Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Fél Nelson (Half Nelson, 2006)

2012.09.12. 17:00 Elanor_ 10 komment

Drey egy nap a kosármeccs után a női wécében talál rá a crack-től épp elszállt, félholt Danre.

Először nem tud mit kezdeni a helyzettel - gyerek még -, de amikor Dan a segítségét kéri, nem tud nemet mondani.
Kettejük között valami olyasmi kapcsolat alakul ki, ami túlmutat a barátságon. Még szép, hiszen szinte értelmetlen lenne barátságról beszélni egy 30as, fehér, "jó" családból származó, ám drogos tanár (Ryan Gosling) és egy 13 éves fekete kislány (Shareeka Epps) között.

  

half_nelson_1.jpg

Mocskosul makulátlan film.
És fordítva: makulátlanul mocskos, mert nem szól másról, csak az életről.


Dannek fáj a világ, fáj a semmi, fáj a minden. Vannak jelenetek, amik mindig újabb és újabb színt és sejtéseket adnak, hogy vajon miért is menekül el a világ elől, de a kép ahelyett, hogy tisztulna, egyre bonyolultabb. Bonyolult, mint maga az élet.
Az óráin nem az előírt tananyagot tanítja, hanem dialektikát. Néha úgy tűnik, hogy fogékonyak rá a gyerekek, néha viszont láthatóan kurva magas a labda nekik, így a kontraszt is erősödik: a tanteremben fel, s alá járkáló, lázasan monologizáló tanár csak még magányosabbnak tűnik.

Dannek senkivel nincs emberi kapcsolata, a lány, akit szeretett, elhagyta, a családját elnézve úgy tűnik, rossz helyre született, a kollégái csak szánalmas bohócoknak tűnnek, akik mindig ugyanazokat a pózokat veszik fel a tanáriban. Még önmagukra sem figyelnek, nemhogy egymásra.
Barátja pedig nincs, mert - ahogy azt a filmben el is mondják - a drogosoknak nincsenek barátaik.

Mivel úgy tűnik, már elég régen elindult a lejtőn - a tanításon kívül minden mozdulata rutinnak látszik - óhatatlan, hogy egyszer leér az aljára... és vége lesz a műsornak. Ahogy mondják, one way ticket.
Hacsak...
És igen. A kislány a végsőkig elmerészkedik, hogy megmentse a tehetségét tékozló fiút.

HalfNelson2.jpg



A film attól különösen értékes, hogy több síkon értelmezhető. Ha akarjuk, egyszerű, mindennapi sztori - ez volna a primér értelmezési szint.
Ha szeretnénk, akkor a szekunder síkon túlmutat önmagán és nagyon fontos dolgokon gondolkodtat el. Elmondja, mi az egyetlen dolog, ami fontos a világban. Persze, ezt már Micimackó is megmondta, csak azt sajnos kevesen olvassák. :)
És szerintem van még egy tercier szint is, de talán csak számomra, mert én szeretem az ilyesmit. Azon a szinten a kislány Eurüdiké, a srác pedig Orfeusz, és a szerepeiket a mindennapi élet körforgása spirálként megcsavarja: Eurüdiké száll szó szerint pokolra Orfeuszért.

halfnelson3.jpg


És, ha már szó esett a pokolról, hadd meséljek a film leghátborzongatóbb másodpercéről.
Dan hazamegy egy családi vacsorára, ami a megszokott ritmus szerint zajlik: felszínes, üres beszélgetés, erőltetett nevetgélés, még a Dan-fiam-szeretlek is elhangzik, persze, ahogy kell: jó pár pohár után. És amikor Dan már menni készülne, pár pillanatra kettesben marad az anyjával a konyhában.
Az anya megkérdezi - de már eleve nevetve -, hogy: Dan, ugye boldog vagy?

Nem tudom jól leírni azt arckifejezést, amivel várta a választ, az egyetlen lehetséges/kierőszakolt választ, hogy: igen...
csak azt tudom, hogy egy-egy ilyen játék-pillanat csak szökőévente sikerül ennyire hitelesre a vásznon. A Fél Nelsonban egy nevenincs színésznő tényleg vissza tudta adni egyetlen másodpercbe sűrítve a világ összes anyjának árulását.

IMDB: 7,3.

rottentomatoes: 90%. - a kritikusok imádták Gosling hipnotikus-melankolikus, önpusztító értelmiségi figuráját.

Címkék: iromány 90% Ryan Gosling

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr174771095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maya-- 2012.09.12. 17:43:49

ezzel az irassal nagyon egyetertek!

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2012.09.12. 18:12:26

Alapfilm egy szokás szerint zseni Goslinggal.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.12. 20:08:59

nem is hallottam még erről a filmről, shame on me, de majd pótolom.

Maya-- 2012.09.12. 20:52:13

@doggfather: mit beszelsz? jujjj..azonnal potold :)

A nép fia 2012.09.13. 01:37:54

Grat a cikkért, jó írás!
Ez a film akkor készült, amikor Ryan még nem volt az ügyeletes hálivudi szépfiú. Kíváncsi lettem a filmre, szerintem ma este meg is nézem. :-)

backdraft · http://www.brickset.com/search/?OwnedBy=backdraft 2012.09.13. 11:55:44

Szerintem Elanor ír a legjobban a Filmdroidosok közül. Ismét bizonyított. A film szerintem sem rossz, de ennyi féle értelmezésre nem is gondoltam, míg ezt nem olvastam. Nagy pirospont. :)

TomBennet 2012.09.13. 16:27:40

Mi az a fél nelson? Dupla nelson az van. Ebből kiindulva szimpla nelsonnak kéne lenni, nem fél nelsonnak :-)

Elanor_ 2012.09.13. 18:02:53

@TomBennet: ezen én is gondolkodtam, de mivel sportszerű birkóban nem vagyok jó, így csak tippelni tudok, h innen kapta a címét:
en.wikipedia.org/wiki/Nelson_hold#Half_nelson

A többieknek: köszi a dícsérő szavakat!

Rebelde 2012.09.16. 20:50:34

remek film, gosling annyira jól alakít, hogy néha odaléptem volna és pofán vertem volna, a kiscsaj meg annyira jól, hogy néha megöleltem volna, érzelmi hullámvasút az egész film:)

egyetértek az írást dicsérőkkel:)
süti beállítások módosítása