Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

TOP 10 Gengszter filmek

2012.09.15. 12:00 BeniMan 87 komment

maffia.jpg

Régóta szerettem volna már megcsinálni ezt a 10-es listát, mivel ahogy sokaknak, úgy nekem is nagyon közel állnak a szívemhez a gengszter filmek. Most a Fékezhetetlen kapcsán, úgy gondoltam, eljött az ideje, hogy összeszedjem a 10 legjobb gengszterfilmet. Vajon Vito Corleone, Tommy DeVito vagy Nicky Santoro a legnagyobb gengszter? Ki a gengszterfilmek koronázatlan királya? Coppola vagy Scorsese? A lista kapcsán, külön szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy szubjektív lista. A témában annyi zseniális alkotás van, hogy képtelenség olyan 10-es lista összeállítása, amely mindenki számára maradéktalanul megfelel. Ez az Én listám, az Én kedvenc filmjeim.  A lista szubjektív! Ez csak az Én személyes véleményem, a saját listám. Szerintetek melyik a legjobb gengszterfilm?? Ki a kedvenc gengszteretek? Melyik film/filmek maradtak le a listáról? A Ti TOP 10 listátok hogy néz ki? A kommentekben lehet vitázni.

 

10. Bonnie és Clyde

 

Arthur Penn alkotása az 1930-as évek híres-hírhedt bűnöző szerelmespárja, Bonnie Parker és Clyde Barrow történetének idealizált feldolgozása. A Bonnie és Clyde újfajta hősöket, újfajta filmkészítési stílust honosított meg a filmművészetben. A korábbi hollywoodi produkciókban a Jó és a Rossz élesen elkülönült egymástól, Arthur Penn filmje azonban elmosta ezeket az éles határvonalakat. Az Amerikai Filmintézet által összeállított különböző ranglistákon a Bonnie és Clyde előkelő helyeken szerepel. A 100 év, 100 film nevű listán a 27. helyen áll, a 100 amerikai thriller listáján a 13. helyet foglalja el, a 100 amerikai romantikus film listáján pedig a 65. helyezett. A főszereplők híres mondása – „We rob banks.” (Bankokat rabolunk.) – a 100 legemlékezetesebb filmes idézet listáján a 41. Ami azonban a legnagyobb elismerés: a Bonnie és Clyde a kiemelt védelmet élvező amerikai filmörökség része lett.

 

9. A Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső

 

Ritchie nagyszerű története szinte minden percére tartogat egy csavart, egy véletlen találkozást. A látszólag egymástól teljesen különálló nehézfiúk akaratuk ellenére is előbb-utóbb összefutnak, mely nem várt következményeket eredményez. A 90 perces játékidő alatt a feszültséget sikerül első perctől az utolsóig megőrizni, ráadásul ütős poénokban sincs hiány. Vannak mozik, amik bemutatásuk pillanatában azonnal kultuszfilmmé vállnak. Vitathatatlanul ilyen az angol író-rendező, Guy Ritchie filmje is.

 

8. Ponyvaregény

 

Tarantino filmje anno felkavarta a filmes világot, Hollywood poshadó állóvizét, az erőszakot ironikusan ábrázolta, a krimi műfajból paródiát kovácsolt. Az alkotást zajos közönségsikere mellett a szakma is megfelelően értékelte: számos fesztiváldíj bezsebelése mellett az Oscaron a legjobb forgatókönyv díját söpörte be – a Cannes-i Arany Pálmáról nem is beszélve. A Ponyvaregény a ’90-es évek amerikai filmtermésének egyik legszebben tündöklő csillaga, megérdemelt világsikert vonva maga után. Ha tetszik, ha nem, ez a film alapmű, hivatkozási pont, életstílus, és legalább egyszer mindenkinek látnia kell.

 

 

7. A sebhelyesarcú

 

A sebhelyesarcú felkavaró képi megoldásai, ábrázolásmódja és karaktervezetése letaglózza az embert, magával ragad, hosszú napokon át a fejedben zsong, és még hónapok, évek múltán is hivatkozási pontként szolgálhat filmekkel kapcsolatos eszmecserék során. Árulás, becsület, agresszió, kíméletlenség, kapzsiság, mohóság és könyörületesség mind együtt van ebben a nagy hatású, örökbecsű klasszikusban, amelyben a fiatal, már ekkor is nemzetközi sztárnak számító Al Pacino élete egyik legjobb alakítását nyújtja. Igazi klasszikus lett mára, pedig amikor elkészült rengeteg Arany Málnát kapott. Mindenképpen eredeti nyelven ajánlom, hisz a magyar fordításban elveszik a film egyik kultmondata, mely a film végén Pacino szájából hangzik el. ”Say Hello to my Little Friend”

