Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Eheti színészünk: Joseph Gordon-Levitt

2012.09.26. 16:00 Elanor_ 16 komment


Hölgyeim, csütörtökön érkezik a mozikba a Looper - A jövő gyilkosa Bruce Willis és Joseph Gordon-Levitt (a továbbiakban JGL) főszereplésével.

Mindkét pasiért érdemes beülni a moziba, és (újra) beléjük szeretni. A tovább után JGL-ről merengünk el kissé.

JGL gyerekszínészből vált először ünnepelt és díjazott indie-színésszé, majd mainstream A-listás színésszé.  Ez utóbbi talán még nehezebb, mint csak úgy a semmiből előtűnni és üstökösként ragyogni pár hónapot, esetleg évet. Tudjátok, mire gondolok. Számtalan gyerekszínész tűnik el a süllyesztőben a gyerekkoruk elvesztése, alkohol- és drogproblémák miatt. Csak nagyon keveseknek sikerül stabilan, józan ésszel, értékes-érdekes filmeket elvállalniuk, és így porondon maradniuk. JGL összehozta, hatéves kora óta képernyőn van, és mégis máig töretlen a karrierje, sőt. Christopher Nolan Eredet c filmje óta már nem csak a kis stúdiók is számíthatnak rá, ha egy bevállalós művész kell nekik, hanem a sztárgyár is érdekes szerepeket szán neki.

És valljuk be, nem csak, hogy tehetséges színész, hanem egész egyszerűen minden jól áll neki. Markáns, férfias arca a klasszikus színészeket, Hollywood aranykorát idézi, alkata viszont az átlagnál egy kicsit törékenyebb. 

Ismertebb filmjei:

Tíz dolog, amit utálok benned (még gyerekként, Heath Ledgerrel), 500 nap nyár, Eredet, A sötét lovag - felemelkedés, G. I. Joe - A kobra árnyéka - szerintem ezeket mindenki ismeri. Annak, aki nem riad meg az amcsi indie- / művészfilmektől, azoknak a következő pontot ajánlom:

Amit érdemes pótolni, ha még nem láttad: 

A kulcsfigura egy nagyon jól sikerült heist film. A mindig izgalmas Matthew Goode-val, cuki, de fontos mellékszerepekben Isla Fischerrel és Jeff Daniels-szel. Egyedülálló atmoszférájú, nagyon szerethető film, azzal a csavarral, hogy JGL karaktere egy autóbalesetben megsérül és elveszti a rövid távú memóriáját. És ezzel együtt persze semmije sem marad, pedig azelőtt a gimi ünnepelt sportsztárja volt. JGL hajszálpontos alakítását csak ajánlani tudom (volt olyan jelenet, amit anno vagy ötvenszer visszatekertem). Trailere itt.

A titokzatos bőrben fiatalkorú, homoszexuális prostituáltat játszik, akinek a múltja valahogy összekapcsolódik egy olyan srácéval, aki megvan róla győződve, hogy elvitték gyerekkorában az UFO-k. Megdöbbentő, brutális és nyers dráma (az érzékenyeknek vigyázat vele!), de amellett, hogy egy dramaturgiai gyöngyszem, pszichológiailag is tökéletes. Trailere itt.

A Beépülve lassan csordogáló hangulatmozi, érdekes, újszerű, a kolléga tini film noir-nak titulálta. JGL Brandot alakítja, egy fura srácot a helyi suliból, aki nyomozásba kezd, mert a barátnője egy kétségbeesett telefonos segélyhívás után eltűnik. Trailere itt.

Trívia:

- Az Eredetbe eredetileg James Franco játszotta volna Arthurt. JGL-nak szerencséje volt azzal a szereppel, mert úgy tűnik, hogy beugró volt a nagyobb költségvetésű mozikhoz.

- A producerek állítólag állandóan csesztetik, hogy szedjen már magára pár kiló(nyi izmo)t. Eddig ellenállt, de a Looper szerepéért, hogy jobban hasonlítson Willisre, megtette.

- Példaképének az olyan kaméleon-színészeket tartja, mint Daniel Day-Lewis vagy Peter Sellers. Szerinte az a legnagyobb dicséret egy színésznek, ha azt mondják neki: "Hé, ember, nem ismertelek fel!". A Hesher kapcsán is ez izgatta: elvállalni egy olyan fickó karakterét, aki az 500 nap nyár Tomjának szöges ellentéte: független a nyugati ember mindenféle nyugtalanságától és stresszétől, egyszóval szabad minden értelemben.

- Számtalanszor nyilatkozta, hogy lételeme a színészkedés (gyerekkora függőségben tartja az a pillanat és rituálé, amikor a rendező a jelenetre készül és végül csapót mond), és nehéz mesterségnek is tartja, de imádja. 

