Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Dr Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, sőt meg is lehet szeretni.--1964

2008.01.22. 12:40 koimbra Szólj hozzá!



Repülőgépek cirkálnak nem messze az orosz légtértől. Rakományuk atombomba. Ha jön a parancs rövid idő alatt elérik a célt és ledobják a bombákat. Egy amerikai támaszponton egy tábornoknak elege van a kommunistákból, abból, hogy beszivárognak Amerikába, hogy megfertőzik a társadalmat. A konkrét létezésükkel nincs kibékülve. Ezért kiadja a parancsot a bombázóknak, hogy dobják le csomagjukat a célpontokra. Úgy gondolja, hogy a visszavonó parancshoz szükséges kóddal csak ő rendelkezik, a kormány nem tudja visszarendelni a repcsiket, tehát megtesznek mindent, hogy elkerüljék a válaszcsapást, ezért az összes bombázóval és egyéb ketyerével lecsapnak az ruszkikra. Így azokat eltörlik a Föld színéről, a veszteségek elfogadhatóak lesznek.

Az elnök felveszi a kapcsolatot az orosz kollégájával, megtudja, hogy elkészítettek egy olyan szerkezetet, ami ha azt érzékeli, hogy támadás éri a hazát, akkor az automatikusan elindítja az atomrakétákat Amerika felé.


Stanley Kubrick műve a maga idejében igazán aktuálisnak számított. A nukleáris háború veszélye ott lebegett az emberek feje felett. Ráadásul a kubai rakétaválság is ekkoriban zajlott le, a vietnámi háború javában tombolt és 1963-ban Kennedyt is meggyilkolták. A film inkább szatíra, mint háborús dráma. Viccesnek hat, ahogy az amerikai elnök tárgyal a részeg orosz elnökkel vagy ahogy a háború küszöbén az orosz nagykövet kémkedik. Peter Sellers egyszerre három szerepet is alakít a filmben. Ő és George C. Scott brillírozik a szerepében.


A film még ma is tartalmas élményt nyújt, a téma pedig még most is valamennyire aktuális lehetne, bár nem annyira, mint amikor készült a film. Egyedüli negatívum a szinkron. Érzésem szerint nem a régi szinkronnal sikerült megtekintenem a filmet, szerintem teljesen rosszul választottak.


Ronald Reagan mikor megnézte a filmet a filmben látott tanácsterem iránt érdeklődött, ami egyébként nem létezik, de Reagan még sok más dolgot is valóságosnak gondolt, amit a filmben látott. Az Amerikai Légierő pedig leszögezte, hogy előírásaik révén nem történhetne meg az, amit a filmben láthattunk.


 

A filmet az imdb-n a 22. legjobb filmként tartják számon.
Címkék: klasszikus

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr34307102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása