Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A nemzet aranya - Titkok könyve (National Treasure: The Book of Secrets)

2008.05.11. 13:44 koimbra 4 komment

Benjamin Gates  Indiana Jones nyomában. Na persze köze sincs a jó öreg régész professzorhoz, de ő is történelmi kincsek, titkok, talányok nyomában kajtat és hát bizony jó régen láthatott a közönség jobb kategóriájú filmet a témában. Jerry Bruckheimer persze ráérzett mi kell a népnek (mint általában) és míg Spielbergék az Indy negyedik részével tököltek, Lara Croftnak pedig esze ágába sincs visszatérni, így elkészítette a saját modern kori Indiana Jones verzióját, bár leginkább csak amerikai közönséget szolgálta ki teljes mértékben.

 

Gates (Nicolas Cage) a siker hatására ismét visszatért. Ezúttal ükapja nevét kell tisztára mosnia, hiszen egy bizonyos irat szerint az ős benne volt a Lincoln elleni merényletben. Nosza újra belelendül a dolgok sűrűjébe, maga mellett tudhatja a szintén nagy eszű aput (Jon Voight), anyut (Helen Mirren), volt barátnőt. Minden egyes nyommal előrébb kerül, azonban magát az USA elnökét is kénytelen elrabolni, hogy némi infohoz jusson, tehát mozgalmasan telik ez a két óra.

 

 

 

A film maga szórakoztató, bár kissé ovis szintű. Gates szinte gond nélkül jut be a Buckingham palotába vagy akár a Fehér Házba. A nyomok se jelentenek nagy kihívást hősünknek, amelyek elvezetik A pontból B pontba, majd tovább egyszerűen C pontba. Néhol kezd már egy new yorki Helyszínelők egy epizódjához hasonlítani, ahol a nyomozók a tett helyszínén találnak valamit, majd mennek is tovább, aztán ott még lelnek még egy nyomot, ami elvezeti őket a tetteshez. Egy ilyen kalandor tipusú Gatesnek nem feladat megfejetni az összes feladványt, rejtélyt, fura, hogy az évek alatt eddig senki más nem járt még ezen az úton.

 


 

Jól összerakott sablonfilm, ami se nem több, se nem kevesebb az első részhez képest.. Bruckheimer sokszor dolgozik a nála bevált rendezőkkel, így Michael Bay-jel és Tony Scott-tal már többször dolgozott együtt, Jon Turteltaub is bizonyított az első felvonással, hát maradt a másodikra, aki szépen összerakta a filmet, kliséből persze. Az USA elnöke természetesen nagyon jó fej, a főhös és volt barátnője ismét egymásra talál, a rosszfiú pedig buta és nem is annyira rossz, ez már az első pillanatban tudni lehet. A filmet a középszertől az menti meg, hogy nem ül le, mindig történik valami. Persze öröm a látni Helen Mirrent, Jon Voigtot és Ed Harrist egy filmben látni, de ők színészileg nem sokat tesznek hozzá a filmet, rutinból hozzák, amit kell. Diana Kruger meg véleményem szerint egy nagyon szerencsés modell, aki ilyen filmekben vehet részt, bár azért értékelhetőt mutatott már pár filmben (Beethoven árnyékában, Fegyverszünet karácsonyra).

 

 

 

A Nemzet aranya folytatásában kiderül, hogy van egy könyv, amiről csak az Elnök tud, tele mindenféle jóval, többek között benne van a Kennedy-merénylet részletesen, amire sajnos nincs ideje Gates kompániájának, mert másra kell figyelni. A harmadik résznél talán több beletekintést nyújtanak az alkotók ebbe a könyvbe, mondjuk ha Nic Cage az 51-es körzetet keresné. Bele kéne húznia ez esetben, mert Will Smith már rég megtalálta.


Értékelés: 70 %

 

imdb: 6,7

rottentomatoes: 31 %

 

Büdzsé: 130 M $

Amerikai bevétel: 219,4

Összbevétel: 456,8

 

Szereplők:

Nicolas Cage (Ben Gates)

Diane Kruger (Abigail Chase)

Jon Voight (Patrick Gates)

Harvey Keitel (Sadusky)

Justin Bartha (Riley Poole)

Helen Mirren (Emily Appleton)

Ed Harris (Jeb Wilkinson)

Bruce Greenwood (Elnök)

Néhány előzetes

 

 

 

Címkék: iromány kaland franchise nemzet aranya sequel 70 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr11463714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gibson44 · http://nagyfonok.blog.hu/ 2008.05.11. 18:01:20

Egy pörgős kis kalandfilm jó poénokkal.
A 3. legjobb kalandfilm sorozat.
1. A kalózok Jack Sparrowal
2. A jó öreg proffunk, Indiana Jones
Vagyis izé nekem tetszett. :-)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.23. 09:54:02

Tegnap néztem és egész jó volt, de Caget ilyen szarul még sosem láttam játszani. Ma meg Indy 4 :)

balu 2008.06.26. 12:02:32

nagyon tetszett a film.
folytatásnak nagyon jó,mind a sztori mint pedig a szereplők alakítása.
az is jó benne,hogy Ben Gates és társai nyomozása, elösször a lincoln-merénylet tel kapcsolatos,majd később átmegy egy ősi amerikai aranyváros keresésébe.

Tony Almeida 2011.08.09. 14:14:01

Nem lehetne ezt a Cage-et elfelejteni? Én CSAK miatta nem nézek semmi olyat, amiben szerepel. Az utolsó jó szerepe az Arizónai ördögfióka volt, az viszont istenkirály!
süti beállítások módosítása