 

6. A Kis Cézár

 

Ha látni kívántok egy ős-gengszterfilmet, akkor szívből ajánlom a Kis Cézárt ami több mint 80 éve semmit sem veszített varázsából!A Kis Cézár felvonultatja a gengszterműfaj szinte valamennyi kliséjét. Láthatunk felülről fényképezett csillogó rulett kereket, amint önfeledt nagymenők és félvilági dámák hódolnak Fortunának, villódzó fényreklámokat, amelyek sejtelmessé varázsolják a nyomasztó nagyvárost, napilapok szalagcímeit, amint a rémtettekről adnak hírt. Füstölgő szivarok, jól szabott, csíkos öltönyök, elegáns nyakkendők, mindegyikük kisujján gyűrű. A Kis Cézár mérföldkő a filmtörténetben, igazi műfajteremtő alkotás. A Kis Cézárt olyan "első generációs" gengszterfilmek követték, mint A közellenség vagy Howard Hawks legendás A sebhelyesarcúja. A filmet ide kattintva, feliratosan megnézhetitek. 

 

5. Casino

 

A sokszor kegyetlen és nyers képsorok ellenére Scorsese Casinóját zseniális darabként aposztrofálhatunk. A Casinóban ismét összeállt a Scorsese-család Joe Pesci, Robert De Niro főszereplésével, és elődeihez hasonlóan ebben az eposzban is érzékletesen mutatják be nekünk az amerikai alvilágot. Nicolas Pileggit idézve: Ez a film az álmokról, pénzről, és hazárdjátékról szól. És valóban. Scorsese a Nagymenők hangulatos alvilág családi drámájával ellentétben most nem igazán a maffia szervezeti felépítését, és annak belső dolgait akarta feltárni előttünk, és még csak nem is a szakszervezeti maffiára összpontosul a figyelme, sokkal inkább az emberi hatalmat és kapzsiságot kívánta előtérbe helyezni. Zseniális film igaz történet alapján, a filmtörténet egyik ikonikus halálával a végén.

 

4. Volt egyszer egy Amerika

 

1972-ben a Paramount stúdió felajánlotta Sergio Leonénak a Keresztapa rendezését. Nem csak a stúdió, de még Mario Puzo is őt szerette volna a rendezői székben látni. Hónapokig udvaroltak neki ám Ő visszautasította a film megrendezését, mivelhogy a történet, amely a maffiát dicsőíti, szerinte nem volt eléggé érdekes… A későbbiekben megbánta a döntését és ennek a koncepciónak nyomán készítette el saját gengszterfilmjét a Volt egyszer egy Amerikát. A Volt egyszer egy Amerika nagyon erőszakos film. Véres bunyók, gyilkosságok, kínzások, nemi erőszakok, sex mindez brutálisan életszerűen. Hiába 4 órás a film, folyamatosan nézhető. Végig fent tartja feszültséget és nagyon kevés üresjárat van benne. A Volt egyszer egy Amerika kétségkívül az egyik legjobb darabja az Amerikát és az alvilágot bemutató filmeknek. Korábban már közöltünk kritikát a filmről.

3. A keresztapa 2.

 

A keresztapa második epizódjának - mindamellett, hogy hűen követi az első részben már megismert szereplők életének további alakulását - elsősorban a korábbi események bemutatása tölti ki cselekményét, és emeli a filmet a klasszikusok közé. Gordon Willis gyönyörű aranysárgában úszó képei, Carmine Coppola és Nino Rota tradicionális olasz zenéje ezt a részt, mintegy műalkotássá változtatják, melyben Vito vendettája egyfajta megtisztulást, sem pedig egy hitvány gaztettet eredményez. A film végül tarolt az 1974 Oscar-díj átadáson (Legjobb film, Legjobb forgatókönyv, Legjobb mellékszereplő), és Keresztapa II. olyan művek elől halázta el az aranyszobrot, mint az Amerikai éjszaka Francois Truffaut-tól, Roman Polanski Kínai negyede, Bob Fosse Lennyje, és végül John Cassavetes Egy hatás alatt álló nő című drámája. Nemcsak az egyik legjobb gengszterfilm, de minden idők egyik legjobb filmje.

