Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Vágy és vezeklés (Antonement)

2008.01.26. 00:22 Miecs 4 komment

Egy írónő életútja. Egy vágy amiért ő mindent megtett, egy vágy amiért rengeteget vezekelt. Egy vágy amiért egy pár mindent megtett, egy vágy amiért ez a pár rengeteget vezekelt.

Briany 13 éves, színdarabot ír a szerelemről, annak fogalmáról, érzéséről, lángolásáról, sokkal komolyabb dolgokról, mint aminek egy 13 éves lány gondolataiban kéne járnia. Mitöbb ő maga szerelmes: plátói szerelmet érez Robbie iránt. Cecilia és Robbie között viszont forr a levegő, csak egy eltévesztett levél kell ahhoz, hogy egymáséi lehessenek. Leon, a bátyjuk hazatért Paul Marhall-lal, a csokigyárossal, aki kezdetektől fogva szimpatizál Lolával a szintén tizenéves unokahugicával. Lolát megerőszakolják, Robbie ül érte, Cecilia mégis hazavárja, hiszen tudja, hogy Briany hazudott bosszúból. Robbie egy módon tud kiszabadulni a börtönből, ha beáll a hadseregbe. Cecilia elhagyja a családját és ápolónő lesz. Találkoznak 3 és fél éve után Robbieval, megígéri, hogy visszajön a frontról. Robbie-t franciaországi szolgálatai során csak ez életeti és a ház a parton. Cecilia címét kideríti Briany és levelet ír neki. Nyilvánvaló, hogy bánja amit tett, ápolónőnek állt végül ő is. Mikor sebesült katonákat hoznak Briany kórházába, inden emberben Robbie-t látja, őt keresi. Elmegy Ceciliához Briany és bocsánatot kér. Ott van vele Robbie is és beolvas nagyon Briany-nek, valamint megparancsolják neki, hogy amit elrontott anno, azt most hozza jóvá. A lány megteszi, mert felnőtt fejjel már belátja tettének súlyát és következményeit. Évekkel később, mikor már befutott író, egy tv műsorban 21. és egyben utolsó regényéről beszél. Nyíltan bevallja, meg fog halni. Riporter rákérdez, hogy mennyiben igaz, hogy ez életrajzi regény. Válasza, hogy részben fikció, majd mindenkit ledöbbentve elárulja, hogy Cecilia és Robbie végül sosem találkoztak újra a háború után, mindketten meghaltak. Úgy gondolta, hogy ha már a valóságban nem, az ő regényében megadatik nekik a boldogság. Amit elvett tőlük, azt végül visszaadja nekik. 

Történetében nem lenne annyira bonyolult a film, de az időkezelése teljesen megbontja. Kissé meglepő is, hiszen egyszer csak a lineáris folyamatot megszakítja azzal, hogy amit egyszer átéltünk Briany szemszögéből, azt Cecilia oldaláról is megismerhetjük. Többször is megbontja az idő folyamatát, néhol már követhetetlenül ide-oda ugrál. Egyszer hirtelen 4 évet ugrunk, majd mikor megértenénk az elmúlt 4 évbe történteket, emlékezésbe csap át, majd visszarepülünk 6 hónapot. Majd össze-vissza ugrál az időben. Viszonylag követhető a filmben, de leírni nagyon nehéz.

Néhol a film számomra nagyon eröltetett és unalmas, de van benne minden: szörnyűség, borzalom, boldogság, szerelem, vágyakozás, sírás.

Ez a film is egy adaptáció, méghozzá Ian McEwan regényén alapszik. Sajnos ezt a regényt nem ismerem, nem tudom mennyiben támaszkodik a film a könyvre.

Valahogy többet vártam ettől a filmtől, de nem tudom, hogy miért, vagy mitől....

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr60311891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.01.26. 10:25:09

Talán azért vártál többet, mert Oscarra jelölték. Szerintem is csak egy nézhető film. Knightly jobb lenne, ha elkezdene csokit kajálni, mert szegény olyan vékony...hűű de nagyon. Az a kutas jelenetet meg gondolom erotikusan akarták ábrázolni, de nem nagyon sikerült. A legjobb jelenet szvsz mikor Robbie a tengerparton "sétál", ahol ott a sok katona. De ez meg valahogy nem illeszkedett a filmbe

Miecs 2008.01.26. 11:08:41

Pontosan... amikor azt kéne érezni h mien csinos mien szép, akkor nincs meg bennünk ez az érzés, amikor meg azt kéne érezni, hogy úristen mennyi katona és szegények és sebesültek és megtörtek, akkor meg ezt nem érezzük...

Meg valahogy azért vártam többet, mert pl Keira is nekem eddig nagyon tetsző filmekben szerepelt pl ugye egyik kedvencem a Pride and prejudice, meg most Robbie anyukáját játszotta az előbb említett filmből akkor Keira Knightly anyukáját.. nem tom, csak valahogy nem hatott meg eléggé a történet... Evvan

Rainbow · http://www.monimovies.blogspot.com 2008.01.26. 13:02:23

A könyvre nagyban hagyatkozik a film, pontosan azt a tagolást és történetvezetést alkalmazza. Persze, lehet, ami könyvben remekmű, filmben csak egy szimpla darab.

Azt nem állítom, hogy én hasra estem tőle, de tetszett, bár tény, a háborús rész nagyon kettétöri és belassítja az egészet. Ellenben az eleje brilliáns, s a végén Vanessa Redgrave is.

shadowgun 2008.01.30. 17:41:28

Na megnéztem az Oscar esélyes nagy alkotások közül vagy négyet. A Májköl Kléjton nem rossz, de hogy kiváló lenne...? A Nem vénnek való vidék, uramatyám, hát ez a film...a legrosszabb befejezés amit valaha láttam, felesleges jelenetek, Javier Bardemnek Oscart viszont! Most! A Juno viszont nagyon jó lett, kár hogy nem ez a favorit ha jól tudom. A vágy és vezeklést tegnap néztem, Knightly jól játszik, de szerintem híznai kéne pár kilót, olyan mint a deszka és a vizes jelenetnél lehet én se néztem volna oda:) Ahogy fentebb is írják, erőltetett. Mindazonáltal nézhető. És ez is megy az Oscarra. Hát érdekes...
süti beállítások módosítása