Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull)

2008.05.23. 15:56 koimbra 21 komment

 

 

19 év! Ennyi ideje nem láthattuk a kalapos régészt már a vásznakon. Az űrt persze próbálták betölteni, több-kevesebb sikerrel. De Indiana Jones itt van ismét, Benjamin Gates (Nicolas Cage) lepihenhet, Lara Croft (Angelina Jolie) visszarakhatja fegyverét a pisztolytáskába, Jack T. Colton-t (Michael Douglas) sem kell újra aktiválni.

 

 

 

Az Indiana Jones trilógia a klasszikusok csarnokában vidáman csattogtatja az ostorát. Az hogy a negyedik rész is odakerül nem vitás, a kérdés inkább az volt, hogy az előzőek lábát csókolgathatja, amolyan lábjegyzetként lesz jelen vagy pedig büszkén, kidüllesztett mellel állhat a többiek mellett.

 

 

 

 

A történetben is eltelt eltelt néhány év, az ufójelenség ekkoriban üti fel a fejét és minden fűszál mögött oroszt sejtenek. Ebből indulnak ki az alkotók. A Jonesnak ezúttal nem a nácikkal gyűlik meg a baja, hanem a ruszkikkal. A vörösök élükön Irina Spalkoval (Cate Blanchett) egy kristálykoponyát szeretnének megszerezni, ezért „kérik” a sokat megélt régész barátunk segítségét. A koponya, ami ufófejszerűség időnként gazdát cserél. Feltűnik Mutt Williams (Shia Labeouf) aki Indy segítségét kéri, de jobban érdekli a haja állapota és saját motorja, mint bármi más. Együtt kelnek útra, hogy utánajárjanak annak a levélnek, amit a srác mutat meg Jones-nak, persze az út nagy kalandba torkollik és még a "kedves, régi ismerős vörös cimborák" is feltűnnek ismét.

 

Az elején aggódtunk, féltem én is, hogy Ford nem fog beleilleni a ruhába, hogy már nem fog jól állni neki a szerep, hogy már csak cammogni fog, megkapja a nagy pénzt, a többit meg letojja magasról. Kijelenthetem, hogy alaptalan volt a félelem, Harrison Ford maga Indiana Jones. Látszik rajta a kor, de nem is próbálják elrejteni (még viccelődnek is vele).felkötötte ostorát, leporolta kalapját, felvillantotta a cinikus mosolyt és voálá. Vigyorogva képzelem el, ahogy Labeouf két kézzel túrja a földet kincs/info/új rejtély után a folytatásban. A sráccal nem volt gond, remélem a későbbiek során sem lesz fennakads, hiszen ő lesz az utód.. Karen Allen felett sem ment el az idő láthatatlanul, vénült ő is, de remekül helyt áll, pár feles még beleférhetett volna. Blanchett a kissé merev ruszki szerepében jó volt, bár elmondhatnám ezt bárkire, hisz nagy színészetet nem igényelt Spalkoval megformálása.

 

 

A hangulat a régi, aki kedvelt az előző Indy filmeket, ezzel sem lesz sok baja. Vannak megint feladványok, rejtvények, némi csapda, árulás -nem is lenne az igazi ezek nélkül, no meg nem maradt ki sem a fantázia, sem a humor. Utalások is vannak a régi filmekre, láthatjuk Sean Connery képét Jones íróasztalán, pillanatra feltűnik a frigyláda és valahogy az egésznek olyan régies „íze” volt. (Felrémlett az első kettő Die Hard is valamiért). Az akciók néhol túlzóak, pár dolog pedig már paródiába hajlik.  Hát nem ez volt régen is? A trükkök is régimódiak voltak, nem vot zavaró, bátrak voltak szerintem, hogy a mai nagy CGI meg egyéb fenemód profi effektek helyett ilyeneket pakoltak bele (ez csak mégjobban hangulatfokozó volt).

 

Tehát Indiana Jones visszatért, nekünk nincs más dolgunk, mint hogy hátradőljünk és két órára kiszakadju

nk a világból, bámuljuk a vásznat, élvezzük, amit látunk és a végén nem emeljük meg a kalapunkat, hanem átadjuk az idős, ámde nem vén régésznek. Mert az őt illeti meg, mi meg úgyis megkaptuk ami jár, én legalábbis biztos.

