Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A Bourne Ultimatum (The Bourne Ultimatum) -kritika

2007.10.30. 17:28 koimbra Szólj hozzá!

"Na de ki vagyok én?"


 


 

Emlékszem arra, mikor Matt Damon és Ben Affleck a legjobb forgatókönyv díjára volt jelölve az Oscaron. Ott ültek az első sorban, vigyorogtak , mint a vadalma. Aztán mikor elérkezett a boríték kinyitása és a nevüket olvasták fel ültek néhány másodpercig mire felfogták, hogy ők bizony itt nyertek és körbevigyorogták hülyén a fejüket. Ha ekkor nekem azt mondja valaki, hogy Matt Damon „akciósztár” lesz én is mosolyogtam volna.

 

A kalandban már a harmadik résznél járunk (ha nem vesszük az 1988-as TV filmet).Bourne még mindig nem tudja ki ő, ki volt, ezt próbálja felderíteni, miközben néhányan pont ezt szeretnék megakadályozni. Segítséget az előző részekből megismert Nicky Parsonstól (Julia Stiles) és Pamela Landytől (Joan Allen) számíthat, de hát ellenfele a CIA és gépezete. A játszma , országokon kontineseken ível át

 

Ez a mozi más, mint a mostanában megszokott akciófilmek. Nincs naplemente, akció közben nem szólnak be semmi vicceset, nincs földtől elrugaszkodott akciójelenetek, lassítások, 2 emeletnyi ugrások. És mégis működik enélkül is. Az alkotás egy hatalmas pörgés, nincs leállás. Bourne nem csúnya nézéssel és két pofonnal intézi el az ellent, ahogy megszokhattuk pl a Shwarzenegger filmekben, egyenrangú ellenfeleket kap, a verekedéseket kézikamerával rögzítették, ami nem zavaró, néha pedig mi is ott érezhetjük magunkat a vásznon két pofon között..

 

Matt Damon kifejezetten jól hozza Bourne figuráját, akár azt is hihetnénk ő maga Bourne. Felsorolhatnám külön külön az összes szereplőt, hogy ó de jól adják, milyen jól játszanak, de felesleges felsorolni mindenkit.

 

Az első rész nézhető kategória volt, a második valamivel jobb, a harmadik viszont visz mindent. Az elmúlt évek akció filmjei közül is kiemelkedik és ebben az évben pedig az egyik legjobb.Paul Greengrass rendező tavaly is készített „az év egyik legjobbja” alkotást, idén nem változott a helyzet. Ott lesz év végén a Top10-ben.

 

A Bourne Ultimatum már nem mérhető a könyvhöz, hisz szinte teljesen eltér attól, így a könyv rajongói inkább kerüljék el.

 

Negatívumként említeném, hogy mindenféle maszk vagy egyéb arcelváltoztatás nélkül utazik országokon keresztül vagy mindenféle gond nélkül sétál be CIA irodájába lebukás nélkül. De hát szuperkém, amelyik erre nem képes az „monnyon le”

 

Vannak filmek, amiknek a folytatásai már nem ütik meg az előzőek színvonalát, a Bourne filmekkel más a helyzet: egyre jobbak a következő részek. Így ha folytatódik a tendencia pár év múlva feltehetjük a kérdést: Who the fuck is John McClane?

 

Értékelés: 90 %

 

 

Büdzsé 110 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 226 millió dollár

Összbevétel 411 millió dollár

 

Rendező: Paul Greengrass

 

Szereplők Matt Damon, Joan Allen, Julia Stiles, Scott Glenn, Brian Cox

 

 

 

Címkék: akció iromány franchise könyvből film sequel

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr67213339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása