Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A Tiltott Királyság (The Forbidden Kingdom)

2008.09.27. 18:57 koimbra 11 komment

Rengetegen láthattak már kung-fu filmeket gyerekkorukban. Közülük sokan válhattak a műfaj rajongóivá. Ugyan ki ne utánozta volna el a látott mozdulatokat, stílusokat és hányan próbálták hasmánt átugrani egy ilyen mű megtekintése után a kanapét vagy fotelt? Akadtak olyanok is talán, akik beíratkoztak egy tanfolyamra, többen pedig csak álmodoztak, hogy majd egyszer ők is megmutatják ki a legény a vidéken és szobájuk falait különféle harcművész-szerű poszterekkel és az ilyen filmekben látott színészek képeivel nyomták tele.

 

Jason Tripitikas (Michael Angarano) hatalmas rajongója a kung-fu filmekben, gyakran kölcsönzi is ezeket az alkotásokat az Öreg Hop (Jackie Chan) nevű öregemberkétől, akinek van egy különös botja a boltjában , aminek megmutatkozik a mágikus hatása és Jason visszakerül az ősi Kínába. Hamarosan kiderül miért is került oda, ő lehet a Majomkirály (Jet Li) kiszabadítója, ebben segítségére van egy részeges egyén (Jackie Chan) , egy szerzetes (Jet Li), no és Arany Veréb, ki a csapat női vonalát erősíti.

 

 

Jackie Chan és Jet Li egy filmben, ez jól hangzik, de mégis mit is várhattunk már jó előre ettől a fimtől? Chant egy ideje már beszippantotta Hollywood, olyan kunsztokat, melyeket a régi műveiben láthattunk már alig láthatunk tőle, a Csúcsformában trilógiában is leginkább Chris Tucker száját engedték csak szabadjára, persze ráfoghatták egyesek, hogy biztos öregszik Chan, de erre válaszul van egy mondás: Kutyából nem lesz szalonna! Jet Li-t is beszippantotta Álomgyár, a Halálos fegyver 4 részével mutatkozott be nekünk (a Távol-Kelet rajongók persze már régóta ismerték, van néhány klasszikus alkotása), hogy aztán csak közepes akciófilmekkel múlassa az időt.

 

Na szóval ezek után mégis egy kalandfilm jellegű produkciót képzelhettünk el, amelyben látványos harcok, küzdelmek találhatók, ahol nem csak az öklök sülnek el, hanem a poénok is a főszereplők között, emellett nem lenne elhanyagolható az se, ha szép tájakat láthatnánk. Mindegyik elvárás mellé kitehetünk egy pipát, a Tiltott Királyság jól sikerült. Chan A részeges karatemester után ismét egy hasonló fickót testesít meg, az illető leginkább akkor van a helyzet magaslatán, ha be van csiccsentve, csetlik-botlik, de odasóz, ha arról van szó. Chan megmutatja, hogy még mindig képes bármilyen mutatványra, nem kell neki visszafogott produkciókban szereplni. Jet Li képviseli a másik oldalt, komolyabb, megfontoltabb figurát alakít, de azért neki is kijutott a mókából, hiszen a bohókás-vigyorgós Majomkirályt is ő alakítja. Liu Yifei játsza Arany Verebet, ő is megvillan párszor a játékidő folyamán, remélem még látom más filmekben is majd a közeljövőben, hozzá kell tenni, hogy a hölgy igen-igen szép. Michael Angarano játéka is teljesen rendben van, a film elején még lúzernek hat, aztán egyre magabiztosabb lesz. Volt már olyan film, ahol a főhősről már a kezdet kezdetén sütött az, hogy ő bizony elsajátította a harcművészet valamely ágát, aztán később mikor mikor az adott műben kitanulta a mesterséget csak legyinthettünk mikor bemutatott néhány jól irányzott csapást, itt viszont Angaranon nem látszik ez, az is kétséges az elején, hogy a végén egyáltalán betalál-e valakinek. A sötét oldalról is essen azért pár szó. A gonosz hadurat Collin Chou testesíti meg, feladatát jól oldotta meg, akárcsak Li Bingbing, aki a hajával leginkább egy Mortal Kombat szereplőre hasonlít.

 

 

Rob Minkoff tisztességességes dolgozatot tett le az asztalra, bár teljesen kiszámítható és sablonos, de ezt a hangulat ellensúlyozza, másrészt meg ha jól tálalják a klisés sztorit a néző lenyeli ellenkezés nélkül. A küzdelmek látványosak, jól megkoreografáltak, a tájak pedig szépek, van teaház, bambusz erdő, ami kell az itt van, a színészek is kitesznek magukért. Szintén nem maradhatott el néhány utalás más filmekre,  Bruce Lee neve is szóba került. Van egy jelenet mikor Jason felhozza Lee nevét a szerzetes és az részeges mestere előtt, azok összenéznek, a tekintetükben pedig ott van az, hogy ez most kiről beszél, meghülyült szegény.

 

Összességében 85 %-ot adok rá, helyenként kicsit ellaposodott, de egyébként egy teljesen élvezhető, szórakoztató mű ez a kaland-mese.

 

imdb: 7,0

rottentomatoes: 64 %

 

Előállítási költség: 55 millió dollár

Amerikai bevétel: 52 millió dollár

Eddigi összbevétel: 116,8 millió dollár
 

 

Címkék: fantasy iromány kaland 85 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr43684756

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A tiltott királyság (The Forbidden Kingdom) 2010.09.01. 08:40:02

Alapsztori: Egy kung fu mániás amerikai fiú a mesebeli Kínába kerül, ahol egy csapat harcossal karöltve ki kell szabadítania a Majomkirályt.Húzónév: Jackie Chan, Jet LiMűfaj: harcművészeti, akció, kalandTrailer ittAmire számítottam: Nem sok jóra, nem v...

Trackback: Propeller 2008.09.27. 19:25:06

A Tiltott Királyság (The Forbidden Kingdom)Rengetegen láthattak már kung-fu filmeket gyerekkorukban. Közülük sokan válhattak a műfaj rajongóivá. Ugyan ki ne utánozta [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.09.27. 19:22:53

Na, hát ezt mondom én is! :)
Hangulatos, szórakoztató, ez meg bőven elég :)

Kóczy · http://koczy2.wordpress.com 2008.09.27. 22:44:01

Nekem is kellemes csalódás volt. Jól szórakoztam rajta végig

Vészmadár 2008.09.27. 22:57:49

Abszolút egyet tudok érteni:-) Most néztük meg a Moziünnepen, és ritka jó szórakozást nyújtott:-)
Az meg külön vigyorgás tárgya volt, hogy a film elején, amikor a poszterekből alakulnak ki a szereplők/készítők nevei, kórusban soroltuk az ismerős filmeket (PL. Repülő Guillotine, a Sárkány közbelép stb) :-)
Nálam 10/8.5 szintén, és DVD-n beszerzendő.
(asszem, Sindel-re gondoltál, a hajas fojtogatásnál)
A két "öreg" roppent szórakoztató volt, és hát a két hölgy...hmmm... :-) :-)

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2008.09.28. 10:39:39

Szeretem Jackie Chant. A filmet még nem láttam, de az Index szerint hiányoznak belőle a klasszikus Jackie-elemek. Jó lenne egy all star kung fu film a 90-es évek sztárjaival, mielőtt nagyon megöregednének. Samo Hung benne volt ebben a filmben? Mekkora poén lenne egy nyugati változat Steven Seagal, Van Damme, Chuck Norris... stb. főszereplésével :)

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2008.09.28. 13:26:20

"helyenként kicsit ellaposodott, teljesen kiszámítható és sablonos" = 85%? Áldott jó szívű vagy. :) Csak a látvány miatt nem adtam rá 1/10-et, így 2/10-lett, pusztán látvány nálam kevés volt...

Koimbra · http://filmdroid.hu 2008.09.28. 15:05:01

Én úgy osztályzok, ahogy a film tetszik. Felőlem lehet totál jó színészekkel látvánnyal leforgatott film, ha nem tetszik egyáltalán. Én ezt élveztem

agyvihar · http://agyvihar.blogter.hu/ 2008.09.28. 18:11:07

Ez is olyan film, ahol a nulla kungfu tudású balek szuperharcossá válik hetek alatt?

kilences 2008.09.29. 14:20:33

Figyu, a cikk remek, de a kínai neveknél nem kell megfordítanod a sorrendet. A Bingbing Li helyesen Li Bingbing. Mint a Liu Yifei, amit viszont jól írsz. Esetleg akkor válaszd ki az egyik verziót, de így a két kínai nevet két különböző sorrendben írtad.

kilences 2008.09.29. 14:45:07

Szívesen.
süti beállítások módosítása