Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Az X-Men filmek megvalósulásáig vezető út

2011.06.11. 22:30 koimbra 24 komment

Az eddig megvalósult 5 X-Men filmről lesz szó, arról olvashattok, hogy milyen nevek és ötletek jöttek szóba az egyes produkciók forgatásának a kezdete előtt. Farkas helyet ezúttal Rozsomák nevét használtam, csak előre szólok és azt is megemlíteném, hogy a szóismétlések is gyakoriak. (Később nem lett volna időm összetákolni és ki tudja mikor lett volna ismét aktuális.)

X-Men:
1989 környékén Stan Lee és Chris Claremont James Cameronnal és a Carolcoval egyeztetett egy X-Men mozifilmmel kapcsolatban. Aztán Cameron inkább a Pókemberen kezdett dolgozni, a Carolco pedig csődbe ment, így a jogok visszaszálltak a Marvelre. 1992-ben a Columbiánál kopogtattak, ahol nem érdekelt senkit a terv, ám a Fox Kids csatornán olyan nagy nézettséggel futott az animációs sorozat, hogy a Fox beszerezte a megfilmesítési jogokat. 1994-ben Andrew Kevin Walkert bízták meg azzal, hogy írja meg a forgatókönyvet. Walker verziójában X professzor felkéri Rozsomákot, hogy csatlakozzon az X-Menhez, aminek ekkor Küklopsz, Jean Grey, Jégember, Bestia és Angyal a tagjai. A Testvériséget Magneto, Kardfog, Varangy és Haspók alkották, akik megpróbálták New York felett átvenni az uralmat. Az X-Men természetesen közbelép, de van egyéb gondjuk is a jó mutánsoknak, mivel Henry Peter Gyrich és Bolivar Trask három Sentinel robottal megtámadja őket. A szkript nagy figyelmet fordított Rozsomák és Küklopsz rivalizálására és az is helyet kapott benne, hogy Magneto okozta a csernoboli katasztrófát. Ezen kívül láthattuk volna az X-Coptert és a Veszélyszobát is.

Walker után John Logan, James Schamus és Joss Whedon is dolgoztak a forgatókönyvön. Az egyik ötlet az volt, hogy Magneto Manhattant kifejezetten mutánsok számára alakítaná át, míg a másikban Rozsomák és Vihar között alakult volna ki romantikus szál. 1996-ban a Fox Michael Chabont is ráállította a szkriptbe, aki Rozsomáknak és Jubilee karakterét domborította volna ki és Professzor X-en kívül Jean Grey, Árnyék, Bestia, Jégember és Vihar bukkant volna még fel. Chabon terve az volt, hogy gonosz karaktereket nem mutat be, azokat a folytatásra tartogatta.

 

A rendezést Robert Rodiguezre akarták bízni, de nemet mondott ezt követően jött szóba Bryan Singer neve, aki a Közönséges bűnözők után sci-fit szeretett volna készíteni. Eredetileg az Alien negyedik részét szánta neki a Fox, de Tom DeSanto producer úgy gondolta, hogy sokkal jobb lenne, ha az X-Ment dirigálhatná le. Singert nem érdekelte, ám a stúdió még kétszer megkereste, aztán a rendező elolvasta a képregényt és megnézte az animációs sorozatot és meggondolta magát.

1997-ben Ed Solomon személyében új forgatókönyvíró lépett a fedélzetre, Singer időközben pedig Az eminenshez látott hozzá. A stúdió 1998 karácsonyára lőtte be az X-Men bemutatóját, 1997 végén a költségvetést 60 millió dollárban határozták meg, később még 15 milliót csaptak hozzá, majd még ötöt. Singer úgy gondolta, hogy Vadóc fontos karakter, mivel képessége (hogy nem érinthet meg mást, különben elszívja erejét) az elidegenítést szimbolizálja. Bestiát, Árnyékot, Pyrot és a Veszélyszobát kiírták a forgatókönyvből. Bestia orvosi szakértelmét inkább Jean Grey kapta meg. Singer még nem volt elégedett, szerinte a szkriptre hogy még ráférni a történetre egy átírás, ezért Christopher McQuarrie-vel közösen kipofozták a történetet.

Singer először Russell Crowe-t szerette volna Rozsomákként látni, aki mondott egy árat, amit nem szurkoltak le a markába. Dougray Scott írhatta volna alá a szerződést, ám ő a Mission Impossible 2 miatt volt kénytelen elhagyni a terepet. Keanu Reeves is érdeklődött a szerep iránt. Hugh Jackman ekkor még eléggé ismeretlennek számított és három héttel a forgatás kezdete előtt szerződtették le.

James Caviezel lehetett volna Küklopsz, ám kénytelen volt kihátrálni, mivel indult a Frequency forgatása, amire már korábban leszerződött. Eric Mabius szerette volna megkaparintani a szerepet, végül James Marsden ölében landolt a lehetőség, aki nem volt járatos az X-Men világában, gyorsan elolvasott néhány képregényt, hogy tudja kiről van szó. Vihart Angela Bassettre akarták bízni, de még Janet Jackson neve is szóba jött. Ian McKellen előtt Terence Stampet akarták Magnetoként látni.

A stúdió 2000 karácsonyán akarta bemutatni a filmet, de aztán áttették júniusra. Steven Spielberg Különvéleményét szánták a nyár nagy durranásának, de a rendező e helyett inkább a Mesterséges értelemhez fogott hozzá, így a Foxnak szüksége volt egy olyan filmre, amivel be tudta tömni a júniusban keletkezett űrt.

 

X2

A kritikai és pénzügyi sikert követően berendelték a folytatást. Singer több történetet is átgondolt, köztük volt a Legacy Vrius is, végül a God Loves, Man Killst választotta ki és mindenképpen azt szerette volna, ha ezúttal egy ember legyen a főgonosz. DeSanto és Singer egy komorabb, sötétebb X-Men akart, mint pl. a Birodalom visszavág. Avi Arad 2002 novemberére tűzte ki a premiert, David Hyter és Zak Penn pedig a forgatókönyvvel bíbelődtek, Hayter és Singer később egy másik szkriptet hozott össze. Angyal és Bestia is felbukkant volna, ám őket kihagyták, mert túl sok karakter lett volna. Dr. Hank McCoy azonban látható egy televíziós interjúban. Angyal William Stryker egyik alanya lett volna mutánsokkal való kísérlete során, aki egy arkangyalt akart létrehozni. Tyler Mane már majdnem befáradt a sminkszobába, hogy újra Kardfogat faragjanak belőle, aztán mégis úgy határoztak, hogy kihagyták. Hayer verziójában Kardfog helyére Halálcsapás került volna, aki Styker személyes asszisztense, Anne Reynolds lehetett volna. Küklopsz és X professzor „agymosását” is jobban kidomborították, de a Fox megnyirbálta ezeket a jeleneteket a film hossza miatt. Hayter ki is fejezte bánatát, mivel Marsden karakterében sokkal több lehetőség volt. Halle Berry is beleszólt, a színésznő azt szerette volna, ha több jelenete lehetne. A büdzsé miatt ismét kimaradtak a Sentinelek és a Veszélyszoba, pedig Guy Hendrix Dyas és csapata már gyakorlatilag kigondolták, megrajzolták az „edzőtermet”. A stúdió nem szerette volna a büdzsét még 7 millióval megtoldani a Sentinelek miatt.

Az elképzelés már ekkor az volt, hogy a Famke Janssen által játszott Grey visszatér a harmadik részbe, de ezt csak a forgatás felénél árulták el neki. Don Burgess operatőr és két kaszkadőr majdnem meghalt annál a jelenetnél, ahol Pyro beveti erejét a zsaruk ellen. Pxylocke és a Többszörös ember is látható egy-egy pillanatra, mikor Stryker csapata lerohanja X-Professzor iskoláját. Gambitnak is lett volna jelenése, azonban a vágószobában a padlón landolt a jelenete. Hank McCoy ismét látható a tévében, miközben Mistique bedrogozza Magneto őrét. Érdekesség, hogy Shaquille O'Neal megpróbált kiharcolni egy szerepet magának, ám kérése süket fülekre talált.

 

X-Men 3

A harmadik részt már nem Bryan Singer dirigálta, mivel 2004-ben a Superman visszatér kedvéért kiszállt a rendezői székből és magával vitte Dan Harris és Michael Dougherty írókat, de még John Ottman zeneszerzőt is átcsábította. Singerék ekkorra azonban már részben összehozták a történetet, ami Jean Grey feltámadására koncentrált. Az elképzelés ekkor az volt, hogy Emma Frost lesz az X-ek nagy ellenfele, akit Sigourney Weaver keltett volna életre. Frost irányította Greyt, aki felett Magneto gyakorolta a hatalmat. Később Jean öngyilkosságot követ el, de lelke túléli és egy hatalmas erejű lény lesz belőle.

 

Először Darren Aronofsky alá akarták betolni a rendezői széket, majd Joss Whedon jött szóba, akinek a képregénytörténetét (Gifted) beledolgozták a szkriptbe, ő azért utasította vissza a felkérést, mert a Csodanő produkción munkálkodott (amiből nem lett semmi). Alex Proyas pedig azért nem vállalta, mert a Fox elnökével, Thomas Rothmannal összezördült az Én, robot miatt. Ezt követően Zack Snydernél próbálkoztak, aki a 300-zal volt elfoglalva. 2005 februárjára még nem lelték meg a megfelelő rendezőt, de azért bátran bejelentették, hogy 2006-ban a mozikba lesz a produkció. Matthew Vaughn lépett a fedélzetre, aki Kelsey Grammert szerződtette le Bestia szerepére, Vinnie Jones pedig Bulldózer lehetett. Vaughnnak nem tetszett, hogy siettetik, elmondása szerint így nem sikerülne olyan alkotást összehoznia, mint amilyet akar, elképzeléseit nem tudja megvalósítani,. Ezért távozott és gyorsan felhajtották Brett Ratnert, aki rögtön meg is változtatta azt a jelenetet, amikor a hidat átpakolja Magneto. A leírtak szerint a film felénél került volna sor erre a megmozdulásra, így azonban a végére került, Ratner állítása szerint így sokkal drámaibb lett. Szintén ő bővítette ki Vihar jeleneteit. Kitty Pryde majdnem Maggie Grace lett, aztán Ratner Ellen Page-et szerződtette le, mert lenyűgözte a Cukorfalatban nyújtott alakítása és még csak szereplőválogatásra sem hívták be.

Simon Kinberg 2004 augusztusában látott hozzá a forgatókönyvhöz, aki mellé 2005 januárjában betették Zak Pennt. A Fox arra utasította őket, hogy nyírják ki Küklopszot, méghozzá úgy, hogy halála ne legyen látható, csak egy párbeszédben utaljanak rá. Gambit ismét felbukkant volna az alcatrazi csatánál, az írók viszont úgy gondolták, hogy számára már nincs hely. Árnyékot is láthattuk volna, de a stúdió inkább kihúzta a mutánst a szereplők közül, mivel alig volt szerepe. A fejesek nem tudták eldönteni, hogy a végén Jégember és Vadóc váltsanak-e egymással egy szenvedélyes csókot vagy csak egymás kezét fogják meg. Ezt úgy döntötték el, hogy levetítették lányaiknak és a stúdió női marketingeseinek.

 

Rozsomák

David Benioff három évig kilincselt azért, hogy megírhassa a Rozsomák spin-offot, 2004 októberében álma valóra válhatott. Inspirációt Barry Winsor-Smith Weaspon X történetéből, illetve Frank Miller 1982-es sztorijából merített, de e mellett még a 2001-es Origin is hasznára vált. A Fox később Skip Woods-ot kérte fel, hogy csinosítsa ki Benioff munkáját, akinek egy komorabb és csöppet brutálisabb film volt az elképzelése, össze is hozott egy R kategóriás szkriptet. Jackman azonban úgy vélte, hogy semmi szükség arra, hogy R besorolású legyen. James Vanderbilt és Scott Silver kezei között ment át még Benioff változata, akik pont az írósztrájk kezdete előtt adták le írásukat. Deadpoolt a New Line-nál próbálták filmre adaptálni, ám mikor a projekt jégre került Ryan Reynolds és David S. Goyer a Penge harmadik részéhez láttak hozzá.

