Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Narnia Krónikái 3. - A Hajnalvándor útja (The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader)

2010.12.16. 20:35 koimbra 27 komment

Az első Narnia film szépen hozott a kasszáknál és ahogy ilyenkor szokás be is futott menetrendszerűen a folytatás. Érthetetlen módon a nézőket már nem annyira izgatta C.S. Lewis fantáziavilága és ez az érdektelenség meg is látszott a végösszegen, több száz millió dollárral kevesebb folyt a bélpoklos kasszákba. Ezt követően a Disney fejesei érezhették, hogy valami erősen bűzlik és nem Dániában, hanem a projekt környékén. Tudhatták jól, vaskos bukta következik, ha zöld utat adnak a sequelre és inkább megvált a tetemes összegeket felemésztő franchise-tól, a Fox pedig örömmel csapott le a felkínálkozó lehetőségre. A rendező székből az előző kettő részt elkészítő Andrew Adamson átült a produceri helyre, a megüresedett posztra pedig Michael Apted csüccsenhetett.

Az első két felvonásban megismert Pevensie-k közül csupán ketten térnek vissza. Lucy és Edmond (Georgie Henley és Skandar Keynes) kerül a középpontba, akik a film elején a rokonoknál éldegélnek, nem túl vígan, ám folyamatosan álmodoznak Narniáról. Úgy adódik, hogy vágyaik valóra válnak, a kibírhatatlan unokaöccsükkel (Will Poulter) egyetemben végre ismét varázslatos kalandjaik helyszínére, Narniába kerülnek, pontosan Caspian király (Ben Barnes) hajója mellett csobbannak vízbe. Caspiannak és kicsiny csapatának küldetése van, néhány eltűnt nemest próbálnak fellelni.

 

Apted kötelező jelleggel tudhatta le a Narnia filmeket, majd bizonyára nagyot nyelhetett meglepetésében, mikor a Hajnalvándor útjára szánt költségvetés adatait megosztották vele. Jóval kisebb összegből gazdálkodhatott, mint Adamson (aki talán ezért is döntött úgy, hogy lepasszolja a rendezést) és ez meg is látszik az alkotáson. Az előzőekben beszélő állatok serege mászkált össze-vissza, állatok légió álltak fel a nagy csatákra, döntő ütközetekre. Itt azonban nem bukkan fel minden képkockában egy-egy teremtmény, a Hajnalvándor fedélzetén is csak emberek császkálnak, egy minotaurusz és egy fél méteres „egér”, Cinc vitéz egészíti ki őket. A későbbiekben sem lesz jellemző, hogy lények hemzsegnének, maga Aslan is csak rövid ideig van jelen. Nagyobb ütközetre, csatára senki ne számítson, az effektek pedig nem mindig elégítik ki a jelenkor igényeit.

Henley, Keynes és Barnes karaktereit domborították ki igazán, ők a központi szereplők. Itt megemlíteném, hogy elég érdekes lépés az, ha kikötnek valahol, akkor a király és a Narnia életében fontos szerepet betöltő két tini indul felderítésre. Mire való a többi alattvaló? Nem inkább nekik kellene körülszimatolni? Vagy nem lenne logikus, hogy kíséretet biztosítsanak szeretett királyuknak? Hiszen soha nem lehet tudni, hatalmas veszély leselkedhet rájuk. És valóban, hőseink minduntalan bonyodalmakba keverednek, amelyet nem tudnak könnyedén egy-két kardsuhintással megoldani. (Jó rendben, alapvetően gyerekmeséről van szó.) A színészek mellesleg nem igazán erőltetik meg magukat, bár az első részben gyatra teljesítmény mellett már ez is kész felüdülés, hogy nem rosszul, csak egysíkúan formálják meg karaktereiket.

A megnyirbált büdzsé mellett ezúttal nem sikerült két és fél órás játékidő összehozni, ami végül is a film javára írható. Hiszen Aptednek nagyon iparkodni kellett, hogy a kevesebb, mint két óra alatt ne legyenek üresjáratok. Gyakorlatilag alig telik el 5 perc az alkotásból és máris Narniában találjuk magunkat, Eustace sem azon gondolkodik már, hogy miképp szabadulhatna meg a nem kedvelt rokonoktól és Lucy gondolatait sem a srácok töltik ki. Narniában aztán egyik fura helyről igyekeznek a másikra, követik a talált nyomokat, így legalább a film sem ül le, nem válik ásítozósan unalmassá.

Narnia világa csak részben az, amit eddig megismertünk. Van sárkány, gigantikus vízi lény, egy csomó emberi lény, meg a folyamatosan az események fő sodrásában sündörgő Cinc, ám ennél több teremtményt nem sokat mutatnak (ha valaki több lényre vár, akkor csalódni fog). Ha egy kicsit átalakították volna a forgatókönyvet nyugodtan el lehetett volna adni más fantasyként. A Tilda Swinton által megformált boszorkány sem kap hangsúlyos szerepet, alig egy (vagy két) percre látható, pedig a marketing kampány során úgy tűnt, mintha többet lenne jelen.

A főhősök hiába keverednek több gondba-bajba mindig úgy-ahogy, de lazán leküzdik azokat. Könnyedén haladnak előre céljukig, szorítani igazán sosem lehet nekik. A kissé komolytalan hangvétel és pörgő cselekmény miatt válik nézhetővé.

imdb: 6,8
rottentomatoes: 50 %

Büdzsé: 140-155 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 27 millió dollár
Eddigi összbevétel: 110,8 millió dollár

Előzetes erre.

Címkék: fantasy iromány narnia narnia 3 60 %könyvből film

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr802520079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I3eni 2010.12.16. 20:58:26

Nagyon egyhangú lett szerintem. Színészekkel még most se vagyok kibékülve... az első rész óta azért már fejlődtek. Lucy szinkron hangja nagyon idegesítő, ráadásul a filmbe szóba kerül a szépség, hát se ő se a "nővére" nem egy szépség. Jó gyerekeknek készült és nincs olyan átmenet mint a Harry Potterbe, hogy jön a borongós korszak és egyre inkább felnőtteknek szóló a film. A látvány világ nem rossz, viszont a történet is, maga a megvalósítás/rendezés nem egy nagy kaland. Egyszerűen nem tudtam bele élni magam nem volt fordulat, nem aggódtam senkiért se a film alatt, egyszerűen nem jött át. De a legjobb... úgy mint a 2. részbe, itt is a végén az a búcsúszkodás... ahh.... minden rész végén el kell játszani ezt? Nem hiszem, a Disney megengedi a folytatást, de talán nem is rossz ötlet. Viszont egyszer... később... valamikor megnézném a remake filmet ; ) Új színészekkel és rendezővel! Az egyetlen erőssége a filmnek, a látvány, más semmi. Nem szoktam így leírni egy filmet sem, de ez tényleg elég rossz lett. (1x nézhető kategória számomra)

Anak 2010.12.16. 21:04:32

Kedves Koimbra, az tisztán látszik számomra, hogy a könyvet nem olvastad. Persze ez egyáltalán nem baj.
Illetve talán annyiban, hogy az elhibázott marketingnek köszönhetően, egy teljesen másféle filmre számítottál. Elhibázott, mert az előzetesek pont olyan elemeket domborítottak ki, melyek egyáltalán nem fajsúlyosak a könyvben.
Leírásod alapján szóról-szóra követik a könyvet, aholis a hajón a legénység csak úgy van, mindig a főszereplők indulnak el és keverednek slamasztikába.
Az egér aki nem Cincin (róla a Macskafogóban tesznek említést), hanem eredeti nevén Hős Cinc-vitéz az egyetlen állatfigura, aki mellesleg a legjobb karakter a történetben. Talán még minotaurusz sincsen.
A fehér boszorkány is talán két mondatra jelenik meg a könyvben.
Ha ezeket leszámítva élvezted a filmet akkor szerintem nagyjából rendben van.
Más kérdés, hogy egy filmnek nem kellene szolgaian másolnia az írott forrást, el lehetne rugaszkodni tőle. Mindazonáltal írtad az alacsony költségvetést, lehet az szabott határt az egyéni megmozdulásoknak.

Anak 2010.12.16. 21:08:51

Ja, még annyit: a történet milyenségét C.S.Lewis-on kell számonkérni, hamár...
Úgy tűnik itt csak lecserélték az alapanyagot papírról, celluloid szalagra.

Én a filmet nem láttam, a könyvet olvastam.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.12.16. 21:21:51

@Anak: Nem olvastam a könyvet és sejtem, hogy a könyv biztosan jobb lehet.
A boszorkány megjelenésével nincs bajom, inkább csak azzal, hogy őt is valahogy úgy próbálták reklámozni, hogy többet van jelen.
A költségvetés pedig az első rész esetében 180 millió, a másodiknál már 220 volt, most meg 140-150. Ebből egy rövidebb, de pörgősebb film született.
Lehet, hogy Cinc az egyetlen központi figura, de nekem úgy rémlik, hogy az előző két filmben azért feltűnt több más teremtmény is. Itt meg nem nagyon akartak mutogatni ilyen lényeket.

A nép fia 2010.12.16. 23:07:29

@koimbra: Sajnos a könyv még a filmnél is unalmasabb és kuszább.
Viszont egyet kell értenem Anakkal, mert amiket hibaként felhoztál, azok a könyv, és nem a film hiányosságai. Nincsenek benne epikus csaták, sem furcsa lények tucatjai, és Aslan is csak ilyen rövid ideig van jelen.

A film a vége felé már kezdett uncsi lenni, annak ellenére hogy a könyvhöz képest még izgalmas is.

Nálam 7.5 pont, ha a könyvhöz mérem, de csak 6.0 pont, ha úgy önmagában, ill. a korábbi részekhez viszonyítom.

Ja, és szerintem Lucy nővére igenis szép lány lett az évek alatt. 22 éves, és nagyon bájos teremtés. Örülök, hogy ha csak egy rövid időre is, de látni lehetett a vásznon.

nikodémus 2010.12.17. 09:16:18

Hát, egyszer nézhető közepes fantasy. Kár, mert az elsőt szerintem nagyon eltalálták (na jó, kivéve a gyerekszínészeket), a második már túldimenzionált epizódfűzér lett (nincs koherens történet igazán), ez a harmadik pedig próbált új irányokba indulni, de nem nagyon sikerült. Az új szereplő bevonása jó húzás (vele tudjuk újra felfedezni Narniát), a hajóutazásos ötlet is, a pénzes effektek hiánya nem zavart, kompaktabb lett a film. Sajnos a történetben sok a hiba, pedig a jó forgatókönyv nem annyira pénzen múlik...A Lewisnál finom, de félreérthetetlen keresztény eszmeiséget meg már teljesen kispórolták ebből a részből, maradt a közhelypufogtatás.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.17. 09:37:36

Én ezt láttam csak, nem is olvastam őket (shame on me), ezt is csak barátnőkérésre néztem meg, vhogy a trailerei nem fogtak meg eddig sem.
Ez viszont nem volt rossz sztem, olyan sima mese, kicsit már öreg vagyok hozzá úgy érzem, de egy fiatalabbnak el tudom képzelni, hogy tetszik.

A végén a vizisárkánykígyószörny kifejezetten ocsmány volt...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.12.17. 09:40:04

Borzasztóan gyenge tucatfantasy, görcsölő gyerekszínészekkel és csapnivaló CGI-vel.

Miért van az, hogy a 80-as évek jobbnál jobb fantasy filmjei (Legenda, Labirintus, Mesemondó, A herceg menyasszonya, Végtelen történet, stb. stb.) óta kizárólag Peter Jackson és Guillermo del Toro képes nézhető fantasyt forgatni???

