Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Fejvadászok (Headhunters)

2012.06.28. 13:10 koimbra 10 komment

A norvég thrillerről Frog küldött egy kritikát, köszönet érte!

headhunters1.jpgImádom a skandináv filmeket. Ennek a legfőbb oka az, hogy a nagyszerű fényképezéssel amúgy is meglehet fogni, északi kollégáink pedig szinte minden filmjüknél baromi jól alkalmazzák a hideg színtónusokat. Mai alanyom is skandináv, konkrétabban egy tavaly megjelent norvég thriller, amely nálunk holnap kerül mozikba.

Történetünk főszereplője Roger Brown (Aksel Hennie) , aki nem csak egy jól menő cég vezetője, de Norvégia egyik legnagyobb fejvadásza is. Szakmája legjobbjai között van, hisz hideg precizitásának, és kifinomult elméjének köszönhetően nem hagy nyomokat munkája után. Azonban amikor legmerészebb és legnagyobb betörésére készül, beüt a krach, és üldözőből üldözötté válik. Emberére akad tehát Clas Greveben ( Nikolaj Coster-Waldau) , aki nemcsak hasonló kifinomultságával, de kíméletlen stílusával is főhősünk fölé nő.

A film egy regényadaptáció, Jo Nesbo azonos című könyve alapján készítették vászonra. Ugyan az eredetit nem olvastam, de Nesbo Hóember című krimijéhez volt szerencsém, és az nagyszerű, ahogy a film szkriptje is. Ugyanis a Fejvadászok egy kimérten precíz vázra felhúzott thriller, amely nagy magabiztossággal zsonglőrködik a csavarokkal és a különböző karakterek fejlődésével. A filmet amúgy az általam eddig ismeretlen Morten Tyldum dirigálta, aki szintén nagyszerű munkát végzett, szerencsére nem cseszte el a film baromi jó alapjait, és azt hiszem a mai világban már ez is dicséretnek számít.

headhunters.jpgHa már karakterek. Főhősünk tipikusan az a rosszfiú, akire nem lehet haragudni, hisz stílusa elegáns és lenyűgöző, a jelleme pedig valóban szórakoztató és pozitív. Ezt a karaktert nagyszerűen sikerült hoznia Aksel Hennienek, elképesztő magabiztossággal mozog a vásznon az általam eddig máshol nem látott norvég színész. Nem csodálnám ha ez a film lenne neki a belépőjegy a Hollywood-i filmgyártásba. Rajta csak ellenfele tesz túl, akit a Trónok harcából már jól ismert Nikolaj Coster-Waldau kelt életre, mellesleg elképesztően ütnivaló figurát alakít ismét, természetesen nagyszerűen.

A film legnagyobb pozitívuma kétségtelenül a hangulat. Nagyszerű atmoszférát kapunk, a cselekmény végig feszült és   izgalmas, ez főleg két főszereplőnk versenyfutásának tudhatjuk be, valamint John Andreas Andersen gyönyörű fényképezését is dicséret illeti, hiszen nagyszerűen játszik a hideg színek különböző árnyalataival, ezzel még jobban kiélezve az amúgy is tűhegyes atmoszférát.

A Fejvadászok tehát egy elképesztően jól megrendezett és részletesen összerakott thriller, amely közel két órán keresztül a székbe szegez, és nagyszerű hangulatával lenyűgöz. A lezárás pedig mindennek a tetőpontja, a film végi csavar ugyanis igazán nagy gyomrossal szolgálhat egy-két néző számára. Thriller fanatikusoknak, és a skandináv filmek szerelmeseinek egyértelműen ajánlott, de azoknak is jó szívvel tanácsolom a megnézését, akik imádják a feszes cselekményvázlatú , izgalmas filmeket. Sajnos több mint valószínű, hogy hamarosan érkezik az amcsi feldolgozás is, mert természetesen a tengerentúliak nem bírnak a seggükön ülve várni a jó ötletekre , inkább nyúlnak egyet Európától, akárcsak a Millenium-trilógia esetében.

9/10

Címkék: thriller iromány könyvből film 90 % headhunters

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr264616611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.06.28. 15:21:43

Köszi hogy kiraktad Koimbra. Mellesleg azért van írva, hogy holnap jelenik meg, mert az írást tegnap készítettem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.06.28. 16:29:09

Abszolút jó film, nekem valami plusz hiányzott a tökéletességhez, talán kicsit túl nagy távolságot tartott a karakterektől. Valahol ebben a hiányérzetben jöhet elő az is, hogy számomra a főhős egyáltalán nem olyan "rosszfiú, akire nem lehet haragudni", szerintem kifejezetten negatív karakter volt, még ha a végén meg is próbálták jónak beállítani. (És pont ezért nem tetszett, hogy mégis megpróbálták)
Coster-Waldauhoz meg annyit, hogy minden bizonnyal a karakter tette, de pont úgy játszott, mintha Jaime-t keltette volna életre.
Valamint a történetben azt sem értettem, hogy milyen jelentősége volt végül annak, hogy a nyomozó rájött az egyetlen hiányzó darabra.

Shyllard 2012.06.28. 17:23:46

Hangulatos, jó thriller ez, a végére elég durván beindulnak a dolgok :P

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.06.28. 17:26:56

Nesbo regényeit eddig nem olvastam, de majd a köynvtárból kihozok egyet.
A film kellemes meglepetés volt, az elején még úgy tűnt, hogy csak egy középszerű thrillerecske volt, de aztán a fickó rendesen belesüllyedt a sz*rba:)
Mondjuk a pitbullos jelenet érdekes volt, ha egy efféle eb ráharap valakire, nem engedi el könnyen.

Brüsszeli csipke 2012.06.28. 20:36:28

Pedig a "kevésbé ismert" főszereplőről volt már szó ezen a blogon is :)
filmdroid.blog.hu/2009/12/03/heti_neznivalo_96
A Max Manus c. film főszerepét is ő játssza

Brüsszeli csipke 2012.06.28. 21:44:15

@FroG: Ha ez megnyugtat, nekem is utána kellett kicsit gondolnom, hogy honnan ismerős :)

Tökibá 2012.07.01. 10:38:22

Engem nem szegezett a székbe. Valóban jól megcsinált film, de mostanában valahogy divat a skandináv filmeket hájpolni.

madárijesztő 2012.07.01. 12:02:06

Az elején csak egy lagymatag thrillernek látszott, de egész szépen beindult. De a fordulat, ahol úgy dönt, hogy megpróbál visszavágni valahogy elcseszett.

nyílméregbéka 2012.08.05. 19:06:49

@Tökibá: ez nem is azért jó film, mert "ahhhh, skandináv film!!", hanem mert Jo Nesbo könyve alapján készült, márpedig ő valami baromi jó krimiket ír. És ha csak annyit tesznek a film készítői, hogy nagyjából pontosan követik a regényt, abból rossz film nem jöhet ki. Ez történt itt.
(és ez nagy dolog manapság, amikor időnként igen szar regényadaptációk kerülnek mozikba, mert a filmkészítők szépen megváltoztatgatják - rossz irányba - a sztorit, olyasmikre hivatkozva, hogy "ez nem fogja érdekelni a nézőket", "mi az, hogy nincs benne szerelmi szál", "nem, a kisgyerek nem halhat meg" stb. ...)
süti beállítások módosítása