Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Nem vénnek való vidék (No Country for Old Men)

2008.02.05. 11:51 koimbra 15 komment

Meg kellett nézni, így Oscar előtt.

Zseniális!! Fenomenális! Csúcs! A legesleg...! -Ilyen jelzőkkel illették ezt az alkotást. Gyakorlatilag a kritikusok és a nézők egy emberként (vagy legalábbis az emberek 99%-a) borultak le előtte, áradoztak róla sok szép jót. A film már most klasszikus lett.

A film megtekintése után hümmögtem, összekoccantottam a szemöldököm és ideges lettem. Ez a film az über 100 %-os film? Kerestem, kutattam a neten pár negatív kritika/írás után is, nehogy már azt higgyem egyedül vagyok a véleményemmel. Találtam párat azért, kicsit megnyugodtam, de még mindig valahogy ideges vagyok ettől. (Easy boy, easy)

Szóval a véleményem szerint ez nem jó film, de azt sem mondom, hogy nagy nulla lenne.

A színészek közül Javier Bardem abszolút jól hozza a figurát, rá nincs is panaszom, megérdemli az Oscar jelölést, talán még ha Oscart kapna azzal is ki lennék békülve. A fej vagy írás dolg után Kétarc jut eszembe a Batmanből. Jó választás volt a szerepre, bár ezt a szerepet is el tudta volna sok más színész játszani.
Josh Brolin is jól hozta a veteránt, várta az ember, hogy szembeszáll Chigurral (Bardem), de mégsem.
Tommy Lee Jones-t már sokadszor láthatjuk ugyanebben a szerepben, úgy látszik nem tud kitörni ebből. Nem is lenne nagy baj, csak ahogy beszél...hülyén, motyogva. Mutatott Ő  már sheriff alakítást is.
Woody Harrelson teljesen felesleges volt. Volt két jelenete, aztán kalap kabát.

Akadt a filmben pár hangulatos rész, melyek után a remény felcsillan. De ezeket követik az unalmas részek, aztán jó rész megint. Hullámvasút, ahol többször vagy lenn, mint fenn. Az operatőrt azért dícséret illeti.

Zene? Na az nincs. Hiányzott, kellett volna, néhány jelenetnél kifejezetten segített volna.

A végével sem vagyok kibékülve. Ment a film és egyszercsak vége lett. Nem is emlékszem, hogy láttam-e már ilyen szar véget. (Itt nem arra gondolok, hogy nem lett happy end.)
Hiányzott egy nagy tetőpont is vagy ilyesmi.

Szóval ennyi, így röviden, 40 %-ot adok rá, mielőtt lenyugszom és elfelejtem. Hatalmas csalódás

Nem csak nem vénnek való ez a vidék, hanem nekem sem.



Ui: Akinek bejött az legyen szíves nem lehülyézni, beszólni. Nekem is lehet véleményem. Kösz

Címkék: dráma nem vénnek való vidék

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr45326157

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: mcse training 2019.03.05. 01:28:52

1:64 offroad tires - geuxaqb

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bendeguz 2008.02.05. 13:18:24

Ez a film egy túlértékelt valami. Én se tudom, hogy a többiek mit láttak. A vége szerintemis az egyik legrosszabb befejezés volt. Megnéztem az imdb-n is , hát érdekes, túlértékelt.

Real013 2008.02.05. 13:31:56

Koimbra, hülye vagy. xD

Na,viccet félretéve, szerintem ehhez a filmhez fel kell nőni, mármint kell hozzá élettapasztalat, hogy megértsük,m iről is szól. Azonkivül,hogy magam sem tudom,mi a lényege, nekem tetszett,egy laza 8/10-re.:)

Koimbra 2008.02.05. 14:10:57

Akkor 29 évesen még nem nőttem fel?:)

Real013 2008.02.05. 14:15:01

Lehet...nem tudom,valamit nagyon látnak benne:)

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.02.05. 15:54:54

Elfogadom és tiszteletben tartom a véleményedet, de ahogy kiolvastam a soraidból, az zavart leginkább, hogy nem értetted a film lényegét, erre én azt mondom még egyszer meg kell nézni.:)
Mert van lényege, csak a nagy dolgokat, szavakat, megállapításokat éppen - a sztem is gyengén játszó - Tommy Lee Jones mondta ki, és mondta el a darab során... hogy húde milyen világban élünk, kik vesznek körül minket (pszichopaták, örültek), az ember egy percre sem lehet nyudodt(mi történik vele a következő a pillanatban), és még a legcsöndesebb helyből is válhat rémálom.
Azt hiszem én így gondolom, majd írok róla én is bővebben...

