Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Gonosz halott 2 - Halott vagy hajnalra (Evil dead 2 - Dead by dawn)

2011.10.29. 14:39 BeniMan 13 komment

Ash és barátnője, Linda egy elhagyatott erdei kunyhóba érnek, ahol Ash felfedez egy a sumér-korból fennmaradt titokzatos könyvet: a halál könyvét, valamint egy felvételt, amelyen egy professzor felolvassa a könyv ősi írásait. Hamarosan életre kel az erdő szelleme, megszállja Linda testét, aki rátámad Ashre. Ash egy jól irányzott mozdulattal egy ásó segítségével lefejezi, majd elássa barátnőjét. A halottak szellemei azonban nem hagyják szabadulni az erdőből…

A Gonosz halott nyitóepizódjának közönség és kritikai sikere után viszonylag későn érkezett meg a folytatás, valójában inkább egy nagyobb költségvetésű remake, mint egy folytatás. A történet közel azonos, azonban mégis teljesen más a két film, az első rész a félelemkeltéssel volt képes hatást elérni, a második viszont a humor eszközeit használja, a Gonosz halottak kettő nem akarja magát komolyan venni. Bár határozottan humor orientáltabb, mint az Gonosz halott I., a második rész sem mentes a hidegrázástól. Raimi az első rész legjobban működő jeleneteit, itt is újra leforgatta. A hírhedt fa jelentet is újra felvették, ám amíg az első részben ez egy megdöbbentő és sokak által legendásnak mondott jelenetet kaptunk, amiben az erdő megerőszakolja a fiatal lányt, addig itt egy visszafogottabb támadásnak lehetünk tanúi, az erdő itt csak elragadja a szereplőt, a nemi erőszak rész itt kimaradt. Minden bizonnyal Raimi nem szerette volna, ha a film második részét is több helyen betiltják ezért jutott erre a döntésre. A másik ilyen jelenet, amelyet felfedezhetünk mindkét filmben az Ash barátnőjének eltemetése és feltámadása, ez viszont szinte egy az egyben ugyanolyan mindkét filmben, csak persze itt sokkal jobban néz ki köszönhetően a kifinomult speciális effektusoknak.

És itt van a legnagyobb különbség a két rész között. Raimi képes volt arra, hogy újra megteremtse azt a hangulatot, amelyet egyszer már elért, képes volt hasonlóan időtálló és klasszikus filmet forgatni csak itt megfejelte a filmet egy nagy adag speciális effektussal. Mert bár az első rész tényleg zseniális volt és nagyon szerettük, azért néhol nagyon látszott az olcsó megvalósítás. Persze ne csodálkozzunk ezen, hiszen szinte aprópénzből 350 ezer dollárból készült az első rész, míg a második elkészítésére már 3 és fél millió dollárt kapott a rendező.

A megnövelt költségvetésnek hála nagyban javult a film megjelenése, a speciális effektusok a filmet egy új szintre emelték. A démonok által megszállt emberek bitang jól néznek ki, Ash fejnélküli barátnője, aki előjön a sírból pedig egészen zseniálisan van megvalósítva, nem is beszélve arról a rakoncátlan jobb kézfejről… A latex jelmezeket és a stop motion animációt egyaránt használták a filmben. Mindkét filmben kulcsszerepe van a gore-nak, Raimi olyan bőségesen használja a művért, hogy a puszta mennyiség látványa már magában is humoros és persze a vér itt nem mindig vörös, van fekete, zöld, sárga, fehér.

Persze nem csak a speciális effektusok miatt mondom azt, hogy jobb lett a folytatás, mint az első rész. Öt évvel és két filmmel később látott hozzá a második részhez Sam Raimi, akinek rendezési stílusában is észrevehetjük a pozitív változást.

