Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Elite Squad (Tropa de Elite, 2007)

2012.08.26. 14:22 FayeFaye 6 komment

José Padilha jelenleg a Robocop remake-en dolgozik, de mielőtt lenyúlta Hollywood,  az első egész estés fiction filmje minden idők egyik legsikeresebb alkotása lett a hazájában, Brazíliában; elloptak egy produkciós kópiát és egyes becslések szerint már a megjelenése előtt több mint 11 millió ember látta a filmet. A szinte dokumentarista alkotás átfogó képet ad a favelák drog kartelljei, a korrupt rendőrök és az öntörvényű speciális egység között fennálló törékeny egyensúlyról, ami rendszeresen és halálos kimenetellel borul fel.

elite_squad_ver3.jpg

A vezetőnk ebben a törvényen kívüli világban Roberto Nascimento kapitány, a BOPE egység egyik katonája. A  BOPE a brazil S.W.A.T., hivatalosan a rendőrség része, de gyakorlatilag egy kivégzőosztag, akik egy végeláthatatlan háborút vívnak a favelákat uraló állig felfegyverzett drogkereskedőkkel, rajtaütésszerűen hatolnak be a nyomornegyedekbe és hajlamosak előbb lőni és aztán kérdezni. Nascimento nem sokára apa lesz és már nem nagyon akar meghalni egy rutin bevetésen, ezért nekiáll megkeresni a megfelelő embert, aki át tudja venni a csapatát. Itt lép a képbe Matias és Neto, látszólag az egyedüli tisztességes zsaruk Rio de Janeiroban. A történet, bár izgalmas akciójelentekkel van tűzdelve, szerteágazóbb és kevésbé koherens, mint amit amerikai akciófilmektől megszokhattunk. Egy amerikai filmben az egész film egyetlen bevetésről szólna, míg itt több hónapon keresztül követjük a szereplőket és a plot csak lehetőséget szolgáltat arra, hogy minél több arcát megmutassa ennek az összetett társadalomnak ahol parallel átjárhatatlan világok szorulnak meg egymés mellett. Mielőtt jelentkeznek a BOPE-ba, Matias és Neto-n keresztül megismerjük az intézményesen korrupt rendőrséget, akik teljesen tehetetlenek a bűnözéssel szemben, és azzal töltik az idejüket, hogy összelopják a betevőt, még egymás rovására is, a nyomornegyedekbe csak azért teszik be a lábukat, hogy begyűjtsék a kenőpénzt a kartellektől. Matias nehezen tud választani két világ között, szeretne jó rendőr lenni de közben ügyvédnek tanul egy elit egyetemen. Inenn jön a másik csoport, a képmutató középosztálybeli gyerekekkel, akik megvetik a rendőröket a brutalitásuk miatt, és civil szervezeteket működtetnek a favelában. Persze semmi sem történhet a negyedben a helyi főnök jóváhagyása nélkül, és van aki a társadalmi munkát csak arra használja, hogy beszerezze a drogokat, amit az egyetemen árul a gazdag diákoknak. Igazából senki sem jön ki jól ebből a filmből, bár mindenki pozícióját meg tudjuk érteni, nehéz szimpátiát érezni még a legjobb szándékú szereplők iránt is, mert vagy menthetetlenül naívak vagy a saját kezükbe veszik a törvényt.

img_3.jpg

Sok kritika érte a filmet a nyugati sajtóban amiatt, hogy dicsőíti a rendőri brutalitást, de ezzel nem értek egyet. A BOPE katonái nincsenek hősként beállítva, még akkor sem, ha saját maguknak így próbálják meg igazolni a munkájukkal járó erőszakot és félelmet, de amint az Nascimenton is látszik, ez komoly pszichológiai stresszel jár.  A kemény kéz pedig nem megoldás, hiszen nem old meg semmit, egy olyan harcot vívnak, amit nem tudnak megnyerni, még ha egy-egy csatában ők is a győztesek. A BOPE is csak része egy komplex társadalmi problémának. Az Elite Squad-nak nem véletlenül van dokumentarista íze, nem csak Padilho első filmje volt dokumentumfilm, de a film alapjául egy azonos című könyv szolgált, amit Luiz Eduardo Soares szociológus és két volt BOPE tag, André Batista és Rodrigo Pimentel írt, tehát tényleg hiteles és részletes képet fest ezekről a kívülállók számára zárt világokról. De mielőtt még mindenkinek elvenném tőle a kedvét, az Elite Squad nem egy művészfilm, egy pénzügyileg is sikeres akciófilm kemény férfiakról egy nagyon veszélyes helyen, akik nem sokat haboznak fejbelőni valakit.

 IMDb: 8,0

Rotten Tomatoes: 53%

Címkék: akció iromány elite squad

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr104732838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leone51 2012.08.26. 20:33:56

Hugh Laurie állítólag kiszállt az új RoboCop-ból. :(
Ezt a filmet meg pótolni kéne, hogy tudjam mire számíthatok a mandarintól.

game ower 2012.08.26. 21:27:31

Ez egy nagyon jó film!:)

Unio 2012.08.26. 21:54:44

Nagyon jó film és iszonyatosan hiteles,kb istenek városa érzés. És aki most azt hiszi,hogy áá persze ott kiskölykök rohangálnak géppisztolyokkal,tudod kit hülyíts ezzel a szöveggel,annak csak elárulom,hogy de igen,sőt riónak a favellák egyes részein szó szerint ostrom állapotok uralkodnak. Az utóbbi időben már a katonaságot+tengerészgyalogságot is bevettették úgy tudom,és erőteljesen utcáról,utcára próbálják kiszorítani a bandákat,drogkartelleket. Ugye a városnak a jó oldalát kell mutatnia a 2014-es foci vb-re,és a 2016-os olimpiára. Nekem személyes kedvencem ez a film (az Isten városa meg pláne. Személy szerint én a BOPE mellett állok (nem is droghuszárok mellett:)),de érezhetően kilátástalan a helyzet. Korrupció,beépülések stb.. Ezt az egészet a Brazil nép a politikusoknak köszönheti,meg a felső tízezernek is sok köze van hozzá. 40es-50es évektől kezdve lett ez nagyon elrontva. Mindenesetre nálam ez a film 9 pont. Ja és gratulálok a kritikához,nagyon jó lett;).Berakok pár régi felvételt,ezektől még van rosszabb is: 18 éven aluliak ne nézzék meg őket (én nem nagyon látok bennük véres részeket de előre szóltam)!!! http://www.youtube.com/watch?v=dyxQdVTvuHM&feature=player_embedded#! www.youtube.com/watch?v=LqIPoaSu7DM&feature=related www.youtube.com/watch?v=CZdQNzDxDXc&feature=related Az utolsó videóban 5:54-től szereplő tiszt kicsit hasonlít a főszereplőre,csak kicsit idősebb kiadásban (vagy tévedek?):). Bocs ha netalán kicsit offoltam.

gery28 2012.08.27. 17:50:05

remek kritika, személy szerint az egyik kedvenc filmem vagy 8x megnéztem már nálam 10/9-es, de a második része, na az igazán büntet! továbbviszi a története és ott már a korrupt politikusokat is bemutatja szerintem még az első résznél is jobb!

FayeFaye 2012.08.27. 18:16:14

@gery28: köszi a dícséretet! a kovetkező film lesz, amit megnézek.:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.27. 20:54:14

második része is van, ugyi??
@gery28: most olvasom, hogy jól tudtam. :D
süti beállítások módosítása