 

2. Nagymenők

 

Azt hiszem, mindent elmondok az alkotásról ha csak annyit jegyzek meg, Martin Scorsese élete legjobb filmje a Nagymenők. Ez a csaknem háromórás gengsztereposz a maffia történetének egy húszéves szeletét mutatja be egy bennfentes szemszögéből. Scorsese a kilencvenes évek elején tehát egy abszolút sikerfilmmel, egy valódi etalonnal robbantott az évtizedbe, egy olyan kuriózummal, amelyben nincsen üresjárat, töltelékszagú jelenetek, gyenge alakítás és egyéb, az összképet lerontó tényező. A Nagymenők esetében kizárólag magasztalóan lehet beszélni, hiszen minden egyes komponense, minden képkockája mesteri munka. Ott a helye minden idők legjobb filmjei között.

 

1. Keresztapa

 

Szerény véleményem szerint a Keresztapa, a valaha volt legjobb, legnagyszerűbb film, amely valaha is készült. A szervezett alvilág megszámlálhatatlanul sok filmnek szolgált alapötletül, azonban a Mario Puzo azonos című regényéből készült Keresztapa a legzseniálisabb mindközül. A kultuszfilm, ami az olasz maffiát és úgy általában, a kizárólag egyéni erkölcsi normák alapján felállított szabályokkal élő gengsztervilágot kendőzetlenül mutatja be. Legszebb tulajdonsága a hangulata, melytől az embert ki tudja rázni a hideg, és amely minden toplista kétségkívül egyik legkedveltebb darabjává teszi. Vitathatatlanul az egyik legjelentősebb alkotás a filmművészet történetében, s aki egyszer látta, soha nem felejti el. Hibát keresni benne teljesen felesleges - ilyen egy tökéletes mozi.

Címkék: top10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr324777883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asz0089 2012.09.15. 12:12:09

Igazából mondhatni, hogy a lista nem hoz túl sok meglepetést, de éppen ez benne a jó.
A sorrenden sincs túl sok vita szerintem.

tunderninja 2012.09.15. 12:12:38

A Keresztapa 2 jobb,mint az 1,a Volt Egyszer egy Amerika jobb,mint a Nagymenők.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.15. 12:39:03

vajh mikorra lesz index címlap? :D

_drk 2012.09.15. 12:57:53

Keresztapa 1 tényleg a legjobb ez nem vitás!
De a 2 meg a 3 számomra értékelhetetlen mert annyira unalmas hogy végig se tudtam nézni. Annyira művészi akar lenni hogy ez már inkább egy sznob film lett..

Gyárfás 2012.09.15. 13:05:34

A sebhelyesarcú Al Pachinoval szerintem verhetetlen.
Szereptetném a listában a New York bandáit, a ponyvaregény helyett pl.

vtbxx 2012.09.15. 13:09:22

Az én top listám:

1. Torta
2. Keresztapa 1
3. Amerikai gengszter
4. Ponyvaregény
5. Bronxi mese
6. Casino
7. Blöff
8. A kárhozat útja
9. Fedőneve: Donnie Brasco
10. mivel túlnőnek a zsáneren ezért ide zsúfolom azokat amelyek szintén valahol az első hely környékén lennének: Szigorúan piszkos ügyek, Tégla, Elit halálosztók 1 és 2

Legnagyobb csalódások:
A sebhelyes arcú
Aki legyőzte Al Caponét

Walter Hartwell White 2012.09.15. 13:10:52

Egyetértek a listával, bár a Kis Cézárt nem láttam. Van viszont egy (illetve kettő) francia film, ami idekívánkozik az utóbbi idők filmterméséből, és ez a Jacques Mesrine élettörténetéből forgatott, kétrészes, Vincent Cassel főszeplésével készült zseniális filmpár.

www.imdb.com/title/tt1259014/
www.imdb.com/title/tt0411272/

Mindenképp a Top10-ben a helyük nálam, gengszterfilmrajongóknak kötelező érvénnyel ajánlott a megtekintésük!

Csigataposó 2012.09.15. 13:10:53

A Carlito utja nelkul a top 10 hibas.

FayeFaye 2012.09.15. 13:10:56

@doggfather: Kint van, sőt, Clint is.:)

Maya-- 2012.09.15. 13:13:18

imadom a gengszter filmeket, mind lattam a listan levoket :)..aki nem latta veletlen valamelyiket, az megy azonnal es potolja :)..mert megeri!

flippant 2012.09.15. 13:28:53

Nagyon durva a Kaszinóban mikor félholtra verik a tagokat és élve eltemetik.

