Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A szövetség (LXG- The League of Extraordinary Gentlemen) 2003

2008.11.11. 19:35 koimbra 14 komment

A képregényekben egy bizonyos cél eléréséhez a hősök szövetkeznek, van mikor csak egy gonoszt kell két vállra fektetni, olykor egy várost mentenek meg, előfordulhat azonban, hogy egy bolygóközi válságba csöppennek bele. Alan Moore grafikus novellájában a világ megmentése kerül terítékre, ehhez pedig a világirodalom klasszikusaiból ismert figurákat állít csatasorba. Jelen van Verne Gyula Nemo kapitánya, H. G. Wells Láthatatlan embere Bram Stoker Mina Harkere, Mark Twain Tom Sawyere, aztán Oscar Wildetól Dorian Gray teszi tiszteletét, Robert Louis Stevensontól pedig Dr. Jekyllt tették be a filmbe és az egésznek az élére Alan Quatermain áll, aki H. Rider Haggar regényének a hőse.

 

1899-ben vagyunk, a Fantom különféle akciókat hajt végre Európa szerte, amivel az a célja, hogy az ellentétek kiéleződjenek az országok között és azok egymás torkának essenek. A háború csak jót tenni az üzletnek, hiszen eladhatná fegyvereit, egy kis világégés meg nem számít. A vezetők Velencében gyűlnek össze, megbeszélnék, elsimítanák a dolgokat, jobb a békesség. A Fantom azonban tettre kész, Velencét felrobbantaná mindenféle teketória nélkül. Megfékezésére jön létre a szövetség, amely a fentebb emlegetett tagokból áll össze, csak épp némi plusszal ruházták fel némelyiküket. Tom Sawyerből amerikai titkos ügynök lett, Némó pedig a kardforgatáson kívül a kung-fuhoz is remekül ért, a vámpírhölgy pedig tudós lett, stb stb.

 

 

Sajnos a film nem aknázza ki igazán a lehetőségeket, ahogy a képregényekben sem szokták. Ha a füzetekben már fél tucat karakter küzd, azok általában egyesével vagy kettesével támadnak, soha sem együtt. Ráadásul egyes szereplők csak téblábolnak néha, nem igazán tudnak vele mit kezdeni. Az LXG-nél is ez a helyzet, némely figura nem igazán mutatja meg a foga fehérjét. A sztori egyébként teljesen szokványos: Összeáll az All-Star Team, belelendülnek, legyőzik őket, majd visszavágnak.

 

A főszereplő Sean Connery, aki könnyedén hozza a szerepét, elviccelődik, ha pedig pisztolya nem válna be, akkor az ökle sül el. Nem látszik rajta a gond, pedig volt baj a forgatáson, a rendezővel nem jöttek ki egymással.. A másodhegedűs maga a látvány. A sztori elég sovány, nem is ezt vették figyelembe, hanem az effektekre helyezték a hangsúlyt, a trükkparádéban lerombolják szépen Velencét, megmutatják a 1899-es Angliát, életre keltik Mr. Hyde-ot és annak hasonmását. Bár nem túl profin hat néhol, azért eléggé képregényes hangulatot áraszt.. Az ilyen filmeknél az egysorosak sem maradhattak el, természetesen ebből se szenvedünk hiányt. (Quatermain a Láthatatlan Embernek: Aztán meg ne lássam még egyszer láthatatlanul).

 

 

Stephen Norrington (a Penge rendezője) nem képregényhű alkotást készített, Moore joggal dühönghet, hogy alkotását elcseszték, kiherélték az egész művet. Az iszákos, remegő kezű Quatermainből mesterlövész lett, Minából pedig vámpír és csak néhány szereplőt vettek át Mooretól, azok sem úgy néznek ki és nem úgy viselkednek, ahogy le vannak rajzolva, a sztori is teljesen más. Mondhatni csak a cím maradt meg. Jómagam csak a filmverzióval találkoztam, ha olvastam volna Alan Moore alkotását, talán én is kiakadtam volna, de nem ő az egyetlen képregényes, aki bemutatott már az Álomgyárnak (pl. Frank Miller sem állt szóba filmesekkel egy ideig). Összességében 65 %-ra értékelem, szórakoztatónak és élvezhetőnek találtam, a hangulata a képregények világát idézte, ilyen különleges tulajdonságokkal bíró csapatot meg a Bosszú Angyalai mozifilmig úgy sem fogunk látni.

 

imdb: 5,4

rottentomatoes: 16 %

 

Büdzsé: 78 millió dollár

Amerikai bevétel: 66,4 millió dollár

Összbevétel: 179, 2 millió dollár

 

Címkék: akció iromány képregényfilm 65 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr80763959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.11.11. 20:24:52

Ez a film tipikusan az a kategória, ami annyira szar, hogy az már jó. Ha egy pillanatra is kritikus szemmel néz rá az ember, akkor egy rossz vicc az egész. Ha viszont tévékettős későesti színvonalat várunk, akkor jól fogunk szórakozni :D

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.11.11. 20:26:55

Koimbra, ajánlom figyelmedbe az eredeti képregényt, nem lehet letenni!

co.tlof.hu

itt megtalálod honosítva, remek munkát végeztek a fordítók, respect nekik!!!!