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.12.17. 09:42:13

@nikodémus:
ne röhögtess már! amikor Aslan megmondja a frankót a vízfalnál, hogy "a másik világban más néven találtok meg", az mi, ha nem tolakodó keresztény hittérítés a popcorn és kóla mellé csomagolva?

Mese92 2010.12.17. 10:13:54

@Hamlet: A könyvben is pont így mondta, az is tele van ilyenekkel, nem csoda, hogy a filmben is benne volt. A Narnia a Biblia után a legkedveltebb történet a keresztények körében. Ez van. Ezt leszámítva kedves és naív mese, bár nem kiemelkedő sajnos.

nikodémus 2010.12.17. 11:23:00

@Hamlet: Ha azt mondta volna, hogy "a másik világban [pl.] Jézus vagy Isten a nevem", az valóban elég direkt lett volna, bár akkor sem nevezném hittérítésnek, mivel nem hívott fel a követésre. Aslan kijelentése viszont nem ez volt, hanem sokkal finomabb. Ahogy mondani szokás: akinek füle van, hallja meg (honnan is való ez amúgy?...).
Ezen az 1 db mondaton kívül nekem konkrétan semmilyen verbális utalás nem tűnt fel a filmben. Ezt tolakodó keresztény hittérítésnek nevezed? Ne röhögtess már.

Gandalf Garaboncias 2010.12.17. 11:27:45

Még nem láttam ezt a részt, de kíváncsi vagyok rá. Sajnálom, hogy az Egyesült Államokban jelenleg anyagi bukásnak tűnik.

A könyvek színvonala igen hullámzó, így a forgatókönyvek íróinak nem egyforma kihívás megfelelő szintre hozni a szkriptet. Talán jót tette a sorozatnak, ha a Harry Potterhez hasonlóan fokozatosan elindítanák egy "felnőttesebb" és komorabb irányba, annak ellenére, hogy a könyvek ugyanolyan gyermekmese-szinten vannak végig.

Egy tehetséges forgatókönyv-író, és egy széles látókörű rendező képes lenne még életet lehelni a Narnia-filmekbe.

Én semmiképpen nem temetném el a sorozatot, inkább belevágnék egy erőteljesebb, komolyabb, jobb folytatásba. C. S. Lewis rengeteg mindent nyitva hagyott a könyveiben, alig fejt ki valamit, van tehát bőven hely a filmkészítők fantáziájának.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.12.17. 11:43:43

@Hamlet: Jackson vagy Del Toro műveit nem lehet összehasonlítani ezzel. Ők a felnőtteket (is) megcélozzák, míg ezen látszott, hogy inkább a 12 éven aluliakat, illetve azokat próbálják megnyerni, akiknek könnyedén elő tud jönni gyermeki énjük.

A bibliai utalásnál meg nem értem, hogy az egyház miért nem szólalt fel. Ők érdekes módon soha nem hagyják ki az alkalmat.

Ja, meg igaz, hogy nem olvastam a könyvet, de nem tudom elképzelni, hogy Lewis úgy írta le, hogy a Hajnalvándoron csak Cinc meg egy minótaurusz utazik. Gondolom az olvasói fantáziájára bízta, hogy miféle lények a hajó matrózai.

nikodémus 2010.12.17. 12:00:04

@koimbra: Miért kéne reagáljon az egyház?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.12.17. 12:02:55

@nikodémus: Mindig hallatják a hangukat, ha csak lehet egy film esetében. Az arany iránytűnél is kikeltek magukból.

nikodémus 2010.12.17. 12:10:01

@koimbra: Ez tévedés. Az egyház nem úgy működik, hogy ami nem tetszik nekik, az ellen "kikelnek." A Da Vinci-kód esetében teljesen jogos volt részükről a tiltakozás, mert az író nagyon sunyi és kétszínű játékot játszott, csúsztatott és tényeket kevert zavaros elképzelésekkel. Én az Arany iránytűvel kapcsolatban nem emlékszem kifejezett egyházi véleménynyilvánításra.