 

A show-nak folytatódnia kell, a mese nem állhat meg, nem várhatunk még évtizedeket a következőre. Ford belebújna újra a Jones szerkóba, LaBeouf-nak pedig át kell venni a stafétabotot, szóval hajrá.

 

Értékelés: 100 %

imdb: 8,6

rottentomatoes: 79 %

 

Indiana Jones bevételek

Cím

Előállítás költség

(millió $)

Amerikai bevétel

(millió $)

Összbevétel

(millió $

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói

 

18

 

242

 

384

Indiana Jones és a Végzet Temploma

28

180

333

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

 

48

 

197

 

474

Indiana Jones és a Kristálykoponya királysága

 

120

 

-

 

-

 

TV Spotok

Uwe Boll üzenete az Indy 4-nek

A koponya

Szinkronizált előzetes

 

Címkék: iromány kaland top indiana jones franchise sequel 100 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr65484012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dis 2008.05.23. 17:03:27

Vajon hogyan mennek le a végén a ruszkik oda, ahol eltűnnek a lépcsők? Gyalog mennek ugyanis a területre, de semmilyen kötélféleség nincs náluk.

Örömteli "tény", hogy egy fidzsider már 57-ben képes volt szinte karcolás nélkül átvészelni egy atomrobbanást. Viszont feltétlenül felmerül bennem a kérdés, hogy miért akar a hűtőnk ajtaja 5 év után leesni! :)

Kóczy · http://koczy.wordpress.com 2008.05.23. 17:39:21

Én is megnéztem tegnap. Nekem is bejött. Szerintem Harrison Ford-on egyáltalán nem látszott meg a kora. Kíváncsi vagyok lesz-e folytatás

filmfan 2008.05.23. 20:09:54

Indiana Jones for prezident!!!! Ez egy hatalmas film volt
Egyébként meg kicsit túloztak a hűtős jelenettel, de akkoriban és azóta is vannak olyan hűtők, amik kiszorítják illetve benn tartják a radióaktivitást. Még a seregben mondták ezt nekünk. Meg az ugye egy tesztkörzet volt, mielőtt még valaki megemlíti a kaját, a robbanás uitán megvizsgáltak volna mindent, tehát a kaját is hogy bírta volna.

Die Hard érzésem volt néhol, Bruce WIllis is a véletlenek és a szerencse folytán úszott meg sokmindent.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.23. 20:39:56

Fantasztikus film, teljes az egyetértés Koimbra! Azt meg nem mondjátok komolyan, hogy egy hűtőn vagy pár lépcsőn fanyalogtok, amikor végre kalandfilmet láthattunk és akkora volt a hangulata, hogy az valami hihetetlen. Emberek, ez egy mese! :D

Koimbra 2008.05.23. 21:31:09

Dis, nem tudom minek akadsz fel ilyen apróságokon. Az első három rész is tele volt hihetetlen dolgokkal mégis milyen jók voltak. Ez is csak annyira hihetetlen mint a többi. Vagy tetszik vagy fennakadsz a dolgokon.

tmichel · http://filmdzsungel.tumblr.com 2008.05.23. 22:23:03

Ha már így spoilereztek akkor én is beszállok. Nekem ez az ufós téma kicsit furcsa volt, nem illett bele az "Indiana Jones univerzumba". Amúgy szerintem is fergeteges, pár hihetetlen jelenet simán elfér, eddig is elfért.

Hanaiwa 2008.05.24. 05:49:51

Érdekes viszont, hogy több helyen meg azt cikkezgetik, hogy biztos nem Shia LeBeouf lesz az új Indy...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.05.24. 12:09:42

Most még úgyis csak találgatnak, hogy mi lesz. Szerintem ha eleget hoz a film, akkor nem kell 20 évet várni arra, hogy legyen folytatás. Spielberg megcsinálja még a TinTint, a Lincolnt, aztán belevághat megint az Indybe, mielőtt még Ford tényleg csak arra lesz képes, hogy bottal járjon. Esetleg még Sean Connery is visszajöhet, ha kedvet kap. LaBeouf meg szvsz tuti Indy lesz, ha nem ő, akkor ki? Előkészítették számára a terepet.

