Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Hazugságok hálója (Body of Lies)

2008.12.01. 18:12 koimbra 1 komment

 

Megint eszembe jutott az, mikor Hollywood azt bizonygatta azon bizonyos 9/11 után, hogy biztos nem fognak készíteni több terroristás filmet, akció sem lesz. Eltelt némi idő, aztán atombomba került az elnök feneke alá, Ben Afflecknek köszönhette az életét (A rettegés arénája) és még ebben az évben Matt Damon is akciózott az amnéziásként (A Bourne rejtély), aztán biztos ami biztos Michael Bay lerohanta Kubát (Bad Boys 2). Jöttek tehát a rosszfiúkról szóló sztorik, elővették a Közel-Keletet is a Sziriana és a Királyság filmben , csak hogy kettőt említsek. Egyik sem lett nagy siker a mozikban, bár előbbi Oscart is nyert és mindkettő nagyon jól hozott dvd-n. A Hazugság hálójában is bukta (Amerikában), ám minden esélye megvan egy szép tékás karrierre.

Az előzetes (az iromány alján látható) csalóka, hisz pörgős akciófilmet sejtet a látottak alapján. Robbantanak, DiCaprio lő, majd helikopterek suhannak, megint egy kis robbantás, kémműholdas megfigyelés és mindenki teljesen feszülten beszél ez alatt. A trailer becsapja az érdeklődőt, ne várjon senki Black Hawk Down kettőt, de még az akciófilmnek is nehezen lehetne titulálni. Ebben a pár perces videóban ellövik a filmben felmutatott összes helis és robbantásos jelenetet.



Feszült a helyzet a Közel-Keleten, a helyzet tehát nem csak nyugaton változatlan, hanem ebben térségben is. Amerika megfigyeli a területet, az ott élők közül pár tucatnyian pedig a nyugatot tarolná le szívesen. Roger Ferris (Leonardo Di Caprio) keményen dolgozik, folyamatosan azon van, hogy elkapja a terroristákat, rajta van az ügyön és addig a célpont személyt követi, míg minden kapu be nem zárul előtte. Sikeresen végzi a munkáját, bár helyzetét nehezíti a főnöke (Russel Crowe), aki több ezer kilométerre tesped a monitor előtt vagy a gyerekei pesztrálja,  ezen kívül Ferrisnek a helyi titkosszálgálattal is ki kell jönnie. Nem bízik senki senkiben, miközben az ellenséget is figyelik, a szövetségeseken is rajta tartják a fél szemüket.Amerika beveti a kémkütyüs cuccát, addig a terroristák éppen hogy nem használják azokat az eszközöket, amelyek alapján nyomukra akadhatna valaki. Se mobil, se internet, se egyéb hasonló dolog. Mindkét fél taktikázik, ki így-ki úgy.

Ridley Scott és Russel Crowe már a negyedik alkalommal egyesítik erejüket (jövőre pedig még egy film erejéig összeállnak). Crowe a szerep kedvéért fel is szedett jó pár kilót, azt akarták szemléltetni, hogy szerintük a CIA megfigyelők hazai földön mennyire el vannak tunyulva. A fejében ezernyi info, sugárzik róla az, hogy mennyire okosnak is képzeli magát (egyébként az is), csak csöppet nagy az arca. Leonardo DiCaprio legutóbb a Véres gyémántban rohangált a tűzvonalban, most ismét ezt teszi, ezúttal is helyre kis körszakállat visel, plusz a fején baseball-sapek és napszemüveg virít. Csoda, hogy az ellenfelek nem szúrják ki soha azonnal, pedig messziről kilóg a tömegből. Hiába azonban két megasztár, Mark Strong a titkosszolgálat vezetőjeként magasan föléjük tornyosul, Crowe és DiCaprio elhalványul mellette, nála jobbat semmiképp sem leltek volna a szerepre,  remélhetőleg látjuk még őt sok jó (jobb) produkcióban majd a közeljövőben. Süt róla a magabiztosság már az első alkalommal mikor megpillantjuk, ekkor még nem látjuk, de tudjuk, hogy vele nem érdemes packázni.

Feltűnik még a filmben Golshifteh Farahani iráni színésznő, aki a produkció gyenge pontja, jobb lett volna, ha a filmből kihagyják a női vonalat és csak a kémkedésre mennek rá, át lehetett volna írni a forgatókönyvet. El kell mondani még róla, az első Iránban élő perzsa színésznő, aki szerepet kapott amerikai filmben, viszont elmulasztott emiatt engedélyt kérni a kormányától, ezért letartóztatták, ügyét pedig a film bemutatása után tárgyalják.




Ridley Scott nem alkotott kiemelkedőt, aki tehát azt várja, hogy egy terroristás klasszikust fog látni, amit majd évek múlva is emlegetünk, az csalódnia fog. A film mindenesetre nem rossz, élvezhető alkotás, tartja a szintet, bár akad jó pár közhely a filmben, a szerelmi szálért kár volt (maradt volna inkább végig a kémsztori) és a vége sem lett a legjobb. Kár, hogy az alkotók nem mertek, vagy nem akartak keményebb, könyörtelenebb utat választan. Amerika nem kapta még el Bin Ladent,  a film készítői igen, csak itt más a neve. Scott ujjgyakorlata 65 %-os részemről, leköti a nézőt, de néhány hónap múlva leginkább csak azt tudjuk majd róla elmondani, hogy Mark Strong kiváló volt benne.

imdb: 7,5
rottentomatoes: 51 %

Büdzsé: 70 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 38,8 millió dollár
Eddigi összbevétel: 82 millió dollár

Címkék: thriller dráma

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr62798195

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hazugságok hálója (Body of Lies) 2010.10.11. 08:34:03

Alapsztori: A CIA-nak dolgozó főhősünk egy terroristavezért próbál leleplezni Jordániában.Húzónév: Ridley Scott rendező / Leonardo DiCaprio, Russell CroweMűfaj: kémfilmTrailer ittAmire számítottam: Túl jól csengő neveknek van köze ehhez a filmhez ahhoz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2008.12.13. 19:15:42

Ma mozimaraton keretében megnéztük ezt meg a Pride and glory-t, mind a kettő tetszett, eléggé. Mondjuk a Csillagporból megismert Septimus-t alakító Mark Strong tényleg nagyon ott volt, rendkívül örülök, hogy egyre többet foglalkoztatják! Benne lesz a Rockandrolla-ban is, már nagyon várom, és a Guy Ritchie rendezte Sherlock filmben is:)
süti beállítások módosítása