Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Sztár voltam: Jean-Claude Van Damme

2008.03.20. 19:00 koimbra 11 komment

Én voltam a videókorszak királya-ezt nyilatkozta nem is oly rég Jean-Claude Van Damme. Nem túlzott nagyon, de azért a mondatba illett volna belerakni még egy szót, mégpedig azt, hogy az "egyik".

Minden tini falán az ő poszterei lógtak, emlékszem a lányok a suliban róla beszéltek, kitárgyalták kinek milyen posztere van tőle esetleg honnan lehet még gyarapítani a gyűjteményt. A srácok szeme előtt pedig ő lebegett a gyúróteremben, sokan van Damme miatt kezdtek el karatézni (aztán abba is hagyták:)). Nekem is megvan a Street Fighter, Hirtelen halál és a Kalandor mozis plakátja.

1984-ben feltűnt a Monaco Forever filmben  (az imdb szerint egy buzi karatést alakított). Később Amerikába utazott, itt akart karriert befutni. Angolul állítása szerint a Flinstone családból tanult meg. 1985-ben a  Menahem Golannak szolgált fel ebédet, mikor kivitte neki az ételt, a tálcát magasba dobta, aztán a lábát is, majd földre érkezvén elkapta a tálcát, másnap alá is írta az első filmes szerződésétChuck Norris adott neki egy kisebb szerepet az Ütközetben eltűnt filmben, majd a No Retreat, No Surrender-ben (Európában a Karate tigrisként futott) egy Ivan nevű oroszt alakított.

1987-ben lehetősége lett volna arra, hogy ő játsza magát a Predatort, de állítólag nem tetszett neki a szerep és a jelmzez is túl nehéz volt neki. Van Damme elmondása szerint kirúgták, mások szerint kilépett.

1988-ban mérföldkő volt az életben, leforgatta a Véres játék (Bloodsport), amit a producerek annyira rossznak találtak, hogy be sem akarták mutatni. Van Damme segített újravágni a produkciót és rábeszélésre végül bemutatták a művet. A Véres játék másfél millió dollárba került és 11,8-at eredményezett a mozikba, mellesleg Magyarországon szakadásig nézte mindenki ezt a filmet. A filmet Arany Málnára is jelölték, de ez a mű az, amitől karrierje szépen ívelt felfelé.

Ezután jött a Black Eagle majd a Kickboxer (am bev. 14 millió dollár). A Kickboxer után mutatták be a Cyborg sci-fi akciót, ami megélt még két részt (a másodikban Angelina Jolie volt a főszereplő), de azokban már nem szerepelt.  A Börtöncsapdát Magyarországon mindenki meg akarta szerezni szintén. A sikerszéria folytatódott az Oroszlánszívvel (Lionheart), Van Damme-nak a forgatókönyvhöz is köze volt. A filmben a Brian Thompson volt a másik főszereplő (kis kép jobbra), akinek jellegzetes arcát mindenki ismerheti szintén, főleg rosszfiúkat alakított. A filmet Sheldon Lettich rendezte, akivel ezután leforgatták Van Damme egyik legismertebb filmjét, a Dupla dinamitot (Double Impact), a forgatókönyvbe a spárgakirály is belepiszkált ismét. Az akciófilmben két szerepben is feltűnik Van Damme, ikerpárt alakít, egyszerre látható a vásznon a megduplázott izompacsirta.  Még emlékszem a tékában azon panaszkodott az eladó, hogy elszakadt a kazettaszalag, mert aki kikölcsönözte megnézte többször is egymás után (szerintem mi is). 1992-ben érkezett a Tökéletes katona (Universal Soldier-büdzsé 23 m $, am. bev. 36 m $), amiben Dolph Lundgrennel (róla is lehetne egy hasonló cikket írni) játszott. A film úgy kezdődik, hogy Van Damme és Lundgren épp kinyírják egymást, majd mikor épp rakják be őket a hullazsákba kiírják a főszereplők nevét, azaz őket (szvsz. ez egy elég jó kezdés.)

A Tökéletes célpont (Hard Target) akciófilmet John Woo rendezte. Állítólag maga Van Damme kérésére jött Amerikába, mivel azt szerette volna, hogy ő rendezze meg ezt a filmet. . Ezt Woo sikeresen végrehajtotta (15 milliós költségvetés, összesen 77 millió dolláros bevétel), ami után további ajánlatokat kapott, ezért ő is Hollywoodban maradt (sokak bánatára). A Tökéletes célpont szerintem nem áll másból csak lassításból, Van Damme lassítva fut, lő, karatézik, sőt még talán lassítva áll is.

A Hiába futsz (Nowhere to Run, 15 m. $ büdzsé, 22 m $ bevétel) forgatókönyvét Joe Esterhas írta, majd ezután következett az Időzsaru (Time Cop, ami videón megélt még egy részt, sőt sorozat is készült belőle. Az Időzsaruban a kemény belga akcióhős olyan rendőrt alakít, akinek a múltba kell visszatérnie, hogy elkapja azokat a bűnözőket, akik a jövőből érkeznek a múltba.

Ezek után megkapta a főszerepet a  népszerű játékból forgatótt Street Fighterben (35 m dolláros büdzsé, 100 milliós összbev.). A rendező Steven E. de Souza kinek keze alól olyan forgatókönyvek kerültek ki többek között, mint a 48 óra, Die Hard, Commando, majd jött a leszállóág neki is a Judge Dredd-el és a Beverly Hillsi zsaruval. Állítólag ama szeptember 11.-ei támadások után az ő véleményét (ahogy sok más forgatókönyvíróét)is kikérték a Pentagonban, hogy mit, milyen pontokon kellene megerősíteni Amerika védelmét.

