatnak, hogy nem csak a hőseinkre koncentrál. Láthatjuk a városban kialakult káoszt, a menekülőket valamint a rendőrség és a katonaság ellenlépéseit. Eme két szervezet nem olyan inkompetens mint a nyugati zombifilmekben, ugyanis HATÉKONYAN lépnek fel az élőholtak ellen. A sorozat nem misztifikálja túl az ellenséget. A zombik azok zombik. Lassúk, hülyék és nem igazán gyorsak. Egy kis szakasznyi fegyveres rendőr/katona is hatásosan képes megvédeni a túlélőket. Az igazi baj az (ami valóságban is lenne) hogy nincsenek elegen és nem tudnak ott lenni mindenhol.  

Egy rövid cameo erejéig pedig még az Egyesült Államok Elnökét  is láthatjuk, aki igazi ízig-vérig amcsi módra lát neki a probléma megoldásának.

HIGHSCHOOL OF THE DEAD - 11 - Large 03.jpg


Maga a sorozat valósággal hemzseg az utalásoktól. Szemfüles nézők felfedezhetnek a Romero filmekre, a Resident Evil játékokra és filmekre vagy éppen a Shaun of the Dead című filmre mutató apró utalásokat. Az opening kellemesen pörgős az ending pedig egész egyszerűen telitalálat…

Többet nem is igazán lehet mondani a sorozatról, mert szinte teljesen követi a zombis kliséket. A világ halad a totális káosz felé miközben hőseink hol kisebb, hol nagyobb csapatban próbálnak túlélni a városban. Természetesen megjelennek az érzelmek, a széthúzás és természetesen az apokalipszis pár szereplőből előhozza az igazi rohadékot, szóval a szokásos Z-napi finomságok.

A sorozat fergetegesen indul és bár sajnos a közepe felé komolyan leül de a végére szerencsére ismét összeszedi magát. Mivel a manga még nincsen befejezve, ezért remélhetőleg idővel egy második évaddal is megörvendeztetnek minket.

Az animéket nem ismerő ember számára kissé visszásak lehetnek a japán stílusjegyek, de aki valamennyire otthon van témában az nem fog megütközni ezen. Az mondjuk nagyon látszik, hogy a rajzoló régebben hentai (erotikus) sztorikat rajzolt mert a lányok mellmérete néha már a természetfeletti tartományokat súrolja, és a bugyi bizony többször villan elő mint szükséges lenne.

Egy szó mint száz, a hibái ellenére tetszett ez a sorozat, az pedig hogy a zombi apokalipszist rajzolt környezetbe ültették át remek ötlet volt. Aki az átlagos élőszereplős zombis témától el tud vonatkoztatni, és nem idegenkedik a japán animációs műfajtól mindenképpen tegyen vele egy próbát!


Akit érdekel ez a sorozat az a http://www.animeaddicts.hu – oldalon egy gyors regisztráció után magyar felirattal le tudja tölteni.

 HIGHSCHOOL OF THE DEAD - 08 - Large 19.jpg

HIGHSCHOOL OF THE DEAD - 11 - Large 02.jpg

HIGHSCHOOL OF THE DEAD - 01 - Large 28.jpg

 

Címkék: anime iromány high school of the dead

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr174711914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.14. 18:25:52

jó kis ajánló lett, jöhet még másik is!

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2012.08.14. 19:48:10

Nagyon szép poszt, gratulálok.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.08.14. 19:49:27

Nekem is bejött, és igen, a közepére leül egy kicsit, de attól még baromi szórakoztató. Remélem, lesz még folytatás.

szepi79 2012.08.15. 15:19:58

kedvenc jelenetem, mikor a geek kövér srác az egyik csaj melleit használja támasztéknak a távcsöves puskás célzáshoz, és minden egyes lövésnél megremegnek... a zombik...

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2012.08.16. 08:05:13

Jaja mondtam hogy a író/rajzoló előélete elég érdekes dolgokat eredményez. a Csúcspont akkor is a csöcs bullet time. :)Ott már majdnem önmaga paródiájává ment át a sorozat , de szerencsére a végére összeszedte magát.
süti beállítások módosítása