Az, hogy egy hit-szervezet megszólal társadalmi, művészeti kérdésekben, teljesen normális. És természetesen egyáltalán nem ugyanaz, ha egy hívő ember vagy pap vagy lelkész megfogalmazza magánvéleményét egy interjúban és az, hogy mondjuk hivatalos állásfoglalás készül. Az egyház működését nem ismerő sajtó rengeteg esetben utóbbiként tálalja az előbbit, ami teljes aránytévesztés.

Továbbra sem értem, miért kellene az egyháznak felszólalnia Narnia-ügyben. Tudtommal C.S.Lewis regénysorozata teljesen összehangzik a katolikus egyház tanításával, sőt (és ezt kevesebben tudják) a Gyűrűk Urának is van egy igen erős keresztényi értelmezése (mely nem volt az író ellenére, mivel Tolkien maga is gyakorló hívő volt).

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.12.17. 12:13:52

@nikodémus: Az Arany Iránytűnél pedig felszólították a híveket, hogy ne vegyenek jegyet erre a filmre. A Da Vinci kódnál is asszem ugyanez volt a helyzet.
A Passiónál meg úgy rémlik, hogy karöltve mentek a mozikba.
Szóval az egyház, ha csak teheti beleszól egy film reklámkampányába pozitív vagy éppen negatív visszhangot generál. Csoda, hogy nem nyilvánították ki - pozitív vagy negatív - véleményüket Aslannal kapcsolatban.

_drk 2010.12.17. 12:14:07

Teljesen egyetértek Hamlet-tel.
Én is ezért vagyok ideges mert a fantasay-t ehhez a filmekhez párosítják ami rohadtúl nem igaz. Folyamatosan mondják mennyi fantasy van a moziban, érdekes én nem sokat látok mivel ez nem fantasy, ez mese és igen is van különbség.
És látva a Gyűrűk ura sikerét nem tom miért nem fogják fel hollywood-ban hogy igenis lenne nézettsége a felnőtt fantasy filmeknek.

nikodémus 2010.12.17. 12:22:25

@koimbra: Arany iránytű: forrás esetleg? (csak hogy tudjuk, miről beszélünk) Da Vinci-kód: hivatalos állásfoglalás tudtommal nem született az ügyben, amúgy mindenki elmondhatja a véleményét egy filmről, a hívők és a papok is. A Passióval ugyanez volt a helyzet.

Hadd ismételjem meg: nagyon nem ugyanaz, ha egy hívő ember vagy pap vagy lelkész megfogalmazza magánvéleményét egy interjúban és az, hogy mondjuk hivatalos állásfoglalás készül. Az egyház működését nem ismerő sajtó rengeteg esetben utóbbiként tálalja az előbbit, ami teljes aránytévesztés.

Elég furcsa, hogy sokan "kézivezérelt birkáknak" gondolják a hívő embereket, akik egyházuk egyetlen szavára robotként cselekszenek. Mi sem áll távolabb a valóságtól.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.12.17. 12:29:00

@nikodémus: Nem hiszem el, hogy nem hallottál erről:) Na de pl. a wikipedia is írja:
hu.wikipedia.org/wiki/Az_arany_ir%C3%A1nyt%C5%B1

Tavaly meg Sam Elliot mondta, hogy jobb belátásra bírná a fejeseket
filmdroid.blog.hu/2009/12/14/sam_elliot_szerint_az_egyhaz_miatt_nem_lathatjuk_az_arany_iranytu_folytatasait

Spawn85 2010.12.17. 13:12:55

@nikodémus: "Elég furcsa, hogy sokan "kézivezérelt birkáknak" gondolják a hívő embereket, akik egyházuk egyetlen szavára robotként cselekszenek. Mi sem áll távolabb a valóságtól."

