Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Fékezhetetlen (Lawless, 2012)

2012.09.13. 18:00 FayeFaye 16 komment

John Hillcoat rendező, Nick Cave forgatókönyvíró/zeneszerző és Benoît Delhomme operatőr 2005-ben dolgoztak először együtt egész estés filmen. Az ajánlat egy szikár, revizionista western Ausztrália kopár hátországában, a cselekmény feltartózhatatlanul halad egyenes vonalban a brutális végkifejlet felé. Nevezhetjük egy minimalista mesterműnek, ami a Fékezhetetlenről már nem mondható el, annak ellenére, hogy sok a tematikai áthallás a két alkotás között. De amit elvesztett művészi értékben, megnyerte szórakoztatásban; könnyebben befogadható és a mezőnyben még kifejezetten magasröptűnek számít, szóval nagyszerűen szórakozhatunk anélkül, hogy fel kéne áldoznunk néhány agysejtet a multiplex oltárán.

LawlessB1.jpg

2012_lawless_001 (4).jpgAz ajánlathoz hasonlóan a történet három törvényen kívüli testvérről szól, akik makacsul védik a személyes szabadságukat a térben és időben is betolakodó civilizáció ellen. A helyszín ezúttal Amerika, 1930., a szesztilalom utolsó évei. Az antihőseink azonban nem kifinomult városi gengszterek háromrészes öltönyben. A  Bondurant fivérek kistermelők Virginia államban, Franklin megyében, amit akkoriban a legnedvesebb megyének hívtak az ott előállított alkoholmennyiség miatt. Fürdőkád-szeszt főznek és a szomszédoknak árulják, a helyi seriff áldásával, amíg egy nap meg nem jelenik egy korrupt különleges megbízott, aki védelmi pénzt akar szedni a vidéki szeszkereskedőktől. De a Bondurantok nem fekszenek le senkinek, a családi legenda szerint elpusztíthatatlanok, és eszerint is élik az életüket. Inkább elkezdik a megyehatáron át csempészni és nagy mennyiségben árulni a szeszt, háborút indítva a törvény embere ellen.

A Fékezhetetlen legnagyobb erőssége vitathatatlanul a szereposztás. A narrátor és központi karakter Jack Bondurant, a legkisebb fiú, akit Shia LaBeouf alakít. Az előzetes alapján kicsit aggódtam, mert nyilvánvaló volt, hogy LaBeouf fogja a legtöbb időt tölteni a vásznon, de hamar kiderült, hogy egy zseniális húzás volt rábízni a szerepet. Jack ugyanis nem egy egyértelműen szimpatikus karakter, hanem egy nyápic, akinek nagy a szája, de még inni sem tud rendesen, és mindig a bátyjainak kell kihúznia a szarból. Amibe mindig belemászik. Szinte kivétel nélkül minden rossz dolog, ami a filmben történik, visszavezethető arra, hogy Jack egy rossz döntést hozott. A legelső, még a főcím előtt játszódó jelenetben három gyerek áll körbe egy malacot, a legkisebbnek egy pisztoly van a kezében, de képtelen meghúzni a ravaszt, az egyik idősebb fiúnak kell megtennie. És ez tökéletesen leírja az egész utat, amit Jack bejár. Ez nem azt jelenti, hogy LaBeouf rossz színész, itt meghökkentően jó alakítást nyújt, csak sokkal hitelesebb, amikor nem egy akcióhőst játszik, hanem egy jóindulatú idiótát. Amikor Guy Pierce, a szadista különleges megbízott, pépesre veri Shiat, az egy olyan dicsőséges pillanat, amiért már önmagában is megéri megnézni a filmet.