Bryan Singer és Brett Ratner is szóba került rendezőként, rajtuk kívül Alexandre Aja és Len Wiseman próbált beleülni a székbe. Zack Snyder, aki a harmadik X-Ment is megcsinálhatta volna a Watchmen miatt nem ért rá. Jackman látta a Tsotsit, úgy érezte, hogy van némi párhuzam Gavin Hood filmje és Rozsomák között, ezért Hoodnál csöngettek, aki el is vállalta. A rendező szemei előtt egy sötétebb tónusú produkció lebegett, azonban akarata nem érvényesült a forgatáson, a Foxnál sorra vétózták meg ötleteit, még néhány díszletet is lecseréltek. Az egyik vitás kérdés az volt, hogy Logant poszt traumás stresszesként akarták ábrázolni. A produkció a premier előtt pár héttel kiszivárgott a netre, a stúdió az FBI-jal karöltve próbált nyomára akadni a tetteseknek, de csak egy feltöltőre bukkantak rá, aki azt állította, hogy egy koreitól vette az utcán.

 

Az elsők

Zak Penn még az X-Men 3 bemutatója előtt 2006 áprilisában megemlítette, hogy leszerződött a First Class megírására és a rendezői teendőket is el fogja látni. 2009 októberében a fejesek Bryan Singerrel egyeztettek a film kapcsán és az eredeti elképzelés az volt, hogy a Magneto előzményfilm sikerétől teszik függővé az alkotás elkészülését. Ezt aztán elvetették és a felmerült ötletek közül Jamie Moss többet is beledolgozott az új szkriptbe. Singer időközben kénytelen volt kiszállni a rendezői székből, mivel a Jack, the Giant Killeren kezdett dolgozni. Timur Bekmambetov, David Slade és Louis Letterrier neve keringett a projekt körül, majd Matthew Vaughn kapta a lehetőséget, akinek ezúttal nem volt problémája azzal, hogy túl szoros a határidő. A forgatókönyvön még Jane Goldman írogatott át pár dolgot.

A fiatal Bestia majdnem Taylor Lautner lett, ám egyeztetési problémák miatt kénytelen volt nemet mondani, helyére Nicholas Hoult került. Pletyka szinten Amber Heard neve merült fel Emma Frostként. Rosamund Pike-ot két karakter kapcsán is emlegették, előbb Moira McTaggert bízták volna rá, később Frost kisasszonyt. Sebastian Shaw gondolatolvasó segédje szerepe nem kelt el könnyen, Sarah Hardingot háromszor is visszahívták, Alice Eve azért nem játszhatta el a szerepet, mert lassan ment vele a tárgyalás.

Címkék: x men képregényből film

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr122975865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blake007 2011.06.11. 22:52:40

Hugh Jackman telitalálat Wolverine, de azért megnéztem volna, Dugray Scott-ot a szerepben. Russel Crowe még viccnek is rossz. :)

Tipca 2011.06.12. 08:33:44

Imádom az ilyen cikkeket az oldalon! Ez is nagyon jó lett. Remélem, nem álltok le a hasonlókkal! :)
Furcsa belegondolni, hogy eredetileg szinte az összes részt sokkal komorabbnak szánták.

gisss 2011.06.12. 09:26:55

Kár hogy Rodriguez visszamondta anno. Persze a Kémkölykökre ráér:S
A First Classnél meg még jó hogy nem Lautner lett Bestia. Csak képzeljünk bele milyen lett volna...inkább ne:D
Nagyon jó átfogó cikk, gratula hozzá:)