Hunsolyom 2012.09.15. 13:35:22

Javarészt egyetértek a listával, bár a Kis Cézárt Én sem láttam, de csak itt-ott igazítanék rajta, például a Guy Ritchie filmekből nálam a Blöff sokkal jobb, mint a Ravasz az agy...

BeniMan 2012.09.15. 14:00:23

@Hunsolyom: @¡Viva La Onda!: Mivel többen is szóltatok, hogy nem láttátok a Kis Cézárt, beleraktam egy linket a listába, ott megnézhetitek, feliratosan. Jó szórakozást. :)

Flasztimill 2012.09.15. 14:03:32

Nálam Nagymenők/Casino megosztott első hely! A Nagymenőkben, amikor Henry(Liotta) átvonul az éttermen az felejthetetlen:
www.youtube.com/watch?v=3Sr-vxVaY_M

A Keresztapából sztem az első a jobb, már csak Brando végett is.

Joe Pesci pedig a műfaj koronázatlan királya! Tommy szerepéért nem véletlenül kapta az Oscart! Nicky Santoro és Tommy DeVito a legrohadtabb kis ge(ik az összes közül! Mindkét filmen Pesci adja a legjobb jeleneteket:

tollas jelenet a casinoban
www.youtube.com/watch?v=qEbpXnJGEq4

szerinted vicces vagyok a goodfellasban
www.youtube.com/watch?v=r_DwZfyXAXI

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.15. 14:04:54

Nagyon jó a témaválasztás és a lista egyaránt, én is akartam összehozni egy ilyet, de most már nem fogok, mert nagyjából ugyanezek a filmek lennének rajta, csak a sorrend lenne más, bár A keresztapa első helyezéséhez kétség sem férhet :).

Szerintem a Bonnie és Clyde nem gengszterfilm, akkor már sokkal inkább a Donnie Brasco, de még a Szigorúan piszkos ügyeknek is több köze van a témához, az Aki legyőzte Al Caponét-ról nem is beszélve. A Kis Cézár csak puszta sznobizmusból került be, mivel ez az első gengszterfilm, de gyakorlatilag az évtized bármelyik mozija jobb nála, pl az eredeti Sebhelyesarcú is köröket ver rá, véleményem szerint mai szemmel nézve már nagyon gyerekes és elavult mozi, bármennyire is jelentős. Persze, és szerintem a Blöff is jobb, mint a Ravasz, az agy...

A sex meg magyarul leírva szex ;)

G_Norton 2012.09.15. 14:05:18

Egy picit abban vitatkoznék, hogy a Keresztapa dicsőíti a maffiát. A Corleone-család miben jobb, mint a másik négy? Semmiben, ők is gengszterek, de nekik szurkolunk, mert az ő szempontjukból nézzük a történetet, szurkolunk Michaelnek is, aki szimpatikus, de egyben egy hidegvérű gyilkos - nem a filmet akarom lehúzni, de mind a film, mind a könyv utolsó jelenete (a könyvben az, amikor Kay Michael lelki üdvéért imádkozik) mindent elmond.

Tulajdonképp az összes itt felsorolt film alap, sorrendet sem kell felállítani, ezeket látni kell.:) A sebhelyesarcúra ráadásul pont Dudva utal a Ravasz...-ban, hogy az király film, aki drogban akar utazni, annak alapmű.:D Baptista Barry mekkora karakter volt a filmben a szinkronnal együtt basszus...

Egyedül nekem a Bonnie és Clyde nem jött be valamiért, de lehet, hogy ez is olyan, mint a Keresztapa 2: ha harmadszorra megnézed, akkor megvilágosulsz, és egy cseppet sem tartod unalmas filmnek.

Maya-- 2012.09.15. 14:10:17

ja, szerintem is a Bloff jobb mint a Ravasz, az agy..,

walter sobchak 2012.09.15. 14:18:41

Úgy látom kisebbségben vagyok azzal a véleménnyel, hogy a Casino jobb, mint a Nagymenők. Egyszerűen a szerencsejátékok világának keverése a maffiáéval verhetetlen, és Joe Pesci két szerepe közül is jobban tetszett Nicky Santoro-é, mert ott valamennyire az emberi olalát is megismerjük, Tommy DeVito pedig egy szemétláda, örültem annak, ami a Nagymenőkben történt vele végül... persze ő is egy karakter, meg ő is valódi személyen alapszik, egyszerűen csak nekem a Casino jobban tetszett. Ja és utóbbi a szinkron miatt is egyébként!
A Keresztapából egyértelműen jobb az első, ott is amiatt, hogy látjuk a gengszterek emberi oldalát is, főleg Marlon Brando révén, míg a 2-ben Pacino - bár nagyon jól játszik - már csak egy kegyetlen maffiavezér. A 3 sokkal gyengébb az első kettőnél, bár még így is egy jó film!

neménvagyok 2012.09.15. 14:50:20

Sopranos. Tudom, hogy sorozat ...

