Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Spirit - A sikitó város (The Spirit)

2009.04.09. 17:55 koimbra 5 komment

 

Frank Miller ismert névnek számít a képregények világában, készített néhány fontos művet és kihúzott pár figurát a csávából. Neki köszönhető, hogy a gyengén muzsikáló Fenegyerekre újból rátalált a nép és Batman egyik legjobb darabját is hozzá kötődik.. Hollywoodnak is dolgozott, de a kezdeteket nem lehet éppenséggel szépnek nevezni. Nevéhez fűződik a Robotzsaru második és harmadik részének a forgatókönyve, amit a stúdió úgy átszabott és kiherélt, hogy Miller felmutatta a középső ujját és hátat fordított az Álomgyárnak, képregényeinek megfilmesítési jogait pedig nem adta oda senkinek. Aztán jött Robert Rodriguez és megtört a jég, elkészülhetett a Sin City, amely 2005 egyik legjobb filmje lett. Miller kissé felengedett és elkészülhetett a 300 mozi is, ami még nagyobb siker volt a kasszáknál. Emberünk vérszemet kapott, rendezni akart és Will Eisner képregényének a megfilmesítését tűzte ki maga elé. Spirit kalandjaival már 1940 óta szórakoztatja az olvasó közönséget, tehát volt miből meríteni a szintén képregényekben utazó emberünknek.

 

Central City-ben tobzódik a bűn, a rendőrök korruptak, a gonosztevőknek ideális hely ez a város. A a hely nagy reménysége a Spirit névre hallgató személy, aki bármilyen sérülésből percek alatt felépül, magányos őrjáratai sok tetőn keresztül vezetnek és lecsap a bűnözőkre, mellesleg a környék Casanovájaként is funkcionál. Ezen a vidéken éldegél Octopus is, aki az összes gengszter közül a legveszélyesebb.

 

 

Mikor kijött az első teaser látható volt, hogy erősen a Sin City-re hajaz majd a film, akkor még úgy tűnt lesz olyan jó is, aztán később jöttek az előzetesek meg pár kép és máris látszott, hogy ez csak szeretne az említett filmre hasonlítani, de azért még reménykedtem. A Spirit megtekintése után azt kell hogy mondjam nagyon erősen, kompromisszumok nélkül akartak követni egy kijelölt utat, amiről letérni nem szándékoztak, pedig már az elején irányt kellett volna váltani. Az ismert viccet tudnám ez ügyben idézni, mikor a csiga és a teknős megy egy irányba és a csiga egy ideig ismételgeti, hogy de jó, hogy lassan megyünk. Végül a teknős megkérdezi tőle miért mondogatja ezt folyton? A csiga válasza: Mert rossz irányba megyünk.

 

Millernek nagyon bejött a Sin City, ez tény, le is koppintott pár dolgot belőle, kezdetnek A képi világ teljesen ugyanolyan monokróm lett, fakó képkockákon néha akad némi más, erősebb szín is, Spirit nyakkendője vérvörös, így mikor meglebben eléggé látványos, illetve a rendező szerint annak kéne lennie, de valahogy mégsem az. Egyes jelenetekhez is adagoltak némi színezéket, bár ez is úgy fest, mintha egy fecskendővel állt volna a felvett képkockák mellett Miller és mikor úgy gondolta, hogy oda most nagyon kéne valami más szín is, akkor gyorsan belőtte az anyagot az adott helyre. A vizuális világ elcseszett, a háttérben mászkáló árnyak pedig néha teljesen feleslegesek.