2012_lawless_001 (9).jpg

Az érzelmi fókuszpont mindenképpen Forrest Bondurant (Tom Hardy), a középső testvér és a család esze. Hardy ismét hibátlanul játszik és most már bebetonozhatjuk, hogy a korosztályának egyik legtehetségesebb és következetesen lebilincselő színésze. Forrest keveset szól, gyakran csak morog vagy horkant, ahogy nagypapa kardigánban üldögél a tornácon, nem is tűnik olyan veszélyesnek. Pedig ahogy elmagyarázza Jacknek, nem az erőszak különbözteti meg az embereket, hanem, hogy milyen messzire képesek elmenni. Erről egy képregényidézet jutott eszembe, „A verekedést az nyeri meg, aki nem habozik maradandó kárt tenni az ellenfelében.” Hát Forrest Bondurant egy villanásnyit sem habozik tartósan tönkretenni valakit, a stílusa gyors, hatékony és nem ad lehetőséget egy második ütésre. Annál meghatóbb és érdekesebb a tapogatózó románca a Jessica Chastain alakította titokzatos, nagyvárosi nővel, aki az isten háta mögött szeretne új, csendesebb életet kezdeni. Az egyetlen fájó pont Gary Oldman hiánya, aki csak pár apró jelentben tűnik fel, de mint mindig, tátongó űrt hagy maga mögött, amikor nincs a vásznon. Lehetett volna pl. több Gary Oldman és kevesebb Guy Pearce, aki annyira elnagyolt, egy piperkőc rajzfilm gonosz, hogy nagyon kilóg a filmből, és elkerülhetetlen a negatív összehasonlítás Michael Shannon sokkal árnyaltabb "FBI ügynök problémákkal" alakításával a Gengszterkorzóban.

2012_lawless_001 (5).jpg

A cselekmény időnként kifejezetten lassan csordogál, a magyar cím ellenére – ami szokás szerint érthetetlen választás – nem egy pedált a padlónak non-stop akcióorgia. De nem is olyan kérlelhetetlenül nyomasztó, mint Hillcoat korábbi filmjei (Az út), sok benne a humor és a jórészt bluegrass soundtrack is kifejezetten vidám. Az erőszak, amikor felbukkan, viszont hirtelen és zsigeri, de sohasem öncélú vagy súlytalan. Sokszor nem is látjuk magát a tettet, csak a véráztatta következményeit. Nem egy hibátlan alkotás, de nálam nem áll tőle nagyon messze, hogy az legyen, és mindenképpen érdemes moziban megnézni, mert gyönyörűen lett fényképezve.

IMDb: 7,7

RottenTomatoes: 65%

 

Címkék: iromány lawless

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr374773292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomPowell25 2012.09.13. 18:29:39

Nekem is bejött. A hangulata és a zenéje magával ragadó, sokszor a bőrömön éreztem a szél vagy a hópelyhek érintését. Ettől még a sztori semmi extra. LaBeouf tényleg jó (a karaktere már kevésbé), Hardy most is brillírozik, Oldmanből zavaróan kevés van, Pearce esetében pedig eleinte nehezemre esett eldönteni, hogy rossz ripacs vagy hátborzongatóan zseniális főgonosz, de a film megtekintése után inkább az utóbbira hajlok. A LaBeouf gyűlölők (én nem tartozom közéjük) pedig örömmel nézik végig, amikor Pearce szétveri a fejét.:)

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2012.09.13. 18:34:47

Annyira de annyira várom, hogy lássam. Tom Hardy egy zseni, és örülök, hogy végre valami pozitívat is hallok LaBeouf -ről. Eddig mindenki csak szapulta.

Elanor_ 2012.09.13. 18:41:54

Pearce-t jó színésznek tartom... Behatárolhatatlan, különleges, amit csinál. Én miatta nézném meg, bár elég brutálisnak tűnik a film.