Nem csak a rendező lett tapasztaltabb, de Bruce Campbell is felnőtt és igazi színészként teljesített. Ash jelleme sokkal fejlettebb a második részben, Ash alig volt több mint egy gyerek az első részben, aki nem igazán találja fel magát a rendkívüli helyzetekben. A második részben Campbell játékában megjelenik a félelem, a kétségbe esés, az őrület, mindez anélkül, hogy önmaga karikatúrája lenne a főszereplő. A jó öreg Bruce mára a B (ZS?) filmek, koronázatlan királya lett, mégis képes vagyok szeretni annak ellenére, hogy néha tényleg botrányosan rossz filmeket hoz össze, de ezt ő is tudja és alkalmanként még ki is figurázza magát, mint a My Name is Bruce című alkotásban. Én kedveltem Brisco County Jr.-ként és Simlis Jackként is Brucet, de Ash megformálójaként egyenesen imádom, ő volt a tökéletes választás erre a szerepre. Bruce Campbell talán legjobb színészi alakításának vagyunk szemtanúi, gondoljunk csak arra a jelenetre, amikor Asht a saját keze támadja meg. A jelenetet többször is felvették, mivel a stáb kontrolálatlan röhögésben tört ki, annyira vicces volt Campbell. Ash figurája kultikus lett, ami nem is csoda egy olyan karakternél, aki úgy gyilkolja a gonoszt, hogy a jobb keze helyén egy láncfűrész van a balban pedig egy lefűrészelt csövű puskát tart.

A folytatás lehetősége már az első rész után felmerült, de ekkor még Raimi Asht egy időportálon a középkorba akarta repíteni. Ezt egyébként a harmadik részben meg is tette. A scriptet Sam Raimi ötletéből Scott Spiegel vettette papírra. Mesteri a forgatókönyv, hiszen gondoljunk csak bele, hány filmnél fordul elő hogy egy levágott fej, vagy egy levágott kéz a bohózat kellékei? A páros egy sokkal viccesebb, komolytalanabb történetet akart bemutatni, amelyben benne van a rettegés, de mégsem veszi túl komolyan magát a film. Spiegel saját filmes múltjából is vett ötletet. Még 1978-ban forgatott egy rövidfilmet A segítő kéz támadása címmel, amelyben barátja a rendező Sam Raimi játszotta a főszerepet. Innen jött az ötlet, hogy a főszereplőt támadja meg a saját keze, amelyet majd le kell vágnia a saját védelmében. A forgatókönyv további erénye a remek párbeszédek és beszólások, a filmben elhangzó egysorosokon még most is jókat tudok derülni.

A filmben feltűnik a rendező öccse is, aki az "anya" zombit kelti életre. Ted Raimi napi több órát viselte a nehéz latex jelmezt és nemegyszer meg kellett állítani a forgatást, mert rosszul lett a meleg jelmezben a színész. Az Entertainment Weekly Top 50 kultfilm listáján a 19. helyen van, az Empire Magazin pedig felette minden idők 500 legjobb filmjének listájára.

A film közel 11 millió dollárt hozott és egyértelmű sikert aratott a kritikusok és a nézők körében is. Évek óta szeretnék kezdeni valamit az Evil Dead franchise-zal, szóba jött a negyedik rész és jó ideig úgy volt, hogy a főhős, Ash összeméri erejét két kultikus horrorikonnal a Freddy vs. Jason vs. Ash-ben. Ám ez idáig nem valósult meg egyik sem. Sam Raimi és a Ghost House Pictures jelenleg egy feldolgozásban gondolkodik, újrakezdenék az egészet az elejéről. Bruce Campbell egy interjúban elárulta, hogy a skript csodálatos lett, de nem tudják, hogy mikor látnak hozzá.

A film eléggé ijesztő és véres ahhoz, hogy klasszikus horrorként értékeljük, de vicces és kiszámíthatatlan, ami miatt képesek vagyunk végig mosolyogni a filmen. Sam Raimi leleményes stílusával, Bruce Campbell hisztérikus alakításával elérte azt, hogy a Gonosz Halott 2-őt örökre a horror-komédia királyának nevezzük! 90%-ot megadok rá!