Ebben igazad van általánosítani nem szabad, viszont azért vannak olyan mélyen hívő emberek, akik nagyon is odafigyelnek arra, hogy mit mond az egyház.

Egyébként, ha már szóba került a "Da Vinci-kód", szerintem közel sem lett volna ennyire sikeres sem a könyv, sem a film, ha az egyház nem csinál neki "reklámot".

A nép fia 2010.12.17. 13:15:28

@koimbra: Kérlek, hagyjuk az Egyházat. Mindenki hisz, gondol, amit akar. Egy intézmény, amely felemeli a hangját, ha rá sértőeket, bántóakat mondanak, állítanak, illetve valótlanságokat állítanak róla. Nem a mi dolgunk megítélni.

Az Arany iránytű pedig - ha olvasta valaki a trilógiát - nagyon-nagyon Egyház-ellenes. Nem csoda, hogy így tiltakoztak. Már-már bántóan kritikus hangot ütött meg vele.

nikodémus 2010.12.17. 14:17:12

@Spawn85: Hogyne lennének olyan mélyen hívő emberek, akik egyházuk mondandójára nagyon is odafigyelnek. Persze, ez természetes. Ez azonban még nem birkanyáj-viselkedés.

nikodémus 2010.12.17. 14:18:48

@koimbra: Köszönöm az információkat, nekem ez új volt. A tények fényében úgy látom, nagyon helyesen tiltakozott a katolikus egyház a film és a regény eszmeisége ellen. A nép fiával értek egyet.

Anak 2010.12.18. 12:24:31

@A nép fia: Az arany iránytű..jobban mondva az Északi fény és annak folytatásai fordulatos, érdekes és újszerű olvasmánynak bizonyultak számomra. Viszont megdöbbentett mennyire nem működött mozivásznon...szabályosan szenvedtem és már azon voltam, hogy kijövök a teremből.
Narnia krónikái mind könyvi mind filmes mivoltjukban faék egyszerűségűek, ám ennek ellenére engem képesek szórakoztatni. De tényleg inkább mesék mintsem fantasyk.

@Hamlet: Legenda, Labirintus...ezektől a rettenetektől mentsen meg a jó ég mindenkit. Mia Sara sötét királynőként az egyetlen pozitívum benne, de csak mert hatásos eyecandy.
A végtelen történet tényleg jó.

alexander77 · http://www.lefolyo.hu 2011.03.13. 11:07:36

már csak húzzák vonják az egészet...

Shyllard 2011.03.27. 20:17:05

@A nép fia: Most kissé kedvet csináltál nekem a könyvekhez, kíváncsi vagyok hogyan csempészték bele az egyházellenességet abba a történetbe, amit a filmen is láthattunk :)

Amúgy nekem tetszett a Narnia 1, 2 és a 3 is, sztem abszolúdde korrekt egy fantasy-sorozat az egész, mindig sikerül elvarázsolnia engem annak ellenére, h a legtöbbször kiráz a hideg az ilyesféle gyermekded filmektől (még mindig nem tudom feldolgozni a Bűbájt, ahol a meséből átléptek a valóságba a szereplők....) Persze az effekteken tényleg sokszor meglátszott az olcsó költségvetés, plusz nekem az operatőri munka sem tetszett, sztem egy ilyen fantasy-ba nem ezt az enyhén rángatózós stílust kellett volna alkalmazni, nagyon nem passzolt a filmhez. Viszont az utolsó szörny egyszerűen undorító volt, nah ott bevallom jobban féltem, mint pár horrorfilm tetőpontjánál :S:D A vége viszont fenomenális volt megint, a 2-ben is nagyon tetszett a befejezés, már csak egy The Call-szintű szám hiányzott :) Szval én reménykedek, h lesz 4. rész is, mert manapság számomra már ez az egyetlen gyerekfilm, amiben képes vagyok örömöt lelni, kár lenne ezért az univerzumért :(
süti beállítások módosítása