 

 

A tempóval is igen nagy gondok vannak, leginkább az, hogy gyakorlatilag nincs, úgy vánszorog a sztori előre, mint Juliska néni a botjával. Az elején még kapunk egy összecsapást a két nagy ellenfél között, de itt sűrűn kapkodtam a fejem jobbra és balra, hogy vajon röhög-e valaki a teremben vagy egyáltalán mosolyog-e csöppet néhány ember? Ugyanis a harc során az egyik résztvevő wécével csapta fejbe a másikat, aztán az vágta tökön a küzdelem során valami nagy vasdarabbal. Olybá tűnt, mintha egy 50 évvel ezelőtti paródiát látnék vagy mondjuk egy Tom és Jerry epizódot. Az oda nem illő komolytalanság azért még párszor visszaköszönt a film során, szinte már csak egy bevágott röhögés hiányzott ezekből a jelenetekből. A Spirit viszont korántsem vicces film, a paródia jellegű dolgokon nevetni nem lehet, a játékidő alatt akad néhány gyors váltás mikor a nagy komolyságból komolytalanságba vált az alkotás. A produkció elején látható akció-szerű valami után egészen a végééig várhatunk a következő adagra, addig meg folyik az unalmas nyomozgatás meg a csajszédítés, szóval ha éppen valaki nagy puffogtatásra ébredne, akkor már ne aludjon vissza, mivel lassan vége a filmnek és lehet hazamenni. Spirit gyerekkorának bemutatása sem dob semmit az élvezhetőségi szinten.

 

 

Miller a színészeit sem tudta kellően inspirálni. Gabriel Macht Spiritként még megállná a helyét, de mikor komoly ábrázattal hülye monológokat ad elő azon a falat kaparni vagy éppen kacarászni (tetszés szerint választható ez a tevékenység). Samuel L. Jackson pedig teljes mértékben túljátssza a megölhetetlen néger náci szerepét. A csajok pedig látványelemként vannak jelen, szépnek szépek, de nem használják ki nőiességüket, nem tudnak vonzóak lenni még Paz Vega sem tudott eléggé szexis lenni a falatnyi göncében. Pedig ügyesen kihasználva a helyzetet néhány nézőnek napokra meghatározta volna a erotikus fantáziálgatásait.

 

A rendező nagy ismerője a noir stílusnak, hisz ő maga is alkalmazza/alkalmazta képregényeiben, ha elhagyta volna a hallhatatlan sztorit és nem kavart volna a színekkel, hanem csak egy sima nyomozgatós alkotást hozott volna tető alá és Eva Mendes-t is jobban irányította volna, akkor még valami nézhető is kisült volna ebből. Frank Miller stílustalan, erőltetett és erőtlen művet hozott össze, amiben a párbeszédek és monológok is hülyén hangzanak. Viszont a filmben hallható mondatok és jelenetek rajzolt formában jól mutatnának, de a vásznon nem állja meg a helyét. Összességében 20 %-ot tudok rá adni, a Sikító városból egy erőtlenül sipító város lett. Remélem Miller rájött arra, hogy ő nem egy Robert Rodriguez.

 

Amerikai bevétel: 19,80 millió dollár

Eddigi összbevétel: 38,39 millió dollár

 

imdb: 5,1

rottentomatoes: 14 %

 

 

 

 

Címkék: akció iromány képregényfilm the spirit 20 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr471056273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

imasz 2009.04.09. 20:56:36

Na ezt én is végigszenvedtem. Nekem olyan érzésem volt, mintha létezne egy "rendes" Spirit-film, és ez annak a paródiája amolyan Disaster movie stílusban. Ennél még az Asylum-filmek is százszor jobbak. Pedig azok tényleg sz@rok. :-)

Spawn85 2009.04.10. 09:53:57

Néhány párbeszédnél, és jelenetnél én is úgy éreztem, hogy mintha valami paródiát néznék. A "Sin City"-re max. a látványban emlékeztet. Egynek azért elment. Talán Miller tanul a hibáiból, és a következő rendezése (ha lesz) már jobban sikerül.

balukaaaa teh master · http://gothic-risen.blog.hu/ 2009.04.11. 22:06:30

lol, én meg pont most akarom megnézni. megéri szerintetek? eléggé nagy fanja vagyok a B filmeknek. :P

balukaaaa teh master · http://gothic-risen.blog.hu/ 2009.04.12. 10:23:05

hát, hogy őszinte legyek, nekem nagyon bejött a film. be is lett állítva egy bejegyzés 15ére a blogomon, amiben kifejtem miért. :P

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.04.12. 16:00:42

@balukaaaa teh master: szerintem Miller másolni akart és nem jött össze neki, elcseszte a filmet minden szinten
süti beállítások módosítása