Real013 2008.05.24. 13:25:34

Sean Connery nehezen johet vissza, ugyanis a film elején elmondták, hogy meghalt, mármint Indy apja. Azt észrevettétek, hogy amikor a *gonoszok* nekimennek a szobornak, az bizony Marcus Brody szobra?Jó poén volt, kár, hogy kb .csak Nekem meg tesómnak esett le a moziba..

buksi 2008.05.24. 13:32:44

Hát igen! Dis!
Aki bárlángász, figyel ilyesmikre is.

Koimbra 2008.05.24. 13:43:25

Ugyan, láttuk, hogy meghalt Indy apja? Nem láttuk! Nem is nagyon kaptunk infot arra, hogyan halt meg. Lehet, hogy eltűnt egy régészeti feltárás vagy valami nagy kaland során és azt hitték, hogy meghalt, olyan nyom után indult pl ami azt kívánta meg hogy ne figyeljenek rá, hogy eltűnjön a figyelem középpontjából. Szóval visszatérhet.

Real013 2008.05.24. 14:53:21

Most,hogy így mondod...:D

Lacxox · http://lacxox.sarok.org 2008.05.26. 15:19:19

Ilyen "csak nekünk esett le" poén volt a moziban, amikor Indy és Mutt először ül együtt asztalnál, és odajönnek az ügynökök. Mutt előrántja a kését, mire Indy jelzi, hogy késsel nem sokra mész...pisztoly ellen.

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.05.26. 15:56:51

én borzasztóan jól szórakoztam rajta, isteni poénok voltak benne. Viszont az ufós sztori nekem is furcsa volt, plusz Cate Blanchett nekem nem volt igazán hiteles "főgonosz".

CoLoS 2008.05.27. 19:03:13

Nagyon király lett a film. Egyedül az nem tetszett h a végén ufok voltak meg az a tarzanos indás jelenet. De végre egy összeségibe nagyon jó film készült. Kicsit csalódtam is benne de összeségiben nagyon ott volt:)

Banderas 2008.06.04. 13:56:32

Én csak azt nem értem, hogy Indy miért öregszik, amikor ivott a szent grálból ?

Chevallier 2008.06.07. 23:57:38

A Szent Grál nem kerülhet a Nagy pecséten túlra, ez az örök élet feltétele. Szóval ha az utolsó kereszteslovag nem attól, hogy ráomlott a templom, attól biztos rövidesen meghalt, hogy elvették töle a Grált.
Az új filmet az ötvenes évek hangulatára építették, észrevehetöen összegyúrták az elsö és a harmadik részt. de akkor is hiányzik belöle egyfajta archaikusság vagy helyi misztikum, megfejtetlen titok. Egy ufónélküli spanyolhódítós-indiános-misztkus legendás sztori szerintem sokkal jobban visszahozta volna a feelinget...

Banderas 2008.06.10. 08:47:40

Nem is került túl, ha jól emlékszem elnyelte a föld.

Banderas 2008.06.10. 08:48:40

Bocs stornó

evergo 2008.06.26. 19:48:40

sajnálom, de ez a film egy rakás sz.r volt. Nem tudom, itt nem látta senki az első három részt? Klasszikusok, lendületesek és élvezetesen és hitelesen elmesélnek egy jó kis sztorit. Ez itt meg olyan, mint a starwars 1-2-3. semmilyen. csak emlékeztet az igazira. spielberg mester elfáradt, lucassal végre nyugdíjba mehetnének, mert MESÉLNI már nem tudnak.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.06.26. 20:05:18

Én az első 3 fényében mondom azt, hogy ez is jó volt. Ez is élvezetes volt, lendületes. A hiteles meg...hát azok se voltak túl hitelesek, mivel mese volt az egész. Lucas nem megy nyugdíjba mert ott van neki a Star Wars és arról annyi bőrt fog lehúzni, hogy aranyba is öltözhetne. Spielberg viszont túl sok dolgot csinál egyszerre, lehet előbb utóbb rááll a középszintre
süti beállítások módosítása