Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Asterix az Olimpián (Astérix aux jeux olympiques)-kritika

2008.02.11. 19:20 koimbra 9 komment

 

Először jó húsz évvel ezelőtt volt szerencsém Asterixhez és gall csapathoz, mikor jóapám egyszer Alfával tért haza. Ebben az újságban futott René Goscinny és Albert Uderzo által megálmodott ,megrajzolt képregény, később is rendszeresen vettem. (mellesleg az egyik különszámban jelent meg először egy Marvel -féle szuperhős történet is).

Néhány éve pedig Asterixből a franciák filmet csináltak, ami elég közepesre sikeredett, de a pénztáraknál jól hozott. Nosza nekivágtak egy grandiózusabb második résznek, ami köszönhetően a zseniális magyar szinkronnak (Speier Dávid for Prezident!) igazi élményszámba ment

 

A harmadik részre a jól megismert szereplők visszatérnek, kiegészülve pár dologgal. Habarodix szerelmes, méghozzá a görög király lányába (Vanessa Hessler), akinek a kezére maga Brutus is pályázik. Brutus persze alkalmazná a gall legényen kedvenc kivégzési módszerét (felnégyeltetés), de Habarodix kijelenti, hogy a hercegnő kezéért megnyerné akár az olimpiát is. Brutus elfogadja a kihívást, a szerelmes gall pedig segítséget kap Asterixtől, Obelixtől és a falujuk druidájától.

 

Gerard Depardieu-t ismét Obelixként köszönthetjük, de Asterix fronton változás történt, Clovis Cornillac bújhatott a kis bajszos gúnyájába. Ezzel nekem csak az a gondom, hogy nem elég kicsi (elődje se volt az), a képregényben is kisebb volt mindenkinél, nem hiszem el, hogy nincs a francia földön (vagy másutt akár) egy kisebb szereplő. Vanessa Hessler szépen néz, mosolyától elolvadnék jómagam is. Jól kell kinéznie, pár mondatot elmondania, ezt teljesíti, valószínű nem fogják meghívni komoly alakítást igénylő filmekbe. Alain Delon az önimádó Ceaser szerepében igazi meglepetés. Régen láttuk úgyis, látszólag még élvezi is azt, amit csinál. Mellesleg a film legjobb mondata is hozzá fűződik: Ne ébreszd fel az alvó Ceasart (utalás a Ne ébreszd fel az alvó zsarut filmjére.) Az igazi főszereplő pedig Brutus, aki mindenképpen megpróbálja különböző trükkökkel eltenni Ceasart láb alól, a trónra szeretne ülni, ez a leghőbb vágya.

 

A harmadik rész szinkronja rendben van, próbáltak hűek maradni néhol a második rész rímjeihez. Forgács Gábor sem ront az összképen (szerintem az egyik legrosszabb szinkronos, aki létezik), sőt kifejezetten élvezhetően adja a szavakat Brutus szájába.

 

És ha már olimpia akkor megragadták az alkalmat több híres sportoló szerepeltetésére. Jó ötlet volt Michael Schumacher szerepeltetése, ő egy fogathajtót alakít (eredménye forever the best). Nathan Jones pankrátor pedig kiparodizálja önmagát, de azt jól csinálja, legalább van humorérzéke a sok kilónyi izom alatt. Jean-Claude van Damme-ot ne keresse senki, mert nem szerepel, habár régebben szó volt a szerepeltetéséről.

 

A legnagyobb baj pedig pont ez, hiszen sok ismert arcot sikerült megnyerni a produkcióhoz és akiket nem használtak fel az olimpiai játék részben, azokat belepakolták a film utolsó negyed órájába, ami már teljesen felesleges volt, elnyújtotta a filmet. Ráadásul nem a két gall a főszereplő, bár Brutuson jókat lehet nevetgélni, de Asterix és Obelix eléggé hátrébb szorult. Ja és akkor nem is említettem a vadkanokat, Obelix kedvenc eledelét. A nagy melák folyton enne, mindenütt, bárhol, bármikor, Görögországban is fel kellett volna kutatni pár étkezőt.

 

Sok dolgot hagytak ki a képregényből, sok mást tettek bele. Itt lefaragtak valamit, ott hozzátettek. A végeredmény nézhető lett, a második részhez képest azonban csalódás.

 

Értékelés: 60 %

 

Előállítási költség: 78 millió euró

 

Asterix Clovis Cornillac

Obelix Gérard Depardieu

Cesar Alain Delon

Brutus Benoît Poelvoorde

Habarodix Stéphane Rousseau

Irina hercegnő Vanessa Hessler

Panoramix Jean-Pierre Cassel

Szavanix Michael Herbig

 

Címkék: iromány vígjáték képregényfilm 60 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr16335343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gibson44 · http://nagyfonok.blog.hu/ 2008.02.11. 22:48:47

Én ugyan még nem láttam de kívácsi vagyok a filmre.Mtt tudtak kihozni a "legdrágábbeurópaifilm" gyanánt.Bár az kicsit idegesít, hogy Asterixet lecserélték.Ennek a csávónak olyan nyomott feje van. :D

Real013 2008.02.12. 07:53:01

Nem tudom,végig nézem e,eddig 1 órát ledaráltam,de iszonyat rossz lett..a 2 valóban rmek volt..