Gobiakos 2011.06.12. 11:59:47

Frankó cikk, nekem is nagyon tetszett!
Amit tiszta szívből sajnálok, hogy Kolosszus ennyire a háttérbe lett szorítva. Az X2-ben volt (páncélban) 3 másodperce, plusz egy "Segíthetnék..." mondata, aztán annyi. Ezt követően a Last Stand-ben sem bíztak rá sokkal több mindent. :-(

Sanosuke 2011.06.12. 12:03:58

Russel mint Rozsomák, nagyon gagyi lett volna.

viszont arra kiváncsi vagyok a Professzor mikor tudta meg hogy milyen képességei vannak. és hogy neki ki segített fejlődni ?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.12. 21:00:20

köszi a postot, jó így egyben olvasni minden kis infót.

Sanosuke 2011.06.12. 21:01:08

szerintem Krisztián Bale is badass Farkas lett volna :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.12. 21:04:01

@Sanosuke: nem tudom, hogy kit választanék, Jackman jó sztem nagyon.

COLT 2011.06.12. 21:09:17

Szerintetek melyik az eddigi legjobban sikerült rész? (Az elsőket is beleszámolva)
És mi a sorrend?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.12. 21:15:32

@COLT: ez jó kérdés, majd elgondolkodok rajta.

COLT 2011.06.12. 21:17:47

@doggfather: Én speciel amikor megjelent moziban láttam a legelsőt, meg a másodikat, azóta semmi, nem is nagyon emlékszem már rá, csak arra hogy jó volt, meg anno tetszett a látvány, de úgy konkrét emlék max. annyi amikor farkas, vagy ki az a karmos pacák:D szét vágja a film erejé a kesztyűzés után a sörétes fegyvert.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.12. 21:20:01

@COLT: akkor nehéz lesz sorrendet csinálnod. ;)

COLT 2011.06.12. 21:21:24

@doggfather: Enyhén;) Most akkor hány mozi film is van? Készült talán 3-4 éve egy harmadik rész is nem? Aminek az ellenállás vége, vagy valami hasonlóan terminátoros címe volt, utána meg külön kezdtek el filmeket egyes karakterekkel ugye, először a rozsmákkal, nem? Nem vagyok otthon a képregényekben, a watchmenem ellenben jövőhétre a kezemben csücsül.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.12. 21:27:58

@COLT: igen, volt 3 rész, plussz a Rozsi film, és most ez a 4ik.

Sanosuke 2011.06.12. 21:43:59

nemis tudtam hogy maga Zinger is feltűnik néhány másodpercre a filmben :D

Sanosuke 2011.06.12. 21:47:23

viszont Pszichét nem találom sehol.

Mese92 2011.06.12. 21:55:33

Pofás lett a cikk! Bejött! Egy csomó dolgot nem tudtam, pl. hogy Sigourney Weaver lehetett volna Emma Frost, jó ötlet lett volna.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.06.13. 11:23:27

@COLT: A sorrend
1: X2
2: X-Men 1
3 X Men 3
4 First Class
5 Wolverine
A Rozsomákos film elég gyér lett

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.13. 15:17:14

@koimbra: nálam vszínű előrébb lesz, még is ő a kedvenc x-em. :D

NZ79 2011.06.14. 22:30:02

Gratulálok a cikkhez, részemről kiváncsian várom a hasonló,filmek hátterét bemutató írásokat. És egy hozzáfűznivaló: több helyen is olvastam,hogy Russel Crowe előtt a producer Richard Donner 1999-ben Mel Gibsont is megkereste Rozsomák szerepével.Ez több szempontból is érdekes: ha megnézzük ugyanarra a szerepre három ausztrálként számontartott színészt is felkértek..(a számontartott jelző szándékos: Gibson amerikában, Crowe Új-Zélandon született.)
Másrészt utólag furcsa lett volna Gibsont egy ilyen toleranciát-is- hirdető filmben látni..

NZ79 2011.06.14. 22:32:32

A Rozsomák/Farkas film valóban gyér lett..talán ha stúdió enged egy magasabb korhatárt, érdekesebb film születhetett volna.
süti beállítások módosítása