Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Hol az ördögben van Oszama bin Laden? (Where in the World is Osama bin Laden?)

2008.10.24. 16:20 koimbra Szólj hozzá!

A címbéli kérdést milliók tették már fel magukban, egyesek szeme előtt ilyenkor felvillanhat a bin Laden fejére kiszabott vérdíj, mások egyszerűen csak bosszúért lihegnek neve hallatán, többen pedig csak szimplán kíváncsiak merre lehet. Kémműholdak ezrei szántják az űrt, titkosszolgálatok legjobb ügynökei vannak rajta az ügyön és bősz, kemény fejvadászok lihegnek a hírhedt terroristavezér sarkában. Mégis valahogy semmi hír nincs róla, a legfejlettebb technika és legádázabb nyomkövetők sem akadtak bin Laden nyomára? Hol lehet, miért nem találják meg? Összeesküvés-elméletek keringenek a neten erről, ezen gondolatok összegzéséhez és kivesézéséhez új blogot kéne nyitni.

 

Morgan Spurlock felesége várandós, emberünk boldog, de felvetődik számára is a kérdés, milyen világba fog születni gyermeke. A terrorizmus egyre nagyobb méreteket ölt, ő pedig magasabb fordulatszámra kapcsolva retteghet folyamatosan csemetéje egészségi állapotáért.. Ezért jön az ötlet, ő pedig megy...megkeresni Oszama bin Ladent, legalább kevesebb dolog miatt kéne aggódnia Előtte felkészül szépen, utánajár milyen helyeken látták már a felkutatandó személyt, miféle oltásokon kell túlesni, hogy ő magát semmilyen kór ne döntse le a lábáról és még nyelvleckét is vesz, hisz ha nem tud kinyögni semmi magából, akkor kérdezni sem tud, azzal nem jut előre, ha csak rábambul valakire, az meg vissza rá. Mivel veszélyes „vizekre evez”, ezért nem árt némi önvédelmi technika elsajátítása, jól jöhet az a lecke is, amelynél azt tanulhatja meg, ha gránát csapódik be a közelben, akkor mit tegyen az ember.

 

 

Hősünk elindul, sorra járja az országokat, keres-kutat, interjúvol. Mikor kérdésére nem kap választ, esetleg az információ komolytalannak bizonyul, taktikát vált. Afelől érdeklődik miért utálják az emberek Amerikát oly hevesen. Beszélget az utca emberével, bekéredzkedik családokhoz, kérdésekkel zaklat mindenkit. Így megtudhatjuk milyen kedves népek is a szaúdiak, a pakisztániak és az izraeliek. Az amcsik pedig levonhatják a konklúziót: jééé, ezek nem terroristák, ők is szeretik a békét, és mellesleg a többség bin Ladent elküldi a fenébe, kedvelik a jenkiket is, csak az a ronda, galád Bush kormány ne lenne. Itt néző is ráébredhet mire is ült be valójában. Spurlock nem a gonosz szakállast üldözi, hanem a politikát kritizálja Michael Moore után szabadon.

 

Sokan mondhatnák halántékukat kocogtatva, hogy miért kell poénos dokumentumfilmet készíteni arról az emberről, akit sokan magának a Sátánnak tartanak (bin Ladenről, nem Bushról). Akármilyen hihetetlen, lehetséges lett volna, ha Spurlock hozza azt a szintet, amit az elején elkezdett, ahol még érdekes és humoros volt és még sikerült egy ötletes Mortal Kombat-szerű meccset is létrehozni. A játékidő előrehaladtával már erősen propagandajellegűvé válik a mű Elmaradoznak a vicces szövegek, a jelenetek, eléggé komolykodóvá válnak és a kormányon lévőket ostorozzák veszettül. Az év legjobbjai között is emlegethettük volna, ha több fantáziát vittek volna bele a készítők és csak a keresőtúrára koncentráltak volna, így viszont, hogy a hamburgerzabálók vezetése is nagyobb teret kapott a filmben, így 60 %-ot kap tőlem, mivel néhol már leült a hangulat erősen.

 

 

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, nem lelték meg bin Ladent (mert ha ez megtörtént volna, akkor még most is ez folyna a csapból), önjelölt kalandorunk a végén nagy hirtelen arről is elgondolkodik, megéri vagy megérte-e időt áldozni erre a hosszúra nyúlt túrára. Ha úgy gondolja valaki, hogy neki van rá kapacitása, kedve, tapasztalata, akkor kapja nyakába a kis batyuját és útra fel, a több milliós díj gazdára vár.

 

imdb: 6,8

rottentomatoes: 37 %

 

Előállítási költség:

Amerikai bevétel: 384,955 dollár

Eddigi összbevétel: 605,082 dollár

 

 



Címkék: iromány dokumentumfilm 60 % where in the world is osama bin laden

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr54729901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása