Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Pandorum

2009.11.11. 21:23 koimbra 30 komment

 

 

Szerintem a Pandorum előzetese az idei év egyik legjobb trailere volt, ütős űrhorrort ígért első és sokadik ránézésre is. A szűk, sötét tereket és a szörnyek elől való menekülést ígérő produkciók első perceiből a néző le tudja szűrni, hogy ez vajon az ő filmje lesz vagy nagyon gyorsan keresni kell más időtöltést. Jelen esetben sincs ez másképpen, akit az első pár perc nem hatja meg, azt a későbbiek folyamán sem fogja lekötni.

 

A történet szerint 2153-ra már több, mint 24 milliárd bolygónk lakossága, az élelem és ivóvíz hiány mindennapossá válik, 2174-ben útjára bocsátják az Elysium űrhajót, az útiránya Tanis, ahol új életet kezdhetnek az emberek. Jóval később két ember tér magához, emlékeik homályosak, fogalmuk sincs mit keresnek ezen a helyen, ráadásul még szétnézni sem tudnak, mivel a helyiségben található ajtó nem akaródzik kinyílni. Bower (Ben Foster) egy másféle útvonalon keresztül indul el a hajó reaktora felé, mivel úgy gondolják Paytonnal (Dennis Quiad), hogy ha ezt újraindítják újra helyreáll a világítás és a többi dolog is hibátlanul fog működni. Azonban a reakorig vezető út nem éppen sétagalopp, még úgy sem, hogy Payton rádión keresztül mondogatja merre kellene menni.

 

 

Már kezdetben is elég kísértetiesnek hat a sötét helyiség, kicsivel később ahogy Bower halad előre a célja felé pedig fokozódik a parafaktor is, ez először a fura hangoknak köszönhető, idővel pedig vérengző lények is feltűnnek, akik leginkább egy szerepjátékokban látható mutáns orkokra hasonlítanak, csúnyák, randák, sokan vannak és nehéz elpusztítani őket. Zseblámpa, fényrúd és villózó fények segítségével térképezhetjük fel a főhőssel együtt mi is a hajót, ezek mellett is tökéletesen látszik minden mozzanat, én legalábbis tudtam követni az egészet.

 

Paul W. S. Anderson nevétől valószínűleg jó néhányan kiütést kapnak, főleg az AvP miatt, de azért a legtöbb esetben szórakoztató, agyatlan alkotásokat tud összedobni, sokan a legjobb filmjének a Halálhajót tartják, egyesek nem is értik, hogy miképp volt képes összehozni. Anderson állt producerként a Pandorum mögött, így nem is csoda, hogy olykor magától lopott, ám ezen kívül még rengeteg más filmből sikerült meríteni, visszaköszön az Alien, A barlang és a Dead Space is, tehát az eredeti ötleteket nagyítóval kell keresni. Azt viszont meg kell hagyni, hogy ügyesen loptak, mivel a produkció működik, mi az hogy, bár a helyszín és a sztori alapján bőven össze tudtak volna tákolni valami original ötletet is, de mostanában már annak is örülni lehet, hogy valami élvezhetőt is össze tudnak a nyúlások közepette.

 

 

Ben Foster megállja a helyét a szűk folyosókon való rohangálások és bujkálások közepette, nem adott bele minden a szerepbe, de így is rá lehet fogni, hogy korrekt alakítást láthattunk tőle. Dennis Quiad leszőrösödve hozza a szokásos jellegzetes arckifejezését, morcos tekintetét. Később Fosterhez csatlakozik a vietnámi Cung Li, aki mestere a kick boksznak, a filmben csendes üzemmódban nyomja, de azért bemutatja harcművész tudományát. Van nő is, szerencsére nem az a „Sikoltozom, mentsen már meg valaki”- típus, hanem egy igazi kemény űramazon, őt Antje Traue formálja meg. Nagyon örültem, hogy láthattam egy olyan nőt is, aki nem ijed meg a saját árnyékától és könnyedén kapja elő a kését és nem fél megmártózni a szutyokban sem. Remélhetőleg láthatjuk még hasonló alkotásban.

 

 

Személy szerint azt kaptam, amit vártam, Christian Alvart rendező remek filmet gyúrt össze, 80 %-ot könnyen meg tudok rá adni (szerintem kizárt, hogy elkaptam volna az űrbetegséget, nem vagyok összezavarodva), lekötött, végig tartotta a színvonalat. A bezártság, a Pandorum nevezetű űrbaj, egy pillanatra sem ült le a film – ezek összessége egy frankó űrhorrort eredményezett, a csavar pedig érdekes volt, benne volt a folytatás lehetősége, Quaid úgyis azt mondta, hogy trilógiát terveznek belőle. Örülnék a sequelnek, ám mivel bukott a produkció így valószínűleg nem lesz semmi ilyesmi, hacsak DVD-n sikerül összekaparnia némi nyereséget, de abban az esetben is fennáll a veszélye, hogy nem a mozikat érintő alkotásban gondolkodjanak tovább a készítők.

 

imdb: 7,2

rottentomatoes: 27 %

 

Büdzsé: 40 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 10,3 millió dollár

Eddigi összbevétel: 13,3 millió dollár

 

Elanor is írt róla, itt olvashatjátok el.

Címkék: horror iromány sci fi 80 % pandorum

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr511518495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2009.11.12. 08:29:23

A Halálhajó az egyik legparább film számomra, először moziban láttam, tényleg féltem:D Nem tudom, meg merjem-e ezt nézni

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2009.11.12. 08:55:24

Ma este akkor nézős. Kukorica bekészítve, üdítő lehűtve! (zenit)

freakin' · http://azutolsoakciohos.blog.hu 2009.11.12. 10:01:56

Igazából folytatást szerintem felesleges lenne belőle csinálni, nem azért mert szar volt a film, hanem mert nem tudom, merre lehetne elindulni a második résszel. Azt meg, hogy giccsbe forduljon az egész, nem volna jó nézni, főleg egy ilyen szórakoztató első rész után. Nekem is baromira bejött, de azért annyira nem para :)
Ja, meg a Halálhajó szerintem unalmas szutyok, de ez bőven ott volt a szeren, nagyon élvezetem :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.12. 10:05:37

@freakin': A szárazföldön mehetett volna tovább a menekülés meg a többi. Az emberiség maradéka meg azok a szörnyek, csak most ugye nem a sötétben zajlanának az események.

freakin' · http://azutolsoakciohos.blog.hu 2009.11.12. 10:10:56

SPOILER!!!
hát ja, de szerintem megfulladtak azok a monszták, bár ki tudja. :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.12. 10:21:27

@freakin: egyébként Andersonban még mindig ott volt az Alien-es utánérzés, mintha ő is valami hasonlót akart volna csinálni.

spoiler: Nem jött össze, hogy az Alieneket elhozzák a Földre, a Pandorum 2-ben viszont egy ilyesmit meg tudtak volna mutatni.
Bár azt azért hozzáteszem, hogy az Alien A kategóriás volt, a Pandorum meg B kategória szinten mozgott inkább.

freakin' · http://azutolsoakciohos.blog.hu 2009.11.12. 10:28:23

@koimbra: hát meg annyira karakteresek sem voltak azok a szörnyek, mint egy alien, sokkal inkább hasonlítottak orkokra :D
mi lett volna itt? Középfölde reloaded? :P
na jó, nem kötözködök tovább :)

Shyllard 2009.11.12. 16:03:52

Na ha 80%, akkor már szedem is le :)

desmond wallace · http://desmondwallace.freeblog.hu/ 2009.11.12. 18:55:49

Nekem is nagyon bejött a film. Nálam is 80%. A folytatásra is vevő lennék.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.11.12. 23:25:23

Akkora szar, mint ide Irak. A történet semmi újat sem kínál, a film abszolút nem gondolatébresztő. Színészek helyett egy talicskányi faék is eljátszhatta volna a "karaktereket". Nem tud magával mit kezdeni, a 40. perc körül már a vége főcímért imádkoztam (ez a legfőbb bajom vele, hogy halálunalmas). A látvány vicckategóriás (tényleg orkok ezek), a harcok full ostobák és gagyik. Részemről nagyjából ennyi, 25%-kal még jófej is voltam vele.

Trilógia? Muahahahhahah.

A jobb sorsa érdemes Ben Foster által életre keltett főhős neve Bower :)

Mansyn 2009.11.12. 23:31:15

Hát ha mindenki jónak tartja a filmet akkor ezt nekem is látnom kell!

Shyllard 2009.11.13. 06:27:31

Na megnéztem :)
A sztori az nem valami jó, a színészek is olyan közepesen játszanak és a szörnyek is kicsit olyan ork-E.T. keverékek. De engem a hangulata nagyon megfogott, bár a látvány nem nyújt semmi újjat, engem lenyűgözött. Passzolt hozzá a zene is és a betegség is elég fasza volt, de én nem lennék vevő a folytatásra, mert:
SPOILERES
Mivel már kiértek a földre, az egészből csak egy szörny-ember fogócskát lehetne csinálni, annak meg semmi értelme. ÉShát csavarként is csak Quaid-ot tudnák visszahozni :S
Esetleg egy olyan folytatás menne el, ahol egy másik hajót követhetnénk, bár abban is vannak bökkenők, mertugye a Föld elpusztult :S Vagy a vízalatt is maradhattak páran, ez az eshetőség sem kizárt. Izgalmas lenne, hogy mihez kezdenek az egyre jobban víz alá kerülő Elysium-on :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.13. 09:34:22

@VVega: Mégis mit vártál Paul W. S. Andersontól? Gondolatébresztő filmet?
Ha a 40. percnél már a vége főcím miatt rimánkodtál miért nem kapcsoltad ki? Nem volt kötelező megnézni. Nekem is vannak olyan pillanataim, hogy bebambulok és végignézek egy szar filmet, de ha már 20-30 perc után azt várom, hogy vége legyen és nem moziban ülök, akkor kikapcsolom.

madárijesztő 2009.11.13. 15:22:34

@VVega: Hát nagy vicc volt, jót nevettem. A trailerben mikor feltűnt, hogy A kaptár készítőitől már akkor el lehetett felejteni a gondolatébresztő gondolatokat:):D Anderson mikor csinált ilyet?:D Mondj egyet. És erre ez a bajod.

Spawn85 2009.11.13. 17:05:57

@koimbra: Én ezzel úgy vagyok, hogy nem szoktam filmet félbehagyni, bármennyire is nem tetszik. (Ez most nem a Pandorum-ra vonatkozik, hanem úgy általában.)

Na, akkor a Pandorum-ról, hogy ne csak OFF-oljak itt:
Szerintem nem volt rossz. Bár igaz, hogy már a trailer után volt egy tippem a végére, és majdnem teljesen bejött, de ettől még szórakoztató volt.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.11.13. 23:33:52

A film próbál okoskodni, meg moralizálni, csak nagyon nem megy neki. Ha pedig az akció oldaláról közelítem meg, akkor nektek ez a látvány és ennyi zúzás tényleg ilyen hűdefasza szinteket üt meg? Mert ha igen, akkor jó nektek :)
A filmeket pedig végig szoktam nézni, pár extrém esetet kivéve. Nem hinném, hogy egy film végig nézésével automatikusan lemondanék a vélemény formálás jogáról.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.14. 12:10:36

@VVega: Ha egy film nem tetszik, nem minden esetben nézem végig. Minek? Van még olyan film is, amit meg lehet nézni, főleg akkor "már kétszer elunod az életed".

Én nem éreztem, hogy okoskodna vagy moralizálni akart volna, szórakoztató sci-fi horrort akartak csinálni, ez sikerült is. Egy percig nem unatkoztam, ha izgalmasabb lett volna, akkor még talán 90 %-ot vagy többet is megadtam volna rá.
Nem volt überfasza zúzás, viszont nem is hiányoltam és egy percre se ült le a film.
Te viszont azt mondod nem láttál sokszor semmit, pedig szerintem korrekt módon hozták össze és minden látható.
Azt mondod gondolatébresztő filmet vártál...ezt ne is feszegessük tovább.
Egyébként is mindegy, véleményünk soha nem egyezett.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.11.14. 12:21:07

Hát ha szerinted ez a film nem próbál moralizálni és társadalmi húrokat pengetni, akkor tényleg ne feszegessük tovább, bár ekkor persze fogalmam sincs, hogy te minek véled Dennis Quaid egész jelenlétét. Ha izgalmasabb lett volna, akkor talán 30%-ot is adtam volna rá.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.14. 12:27:14

@VVega: Megint csak fel kell hoznom Anderson nevét, ez az ürge nem arról híres, hogy olyan filmekhez adja a nevét, amiben gondolkodni kell vagy egyéb társadalmi problémákat feszegessen. A fickó csak agyatlanságokhoz adja a nevét, a Pandorum pedig még jobban is sikerült.
Szerintem te próbálsz meg belemagyarázni dolgokat, ez itt nem egy David Fincher film, amin gondolkodni kell.

oszi1113 2009.11.17. 20:20:25

ma néztem meg. meg elolvastam egy-pár kritikát. alapvetően mindenki a lopott, elcsent, átvett motívumokat szapolja. Akkor vegyük példának okáért azt, hogy úrhajón játszódik, mint általában a scific, hangsúlyozom, általában; "ürlényekkel" találkoznak, volt már rá példa, nem is egy, de ha az végtelen világűrt rójjuk, előfordulhat, hogy találkozunk "űrlényekkel, mutánasokkal". A film nekem tetszett, bár online néztem, elég rossz minőségben. Alapvetően, ha már moralizálunk: felvezették a túlnépesedés, ivóvíz, és élelem hiányát, háborúkat - probléma már ma is létezik.
Szummaszummárum: mint scifi/horror nálam nál nekem bejött, mint szépirodalmi alkotás megbukott, de nem is annak készült. Folytatás? A rendező alapötlete egy társadalom felépülése a Föld nevezetű bolygótól távol hogyan és miként valósulhatna meg, akár görbe tükröt is állíthatna jelenlegi társadalmunknak. Meg nem felejtsük azt el, hogy 65000 ember volt a hajón, és a pandorum rajtuk is kijöhet, az elváltozottak egy csoportja is túlélhette.

Shyllard 2009.11.17. 21:00:32

@oszi1113: A Pandurom betegség nem csak azért alakult ki, mert bekattantak a végtelen űrtől, v hasonlÓ? Szerintem az egy bolygón nem jöhet létre, esetleg ott egy másik betegség terjedhetne el, mert az emberiség számára idegen vírusok vannak azon a planétán :) a 65000 emberből pedig sztem a 10%-a sem élte túl. Egyrészük kinyiffant, sokan átalakultak (ha jól értelmeztem az űrlények eredetét) és rengeteget faltak fel.

Golden eye 2009.11.17. 23:04:57

hÁT REMÉLEM NEM FESZITETEK KERESZTRE,DE HA VALAKI VÉLEMÉNYT OHAJT MONDANI EGY FILMRÖL,NEM ÁRT HA AZT ELFOGATLANUL TESZI ÉS NEM A SAJÁT IZLÉSVILÁGÁT PRÓBÉLJA TÜKRÖZNI A NAGYÉRDEMÜNEK.(TISZTELET A KIVÉTELNEK)HA 1 FILM ELÉRI,HOGY VÉLEMÉNYT ALKOSSUNK ROLA,AZ ANNYIT TESZ,HOGY A FILM MEGMOZDITOTT VALAMIT AZ EGYÉNBEN.EGYÉBKÉNT A FILM TETSZETT.SOK KRITIKÁT OLVASOK FILMEKRÖL,VEGYES FOGADTATÁSSAL,UGYAN IS GENERÁCIÓS KORBELI PROBLÉMÁK ADODNAK GONDILKODÁSBELILEG EGY EGY ADOTT FILMRÖL.PERSZE A SZABAD VÉLEMÉNY NYILVÁNITÁS HIVE VAGYOK,DE NEM LEHET EGY KALAP ALÁ VENNI EGY 12 ÉVES VÉLEMÉNYÉT MONDJUK EGY 30 ÉVESÉVEL.EGYSZERÜEN A KORBELI KÖLÖNBSÉG MIATT NEM LEHET EGY FILMRÖL ÖSSZ KRITIKÁT ALKOTNI.IGY AZTÁN MARAD A FILM BEVÉTEL UTÁNI UJSÁGCIKK AMI CSAK LÁRI-FÁRI,MERT A FILM NEM ERRÖL SZÓL.REMÉLEM VÉLEMÉNYEM SENKIT NEM SÉRT,CSAK A FILMEK IMÁDATA VEZÉRELT.

freakin' · http://azutolsoakciohos.blog.hu 2009.11.17. 23:23:42

hát, ha valaki ír filmekről, nyilván nem tud elfogulatlanul írni róla. keresni is kár olyan kritikát. ha nem tetszik egy film, akkor nem tetszik. és? nyugodtan leírhatja a véleményét. attól még a film nem lesz több vagy kevesebb. ha nem tenné, és ugyanazt olvasnád mindenhol egy filmről, az hol lenne jó? unalmas lenne.

sosem azt kell nézni, ki mit ír róla, mert egyszerűen mindannyian mások vagyunk és mindenkinek más az ízlése, mindenkinek más tetszik. engem ezért sem izgat, ha más mást gondol róla. ha valakinek tetszik egy film, de nekem nem, úgy vagyok vele, hogy örüljön neki, hasznosan töltötte az időt, amíg megnézte. ettől független ugyanúgy leírhatom és le is kell írnom, ha más a véleményem. ez tesz minket önálló egyéniségekké és kevésbé unalmassá a világot.

a filmek attól lesznek jók, mert valakinek tetszik, és ha tetszik valakinek, nem fog róla lehúzó kritikát írni nyilván. ebből következik, hogy elfogulatlan vélemény sem létezik. és nem baj, ha te így gondolod, nekem más az álláspontom, pont ez benne a jó.

azzal egyébként nem értek egyet, hogy egy 10en éves és egy 30 éves véleményét nem lehet összevetni. nyilván vannak gondolkodásbeli különbségek, de pont itt jön, hogy mindenkinek más a véleménye és ezt nagyban befolyásolja, hogy hány éves. pont ezért szép az egész, mint már írtam.

egyébként hozzáfűzném, hogy caps lock nélkül is értjük, de ez már csak szőrszálhasogatás és nem bántani akarlak vele, mint ahogy ezzel az egész bő lére eresztett kommentel sem.

t0thl 2010.01.11. 10:57:26

Nos hát attól eltekintve, hogy semmi logika nem volt abban, hogy most akkor ki pandi és ki nem, és emiatt a sztori enyhén keszekusza volt, szerintem ez egy hatásos és igényesen megvalósított hentelős sc-fi lett.
SPOILER
Szörnyek mondjuk nem voltak benne, az alap 123 év helyett majd' ezer évig kínlódtak a népek az őrületben, mutálódtak egy kicsit a kisérletektől, Quaid meg keverte a dolgokat...de végül lett egy Hollywoodi Happy End.. :)

Tömören ennyi jött le...

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2010.03.13. 16:20:47

De hogyhogy Quad csak pár évet öregedett 1000 év alatt? Mert ő is visszament aludni pár 100 évre,csak előtte létrehozta a mutánsokat?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.03.21. 23:26:11

"Van nő is, szerencsére nem az a „Sikoltozom, mentsen már meg valaki”- típus, hanem egy igazi kemény űramazon, őt"

Szerencsére nem az egyik sablon, hanem a másik. Az épp divatosabb, bulizósfiataloknak kifejlesztett.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.03.22. 10:25:58

@endike: Mellé. Nem vagyok már tini és mégis tetszett.

pokerkarrier · http://pokerkarrier.hu 2010.03.22. 19:56:08

SPOILER

Most néztem meg a filmet. Szerintem egész jó de megint (mint mostanában sok scifinél) nagyon zavar, hogy semmit nem magyaráznak meg. Nem mennek rá a realitásokra csak a látványra.

Pl. végül is kik voltak ezek a zombiszerűségek? Attól, hogy megőrültek az emberek, hogy változtak át 123 év alatt? Nem olyan gyors az evolúció.

Vagy nem kellett volna előbb megjavítani a reaktort? Benyom egy gombot és kész? Nem értem, hogyha egy reaktor annyira meghibásodik, hogy leáll akkor utána, hogy lehet két másodperc alatt beindítani.

De a legnagyobb poén, hogy 100 év alatt eddig senki nem nézett ki az ablakon? :) Miért nem katapultált már rég mindenki?

Na mindegy biztos sok mindent meglehet magyarázni és meg is érteném lehet ha még egyszer megnézném de nekem rontja a filmélményt a sok nyitott kérdés.

Amúgy a második rész mi lesz. Romantikus Ádám és Éva vígjáték? :) Mindenesetre én nagyon várom.

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2010.05.04. 23:53:46

szpojler

Nem rossz ez! Bár már csömöröm van a nyálkás nyershúsevő szörnyekből. (miért nem lehet egyszer az életben olyan dologtól félni ami nem k**va ronda) amúgy tényleg koppintás az egész de meg kell hagyni ügyes ollózás. Ami viszont idegesítő volt azok szörnyek mozgása, bár ez biztos a szűk források miatt van. Viszont nem értem miért hagyta el azt a szőke bigét Bower.

kiskutyauto 2012.02.18. 15:50:48

A filmtörténelem egyik legjobb, ha nem a legjobb remekművéről beszélünk, a sci-fi pszichotriller csúcsáról.Korszakalkotó és egyedülálló. Talán az Event Horizon és a Solaris, ami egy napon említhető persze alulról közelítve a zseniális Pandorumot.
Az hogy sokak ÉRETLENEK és alkalmatlanok, egy intellektuálisan kissé jobban igénybevevő munkát élvezni, sajnálatos, de ismert jelenség, hizen ők vannak, azaz ti vagytok a többen... Ez persze semmit nem vesz el a mű értékéből, sem az hogy mi a kasszasikere... Sok remekmű bukott már, sőt Mozart és Van Gogh is szegényen nyomorogva haltak meg... A Pandorum utóélete adja majd tán meg az értékét, megérik mint a jó bor, ahogy remélem az emberi átlagintelligencia is feljődik.
A technikai kivitelezés hibátlansága, egyedülállósága és lebilincselő hatása (mely vígan és vastagon eléri az Alien bármelyik részét) mellett, a sci-fi pszichotriller műfaj olyan speciális jellegzetességeit és ínyenc nüanszait mind bírja, melyet primitív, felületes kommersz szemlélő nem észlel...
Az Alien sorozatot eleve felesleges és értelmetlen hozzá mérni, mert leszámítva hogy hasonló magas szintű a diszlet és technika, semmi másban meg sem közelíti a Pandorumot és nem is kell neki, mert más műfaj, kb annyi a közös hogy sci-fi mindkettő... Egy intellektuális, filozofikus sci-fi pszichotrillert miért kéne egy akció sci-fi horrorhoz hasonlítani? Nem kell. Műfajában persze mind remekművek.

Párját abban is ritkítja, hogy filozófia, nem üres, hanem nagyonis erős, az emberi fajt, kultúrát, populációt és civilizációt fundamentálisan érintő dilemmákat vet fel... továbbá egyúttal ugyebár felvet egy ill. néhány sokkal profánabb és prózaibb, ökológiai és populációs dilemmát, s végül de nem utolsósorban antropológiai, biológiai víziót is tartalmaz, mely mind külön-külön is ezer könyvnyi igencsak elgondolkodtató, gondolatébresztő és igencsak mély problematika...

Amit itt felvetettek páran, ahhoz annyit fűznék, hogy egyfelől pontosan ez a Pandorum egyik nagy zsenialitása és telitalálata, hogy kétségben tart és abban is hagy. Nem varr el minden szálat. Sem az nem derül ki a végére egyértelműen, hogy MI VAN, HA MIND A PANDORUM-BAN SZENVEDNEK ÉS A SZÖRNYEK CSAK KOLLEKTÍV HALLUCINÁCIÓ VOLT? Ugyanis pont az itt említett fura eltűnésük erre utal... Nem tudhatjuk hogy léteztek-e vagy sem... továbbá még csak azt sem biztosan, hogy ki is volt a főszereplők közül az a bizonyos király.. Biztos, hogy az, akinek tűnt? Továbbá azt sem, hogy ha mégis léteztek a mutánsok, vajon a mentő kapszulákban a végén nem voltak-e néhányan...

Szomorú, hogy sokan, amit nem értenek, felfogni nem bírnak, nem érzékelik ill. amihez nem érettek, azt hibának képzelik és még hangot is adnak annak (holott ez nagy szégyen, bár az illető szerencséjére csak kevesen észlelik), de nem szokatlan, az emberiség sajnos még ezen az átlag nívón van és pontosan ez a Pandorum film egyik üzenete a sok közül... a fát vágjuk magunk alatt épp most is és fel sem fogjuk...

Nyilván nem pattogatott kukoricához és szívószálas Coca Cola-hoz készült ez a film, nem habkönnyű szombat esti szórakozás... Hanem sokkal több annál... Tanítás, tanulság, üzenet és emellett a műfaj kedvelőinek tökéletes szórakozás... Kár, hogy sajnos még csak kevesek alkalmasak az ilyenhez... reméljük mielőbb változik ez, hiszek a progresszív emberiségben....
süti beállítások módosítása