A fürdőkád-szeszen nagyon vigyorogtam, jó kis találmány. :)))

Elanor_ 2012.09.13. 18:46:24

@Armida: teljesen egyetértek FayeFaye-vel, LaBeouf léttartományába egyáltalán nem férnek bele a kemény, macsó, jóképű akcióhős-szerepek, mert nem az, hanem (legalábbis a vászonról/képernyőről az "jön át", hogy) egy nyámnyila, passzív-agresszív, fura alak. Ha ilyen szerepeket játszana, valszeg Oscart kapna.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2012.09.13. 18:55:40

@Elanor_: Arra gondoltam h sokan utálták a Transformersben is, pedig sztem tökéletesen hozta a balf*szt.
Pearce bácsival most ismerkedek (eddig asszem csak A bombák földjénben láttam - amíg atomjaira nem hullott- de nemrég megnéztem a Lockout-ot és jól megfigyeltem. Biztos, h fan leszek.)

FayeFaye 2012.09.13. 19:10:46

Én szeretem Pearce-t, de itt kicsit olyan volt, mintha a Dick Tracy filmből tévedt volna át. A Fürdőkád szeszt sajnos nem én találtam ki, csak tükörfordítottam. De olvastam egy interjút egy magyar írónővel, aki németül ír, és azt mondta sok mindent lefordít tükörben magyarról, és ez németül nagyon eredetinek és találékonynak hat.:D

Elanor_ 2012.09.13. 19:30:51

@Armida: A Mementót vagy a 2002-es Időgépet bizti láttad. :)

@FayeFaye: A Dick Tracy nincs is olyan messze ettől a világtól, ami a Fékezhetetlenben van, nem?
A fordításról: A fürdőkád-szesz akkor is üt :)))) vicces amúgy, mert saját tapasztalat alapján a német és a magyar tükörfordításban kb. 90%-ban mindig megegyezik. :)

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2012.09.13. 19:47:46

Az év egyik legjobban várt filmje elsősorban Hardy miatt, de nem tudom megnézni, mert nálunk nem nyomják... fááákkk.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.13. 21:50:54

remélem eljutok moziba a 7végén, hogy megnézzem

Blake007 2012.09.13. 22:10:31

Nekem Hardy ellenszenves mint az állat, amibe meg Labeouf megjelenik azt nagy ívbe kerülöm, iszonyat irritáló egy alak, itt meg a kettő együtt... örülök, hogy nem láthatom :D

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2012.09.13. 22:39:35

@Blake007: Azért adj nekik egy esélyt, lehet, hogy pont most fog a véleményed megváltozni. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.14. 08:26:21

@Blake007: nézd meg a Bronson című filmet, és utána Hardy egyik nagy kedvenced lesz a fickó egy zseni, annyira jó benne, hogy áááá...

Lombos Péter · http://prolihisztor.postr.hu 2012.09.14. 12:07:40

Pearce zseniális, a Mementó óta bizonyítja ezt, akár Az ajánlat főszerepét, akár ezt a filmet nézzük.
Hardy igazi nagyágyú lett, akinek még az is belefér, hogy egy Kémes hármasban játsszon, közben meg LaBeouf felnőtt a férfi szerepekre, Chastain kisasszony pedig szépet domborít!

dm996 (törölt) 2012.09.19. 20:03:55

Nem tudom mi bajotok ezzel a LaBeouf gyerekkel. Lehet nem szeretni (útálni) a Transformers filmeket, illetve játszott azóta 1-2 filmben amit nem láttam, de szerintem remek színész, a korát tekintve...tényleg csak annyi kellene, hogy megfelelő szerepeket bízzanak rá.

Ha már a jövő reménységeit vesszük górcső alá, róla meg Radcliffe-ről legalább el lehet mondani, hogy tehetségesek, szemben mondjuk az idióta Pattinsonnal :D

tutiadöfi 2012.09.19. 20:09:34

kb. 10 percig néztem ezt a filmet, aztán elaludtam az unalomtól

Dean6 2012.09.22. 00:58:57

Most jöttem a moziból,és ez a film zseniális. A történet annyira jó,egy percét sem untam,mindig történik valami.Tom Hardy nagyon jól játszott,minden egyes dünnyögésével együtt. Tipikusan olyan film,amiért érdemes elmenni moziba. Holnap kezdem a regényt is.
10/10
süti beállítások módosítása