1995-ben a Hirtelen halál filmet forgatta Peter Hyams rendezésében (20 milliós am. bevétel), akivel az Időzsaru után ismét együtt dolgoztak.  A kritika itt megdícsérte van Damme-ot, hogy színészkedni is próbált.

1996-ban indult meg a lejtőn igazán. A Kalandort (The Quest) maga írta és rendezte, a főszerepet is eljátszotta. Sok hasonlították a Véres játékhoz a filmet, nem véletlenül. A rajongókat megosztotta teljesen ez az alkotása, a kritika meg a földbe döngölte. Nem segített Roger Moore szerepeltetése sem. A forgatókönyvet eredetileg Frank Dox (a Véres játékhoz és az Oroszlánszívhez is köze volt) írta Kumite címmel, ezt lopta el mondhatni Van Damme és dolgozta át.  Ez pedig a barátságuk végét is jelentette.

Szintén 1996-ban mutatták be a Mindhalálig (Maximum Risk -14 m $ am. bevétel) filmet, amiben megint ikerpárt alakít, de itt már nincsenek együtt a vásznon, mivel az elején lelövik az egyiküket. Úgy gondolta ismét a távol-keletről kér segítséget Ringo Lam személyében, de próbálkozása nem jött be (14,5 millió dolláros bevétel). A kritika szerint a Lam ennél sokkal jobb filmeket készített eddig. A női főszereplő Natasha Henstridge volt, aki  A lénnyel futott be, majd egy-két ismertebb szerep után eltűnt a színről.Van Damme és  Ringo Lam a későbbiek folyamán is együtt dolgoztak a Nyerő pároson (Double Team -11,4 m $ am. bev), de ez a film is megbukott, hiába szerepelt benne maga a Féreg, azaz maga Dennis Rodman. A film 3 Arany Málna "büszke" tulajdonosa.Sheldon Lettich segítségével megírta A légióst (Legionnaire), majd természetesen a főszereplőt is eljátszotta.  Kapott rá 35 milliót, de bevétele nem volt szinte semmi.

Visszatérni a Tökéletes katona második részével próbált visszatérni, Mic Rodgers vezénylte el a filmet, aki korábban kaszkadőr volt. Neki mindmáig ez az egyetlen rendezése. A folytatás 45 millióba került és csak 10 milliót hozott a mozikban. Van Damme-ot ezután pedig a videótkákban kellett keresni, több mozifilmet nem csinált. 12 filmet mutattak be tőle a Tökéletes katona 2 buktája után, mint pl Inferno, A replikáns (Replicant-ismét Ringo Lammel dolgozott együtt, szeretnek együtt nagyot bukni szerintem), Utcai igazság (Second in Command), ezek mind DVD-n/videón jöttek már csak ki.

Úgy volt, hogy szerepelni fog a Csúcsformában harmadik részében és az Asterix az Olimpián-beli szerepléséről is szó volt, de ezekből végül nem lett semmi. Jelenleg szóba hozták a következő Streetfighter mozifilm kapcsán. Jelenleg egy film van csak a naptárjában a J.V.C.D., ami saját magáról fog szólni. Szó volt arró, hogy Steven Seagal és Van Damme egy közös filmben fog majd szerepelni a közeljövőben, izgatottan várom:).

Jean-Claude Van Damme szereti a testét, több filmben is látszik meztelenül, elmondása szerint neki jó teste volt, így mutogathatta is. No igen, néhány filmben ágyjelenettel kombinálódott a dolog. Legbüszkébb talán a fenekére. A Jóbarátokban volt mellékszereplő, a következő mondatán sokat mosolyogtam: A fenekemmel össze tudok törni egy diót.

Az írás létrejöttéhez segített a boxofficemojo, az imdb, a wikipedia és nem utolsó sorban a memóriám.

 

Címkék: hírességek

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr23389561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.03.20. 20:27:42

Uhh, a Kalandor az egyik kedvenc filmem volt :)

vadmacskusyz 2008.03.20. 21:24:05

Jean-Claude Van Damme az isten^^
tesóm reinkarnációja^^

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.21. 00:04:34

Van Damme és Seagal együtt, mekkora lenne már. Sztem meghalnék a röhögéstől :)

rolo tomasi · http://www.oriasi.freeblog.hu 2008.03.21. 08:30:55

Tartalmas életmű.Azért a legjobb az volt amikor karikásostorral csattogtatott Fridinél.

kadaj01 2008.03.21. 08:49:05

Irjál még ilyeneket, mert jó olvasni!

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu 2008.03.21. 11:01:45

Köszi, szeretnék írni, csak hát elmegy vele legalább jó két óra, míg ilyet összehozok. Kiről írjak esetleg?D

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.03.21. 11:15:40

hát Dolph Lundgrenről! :)
*amugy tényleg jók ezek, nemkicsit*

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.21. 13:01:56

Én is bírtam Van Damme filmjeit egyébként, a Kalandor is tetszett, de ezek a videótékás filmek már nem valami nézhetőek, az Utcai igazság még elmegy ilyen videótékás szinten, az Infernóból annyi maradt meg, hogy két csajt is dönget egyszerre:)

Dolph Lundgrenről írók majd egy sztár voltam-ot. Dudikoffról meg talán majd egy Missing in Action rovatban akartam már megemlékezni.

Gibson44 · http://nagyfonok.blog.hu/ 2008.03.21. 15:32:49

Ja jó kis írások.A Street Fighterben nem lesz benne. :(
Dolph Lundgrenről én is szívesen olvasnék. :-)
süti beállítások módosítása