Miecs 2008.02.12. 10:50:28

Ismerősöm szerint olyan verzió kering a neten az Asterixből amiben rendesen konzervhang szól és mozis verzió. Sose értettem, hogy az emberek hogy képesek ilyet nézni. Akkor már inkább várja meg, míg jön valami nézhető verzió. Meg különben is...ott a mozi:)

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.02.12. 11:21:54

Miecs
ízlések és pofonok:)

én azért a 6-ot soknak értékelem, nálam olyan 3as vagy 4est kapna a film.
Valamiért jobbat vártam, a fene se tudja miért.

MS tényleg jó volt Jean Todt-tal, a film egyik legkirályabb jelenete volt.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.02.12. 11:27:09

Na bocs, én írtam a Miecs-es hozzászólást, elfelejtettem átállítani:) Végülis elültem a moziban, nem unatkoztam, itt ott élveztem, bár szerintem nem ezt a címet kellett volna adni a filmnek, hanem valami Brutus-szal kezdődőt, hisz végeredményben ő volt a főszereplő majdnem. Brutus esete a gallokkal mondjuk:) A végét meg elhúzták nagyon, hülyeség volt, inkább rakták volna bele az olimpiai részbe őket. No sebaj, úgy gondolták tuti, hogy ezek a nevek még pár nézőt behívnak a mozikba.

Real013 2008.02.12. 12:16:58

Koimbra:Moziba a filmek nagy többsége,legalábbis ami érdekel, hónapos késésekkel érkezik...ráadásul jó részük szinkronnal,ami általában ront az összképen,igaz,ez ennél fordítva van. És ami a legfontosabb:Egyrészt nincs pénzem mozira igazán,inkább költök DVD vásárlásra,ráadásul mi van akkor,mint jelenleg,hogy szinte kiütést kapok a filmtől?:) Nopersze Indy 4 pl.tuti mozi,hogy csak egy példát említsek.De remélem eljutok a Juno-ra is moziba,egyik kedvenc filmem lett,és az sem zavar,hogy 9* láttam xD De ha az is szinkron lesz a mozi közelébe nem megyek

Jah,és mégvalami:az esetek nagy többségében valóban nem jó egy kamos verziót nézni,de ami film tetszik kamosba,azt tuti megnézem DVD ripbe is.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.02.12. 12:26:22

Igaz, de mondjuk akad pár eset, amin jelentősen javít a szinkron. Egyébként néhez filmbuzinak lenni, egy hónapban minimum 16 film jön a mozikba, a tékákba meg legalább 30. Szóval ha ezt így összeadjuk akkor a havi költségeket jelentősen megnövelheti:) De én azért próbálkozom a mozival, meg a tlkával, mivel nem akarom, hogy csúnya szemmel tekintsenek rám:)

Az Asterix azért is volt moziba nézős, mert a második nagyon jóra sikeredett, mint írtam Speier Dávid for Prezident! A Charlie Wilson háborúját is meg kellene tekintenem, a Nemzet aranya kettőre is elmennék, a héten a Cloverfieldet tuti bepróbálom és még van egy rakat film, amit pótolni kéne.

Egyébként megemlítem még, bár kicsit off, hogy ha megnéznék a nagyokosok a moziünnepkor befolyt bevételeket, rájöhetnének, ha harmadannyiba kerülne a jegy, akkor a mozi látogatottsága is megnőne, nem kicsit, sőt...

zsoka · http://zsokaliveshow.blogspot.com 2008.02.12. 13:23:39

Azért ebben a filmben egyértelmű, hogy a gázsi nem a filmre ment el, hanem a szereplőkre... ilyen sztárnévsorral vonzzák a nézőket: Schumiért és Bullyért már megérte :D Jah meg Zidane "hajáért"...

MoziFan · http://mozifan.blog.hu 2008.02.17. 01:11:56

Real,mondjuk nem otthon kellene megnezni szaros divixen,orosz hanggal es kinai felirattal a 14 colos monitoron...szanalmas...

egy 5-8000 ezres DVD olcsobb,mint a mozi? Nem beszelve arrol,hogy milyen hatrany er teged azzal,hogy 1 honappal kesobb nezel meg egy filmet,mint a suttyo amcsik...osszedol a vilag?vagy netan kicsufolnak a munkatarsaid?ezt sosem tudtam megerteni...

koimbra:Nemzet aranya 2 jo volt. Es az arban is igazad van. Csak hat mindig is hulye emberek ultek vezeto pozicioban. Amig olcsobb volt a jegy,volt ugy hogy 2-szer is megneztem egy filmet.De most azt is meggondolom,hogy egyszer megnezek e valamit. :) Persze a jo filmeket csakis moziban. Divx meg megmarad pornora,masra ugysem jo. :)))
süti beállítások módosítása