Baptista Barry 2012.09.15. 14:50:56

Közönséges bűnözők. Már csak a magyar szál miatt is.

Zarbon 2012.09.15. 15:43:39

ŰVolt egyszer egy Amerika a legjobb, utána nagymenők majd keresztapa, új filmek között az amerikai gengszter tényleg jóféle

chicagoi 2012.09.15. 16:02:23

Jó lista.

Egy kis hiba:
"Igazi klasszikus lett mára, pedig amikor elkészült rengeteg Arany Málnát kapott." Ez nem igaz, csak Brian de Palma-t jelölték, mint legrosszabb rendező.

andydesign 2012.09.15. 16:25:17

A fedőneve Donnie Brascoban amikor a maffiózó többszörös gyilkos Al Pacino a piros mackójában nézi az állatos filmet az mindent visz :-)

kej 2012.09.15. 16:29:44

@¡Viva La Onda!: mondjuk ennél a filmnél sokkal ütősebb a 36.

ami azonban igazán fáj - legalábbis nekem, hogy a serpico nincs rajta a listán. pedig donnie brasco és a tégla fasorban sincs hozzá. de hát ízlések és...

paráznabillegető 2012.09.15. 16:35:15

Miller's Crossing
vajon miért nincs itt?

Walter Hartwell White 2012.09.15. 16:46:24

@kej: Láttam azt is, nekem nem volt ütősebb. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.15. 17:11:46

@FayeFaye: akkor jönnek a szakértők lassan. :D

@neménvagyok: totál igaz a sopranos bár sorozat simán elférne egy ilyen listán.

A másik meg, hogy (sajnos) mivel mindenki nyugati filmeket néz (én is főleg), így egy ilyen listára keleti gengszterfilm (jakuzafilm) nem tud felkerülni, pedig ott is van olyan ami simán lehetne a top 5ben.

Mortanius 2012.09.15. 17:51:18

Nagyon szeretem én is az itt felsorolt amerikai filmeket, de ha maffia film akkor számomra a legelső, az olasz kult sorozat a Polip. Remek rendezés és színészek, óriási zene(Morricone) és persze nagyon jó történet.
A 4./5./6. évad nálam folyamatos libabör volt.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.09.15. 18:13:33

@paráznabillegető: Bizony, A halál keresztútján (Miller's Crossing) igazi csoda, az egyik legokosabb Coen-film. Régebbi filmes magazinok ezt bevették a legjobb gengszterfilmek közé.

Thrasher 2012.09.15. 18:20:45

@tunderninja: a Volt egyszer egy Amerika mindnél jobb.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.15. 18:29:59

@walter sobchak: nem vagy egyedül :)

@paráznabillegető: Teljesen igazad van, az is milyen egy ütős film már

Thresher 2012.09.15. 18:36:17

De megnézném újra a Nagymenőket...meg is van DVD-n, de olyan fos a kép, hogy inkább el se baszom vele a filmet.

mojoking77 2012.09.15. 19:33:59

A lista teljes, es tokeletes, bar a TOP10 nyugodtan lehetne TOP20, vagy 30, es akkor olyan zsenialis alkotasok is belefernenek, mint a Menace II Society, vagy Deported, vagy a, vagy a ... OK, legyen TOP100

mrs. white 2012.09.15. 19:47:29

Ha már Füstölgő puskacső akkor sokkal inkább a blöff. Talán a 10-es listára még beférhetne Aki legyőzte Al Capponét mert a vasutállomásos jelenet mindent visz. A közönséges bűnözőknek is biztos helye lenne a 10-ben. Már csak az a kérdés hogy kiket rakjunk ki.Az meg külön vicces hogy Robert De Niro néklkül szinte elképzelhetetlen egy jó gengszter film, annyira ráégett a szerep.

Királyvíz 2012.09.15. 20:00:05

A Volt egyszer egy Amerika nem jó film. Nagyon epikus akar lenni, és ebbe bukik bele.

