Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Végítélet (Doomsday)

2008.06.06. 19:21 koimbra 13 komment

 

A stáblista eljövetelével nosztalgikus hangulat mellett gondoltam vissza a Támadás a Krull bolygó ellen a He-Man és a Star Wars filmekre, ezekben a filmekben harcoltak sikeresen karddal más lövöldözős fegyver ellen majd beugrott pár képkocka a Mad Maxből és a Menekülés New Yorkból filmekből. A rendező lopott ahonnan csak tudott, de legalább jól csinálja.


Neil Marshall horrorguru sokat mutatott már fel a műfaj egyre éhesebb ragongóinak. A farkasemberes filmjét elegen kedvelték, a barlangos horrorját pedig sokan az év filmjei között tartják számon. A Doomsday pedig egy szolid bukta, sajnos nem megérdemelten.

 

Már megint az angolok kapják be a cumit, nem is oly rég még zombiveszély volt (28 nappal később), most pedig egy veszélyes vírus kaszálja az embereket. Ezért Skóciát úgy ahogy van elszigetelik, felhúznak egy nagy falat, azokra fegyvereket szerelnek, a kaput pedig beheggesztik, se ki-se be. Aztán kiderül, hogy még élnek emberek a falon kívül, akik jól elvannak, nem fertőzöttek, kialakult a saját kis társadalmuk, no meg kannibálkodnak is. Közben a falon túl is felüti a fejét  Összeállaítanak egy elit csapatot, vezetőjüknek a tökös és félszemű Eden Sinclairt teszik meg, azzal a feladattal, nézzen körül a falon túl, keressen ellenszert, aztán hozza vissza. A különítmény elindul hamar amortizálódik, Sinclair pedig az megpróbálja túlélni azt a helyzetet, amibe belekerült.

 

Hány horror-és akciófilmben láthattuk, hogy a főszereplő csaj/nő/hölgy sikolt rendületlenül és mennyi olyan mű van, ahol egy hölgyemény lerendez mindenkit és szó nélkül tűri a fájdalmat?! A gyengébbik (?) nem képviselője itt az utóbbi kategóriába tartozik, így külön öröm, hogy egy nő mutatja meg ki a „legény” eme vidéken. Rhona Mitra az abszolút főszereplő, keményen végignyomja a filmet, de sem őt, sem társait nem kíméli a rendező, végighajszolja őket kíméletlenül, aki pedig nem bírja a tempót vagy nem elég szerencsés (a forgatókönyv szerint) az bizony az enyészeté lesz. Egy kis dorgálást a vágó megérdemel, mert néhol elég hülyén csattogott az ollója, gondolok itt főleg egy-két akciójelenetre.

 

Van itt minden: punkok bunkókkal, lovagok lándzsákkal, frankó autós üldözés, pár poén és lankadatlan hangulat, vegyítik a posztapokaliptikus jövőt az ős-és középkorral, kellően véres és nem tiniknek való kategória (végre).

 

 

 

A Doomsday-en sokan fognak fanyalogni és szinte biztos, sokan a rendezőt fogják szapulni, előző munkáihoz hasonlítva a filmet, sokaknak a történet és többeknek talán ez az egész egyveleg nem fog bejönni. Csak pár embernek fog tetszeni, azokban viszont mocskosul jó szórakozás lesz.

 

Értékelés: 95 %

 

Előállítási költség: 30 M $

Amerikai bevétel: 11 M $

Eddigi összbevétel: 18,8 M $

 

imdb: 6,4

rottentomatoes: 43 %

 

 

Rhona Mitra (Eden Sinclair)

Bob Hoskins (Bill Nelson)

Malcolm McDowell (Kane)

Tony Jeeves (Tony Jeeves)

Adrian Lester (Norton)

Malcolm McDowell (Kane)

Lee-Anne Liebenberg (Viper)

Craig Conway (Sol)

 

 

 

 

Címkék: akció iromány sci fi onlydvd 95 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr80507197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dante · http://videodrome.freeblog.hu/ 2008.06.06. 19:33:00

Na, örülök, hogy neked is bejött, és nem húztad le mint a legtöbb blogger. Rohadt jó kis iq-nuku film, imádom :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.06.06. 20:42:28

Szerintem rohadt jó szórakozás volt, nem tököltek benne sokat. Az a kannibál csaj is nagyon jól nézett ki, jobban mint a Mitra:)