- 2004-ben alapította meg a hitRECord-ot, ami egy online produkciós vállalkozás, ami a tagok (filmkészítők, fotósok, írók, színészek, dalszövegírók, egyéb kreatívok és művészek) kreatív együttműködésén alapul. Mára több, mint 10 ezer tagja van. 

- A producerkedést és (egyelőre rövidfilm-) rendezést is kipróbálta. 24 perces filmjét Carla Guginóval és Eric Stolz-cal itt nézhetitek meg. A 6 perces The Zeppelin zoo-t pedig itt.



ff.jpg
x
joseph_gordon_levitt__1_-200x200.jpg JGL-joseph-gordon-levitt-31585295-200-200.jpg jogo.jpg

Az eddigi legjobb képsorozatot Ellen von Unwert lőtte róla, itt megnézhetitek a többi darabot is.

Claudia Schiffer Ellen Von Unwerth 05_916lo.jpg
x
tumblr_m8mfxgwoYo1rtqo37o2_250.jpg timthumb.jpg jgl_lrg.jpg
x
23 évesen a Titokzatos bőr-ben prostituáltként
mysterious_skin.jpg
x
A Beépülve c. tini film noirban 2005-ben.
brick.jpg
x
2007-ben A kulcsfigurában amnéziája miatt bankrablásba keveredő fiatalként. (jobbra Matthew Goode) 
lookout.jpg
x
2009-ben Az 500 nap nyárban (Zoey Deschanellel) hősszerelmes reklámszöveg-íróként.
500days.jpg
x
A Hesherben öntörvényű outsiderként.
Hesher-joseph-gordon-levitt.jpg
x
A 2010-es Eredetben Leonardo diCaprioval profi tolvajként.
erede.jpg
x
2012-ben A sötét lovag - felemelkedésben gothami zsaruként.
tdkr-john.jpg
x
Címkék: joseph gordon-levitt heti pasi

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr834795814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.09.26. 16:37:23

Végre valaki, akinek tetszett A kulcsfigura! :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.26. 19:11:20

ki az a szőke csaj rózsaszínben?!

Elanor_ 2012.09.26. 19:45:14

@doggfather: ott a link, olvasni meg tudsz :)

Maya-- 2012.09.26. 20:03:06

@doggfather: kell menjen, annelkul, hogy utana nezz :)..amugy Claudia Schiffer, csak erosebb a sminkje, mint altalaban.

Elanor_ 2012.09.26. 20:15:52

...de csak kattintsatok szépen a linkre, mert irtó szexi képek vannak ott. A kedvencem a vörös selyemmel szembekötős.

nikodémus 2012.09.26. 22:10:48

A Brick / Beépülve c. filmben láttam először a srácot, már akkor látszott, hogy komoly köze van a színészethez. Az a film amúgy nagyon egyedi, a rendező valamit nagyon eltalált benne, ezért is várom a Loopert.

Ejnye, a 50/50 meg szóba se került a cikkben, pedig JGL abban is jó volt. :-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.27. 08:11:00

@Elanor_: @Maya--: azt hittem valami elírás, mert nagyon fiatalra sikerült sminkelni.

Elanor_ 2012.09.27. 08:44:48

@nikodémus: egyszeru: azt nem lattam (filmografiarol meg nem volt szo).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.27. 08:48:19

komolyan markáns férfias arca van lányok??

mert férfiszemmel hihetetlen kölyökképe van még mindig.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.09.27. 10:30:33

@doggfather: Amúgy ez nekem is szöget ütött a fejembe, kb. a Looper az első film, ahol kicsit férfisabban néz ki (gondolom dolgoztak is a maszkmesterek, hogy kicsit hasonlítson Willisre)

Elanor_ 2012.09.27. 11:50:06

@doggfather: @danialves:
nagyon messze van a babaarctol.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.27. 12:14:05

@Elanor_: kölyköt írtam, nem babát. :D

de azért kérdeztem, mert a lányok ehhez jobban értenek.

Elanor_ 2012.09.27. 14:02:01

@doggfather: kerdezted, h ferfias arca van-e, erre irtam, h messze van a babaarctol -> tehat igen. Nagyon fotogen, remek szexistenes muveszfotokat lehet rola loni, szerintem igencsak karakteres az arca.

Maya-- 2012.09.27. 15:48:07

@doggfather: igaz, tenyleg sokkal fiatalabbat mutat, mint a kora.

ami meg Levitt illeti tenyleg eddig kolyok kepe volt, de most mintha kezdett volna ferfiasodni. mintha..:)
süti beállítások módosítása