A Halál keresztútján (Miller's Crossing) nagyon hiányzik, nekem az a kedvenc gengszterfilmem.

curby (törölt) 2012.09.15. 20:11:04

nehéz egy ilyen listát összeállitani.az enyém kicsit más:
1.FUTBALLMAFIA
2.HALÁLOS KÖZELLENSÉG
3.NEM ÍRNEK VALÓ VIDÉK
4.NAGYMENŐK
5.BRONXI MESE
6.CASINO
7.CARLITO A FELEMELKEDÉS
8.A SEBHELYESARCÚ
9.FEDŐNEVE:DONNIE BRASCO
10.NEW YORK KIRÁLYA

ZON 2012.09.15. 20:20:26

A blöff zseniális, de nem tipikus "gengszterfilm". A közép- és kispályás,gyakran csetlő-botló bűnözők világa.
Nálam a Casino nyer.

légügyi megfigyelő 2012.09.15. 20:23:48

Ha már gengszterfilm, és különösen a maffiával foglalkozók, ki nem lehet hagyni az olaszokat. Giuseppe Tornatore filmje a Camorrista zseniális. Aztán korábbról Franco Neroval a "Mint a bagoly nappal" (fent van a Youtube-on olaszul: il giorne della civetta), vagy a Főnökök főnöke, amely megtörtént események feldolgozása az ötvenes és kilencvenes évek közötti időszakból, vagy az Élni és meghalni Palermoban, vagy a Pizza kapcsolat, vagy a... tengernyi jobbnál jobb film, mentesen mindenféle idióta allűröktől, leginkább társadalmi drámaként megfogalmazva a szervezett bűnözést, mint olyat. (La scorta, L'ultimo pardino...)

És ha amerikai, akkor a Key Largo Edward G. Robinsonnal és Humprey Bogarttal.

De az olasz filmek nélkül a lista biceg.

Ramón 2012.09.15. 20:26:35

Szerintem a Ravasz az agy nagyon nem illik ide. Nekem, mint film sem jön be annyira. A legnagyobb bajom vele, hogy túlságosan érződik, hogy Ritchie nagyon össze akarja hozni a különböző szálakat. Túl izzadtságszagú. Persze első filmnek így is nagyon jó, de szerintem egy ilyen listán nincs ott a helye. Akkor már sokkal inkább a Blöff, ami kategóriákkal jobb. A lista többi részével nemigen van gondom.

keptelen kepkeret 2012.09.15. 20:33:31

Nalam a top a Nagymenok, zsenialis mozi,mi tobb nalam minden kategoriaban az elso helyen all. szimpan ez a kedvenc filmem, lattam vagy 20-szor (de szerintem tobbszor) es nem tudom megunni:-)

Szamomra a Casino a masodik, Scorsese egy zseni(mondjuk tole a Duhongo Bika is kedvenc, de az egy mas kategoria).

3.-ik nalam a Donnie Brasco, es a negyedik a Bronxi Mese (hatalmas film, hihetetlen h De Niro rendezte).

5.-ik a Volt egyszer egy Amerika es a 6.-ik a Carlito utja.

7-ik a Sebhelyesarcu,8-ik a Tegla, 9.-ik a Keresztapa es a 10-ik a Kozonseges Bunozok.

LajosPataki · http://lajospataki.com 2012.09.15. 20:50:14

Nekem a valtoztatni valok belul vannak a tureshataron. Szoval jo kis lista.

Goddamn90s 2012.09.15. 20:59:53

Bloff az a film ami az en listamon tuti rajta lenne a tobbi felsoroltal:D

velaxin 2012.09.15. 21:27:18

A legnagyobb gengszter hófehérke

7 tagú bandájával uralja az egész vadont

Dr.Zomboss 2012.09.15. 21:58:34

Az a baj, hogy az olaszok, japánok, franciák, stb. is csináltak nagyon jó ganxtafilmeket, de valahogy kimaradtak a listáról.
Egyébként, ha Tarantino, akkor inkább a Kutyaszorítóban, mint a P.F.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.15. 21:59:28

@curby: végre valaki a bronxi mesét is említi.