A film sajnos utána kolosszálisan szarnak tűnik, pedig előtte én is úgy találtam, hogy egy rekesz sörrel meg lehet nézni.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2008.11.11. 20:33:16

Hát Retekklub-ba illő popcorn vacak, egyszer megnéztem, de minek... :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.11.11. 20:41:54

lowfast: én oda regelve vagyok, csak nem jártam arra már...régóta. Beleolvastam az első részbe hirtelen,hát nem nagyon kötött le, majd holnap napközben, mondjuk úgy délelőtt nekivágok megint

A Watchment is meg akartam venni valamelyik nap, ott lapozgattam a könyvesboltba, valahogy nem jött át az sem, vagy 10 percet olvasgattam, na mondom 2500 Ft...veszek inkább valami könyvet.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.11.11. 21:02:00

koimbra · filmdroid.blog.hu/ 2008.11.11. 20:41:54

Azért holnap próbáld meg átrágni magad rajta, nem fogod megbánni szerintem... Annyi utalást zsúfoltak a rajzokba meg a szövegbe, hogy ahényszor újra nézed/olvasod mindig felfedezel valami újat. :) A karakterek meg nagyságrendekkel jobban ki vannak dolgozva, mint a filmben.

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.11.11. 21:49:32

Nekem bejött a film is bár egy kicsit szedett vedett tűnt a társaság.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.11.11. 22:20:56

koimbra: Akkor már a Sandman sorozatot is ajánlom a figyelmedbe ugyanott, az is kicsit nehezn indul, meg előszőr a rajzok sem tetszettek annyira... Aztán huss, megindulnak az elmebeteg, csavaros történések, a fura lényekkel meg álmokkal, és az ember csak kapkodja a fejét. Neil Gaiman zseniális.

Kóczy · http://koczy2.wordpress.com 2008.11.11. 22:46:52

Nekem tetszett ez a film. Annak idején, amikor moziban néztem, nem is tudtam, hogy ez is képregény alapján készült. Most már tudom, bár a képregényhez még nem volt szerencsém.

FayeFaye 2008.11.12. 00:48:17

Szerintem a film egyszer teljesen megnezheto, en moziban lattam anno, szorakoztato kalandfilm hulyeseg, nem rosszabb, mint az Indiana IV. A kepregeny nagyon jo volt, tenyleg a belezsufolt ezer kis utalas a hatterben volt a legugyesebb (bar mar nagyon elegem van viktorianus londonban jatszodo tortenetekbol). A masodik kotetet olvasta valaki? Az valami brutalisan rossz volt (Quatermain es Mina, broaf). A Sandma persze zsenialis, de nem igazan hasonlithato ossze a ketto...erdekes, hogy eddig az osszes Neil Gaiman adaptacio nagyon gyenge volt, nem ertem hogy hogy nem fogott meg ossze Tim Burtonnel, nagyon ugy tunik, hogy ugyanarrol a bolygorol szarmaznak (Gaiman is egy viktorianus beutese szellem-hazban el Amerikaban)...vagy a Sandmanbol nagyon jo anime sorozat lehetne, a japanoknal is nepszeruek a byroni hosok...sot, most hogy belegondolok amit eloszor olvastam Gaimantol az egy kulonallo kotet volt amiben Morpheus szerepelt, de Japanban jatszodott varazsrokaval meg mindennel.

Francis W. Scott · http://franciswscott.eu 2008.11.12. 17:08:07

Jaj de utálom ezt a filmet! Komolyan, okádok tőle, szerintem ez egy pofátlan borzalom, ultrazsé! A nagy írók, akiktől összelopták a karaktereket, forognak a sírjukban. Olvassátok el Vernétől a Nemo kapitányt, látni fogjátok, hogy a tengeralattjárója külsőre, ő pedig belsőre egyáltalán nem lehet ilyen. Mintha direkt az ellenkezőjét vitték volna filmre. A Sherlock Holmes (eredetileg) utolsó történetéből származó főgonosz pedig paródiája önmagának. Bram Stoker Drakulájából meg csináltak már egy csomó rossz adaptációt, de ennyire még nem gyalázták meg egy karakterét sem.

@FayeFaye: Szerintem a két film abszolút összehasonlíthatatlan. Az Indy negyedik részét mosolyogva, jó érzéssel néztem végig, imádtam, ettől a valamitől meg már az első fél órában fizikai rosszullét jött rám, és legszívesebben rituális gyilkosságot hajtottam volna végre szerencsétlen DVD-n. Egyébként meg nem vagyok pszichopata, csak vannak dolgok, amiktől nagyon ki tudok bukni.:)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.11.12. 19:19:43

FayeFaye 2008.11.12. 00:48:17
"A masodik kotetet olvasta valaki? Az valami brutalisan rossz volt (Quatermain es Mina, broaf)."

Szerintem meg a második is igen jó volt. Mina és Alan szexeltek, na és. A végén Hyde meg megerőszakolta Griffint :D
Ettől még ugyanolyan brilliáns volt mint az első rész.

"erdekes, hogy eddig az osszes Neil Gaiman adaptacio nagyon gyenge volt "

Azért a Stardust nagyon jó volt szerintem, és a tükörálarc sem volt rossz, bár az tényleg kicsit túl elvont volt.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.11.12. 19:21:08

A Tükörálarc már elég elvont volt, azt se néztem végig

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.11.12. 19:23:57

Én végigszenvedtem, de a végén rájöttem hogy ezúttal a mester tényleg gyerekmesét írt, és nem pedig gyerekmesének álcázott felnőttmesét...
süti beállítások módosítása