Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Az igazság nyomában (2012)

2012.09.04. 18:00 doggfather 3 komment

Valamiért Magyarországon nem kapott akkora figyelmet Henry Cavill (az új Superman) és Bruce Willis új filmje, ami még áprilisban futott a mozikban, pedig Bruce hónapokig nálunk forgatott. Mondjuk, ha vele reklámozták volna, akkor igencsak átverés lett volna, ugyanis itt egyértelműen Henry Cavill a főszereplő. Tisztán one-man show, ahol még az ellenfelek is csak azért kerülnek elő néha, hogy legyen értelme a futásnak, menekülésnek.

The-Cold-Light-of-Day-poszter.jpg

A történet szerint Will Shaw (Henry Cavill) Spanyolországba érkezik a családjához egyhetes vakációra Frisco-ból, de nem nagyon fűlik hozzá a foga. Érezhető, hogy az apjával (Bruce Willis, rövid, de nagyon hálás szerep, csak magát kell adnia) sose jöttek ki túl jól egymással. Az első éjszaka után elrabolják Will családját, és egy táskát kérnek rajta számon, amit cserébe át kell adnia a értük. 24 óra áll rendelkezésére, közben két ellenséges csoport  üldözi őt, és ezek közül az egyik árulónak gondolja őt is, és az apját is. Legalább a Ponyvaregény óta tudjuk, hogy sose az a fontos, hogy mi van a táskában, csak az a lényeg, hogy a táska meglegyen. Will ellenfele az egyik sarokban Sigourney Weaver, aki rendkívül jól hozza a hideg, számító ügynököt. Az autós üldözésnél (mert mindig van autós üldözés az ilyen filmekben) konkrétan féltettem Willt, elvégre ez a nő nem csak sima xenomorphokat öl állandóan, de Királynőt is nem is egyszer elintézte. A másik sarokban egy csapat "terrorista" van, akik szintén vissza akarják szerezni a (szerintük) jogos tulajdonukat. Hogy kinél van a családja, az a film feléig szintén egy megválaszolatlan kérdés, mint a táska tartalma.

Pozitív része a filmnek a már említett autós üldözés, amely igen realistára sikerült, és a verekedések, amelyekben Will részt vesz. Azt, hogy ki van kivel, ki a jó és ki a rossz nem igazán fontos a film végéig, hiszen Will (és vele mi nézők se) se tud semmit az apjáról, se a világáról. Nem tudjuk, hogy ki a jó, ki a rossz a történetben, de ez nem válik hátrányára. Negatívum, hogy a sérüléseket nem tudják kezelni itt sem. A csúcs, mikor a lány (mert mindig van lány az ilyen  történetekben) elesik motorral egy szál szoknyában, sőt, mutatják ahogy csúszik a fél fenekén, de semmi, ismétlem, semmi horzsolás nincs rajta.

A rendező Mabrouk El Mechri aki ezelőtt a JCVD filmet is rendezte, de abból ítélve, hogy ez a film nem lett túl sikeres nem biztos, hogy fog még sokszor forgatni. Henry Cavillt pedig főleg a Tudorok című sorozatból lehet ismerni, mert bár ő volt Theseus a Halhatatlanokban, de azt a filmet inkább felejtenénk. Az igazság nyomában-ból viszont ő jól jön ki, el tud vinni egy filmet a hátán.

A helyszínválasztás nagyon jó, Spanyolország tengere, tengerpartja, kisvárosai nagyon szépek, az embernek kedve támad azonnal elindulni egy nyaralásra.

az_igazsag_nyomaban_4.jpg

Nagyon egyszerűen van fényképezve, semmi gyorsítás-lassítás, a tájon nagy premierplánok, és végre látunk mindent, nem úgy, mint az akciófilmek új generációjánál, ahol szétvágják a verekedéseket, hogy ne lehessen semmit érteni abból, ami a vásznon történik. Mint feljebb írtam, Will csatáin látszik, hogy teljesen amatőr, nem is próbálják eladni a nézőnek, hogy két pofon után ő lesz a tökéletesen verekedő hős.

Az IMDB-n 4.9-et kapott, ami kicsit gyenge, szerintem 10/7-et ér a film azért.

Ha nem láttátok még, akkor itt a trailere:

Címkék: trailer akció iromány néznivaló

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr294750426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

game ower 2012.09.04. 18:18:25

Nem volt átütö erejü a film,viszont nem volt lapos sem.Kifejezetten tetszett,leszámítva egy-két számomra értelmetlen jelenetet.Pl:X üldözi autóval Y-ont egy ideig, majd némi esemény után fordítva történik ugyan ez!Na most a dramaturgiát szemelöt tartva,úgy gondolom ha valaki üldöz valakit gondolom le akar számolni vele,de itt nem így történt,ha nem nem üldözte tovább,egyszerüen mehátrált.De mindenki döntse el maga,hogy milyen film is ez.

TomPowell25 2012.09.04. 19:20:53

Nekem is kellemes csalódás volt a film. Gyakorlatilag egy Direct to DVD filmmel van dolgunk, de a jobb fajtából. Az pedig kifejezetten tetszett, hogy Cavill-t tényleg nem próbálják eladni hősnek. Bizonyos értelemben az Elrabolva ellentetje: ott egy veterán vérprofi rak rendet a hozzá képest amatőr bűnözők között Párizsban, míg itt egy fiatal amatőr veszi fel a harcot a profikkal Madridban.

Doro_ 2012.09.04. 20:37:21

Megmondom őszintén és erről a filmről még nem is hallottam, vagy csak elsiklottam felette. Most, hogy így olvasom, nem is akarom megnézni, van egy-két (soksok) film a listámon amire inkább szemtelek időt. Sajnálom, pedig "szeressük" Willis bácsit (is).
süti beállítások módosítása