@velaxin: :D

nowy 2012.09.15. 22:07:17

Szemtől szemben - nem is értem,hogy nem említette még senki

backdraft · http://www.brickset.com/search/?OwnedBy=backdraft 2012.09.15. 22:24:43

Nekem igazán csak a Kárhozat útja hiányzik, a lista egyébként nagyon korrekt. Sorrenddel nem feltétlen értek egyet, de amúgy nagyon is jó. Nálam a Casino lenne az első, vagy a Nagymenők, de inkább a Casino.

backdraft · http://www.brickset.com/search/?OwnedBy=backdraft 2012.09.15. 22:26:27

És tényleg, a Szemtől szemben! Bár, az inkább bűnügyi film, mert nem gengszterek DeNiro-ék benne, de amúgy igaz. Ha ez is játszik, akkor nálam a HEAT nyert, utána a Casion. :)

backdraft · http://www.brickset.com/search/?OwnedBy=backdraft 2012.09.15. 22:27:49

Casino, na.

Szóval top 3 nálam:
HEAT
CASINO
PULP FICTION

losgehts (törölt) 2012.09.15. 23:13:47

goodfellas és eastern promises

gastro, missing in action 2012.09.15. 23:23:36

Nagyjabol hibatlan a lista szerintem is, talan a Sziciliaiak klanja belefert volna meg..

A nép fia 2012.09.15. 23:34:19

Nem szeretnék senki lelkébe taposni, és a vélemény amúgy is szubjektív, de a Keresztapát rettenetesen untam, és 3 óra kínszenvedés volt. Néhány jó jelenet tényleg jó, szinte kultikus; a miliő nagyszerű, a színészek zseniálisak és sok emlékezetes pillanata van. De a vontatottság egyszerűen... áh... nem bírtam elviselni. Pedig türelmes ember vagyok.

satie · http://321.hu/sas 2012.09.15. 23:36:21

Volt egyszer egy Amerika szerintem kétség kívül a legjobb _gengszterfilm_ :)

Amúgy szerintem a valahai legjobb film a Ran :-)

csillámpóni 2012.09.15. 23:42:04

Én Verhoeven Csillagközi invázióját ajánlom. Lehet, hogy nem egy kimondott gengszterfilm, de egy jó kis alulértékelt mozi. Maga a Heinlein regény se rossz, kb. mint a G.I. Jane férfi főhőssel, abszolút meghozza a kedvet a polgári szolgálathoz. A "polgári" szolgálatot itt heinleini értelemben értve. A rendezőként Edward Neumeier jegyezte harmadik rész is elmegy, a hírénél mindenesetre messze jobb. A fokozódó abszurd jelleg mellett némi tagadhatatlan és önmagában is mulatságos Ridley Scott/Lovecraft áthallás teszi ezt a majdnem műfaji klasszikust egyre szórakoztatóbbá a film előrehaladtával.

BeniMan 2012.09.15. 23:43:58

@csillámpóni: és ennek mi köze van a gengszterfilmekhez????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ppix 2012.09.16. 01:17:39

@vtbxx:
"Legnagyobb csalódások:
A sebhelyes arcú"

Egyetértek, a sebhelyesarcú kivitelezésben, dramaturgiában is egy nulla. Semmi keresnivalója a listában.

BuckHoward 2012.09.16. 02:04:06

A Donnie Brasconak illetve a bronxi mesének csinálnék helyet,úgy hogy a ravaszt és a ponyvat kivennem belole.

Karl Ferdinand von Buol-Schauenstein (törölt) 2012.09.16. 07:40:04

Guy Ritchie, és Tarantino (pedig nagy fan vagyok) necces, a "Bronxi mese" szerintem is bene kellene, hogy legyen.

murray 2012.09.16. 07:59:22

és mivan a Gotti c. alapművel?

www.imdb.com/title/tt0116441/

első háromban a helye!

velaxin 2012.09.16. 09:14:09

www.imdb.com/title/tt1167638/

22 Bullets

szerintem benne van a 10 ben :-O

speirs 2012.09.16. 09:51:16

A szigorúan piszkos ügyek trilógia azért mindenképpen el kéne, hogy férjen egy ilyen listán.

odamondó 2012.09.16. 10:22:07

@A nép fia: az erős túlzás, hogy türelmes vagy. Keresztapát nem az akcióért nézed hanem a hangulatért. Nagyon le tudja kötni az embert. Egyértelműen az első.

Libernyák 2012.09.16. 12:20:38

Nálam a Carlito útja és a Bronxi mese fér még bele.

game ower 2012.09.16. 13:06:44

Bár nincs megemlítve,de Bugsy is egy remek alkotás.

verhold 2012.09.16. 15:32:33

Hmm, saját viszonylagos listám, igazából a gengszter/krimi filmek nem a kedvenceim, szóval nem volt könnyű összeszedni ezt a tízet sem. :P
Ami nincs rajta, azt vagy nem láttam, szégyenszemre (Volt egyszer egy Amerika, Sebhelyesarcú, Carlito útja), vagy igen, de szerintem rohadtul túlértékeltek, és még egy 100-as listára se férnének fel (mindhárom Keresztapa, pl.)