 

imdb: 7,8

rottentomatoes:98%

 

 

Címkék: horror klasszikus iromány 90 % evil dead

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr303338101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.10.29. 15:29:18

Az Evil Dead 1 és 2 nekem abszolút nem tetszett, próbáltam szeretni, de nem ment. A harmadikat kölcsönkaptam, a suliban folyamatosan arról beszéltek szünetben, na az már sokkal jobban sikerült:)

BeniMan 2011.10.29. 15:41:31

@koimbra: Pont a héten néztem végig a trilógiát és nálam még mindig a 2. viszi a prímet. Vannak benne olyan jelenetek amin tényleg szétparázom magam és ott vannak azok is amiken szétröhögtem magam. Az a rész amikor a kezével harcol vagy az amikor felszerelkezik a fűrésszel és a puskával, na azok rohadt jók. :D :D Ezek, az ehhez hasonló jelenetek hiányoznak nekem a másik két részből. Az egy a leggyengébb az összes közül, de még azt is kedvelem. :)

Sanosuke 2011.10.29. 17:51:21

@BeniMan: én először a második részt láttam és imádtam. nem aza sablonos film, van benne valami amiatt imádnivaló.
némelyik jelenet meg úgy van beállítva hogy félelmetes

aztán pár évvel később láttam az első részt is és észrevettem hogy szinte ugyanaz a sztori mint a másodiknak.

EV 2 legjobb.

Sanosuke 2011.10.29. 17:53:12

@BeniMan: végre elkaptalak.

egy nagy szivességet kérek tőled.

a Terminator I-II ról írnál egy jó velős leírást?
hogyan tervezték anno, mik nem kerültek bele, Svarci helyett kik jöttek szóba, és miért pont ő ?

BeniMan 2011.10.29. 18:08:33

@Sanosuke: Gyorsan végig néztem a Droidot, de úgy láttam még nem volt Terminátor 1-2 kritikánk úgyhogy akkor megcsinálom. Jövő szombaton kint lesz. :)

Sanosuke 2011.10.29. 18:25:55

@BeniMan: mindent amit csak találsz róla nyugodtan írd bele :D

Királyvíz 2011.10.29. 22:57:10

Ahogy egy barátom találta mondani: Bruce Campbell szerepelt minden idők három legjobb filmjében, az Evil Dead 1-ben, az Evil Dead 2-ben, és az Evil Dead 3-ban.

Kicsit erős, de azért van benne valami:)

Maya-- 2011.10.30. 03:36:46

én is olvasnék Terminator kritikát:)

Newzoli 2011.10.30. 18:25:33

Nagyon jó filmek..de nekem a kedvencem a 3.rész...Vinnyogva röhögtem rajta...ZSENIÁLIS!:)))))))))))

Tipca 2011.10.30. 23:25:03

megmondom őszintén, én becsülettel végigültem ezt a sokak (szinte mindenki) által az egekig magasztalt trilógia mindhárom részét. tény és való, a második sikerült a legjobban, de még ez is csak a "szódával elmegy" kategória, pedig amúgy imádom a retró B-filmeket. az első rész túl komoly(kodó) lett, a harmadik meg egyenesen nevetséges. Ismétlem, ez az ÉN véleményem, attól más még élvezhette, sőt, biztos élvezte is. :)
Viszont egy Terminátor 1-2-t én is szívesen olvasnék :D

gunsmoke (törölt) 2011.10.31. 09:19:58

Nem értem ezt a második rész mániát.

Szerintem az első rész visz mindent.
A második rész olyan, mintha az első remake-je lenne, a harmadik meg már inkább paródia, mint horror.

jikininki 2011.10.31. 20:11:48

hát én az első, második részen nem tudtam nevetni inkább végig izgultam. bár kb 7-8 éves lehettem amikor láttam azokat, és elég mély emléket hagytak bennem. a 3. rész inkább paródia mint horror. szinte nincs is benne vér az első két részhez képest. számomra az egy-kettő egyformán teljesít. csak sosem tudtam őket logikusan összekapcsolni, mivel nem is igazán folytatás a második rész. de ez legyen a legnagyobb bajunk.

megj: talán a 2. részben látható egy "hills have eyes" poszter :)

BeniMan 2011.11.05. 00:26:04

@Sanosuke: @Maya--: @Tipca: Megvan a Terminátor kritika! 10:35-re időzítettem be. Reggel már olvashatjátok is. :) Ja és köszönöm az ötletet. Könnyebb így mint ha egész héten azon filóznék miről is írjak. Szóval ha még van ötlet vagy kérés hogy miről olvasnátok, csak szóljatok, örülök neki. :)
süti beállítások módosítása