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu 2008.02.05. 16:07:24

Nem is kell a lényeg, ha nem élveztem a filmet.Példának felhozom a Hatodik érzéket, volt olyan ismerősöm aki szerint is rémunalmas film volt, de a vége miatt felértékelődött és rohadt jó filmnek tartja. Az tény, hogy annak jó vége volt, de a film attól nálam emelkedik fel nagy magasságokba. Itt is hiába magyarázza meg valaki, hogy van benne nagy lényeg, ha egyszer nem élveztem a filmet, akkor nem változtat rajta semmit.

Miecs · http://filmdroid.blog.hu 2008.02.05. 16:36:00

élettapasztalat??? meg megértés??? ahhoz a filmhez amiben az első 9 percben legalább 20 halott van?? én 40 percet birtam belőle... és egyszerűen felgyülemlett bennem a feszültség.. meg az a lényege h kikkel vagyunk körülvéve meg mien világba élünk?? valahogy ezt nem fogadja be az agyam.. jó lehet h néhány embernek pont ettől kitűnő a film, h más nem tudja befogadni... de ha egyszerűen már 10 perc után idegesít és 20 perc után már közben valamit csinálnom kell mert abszolút nem köt le... tudom élettapasztalat...
nem tudom ezt a filmet rangsorolni, illetve osztályozni, hiszen nem voltam képes megnézni...képtelenség volt számomra...

madj valaki aki megértette.. eresszen már emg felém egy emailt h hol mit és miért jelképez a filmben és mi? mik azok a mély gondolatok és hol vannak eldugva benne... lényegében az érdekelne, hogy hol vannak benne...

én nem azt mondom h egyesek mien hülyék h tetszik nekik, csak egyszerűen ez olyan film amire nem tudok rájönni h miért?? mert van olyan film más is ami nekem nem tetszik, de emg tudom érteni h másnak miért tetszik... ennél nem megy

tori bácsi 2008.02.05. 17:19:03

Húha, kezd érdekelni a film, asszem mihelyst hazamegyek letöltöm. :)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.02.05. 19:50:02

Hamarosan kihozom én is a kritikám. Elöljáróban csak annyit, most nagyon nem értünk egyet:)

El Condor 2008.02.05. 20:24:22

100%-os a film, egészen a végéig. Valami emészthetőbb befejezés kellett volna a jónépnek, de szerintem direkt alakították így. Jó volna elolvasni a regényt, hátha abban több van.

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com/ 2008.02.06. 01:22:34

Az hogy mennyire tudsz befogadni egy filmet, az nem feltétlenül élettapasztalat kérdése szvsz :) (bár nagymértékben hozzájárul). Egy festmény, egy regény vagy egy zeneszám sem biztos hogy tetszik két ugyanazon életkorú vagy élettapasztalatú embernek. Az hogy tetszik vagy nem tetszik, személyes preferencia, illetve ízlés kérdése is. Különbözőek vagyunk, különböző ízléssel, de ez így van jól: nyilván senki nem hülye azért, mert nem jött be neki egy film annyira mint másnak. Klasszikus példának a Ponyvaregényt tudnám felhozni: nem rossz, de szerintem például igencsak túl van értékelve, a Kill Bill például kapásból jobb Tarantino film, de ebbe most ne menjünk bele. Szóval ezektől függetlenül van abban valami, amit inmfc mond: a No Countryt érdemes még egyszer megnézni!

Nekem például a szabad akarat, a sors, a végzet és a döntési szabadság jut eszembe mint fő téma. Anton (Bardem) a rossz, Ed Tom (Jones) a jó megtesítője, míg a pénzfeldobás a sorsot, a végzetet jelképezi. Anton istenszerűen mások élete felett rendelkezik, feltétel nélkül hisz a végzetben, áldozataival pénzt dobat (a sorsra, az érmére bízza a másik életét, majd a végzet dönt). Minden mindegy alapon működik, semmi sem számít, a sors szerint úgyis minden eleve el van rendelve. SPOILER Ezért sem érdekli különösebben, mikor a film végén karambolozik egyet: ennek így kellett történnie, ezért elfogadja. SPOILER VÉGE

Ed Tom tökéletes ellentéte Antonnak: hisz a szabad akaratban, a döntési szabadságban, abban hogy az ember saját maga alakíthatja sorsát. Pontosan ezért szerinte semmi sem vehető biztosra az életben: a végkimenetelt nem lehet előre megjósolni. SPOILER Mikor elmeséli Llewelyn feleségének a böllér meg a bika esetét, akkor is úgy fejezi be, hogy még az ember-állat közti versengés kimenetele sem biztos, nemhogy még az ember-emberé. Ed Tom meg van róla győződve, hogyha gyorsak és ügyesek, akkor megtalálják és megmentik Llewelynt. Ed Tom egészen addig a pontig hisz ebben, amíg a mexikóikak ki nem nyírják a pasast. Ekkor ugyanis kénytelen rádöbbenni, hogy a dolgok másképpen működnek: senki sem képes megváltoztatni a jövőt (aminek meg kell történnie, megtörténik). Ed Tom lelkileg megtörik, majd nyugdíjba vonul. A idős pali a kerekesszékben később szintén megerősíti neki, hogy a világ kizárólag a maga útján halad, hiúság lenne azt képzelni, hogy Ed Tom csak úgy saját maga befolyásolhatja azt (az a legjobb, ha elfogadja a megváltoztathatatlant). A film végén, mikor az álmát meséli a feleségének, az egyikben ugye elveszíti a pénzt (ez bűntudatot vagy lelkismeretfurdalást jelképez a Llewelynnel történtekkel kapcsolatban), míg a másodikban a faterja előrelovagol a havas éjszakai tájban, tüzet gyújt és mindent előkészítve vár rá a táborban (ez meg egyféle megnyugvás vagy feloldozás számára, hogy bár valóban nem tudjuk befolyásolni a sorsot, a végén minden elrendeződik illetve megoldódik a maga módján, hiszen ez az élet rendje). SPOILER VÉGE

Egyébként érdemes megfigyelni, hogy az egész filmben Ed Tom (jó) és Anton illetve a mexikóiak (rossz) egyszer sem találkoznak a történetben, állandóan elmellőzik egymást. Ez azt jelképezi, hogy a jó és a rossz állandó körforgásban van egymással, de egyik sem kerekedik a másik felébe, vagy kerül ki győztesen.

Érdemes csekkolni, az imdb egyik fórumán is pont ilyesmiről vitáznak:
imdb.com/title/tt0477348/board/nest/96299901?p=1

Miecs · http://filmdroid.blog.hu 2008.02.06. 09:19:46

Kedves Jamesb! noh meg persze a többiek is...

Én köszönöm neked ezt a tartalmas kommentet... huh izgi volt, jobban élveztem, mint ha a filmet láttam volna közben. Sőt azt hiszem mostmár kezdem érteni. Majd egyszer lehet h ráveszem magam, hogy megnézzem újra. Ez a komment nagyon jó volt arra is, hogy már nem ítélem el annyira a filmet..

dzsango 2008.02.09. 19:23:23

Megnéztem a minap, mondanivaló meg kultfilm? Majdnem káromkodtam a végén, mert ugyan nem lenne szar film, de jó se. Ezt éltetik annyian? A vége egy nulla, ha ezentúl megkérdezik mi volt a legrosszabb befejezés, ez jut eszembe. Színészek közül kb Josh Brolin volt a jó, a sorozatgyilkos srác se volt rossz, de bárki el tudta volna játszani, ja, valamiért Bruce Willis jut eszembe :)

tori 2008.02.21. 22:18:49

Hétvégén megnéztem. Szerintem olyan 60% -os. Abban egyet értek, hogy túl értékelt, viszont abban nem hogy hiányoztak a zenék. Kifejezetten üdítő volt a csend. Egy ilyen befejéssel kicsit többet vártam volna annál, hogy azt sulykolja a film, hogy az őrültek köztünk vannak és változik a világ. Ez így kevés volt.

»RyuK« 2008.04.05. 23:32:56

Miecs, nem vagy egyedül. Én is kb 40 percig bírtam. És az alatt a 40 perc alatt is néha-néha elbóbiskoltam. Ennél még a legunalmasabb napom is izgalmasabb. Talán egyszer majd meg fogom nézni, de az még nagyon sokára lesz. Még nem vagyok rá felkészülve. Ez a film kínzás.
süti beállítások módosítása