1. Szemtől szemben
2. Blöff
3. Közönséges bűnözők
4. Nagymenők
5. Kaszinó
6. Ponyvaregény
7. New York bandái
8. Tiszta románc
9. Aki legyőzte Al Caponét
10. Donnie Brasco

FayeFaye 2012.09.16. 15:57:30

Ami még senki nem említett, és hamár európai páldáknél tartunk:

The Long Good Friday a klasszikus londoni gengszter film. Az ingatlanfejlesztés tele van gengszterekkel, és milyen kevés változott.:)

Olaszoktól pedig a Gomorra, a modern maffiáról, ami olyan közel járt a valósághoz hogy a rendezőnek bujkálnia kellett utána.

Thresher 2012.09.16. 16:20:07

@csillámpóni: "Én Verhoeven Csillagközi invázióját ajánlom. Lehet, hogy nem egy kimondott gengszterfilm"

Hát kimondottan kurvára nem az! :D

Majd csukd be magad után az ajtót.

Black Hawk 2012.09.17. 23:29:35

A keresztapák eléggé közepes filmek, még az egy a legjobb, talán. A sebhelyesarcút láttam még, az már határozottan ótvar volt. Végig olyan érzésem volt, mintha Pacino csak betévedt volna a díszletbe, végig olyan fejet vág, mintha csak egy kiránduláson lenne, és hurcolnák ide-oda :)

Viszont ajánlom a keresztapa könyv változatát, aki a filmeket kedveli, mindenképpen nézzen rá.

bartag 2012.11.10. 17:09:34

A bűnözők arcképcsarnoka több részes dokumentumfilmet nem tudja valaki honnan lehet megszerezni ? Évek óta hajszolom, de hiába

ponthogy · http://ponthogy.blog.hu 2012.11.16. 10:04:31

A lista jó, de jönnek az új filmek!
Jackpot
A hét pszichopata: rakat.hu/a-het-pszichopata-film_8713
stb.

De a keresztapa első helyével teljesen egyetértek. Nálam az első két hely:
Keresztapa I-II.

czibere 2012.11.18. 14:44:42

@Dr.Zomboss: Jaja!
Rögtön kettő is eszembe jutott, az egyik igen szerencsétlenül a Szigorúan piszkos ügyek - címet kapta magyarul. Egyszerűen zseniális film!
www.imdb.com/title/tt0338564/

A másik pedig csak a maga idejében volt erős, mert senki nem mert direkt erőszakot mutatni a gengszter filmekben, csak az ázsiaiak.
www.imdb.com/title/tt0415080/

Péter László 2012.12.17. 20:13:11

@vtbxx: nemazert, gengszterfilnezo arcok, AZ a film, hogy GOTTI , nem mond senkinek semmit, nezzetek meg es szerintem mindenkinel benne lesz a TOP 3-ban
GOTTI

Vincenzo90 2012.12.23. 20:31:20

Magyarul szex, angolul sex. Minek írjuk bele angolul a szót egy magyar szövegbe, ha majdnem ugyan úgy van magyarul is? Butaságra vall.

DarrellEReviS24 2013.02.06. 16:15:20

azér nem egészen teljes ez a lista
carlito útja
gyilkos igéretek
gotti
a halál keresztútján
sopranos
tégla
szemtől szemben
fönökök főnöke (az olasz sorozat)

ezeket hiányolom kicsit,a Volt egyszer egy Amerikát nem igazán csípem,vmiért nem bejövős....a Nagymenők,meg a Casino,nálam mindent visz,persze lehet csak nálam

ZoO71 2013.09.08. 22:14:41

sziasztok! kellene egy kis segítség gengszter-film témában. van egy olyan jelenet benne, amikor egy babakocsi gurul lefelé a lépcsőn. ennyi az összes info-m :( tudna valaki segíteni abban, hogy mi lehet a film címe? köszi szépen! (expresso@indamail.hu)

BeniMan 2013.09.08. 22:48:15

@ZoO71: Aki legyőzte Al Caponet a film címe :)

Szabó Péter 13 2015.07.17. 06:33:20

szerintem a Bugsy benne van a top 5-ben mindenkinek ajánlom!!!
süti beállítások módosítása