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2008.06.06. 21:01:55

Én amjd a vasárnapi postomban írom le, de addig is ide bekopizom a véleményemet: Bolygó neve halál koppintást akartak (katonai járműs jelenet) összegyúrva egy kis hennás madmax-es punkcsürhével, meghintve egy kis lovagkorral és resident evillel kis gladiátorral… Honnan szereztek ezek ennyi jelmezt? Kirabolták egész Skócia jelmezkölcsönzőjét? Kis autós üldözés, szóval teljes káosz, nem csodálom, hogy bukás volt, se’ ez nem volt se’ minden stílusból egy kicsit, de egyiknek sem jó, mindenből beletettek egy kicsit, ezáltal tutira borítékolták önmaguknak a bukást. Olyan ez, mint a sárgaborsólevestökfőzelékkelspenótosan: egyiket sem szeretem külön-külön sem, na de egybegyúrva, egyenesen hányás: ez a film is ennyit ért. Eddig az év csalódásának esélyese (a vasember mellett). 2/10.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.06.06. 22:30:06

Én magam sem hiszem el, de teljes mértékben egyetértek ChrisDry-jal (persze csak a Doomsday-jel kapcs.) Igazából leírt mindent, amitől ez egy hihetetlen nagy gagyi és abszolút nem szórakoztató, inkább izzadtságszagú és unalmas/érdektelen. A legnagyobb fasság, ami végleg betesz a filmnek, az a középkori kitérő. Ott már komolyan nem tudtam, hogy sírjak vagy röhögjek kínomban.
Pedig lehet hasonszőrű filmeket jól is csinálni (Shoot 'em up (XD) és mondjuk a Planet Terror).

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.06.06. 22:43:27

Szerintem is egy nagy rakás szar - gyakorlatilag minden kitételben, amit egy filmben értékelni lehet. Kevés filmbe tekerek időnként bele - de ez közéjük tartozott.
Vega: a Shoot 'em up nagyon jó kis volt, ne alázd meg azzal hogy ezzel hasonlítod össze:)

Gibson44 · http://nagyfonok.blog.hu/ 2008.06.06. 23:20:07

Uhh sajna még nem láttam.Én azt vártam/várom, hogy itthon is bemutassák a mozik és akkor nagyvásznon lenne a nagyélmény.Erre nincs semmi esély?
Szóljatok, mert ha nincs máris töltöm lefele. :-)
Egyébként nekem a trailere, a poszterek, a középkoros cucc meg minden nagyon bejön szóval várom.Mondjuk nekem általában az ilyen megoszlik a kritika filmek általában bejönnek. :-)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.06.07. 08:30:20

Kompi! Persze, hogy nagyon jó, az egy végig élvezetes menet, ez meg egy erőltetett, összeollózott szenvedés :)))

rekarte · http://openmuvi.blog.hu/ 2008.06.07. 09:39:59

Rhona Mitra végig cicanadrágban nyomul? mert ha igen, akkor nem hagyhatom ki ;)

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.06.07. 09:42:22

Én is vártam, hogy bemutassák a mozik, de nem találtam időpontot sajnos.
Egyébként teljesen jellemző, hogy megint egy olyan film tetszik, amit más utál:)
A Shoot em up pl nekem nem tetszett, sőt állítólag az paródia, ez meg nem
A Doomsday számomra " egy végig élvezetes menet". Az év második legjobbja eddig az Indy 4 után a 2008-as filmek között, lehet röhögni.

anti 2008.06.08. 02:33:01

Jó film volt, teljesen lekötött. Egy csepp eredetiség sem volt benne, de azt adta amit vártam
Egy jó kis akció, iq nulla sztori:)Nem értem ha egyeseknek bejött a Golyózápor, akkor ez meg miért nem?
Egyébként szerintem a Clive Owenes film csak egy közepes akciódurrogtatás volt

icevox 2009.01.10. 22:40:51

Hát én már kétszer láttam és mind a kétszer élveztem. Nekem bejött az, hogy sok mindent kevertek benne mert legalább mindíg értek új hatások és nem aludtam bele a megszokott uncsi vérfröcsögésbe. A kedvenc jelenetem az mikor Sol lemarad a vonatról és csak úgy leüti az egyik csicskását. Teljesen jó! De hát nem vagyunk egyformák szerencsére tehát nem is tetszhet minden mindenkinek, de én koimbraval értek egyet és ajánlom mindenkinek.

whoever 2009.06.22. 09:37:47

ez egy kibaszott szar film.
süti beállítások módosítása