Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street)

2008.02.21. 20:49 koimbra 5 komment

 
Sorozatgyilkosokról mindig is készültek filmek. Hasfelmetsző Jackről már kismillió alkotás született, Charlize Theron is egy ilyen figura megformálásáért kapott Oscart (A rém). Olykor azonban addig kotorásznak, turkálnak, míg a témában a filmkészítők meglelik azt, ami jobban beindítja az agyukban a fogaskerekeket. Elég elmenni egy olyan faluba, ahol a madár se jár, itt a „bennszülöttek” biztos mondanak egy-két városi legendát (urban legend) a kíváncsi füleknek. Egyes helyeken szörnyekről, másik helyen sorozatgyikosokról mesélnek rémtörténeteket. A nagyobb városoknak is megvannak ezek sztorik (ha valaki nem akar ezért vidékre utazni), Londonban is akad tucatszám. Hasfelmetsző Jack még most folyik a csapból, kollégája a borbély már kevésbé örvend olyan hírnévnek, mint Ő maga. Mostanáig. A 19. században beszéltek egy borbélyról, aki a vendégei nyakát nyisszantotta el, majd a húsos pitét készített belőlük. Állítólag a Fleet street-en tevékenykedett. Sweeney Todd megihletett pár embert, színdarab is íródott tevékenységéről, majd később ebből musical lett. Tim Burton pedig látott fantáziát a musical filmre vitelében. Ha pedig ő azt mondja, hogy megcsinálja, akkor már eleve számítani lehet a minőségi munkára.

 

 

Kezdetnek megtudjuk mitől zakkant meg Benjamin Baker. Boldogan éldegélt feleségével, akire a helyi bíró (Alan Rickman) is szemet vet. Bakert hamis vádakkal elítéli és száműzi messzi földre, de visszatér bosszúval a szívében. Régi házában már pite bolt nyílt, a tulajtól Mrs. Lovett-től (Helena Bonham Carter) megtudja, hogy felesége megmérgezte magát, a lányát pedig a bíró neveli. Baker miután ódát zengett a borotvakészletéhez, Sweeney Todd néven a bolt felett borbélyüzletet nyit. A kuncsaftok torkát elnyisszantja, a hús meg megy a pitébe, ami így kapós lesz. Előbb-utóbb pedig a bíró is betoppanhat egy kis igazításra.

 

Johnny Depp eddig nem énekesként volt híres, próbál bizonyítani. Nem dalol rosszul, bár látszik, hogy nem valami dalospacsirta, alakítása viszont kárpótol ezért.

Helena Bonham Carter is jól hozza a kattant-zakkant szerepet, közel áll hozzá ez a figura, a Harry Potter és a Főnix Rendjében is hasonló karaktert kelthetett életre. Róla is messziről süt, hogy nem a zenei világból érkezett (hanem inkább a bolondokházából kinézete alapján) , de remekül kiegészítik egymást Deppel. Alan Rickman pedig rutinosan kirázza a kisujjából a szerepet. Sacha Baron Cohen (azaz Borat) pedig Signor Pirelliként tűnik fel, aki látszólag élvezi, hogy ilyen személyt formálhat meg.


A Sweeney Todd korrekt alkotás, amolyan családi-haveri vállalkozás. Burton megint megmutatta hogyan kell jó kis hangulatos, élvezetes filmet készíteni. A látványvilággal most sem hazudolta meg önmagát. A színek elég sötétek, Londont bűnös városként mutatja be, gonoszság lakozik benne, élén a bíróval. Az utcán kosz és mocsok, a vezetők korruptak, a többi ember tébolyodott, eszement.

 

Burton a színpadi mozgásteret kibővítette, összeturmixolta a szokásos hozzávalókat, a pitét és a vért, majd beleöntötte egy óriási bögrébe. Egészségünkre!

 

Értékelés: 75 %


Előállítási költség: 50 m $

Eddigi amerikai bevétel:  52,3 M $

Eddigi összbevétel: 122 M $


 

imdb: 8.1 pont, 231. legjobb alkotásként tartják számon

 

Szereplők:

Johnny Depp  Benjamin Barker/Sweeney Todd
Helena Bonham Carter  Mrs. Lovett
Alan Rickman  Judge Turpin
Timothy Spall Beadle Bamford
Sacha Baron Cohen as Davy Connor/Signor Adolfo Pirelli

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr86349011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.02.21. 21:45:20

én most néztem...majd írok...bár ujat nem hiszem hogy tudok újat mondani :)

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.02.21. 22:48:53

Túl vagyok rajta. Jó volt. kritika, terveim szerint, holnap

Rusi 2008.02.21. 23:15:17

Ha ezért nem kapja meg az Oscart Johnny ako nem tom mit várnak még tőle...hatalmas színész!!!

VVega · https://debugme.eu/ 2008.02.21. 23:54:24

8.5-öt adtam neki, nagyon bejött. Rusi: pedig majdnem bizt h nem kap. Daniel-Day Lewis fog nyerni. Igazából persze Javier Bardemnek kéne a főszereplőit kapnia, de hát neki "csak" a mellékszereplői jut valószínűleg.

Rusi 2008.02.22. 10:25:58

Vvega:tudom h ő fogja kapni és sztem nem is érdemli meg, csak jó a reklámja, sajnos ez dönt a dologban...pedig a játékot kéne díjjazni:)
süti beállítások módosítása