Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Yamato - Öngyilkos küldetés (Otoko-tachi no Yamato)

2008.09.30. 17:29 Armida 14 komment

Az eredeti japán borító


Ez pedig amivel nálunk is megjelent

Uchida Makiko(Suzuki Koyoka) egy nappal a 60. éve elsüllyedt Yamato évfordulójakor jelenik meg és elszánt célja hogy az apja hamvait a tengerbe szórja. Pár emberrel beszél, hogy vigyék el őt a tengerre, pontosan arra a helyre, ahol a csatahajó elsüllyedt, de senki nem akarja elvállani a feladatot, mégnem egy szakállas fickó (Kamio) mégiscsak teljesíti a kérését.
Hajóra szállnak és ekkor kezdődik igazán a történet.

Az öreg Kamio (Nakadai Tatsuya- aki Kurosawa Akira egyik kedvenc színésze volt) újjáéli mindazt, amit abban az időben tapasztalt.
A II. világháborúba röpít vissza minket Sato Junya ( Peking man, The Bullet train) a rendező.
A Yamato kora legnagyobb csatahajója, 263m hosszú, üresen 64 ezer megpakolva 72 ezer tonna.
Kamio ( Matsuyama Ken'ichi - A halállista) tizenötévesen kadétként a Yamato-ra kerül, háromezer hasonló korú fiúval együtt. A kiképzés eléggé kemény, néha egy-egy hiba, vagy figyelmetlenség büntesét von maga után, amit a tisztek keményen betartanak.
Ki is kerekedett a szemem, mikor elfenekelték őket.

Az altisztek közt van jó fej is, például Uchida Mamoru (Nakamura Shidō- aki A halállistában Ryuk hangja) és a séf, Moriwaki Shouhachi (Sorimachi Takashi).
Nekem különösen a séf tetszett, nagyon jó volt a szövege. És ha már a szövegnél tartok, akkor meg kell mondjam, hogy a szinkronosok baromi jó munkát végeztek. Megnéztem eredeti hanggal, aztán magyarul is, persze az eredeti jobb, mint mindig, de a magyar szinkron ügyesen visszaadta a japán hanglejtést.

Alapjába véve tetszett, csak egy bajom volt, hogy pont annál a jelenetnél sikerült vígjátékra a dolog, amikor a végső csata zajlik. Azt hiszem a kellékeseknek nem igazán sikerült kikeverni a vér színét, így nekem úgy tűnt, mintha mindenütt több hektó paradicsomlét öntöttek volna szanaszét, valamint a szöveg is vicces. ( Mikor a Yamato-t már rommá lőtték és süllyedni kezd, az egyik tiszt, az elvérzés és a körülötte lévő hullák közt azt mondja hogy "Elhagyni a fedélzetet..........induljanak, gyorsan, rendezetten." az valami baromi jól jött ki. De van még jópár olyan beszólás, amin nevettem.

A háborús drámát kedvelőknek egyszer látni kell. Vannak részek, amelyek nagyon meghatók (mikor utoljára vannak eltávon és el kell búcsúzniuk örökre- na itt nálam majdnem eltört a mécses) és vannak részek melyen visítani lehet.

 

 

Kedvcsináló lányoknak. Ez a fiú játszik benne.Én is csak miatta néztem meg, mert nem vagyok valami nagy dráma fan.


Ezt pedig a makett kedvelőknek találtam.

Címkék: japán háború dráma

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr63688883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yampi 2008.09.30. 19:12:19

Láttam a filmet, ha jól emlékszem tetszett is, kétszer néztem meg

Armida Galina 2008.09.30. 19:27:46

:)

Trixi 2008.09.30. 19:40:34

Nagyon szép jelenetet tettél ide!
Hány élet, hány értelmetlen halál?

A ffi színész valóban jóképű.

Armida Galina 2008.09.30. 19:49:02

:)

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2008.09.30. 20:35:44

Örülök, hogy van még Valaki aki a foglalkozik az ázsiai filmművészettel.

Armida Galina 2008.09.30. 20:38:47

Én meg örülök h ezt így megírtad. :)

whistleblower · http://chromeshelter.blogspot.com 2008.09.30. 21:50:21

csatlakozom ChrisDryhoz :) Bár mi ugyan mi már egy klikkben nyomulunk (halfpecssquad.blog.hu) azért nyugodtan veheted két külön bóknak :) én biztos olvasni foglak ;]

Armida Galina 2008.09.30. 21:57:25

Whistleblower, köszi neked is. :)
(de ne fűzzetek hozzám sok reményt, mert alig van időm, és egyéb teendőim is akadnak, de megprószálok helyt állni)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.09.30. 22:38:01

Először rá se néztem a szerzőre, és csodálkoztam, hogy koimbránál majdnem eltörött a mécses :)))

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.09.30. 22:50:07

Hüpp:D Tavaly eltört, Csupó Gábor for prezident:)

Armida Galina 2008.09.30. 22:54:30

:D

the little stormtrooper 2011.04.16. 17:36:37

ööö, én csak most láttam, de meg tudná valaki mondani, hogy ha Uchida altiszt elsüllyedt a hajóval, akkor hogyan fogadta örökbe a nőt és mesélt neki?

Shino. 2011.07.02. 15:41:26

@the little stormtrooper: A Yamató kísérőhajókkal ment. Rombolók, ellátók stb... A kísérőhajók több embert is kimentettek. Valószínű egy másik kísérőre került és a háború végjátékának zűrzavarában elkeveredtek. A városokat egy lista szerint égették porig sorban gyújtóbombákkal az amerikaiak. (Ajánlom A szentjánosbogarak sírja című animét. Gyengébb idegzetűek valószínű egy huzamban nem tudják megnézni. Szívszorító.) A tengerészet megszűnt. A főparancsnok akiről beszéltek, hogy egy bunkerben volt meghalt. A bunker Okinaván volt ahova tartott a hajó. Ott lett öngyilkos a szobájába amikor elesett a sziget. A falon még ma is látni a halálversét amit akkor írt, és ott vannak a gránát repeszeinek nyomai is amivel megtette ő és még páran. Kibiztosították és fejhez vagy mellkashoz szorították. (Ilyet láthatsz a Levelek Iwo Jimából című filmben.) A hajó meg azért volt csak odaútra feltöltve üzemanyaggal, mert az volt a terv, hogy ha eléri Okinavát, akkor a partra futtatják és parti erőd lesz.
Kétségbeesett lépés volt így feláldozni a tengerészetet időnyerés céljából.
Arra most nem térnék ki, hogy milyen technikai ugrás történt a hátországban. A kapituláció után az amerikaiak ledöbbentek, hogy néhány hét, hónap és elég durva dolgok történnek Amerikában és a Csendes óceánon.

Shino. 2011.07.03. 15:37:11

@the little stormtrooper: 269-en menekültek meg a 2800-ból.
süti beállítások módosítása